Slakken bestrijden met bier: Een grap of succesvolle techniek?

slakken bestrijden met bier

Slakken bestrijden met bier. Dat moet wel een grap zijn, toch? Nee, dat is het zéér zeker niet. Bier is namelijk één van de meest efficiënte middelen voor het bestrijden van slakken in jouw tuin. Daarvoor maakt het niet eens zoveel uit of je nou bier van Heineken, bier van Amstel of bier van Jupiler gebruikt. Nee, slakken zijn dol op bier en hebben niet per sé een voorkeur op het gebied van merken.

Onder aan de streep kan je een slakkenplaag prima bestrijden met bier. Hoe je dit moet doen, waar je rekening mee moet houden en wat je nodig hebt? Dat lees je uitgebreid in dit artikel. Wij zijn persoonlijk een voorstander van het bestrijden van slakken met bier en hebben daarom dit uitgebreide artikel opgesteld. Graag vertellen we jou meer over het bestrijden van slakken met bier.

Graag willen we je nogmaals op het hart drukken; wij maken geen grappen. Je bent niet terecht gekomen in Banana Split en er is ook niemand die je op een andere manier voor de gek houdt. Het is serieus mogelijk om slakken met bier te bestrijden. Of beter gezegd; het is één van de betere manieren om slakken te bestrijden.

Waarom bier gebruiken voor het bestrijden van slakken?

Als je slakken wilt gaan bestrijden, heb je daarvoor de keus uit verschillende bestrijdingsmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld voor korrels of aaltjes kiezen; dat zijn in onze ogen de twee beste bestrijdingsmogelijkheden. Een prima derde keuze is in onze ogen zeker het bestrijden van de slakken met bier. Maar, waarom dan per sé nou met bier?

Nou, zoals hierboven al gesteld; slakken zijn dol op de smaak én de geur van bier. Zodra zij de geur van het bier opmerken, haasten zij zich dus naar het bier toe. Bij een slak duurt dit alsnog enige tijd, maar toch zijn zij serieus gehaast zodra ze het bier ruiken. Het bier willen ze namelijk gaan proeven, maar wat ze niet weten is dat het bier onderdeel vormt van een slakkenval.

Door met het bier aan de slag te gaan, kan je dus op een snelle en efficiënte manier de slakkenplaag in jouw tuin gaan bestrijden. Uiteraard moet je niet al te veel bier gaan gebruiken; dat is immers zonde van het heerlijke drankje waar je zelf ook van kunt genieten!

Is het aan te raden om slakken te bestrijden met bier?

Op deze vraag kunnen wij zowel ja als nee antwoorden. Aan de ene kant is het aan te raden, aangezien bier behoorlijk goed werkt. Je kunt hiermee op een relatief snelle en makkelijke wijze de slakkenplaag bestrijden. In verhouding tot het bestrijden van slakken met korrels of het bestrijden van slakken met aaltjes brengt deze manier wel een nadeel met zich mee. Als je met het bier aan de slag gaat, moet je wel een beetje rekening houden met vieze vingers en dergelijke.

Mede daarom is dit niet dé beste bestrijdingsmanier, maar wel een prima alternatief voor bijvoorbeeld de korrels of de aaltjes. Mochten de aaltjes of de korrels onverhoopt in jouw tuin niet werken, kan je dus altijd nog voor het bier kiezen.

werkt bier tegen slakken

Op onze website vind je behoorlijk veel informatie over verschillende bestrijdingsmanieren. Veel van die manieren zijn echter niet goed voor het milieu; zo tasten zij ook andere insecten in jouw tuin aan. Dat komt het ecosysteem absoluut niet ten goede, maar daar heb je bij deze bestrijdingsmogelijkheid een stuk minder last van.

Het bier is namelijk niet schadelijk voor andere insecten en het bier is ook niet schadelijk voor de planten en struiken in jouw tuin. Met het oog op het duurzame aspect is er dus niks mis met het bestrijden van slakken met bier. Waar je wél goed rekening mee moet houden, is dat je niet té veel bier gebruikt. Mocht je teveel bier gebruiken, kan je eigenlijk de hele werking teniet doen.

Hoe kan je slakken bestrijden met bier?

Maar, hoe moet je het bier dan in jouw tuin gebruiken? Moet je dit bier gewoon in jouw tuin in de bodem laten trekken? Of heb je hier nog een ander (hulp)middel voor nodig? We leggen hieronder graag uit hoe je precies slakken kunt gaan bestrijden met behulp van dit populaire drankje; bier!

Een slakkenval valt prima te combineren met een kleine hoeveelheid bier, waardoor je de slakken op een duurzame en biologische manier weet te bestrijden. Een absoluut voordeel van een slakkenval is dat andere insecten of dieren hier géén last van hebben.

Ook de planten en struiken in jouw tuin ondervinden geen last van de slakkenval in combinatie met het bier. Sterker nog; je weet de planten en struiken in jouw tuin juist mooi te houden door de slakkenval in combinatie met bier.

Een slakkenval met bier

Wat een slakkenval precies is? Dat is eigenlijk een plek waar een slak in kan kruipen, waarna de slak er nooit meer uit kan kruipen. Je kunt een slakkenval kopen, maar je kunt ook volledig zelf een slakkenval gaan maken. Ongeacht of je de val nou koopt of zelf gaat maken; je weet de slakkenplaag in jouw tuin op een biologische manier te bestrijden.

slakkenval met bier maken zelf

Graag bespreken we in het kort eventjes hoe je een slakkenval kunt maken. Om een slakkenval te maken, heb je eigenlijk alleen een plastic emmer en een schaar nodig. Je kunt bijvoorbeeld een emmer van een huzarensalade of van satésaus gebruiken. Je haalt de deksel van deze emmer af en maak in de emmer zelf een paar gaatjes. Deze gaatjes kan je maken met behulp van een schaar of met behulp van een stanleymes.

Slakkenval plaatsen

Graaf vervolgens een klein gat in jouw tuin; een gat waarin de emmer stevig kan staan. Vul nu de emmer met een klein laagje bier en doe de deksel op de emmer. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is af te wachten. Door de heerlijke geur van het bier trekken de slakken vanzelf naar de emmer toe.

Als ze eenmaal in de emmer zitten, kunnen ze hier nooit meer uitkomen. Het advies is echter om niet teveel bier in de emmer te doen; je wilt immers niet dat de slakken gaan verdrinken. Doe een klein laagje in de emmer, zodat de slakken in leven blijven.

Vervolgens kan je na een x aantal dagen de emmer met je meenemen en de slakken weer loslaten in een omgeving waar ze géén kwaad kunnen. Dit kan bijvoorbeeld in een park zijn of bij een groen gebied langs bijvoorbeeld een slootje.

Bestrijding met bier

Al met al is het dus bestrijden van de slakken in jouw tuin met bier niet lastig. Daarbij is het wel belangrijk om altijd de juiste hoeveelheid bier te gebruiken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is deze bestrijdingsmanier alleen mogelijk in combinatie met een slakkenval.

Mocht je liever niet zelf een slakkenval gaan maken, kan je die ook gaan kopen. In ons artikel ‘Beste slakkenval’ vind je meer informatie over de beste slakkenvallen en mijn persoonlijke top 3. Met zo’n val kost het je amper werk om de slakkenval te installeren.

Wat zijn de voordelen van het bestrijden van slakken met bier?

Zo, je hebt hierboven kunnen lezen hoe je precies slakken kunt bestrijden met bier. Je hebt daarbij ook direct het ‘bewijs’ dat we echt geen grappen aan het maken zijn. Het bestrijden van slakken met bier is een behoorlijk efficiënte en makkelijke bestrijdingsmanier; je neemt al snel afscheid van de slakken in jouw tuin.

Het belangrijkste voordeel is dat deze bestrijdingsmanier volledig biologisch is. Je doet de slakken namelijk geen kwaad én je weet ook andere insecten geen kwaad te doen. Het ecosysteem in jouw tuin merkt eigenlijk niks van de slakkenvallen. Alleen de planten en struiken merken dat je gebruik maakt van de slakkenvallen; de planten en struiken hebben immers veel minder last van de slakken. Slakken zijn dol op bladeren, maar zijn nog veel gekker op bier!

Je weet dus op een biologische manier de slakken te bestrijden, waarbij je de slakken niet eens doodt. Nee, nadat je de slakken in de slakkenval hebt gevangen, laat je deze weer vrij in een slakvriendelijke omgeving. Het is hierbij dus van belang dat je:

  • De slakkenval niet al te vol met bier doet; de slakken mogen niet verdrinken
  • De slakkenval regelmatig controleert op de aanwezigheid van slakken; deze slakken kan je vervolgens op een andere plek bij jou in de buurt weer los laten

Al met al brengt het bestrijden van slakken met bier meerdere voordelen met zich mee.

  • Koen
  • 10 oktober 2020
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>