Slakken bestrijden met aaltjes: Werkt dat? Alles op een rijtje!
08 september 2020 

Slakken bestrijden met aaltjes: Werkt dat? Alles op een rijtje!

Zie je in jouw tuin ook regelmatig slakken rondkruipen? Merk je ondertussen op dat de planten en struiken in jouw tuin kaalgevreten worden? Wist je al dat er hier een verband tussen zit? Ja, zeker. Slakken zijn zeker leuke beestjes om te zien, maar richten ook veel schade in een tuin aan. Mede daarom zijn meer en meer mensen bezig met het bestrijden van slakken.

Voor het bestrijden van slakken heb je de keus tussen meerdere ‘bestrijdingsmogelijkheden’. Je kunt dit op een duurzame manier doen, maar je kunt ook met bijvoorbeeld gif aan de slag gaan. Dat laatste geniet absoluut niet de voorkeur, aangezien je daarmee óók andere insecten op een vervelende manier weet te doden. Dat gaat onder aan de streep ten koste van het milieu en het gehele ecosysteem in ons land.

Ons advies is daarom om altijd een biologische bestrijdingsmogelijkheid te hanteren. Maar, waar kan je dan zoal voor kiezen? Wat is een biologische bestrijdingsmogelijkheid die aan te raden is? Je kunt zeker eens kijken naar het bestrijden van slakken met aaltjes. Wat dit precies is, hoe je slakken kunt bestrijden met aaltjes en wanneer je hiermee kunt beginnen? Op al die vragen vind je in dit artikel een passend antwoord!

Wat zijn aaltjes precies?

Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn kleine rondwormen die op verschillende manieren in een tuin ingezet worden. Deze kleine rondwormen worden veelvuldig ingezet voor het bestrijden van mieren, maar ook zeker voor het bestrijden van slakken.

Het is de bedoeling dat je deze aaltjes in jouw tuin verspreidt, waarna de aaltjes zelf aan de slag gaan. Deze aaltjes staan bekend als één van de natuurlijke vijanden van slakken. Het gaat daarbij niet specifiek om de huisslakken (die je veelvuldig bóven de grond ziet), maar juist om de naaktslakken. Deze slakken bevinden zich veelal onder de grond en genieten daar heerlijk van de wortels van de planten en struiken in jouw tuin.

Door de aaltjes in jouw tuin te verspreiden, kunnen onder de bodem verschillende slakken bestreden worden. Je voorkomt daarmee dat jouw planten of struiken schade aanrichten. Overigens is het goed om te weten dat er ontelbaar veel verschillende aaltjes bestaan. Er gaan verhalen rond over aaltjes die wel tot 8 meter lang kunnen worden, maar de aaltjes die je voor het bestrijden van slakken inzet, zijn vaak amper met het blote oog zichtbaar.

Moraal van het verhaal; aaltjes zijn kleine rondwormen die de natuurlijke vijand van slakken vormen. Deze wormen gaan de grond van jouw tuin in, waarna zij door de strijd aangaan met naaktslakken. De kleine wormpjes dringen de naaktslakken in, waarna de naaktslakken binnen 1 á 2 weken vanzelf sterven.

Wat zijn de voordelen van aaltjes?

Het belangrijkste voordeel van de aaltjes is toch wel terug te vinden in duurzaamheid. Deze aaltjes richten namelijk géén schade aan het milieu, aan planten/struiken of aan andere insecten aan. Ze vormen de natuurlijke vijand van slakken en gaan daarom maar al te graag de strijd aan met de slakken. Jij weet hierdoor dus op een duurzame manier afscheid te nemen van de slakken in jouw tuin.

Snelle werking

Bijkomend voordeel is dat de aaltjes behoorlijk snel werken. Nadat je de aaltjes in jouw tuin verspreid hebt, gaan deze zich in de bodem van jouw tuin nestelen. Daar gaan zij op zoek naar de naaktslakken, waarna zij zich ín deze naaktslakken gaan nestelen.

De aaltjes zijn immers onwijs klein en kunnen zich daardoor moeiteloos in deze dieren nestelen. Vervolgens weten zij de naaktslakken op die manier binnen 1 á 2 weken te doden, waarna de volgende generatie aaltjes ontstaat.

hoe-werken-aaltjes-tegen-slakken

Dit gaat keer op keer door, waardoor aaltjes zeker niet alleen de oplossing op de korte termijn zijn. Met het oog op de lange termijn zijn de aaltjes ook zeker de beste oplossing, aangezien zij zich continue voort blijven planten. Zij gaan continue de strijd met hun natuurlijke vijand (de slakken) aan en weten daarmee de slakkenplaag in jouw tuin snel een halt toe te roepen.

Aaltjes verdwijnen vanzelf

Nadat alle naaktslakken uit jouw tuin uitgeroeid zijn, heb je overigens ook geen last van de aaltjes. Deze aaltjes sterven zelf namelijk ook nadat alle slakken uit jouw tuin verdreven zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je na verloop van tijd last van een plaag van de aaltjes gaat krijgen!

Makkelijke bestrijding van slakken

Ook met het oog op het gemak zijn de aaltjes een prima bestrijdingsmogelijkheid. Het enige wat jij hoeft te doen, is de aaltjes aan te schaffen en deze over jouw tuin te verspreiden. Over de aanschaf en het verspreiden van de aaltjes bestaan de nodige vragen. Wij geven graag in het restant van dit artikel antwoord op deze vragen, zodat jij de aaltjes op de juiste manier in kunt gaan zetten.

Onder aan de streep kunnen we één ding concluderen; het bestrijden van slakken gaat perfect met aaltjes. De aaltjes richten geen schade in jouw tuin aan, zijn de natuurlijke vijand van de slakken en zijn daarmee ook zeer biologisch. Mocht je voor de meest duurzame bestrijdingsmanier willen gaan, kan je eigenlijk niet om de aaltjes heen. Deze kleine worpjes weten de plaag van slakken in jouw tuin op een snelle, efficiënte en duurzame manier te bestrijden!

Hoe kom je aan aaltjes?

Wil je ook van bovenstaande voordelen genieten? Wil je snel afscheid nemen van de slakken in jouw tuin? Dan is het zeker aan te raden om de slakken met aaltjes te gaan bestrijden. Maar, hoe kom je nou aan deze aaltjes? Daar zijn eigenlijk twee mogelijkheden voor; je kunt de aaltjes zelf gaan kweken of je kunt de aaltjes kopen.

Veel mensen kiezen ervoor om de aaltjes te kopen, aangezien dit een stuk makkelijker is. Je hoeft daar zelf geen moeite voor te doen; iets wat je bij het kweken van aaltjes zeker wel moet doen.

Mocht je de aaltjes willen kopen, is het wel verstandig om op de nodige criteria te letten. Helaas hebben niet alle aaltjes een even goede werking, waardoor je aan sommige aaltjes eigenlijk helemaal niks hebt. Het advies is dan ook om de aaltjes altijd bij een gerenommeerde partij aan te schaffen.

Wil je graag meer weten over de aanschaf van aaltjes? Lees dan ons artikel ‘de beste aaltjes voor het bestrijden van slakken’. In dat artikel bespreken we wat de beste aaltjes zijn en waar je op moet letten bij het uitkiezen/kopen van deze aaltjes.

Kies je ervoor om de aaltjes zelf te gaan kweken? Dan dien je daar zeker de nodige tijd voor uit te trekken; het kweken van de aaltjes duurt zo’n 6 weken. Via onder meer YouTube vind je meerdere tutorials voor het kweken van de aaltjes. Wij laten dit verder buiten beschouwing in dit artikel, aangezien het volgens ons verstandiger is om de aaltjes te kopen.

Hoe en wanneer moet je de aaltjes verspreiden?

Heb je uiteindelijk de juiste aaltjes weten te kopen? Deze aaltjes worden vervolgens in een speciale verpakking bij je thuis bezorgd, waarna je aan de slag kunt gaan. Voordat je aan de slag kunt gaan, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Het is namelijk van essentieel belang dat je de aaltjes op de juiste manier weet te verspreiden. Ook het moment van verspreiden en de hoeveelheid aaltjes bij het verspreiden spelen een cruciale rol.

Hoe je de aaltjes het beste kunt verspreiden? Dat kan je het beste doen met een aaltjessproeier. Recent schreven wij het artikel ‘Wat is de beste sproeier voor aaltjes?’. In dat artikel zie je precies welke sproeiers wij aanraden, waardoor jij de aaltjes op de juiste manier kunt gaan verspreiden.

De juiste hoeveelheid aaltjes

Het is hierbij niet alleen van belang om de aaltjes op de juiste manier te verspreiden, maar ook om de juiste hoeveelheid aaltjes te gebruiken. Daarvoor verwijzen wij je graag naar de verpakking van de aaltjes.

slakken-bestrijden-met-aaltjes-hoe

Hoeveel aaltjes je precies moet gebruiken, is namelijk afhankelijk van het soort aaltje. Aangezien er duizenden verschillende varianten bestaan, is het voor ons niet mogelijk om hier een vaste hoeveelheid aan te koppelen. Het enige wat wij je kunnen adviseren, is om de verpakking van de aaltjes goed na te lezen.

Wanneer toepassen?

Wanneer je de aaltjes in kunt zetten? Eigenlijk in een groot gedeelte van het jaar. Het is namelijk wenselijk dat de bodemtemperatuur tussen de 5 en de 30 graden ligt. Indien dat het geval is, is het eigenlijk een geschikte situatie voor het uitzetten/verspreiden van de aaltjes.

Daarbij is het ook wenselijk dat de aarde vochtig is. In een vochtige grond kunnen de aaltjes zich beter nestelen, waardoor de slakkenplaag sneller bestreden kan worden. Mocht het een langere tijd niet regenen, kan je de grond uiteraard zelf ook nat gaan sproeien. Nadat je de aaltjes verspreid hebt, is het sowieso aan te raden om de grond regelmatig nat te sproeien. De aaltjes gedijen immers het beste in een vochtrijke grond.

Let er verder op dat je de aaltjes nóóit uitzet bij nachtvorst. In een dergelijke situatie heeft het geen enkele zin om de aaltjes uit te zetten. Kies bij voorkeur voor een aangename en vochtige dag met niet al te lage, maar ook niet al te hoge temperaturen!

Aan de slag!

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van slakken met aaltjes? Schaf dan direct de beste aaltjes aan via de knop hieronder.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen