Hydrangea paniculata snoeien, planten of kopen?
14 augustus 2018 

Hydrangea paniculata snoeien, planten of kopen?

Wil je meer informatie over de Hydrangea paniculata? Bijvoorbeeld over welke soorten er bestaan.

Of wil je weten wat een paniculata nu eigenlijk is? Dan ben je op deze pagina op de juiste plaats. Je leest hier alles over deze hortensia soort. Want dat is wat de paniculata, kort gezegd, is.

Ook ontdek je hoe je een Hydrangea paniculata kunt snoeien, wat de meest populaire paniculata’s zijn en waar je deze het beste kunt kopen.

Bekijk de tips en informatie in dit artikel snel!

Wat is een Hydrangea paniculata?

Een Hydrangea Paniculata is een bloeiende vaste plant uit de hortensiafamilie. Die familie kent tot wel 100 verschillende hortensia soorten welke allemaal andere eigenschappen hebben.

Wist je dat: hydrangea paniculata de wetenschappelijke naam is voor pluimhortensia?

Vanwege de speciale vorm van de bloemtrossen kennen veel mensen deze hydrangea als schapenkop- of pluimhortensia. En dat is ook gelijk een heel kenmerkende eigenschap van deze Hortensia.

Een andere eigenschap waaraan de pluimhortensia te herkennen is, is zijn omvang. Een volwassen plant kan een hoogte bereiken van 250 tot 300 cm. Echt een spectaculair beeld om te zien!

Ook handig om te weten is dat een pluimhortensia beter tegen droogte kan dan andere hortensia’s. Alhoewel een Hydrangea paniculata toch een flinke drinker is vergeleken met andere vaste planten. Ze hebben niet voor niets de naam Hydrangea, die ontleed kan worden als:

  • Hydra: dit betekent water, en doelt op de grote hoeveelheid water die de planten nodig hebben.
  • Angea: de directe Latijnse vertaling hiervan is: kruik. Daarmee wordt een kruik bedoeld voor het opslaan van water. Zoals een Hortensia dat doet.

Bij een goed gesnoeide, bemeste en geplante pluimhortensia ligt de bloeitijd ergens van juni tot september. In die tijd verandert de bloemkleur. Tijdens de ontwikkeling van bloemtrossen in juli krijgen de bloemen een groengele kleur, om vervolgens op het hoogtepunt van de bloei prachtig crêmewit te bloeien. Later in de bloeitijd, ergens richting september, kleuren de bloempluimen lichtroze.

Hydrangea paniculata soorten

In een ander artikel heb ik de 10 meest voorkomende hortensia soorten in de Nederlandse tuin opgesomd. Maar iedere soort hortensia heeft ook weer zijn eigen soorten. Ook wel varianten genoemd.

Enkele Hydrangea paniculata soorten zijn bijvoorbeeld:

  • Limelight
  • Vanille Fraise
  • Little Lime
  • Phantom
  • Grandifloria

En zo nog veel meer soorten. Om je iets meer duidelijkheid te geven over de opbouw van de naam wil ik 1 soort even ‘ontleden’. Neem bijvoorbeeld de Hydrangea Paniculata LimeLight. Als ik deze ga ontleden krijg je:

  • Hydrangea = de familienaam van de plant. Vergelijkbaar met je achternaam.
  • Paniculata = het geslacht van de plant, zoals wij mensen man of vrouw kunnen zijn.
  • Limelight = de soort van de plant, zoals wij mensen ook verschillende ‘soorten’ kennen. Bijvoorbeeld Afro-Amerikanen.

pluimhortensia-soorten

De 2e hiervan, geslacht, wordt nog wel eens afgekort. Een paniculata wordt dan afgekort tot ‘pan.’. Dan krijg je bijvoorbeeld ‘Hydrangea pan. Limelight’.

Meest populaire pluimhortensia

Een pluimhortensia is een mega populaire plant. In de eerder genoemde top 10 met Hortensia soorten staat de plant zelfs op de 3e plaats van populairste hortensia’s.

En het is ook niet gek dat de plant zo populair is met zijn uitbundige bloei en uitstekende weerbaarheid tegen het Nederlandse klimaat.

Iedere bloempluim van de pluimhortensia bestaat van binnen uit kleine vruchtbare bloemetjes. Daaromheen zitten de grote opvallende bloemen die vlinders en andere insecten lokken. Maar die opvallende bloemen zijn vooral mooi voor het oog.

Hoe hoog een pluimhortensia wordt is afhankelijk van de soort. Een Limelight wordt bijvoorbeeld hoger dan een Grandiflora.

Bekijk hieronder de top 3 meest populaire soorten van het Hydrangea paniculata geslacht.

#1 Hydrangea paniculata Limelight

De paniculata Limelight is de meest toepaste soort van het Paniculata geslacht. Zijn soortnaam ‘Limelight’ dankt deze pluimhortensia aan zijn bloemkleuren. De bloemen zijn namelijk lime groen (limoengroen) wanneer de Hortensia begint met bloeien.

Later, pakweg augustus, verkleuren de bloemen naar crème-wit, om vervolgens in september met roze tinten uit te bloeien. Wat betreft de bloei lijkt de plant veel op de Hortensia Annabelle.

Maar de echte reden dat de Hydrangea paniculata Limelight zo populair, en nog steeds aan populariteit wint, is zijn stevigheid. De Hydrangea arborescens Annabelle valt met zijn dunne stengels met grote bloemen snel op de grond. Bij een Paniculata Limelight is dat niet, terwijl de bloei veel gelijkenissen vertoond met de prachtige Hydrangea Annabelle.

hydrangea-paniculata-limelight

Een volwassen Hydrangea pan Limelight kan tot wel 3 meter hoog worden. Daarvoor is snoeien, bemesten en de standplaats belangrijk. De ideale standplaats voor een Hydrangea paniculata limelight zie er als volgt uit:

  • Halfschaduw
  • Zure bodem (3,5 tot 4,5 pH)
  • Vochtige bodem
  • Luchtige bodem

Niet iedere standplaats ziet er zo uit. Gelukkig kan je met verschillende meststoffen en grondverbeteraars de grond ‘upgraden’.

Bekijk actuele prijzen

#2 Hydrangea paniculata Grandiflora

Een langer geleden ontdekte Hydrangea is de paniculata Grandiflora. Deze soort werd in 1900 voor het eerst aangetroffen in Amerika. En is kort daarna naar Nederland gehaald vanwege zijn winterhardheid.

De Limelight en Grandiflora behoren tot hetzelfde geslacht (Paniculata), maar er zitten wel degelijk verschillen tussen deze 2. Zo wordt de Hydrangea grandiflora ‘maar’ 150 cm hoog als deze volwassen is.

De grandilofra is dus niet de meest hoge paniculata soort. Wel is de grandiflora een zeer breed opgaande en snel vertakkende soort met een bloeiperiode van juni tot en met augustus.

Opvallende balderen heeft de hortensia grandiflora zeker. Het donkergroene blad heeft een eironde vorm, een gekartelde bladrand en een spitse punt.

hydrangea-paniculata-grandiflora

Wat betreft de bloemen lijkt de grandilfora veel op de Hortensia Annebelle. Alleen zijn de bloemtrossen iets kleiner, pakweg 15 tot 25 cm. Met aanvankelijk roomwitte bloemen die later in het bloeiseizoen lichtgroen kleuren is de Hydrangea paniculata grandiflora een prachtige bloeier.

Tip: ondersteun de bloemstelen tijdens het bloeiseizoen. Deze zijn niet zo stevig, en buigen snel om als het waait of regent. Dit kun je doen door er een touwtje om de hele plant heen te binden.

Bekijk actuele prijzen

#3 Hydrangea paniculata vanille fraise

Een vrij jonge soort is vanille fraise. Deze Hydrangea is nog niet zo lang gelden voor het eerst gekweekt, maar wint veel terrein in de Nederlandse tuin. Ook in de Vlaamse tuin trouwens.

En dat is ook niet gek! De Hydrangea paniculata vanille fraise is een prachtig bloeiende én stevige plant. In juli begint deze paniculata soort wit te bloeien. Eind juli kleurt de vanille fraise meer en meer roze tot zelfs donkerrood. Om ergens eind september uit te bloeien.

Wist je dat: de naam Vanille fraise vanille met aardbeien betekent? Door de verkleuring van wit naar rood lijkt de bloem net een vanille-aardbeien ijsco.

Vooral de extra stevigheid van de takken die deze nieuw gekweekte hydrangea soort biedt is wat veel tuineigenaren fijn vinden. En daarbij zijn de takken ook nog eens prachtig om te zien met de rode kleuren. Decoratieve en stevige takken, wat wil je nog meer?

hydrangea-vanille-fraise

Een grote hortensia? Dat kan! De Hydrangea vanille fraise kan namelijk ongeveer 250 cm hoog worden. Als je dat te hoog vindt, snoei je de hortensia jaarlijks en dan wordt de plant ongeveer 120 cm hoog.

Bekijk actuele prijzen

Dit is wat een pluimhortensia kost

Als je een hortensia via een professionele kweker koopt, wordt die in een pot geleverd. Daarbij is de potmaat afhankelijk van de hortensia grootte. Over het algemeen geldt dat een grotere hortensia een grote potmaat heeft.

Vanzelfsprekend is een grote hortensia duurder dan een kleine. Het verschil tussen deze 2 komt niet alleen voort uit de langere bemestingstijd die de kweker in de plant heeft geïnvesteerd. Ook de extra grond die in de pot zit kost extra geld.

Wat een pluimhortensia kost is dus afhankelijk van de grote en soort van de hortensia. Onderstaande bedragen zijn richtlijnen voor de kosten van een pluimhortensia:

  • 30-40 cm hoog: 5 tot 15 euro
  • 50-60 cm hoog: 15 tot 50 euro
  • 60-80 cm hoog: 20 tot 60 euro
  • 80-100 cm hoog: 30 tot 70 euro
  • 125-150 cm hoog: 70 tot 100 euro

Dit zijn een beetje de standaard hoogtes die er verkrijgbaar zijn als je een pluimhortensia wilt kopen. Daarbij verschillende de prijzen erg per soort pluimhortensia, waarbij een vanille fraise over het algemeen duurder is dan een paniculata limelight.

Een Hydrangea paniculata snoeien doe je zo!

Als het om snoeien gaat is een pluimhortensia een heel handige plant. Deze hydrangea bloeit namelijk op eenjarig hout. Dat wil zeggen dat de nieuwe scheuten die ieder jaar in het voorjaar ontstaan de scheuten zijn waaraan de bloemen komen.

Veel hortensia soorten bloeien op 2-jarig hout, wat het snoeien wat lastiger maakt.

Niet bij de paniculata dus. Hoe je een pluimhortensia kunt snoeien is eigenlijk best simpel, en werkt als volgt:

  1. Pak een scherpe snoeischaar
  2. Knip alle stelen ongeveer 20 tot 30 cm boven de grond af.
  3. Ruim het snoeiafval op
  4. Maak de snoeischaar schoon en berg deze op.

En dat is het! Niet meer, niet minder. Omdat de hydrangea paniculata bloeit op eenjarig hout ontstaan er altijd weer nieuwe scheuten. Tenminste, als je op het juiste tijdstip doet snoeien.

Het voorjaar is de periode wanneer je de Hydrangea paniculata kunt snoeien. Maar het voorjaar is lang. Om specifieker te zijn is maart de beste maand voor het snoeien van de pluimhortensia.

Tip: wil je een hogere pluimhortensia? Sla dan gerust een snoeironde over. De plant maakt dan nieuwe scheuten aan bovenop de oude scheuten, en wordt zo een stuk groter. Knip wel eventjes de verdorde bloemen eruit.

Pluimhortensia planten

Het juist planten van een pluimhortensia verbetert de groei en bloei van de plant. Schenk er dus even wat aandacht aan om de hortensia op de juiste manier te planten.

Wanneer je een pluimhortensia in de schaduw plant (minder dan 2 zonuren per dag), ontwikkelt de hortensia weinig tot geen bloemen. Dat is zonde! Plant een Hydrangea panciulata daarom in de halfschaduw of zon. Halfschaduw heeft hier de voorkeur.

Verder is de bodem belangrijk. De bodem voor een pluimhortensia moet:

  • Waterdoorlatend zijn
  • Vochtig zijn
  • Zuur zijn

Vooral kleigronden hebben moeite om aan deze voorwaarden te voldoen. Maar ook zandgronden zijn niet altijd even zuur of waterdoorlatend. Gelukkig is daar een oplossing voor: grondverbetering!

Hoe je bodem geschikt maakt voor een hortensia ontdek je in mijn artikel over een hortensia planten. Overigens lees je daar ook wanneer en hoe je een hortensia het beste kunt planten.

Naast de juiste planttechniek, is de plantafstand ook belangrijk. Want hoeveel pluimhortensia zet je per meter of per m2? Bekijk het hieronder:

  • In een border: 3 pluimhortensia per m2
  • In een rij/ haag: om de 75 cm (1,33 stuks pluimhortensia per meter)

Zet de hortensia’s niet dichter bij elkaar dan dat. Ook niet al koop je ze klein. Deze afstand hebben de planten nodig om ruim genoeg te wortelen en geen voedingsstoffen bij elkaar weg te pakken.

Pluimhortensia kopen van goede kwaliteit

Wanneer je een pluimhortensia gaat kopen, wil je dat die goed groeit en uitbundig bloeit.

Een goede kwaliteitsplant is daarvoor belangrijk. Veel mensen zeggen daarom dat een Hortensia online kopen niet verstandig is. Ze zeggen:

De plant moet dan een lange reis afleggen, en dat verzwakt de plant flink.

Het tegendeel is juist waar!

Een online hortensiaverkoper haalt de planten vaak pas uit de grond wanneer deze verkocht zijn. Hierdoor is de plant veel verser dan bijvoorbeeld in een winkel of kwekerij. Daar kan de plant goed al 1 week (of langer) in een potje staan.

Daarnaast zijn hortensia’s online vaak goedkoper. Zeker als je de link hieronder gebruikt. Dat is namelijk een link met goedkopere prijzen speciaal voor bezoekers van Online-Tuinman.nl.

Met de mogelijkheid om te betalen achteraf loop je geen enkel risico!

Bestel de beste Hortensia's nu online!

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Burgers
Door

Burgers

op 07 Jun 2021

Goedemiddag ik trek de stoute schoen aan u een vraag te stellen . Ik ben 71 jaar en heb voor mijn verjaardag een Hydrangea paniculata gehad van ongeveer 1.80 mtr bovenaan zitten al wat kleine groene blaadjes en staat nu vanaf 20 april .het ergste is nu dat de blaadjes bruin gaan worden graag zou ik wat informatie hebben of dat het goed komt met deze boom .zeg je eerlijk degene waar ik hem van gehad heb en ik hebben er geen verstand van misschien wil/kan u mij helpen .was geen goedkope boomMet vr groet Mevr Burgers

Koen
Door

Koen

op 15 Jun 2021

Hoi mevrouw Burgers,Wauw, een Hydrangea paniculata van 180 cm is een gave plant. Een echte eye-catcher in de tuin!Dat de bladeren van de plant bruin beginnen te worden kan diverse redenen hebben. Enkele zijn; standplaats, bodemsamenstelling en verzorging. Hieronder licht ik het e.e.a. toe: * Standplaats: zorg dat de hydrangea in de zon of halfschaduw staat. Zet hem niet in de schaduw, dat vinden ze niet fijn. * Bodemsamenstelling: de Hydrangea paniculata houdt van een zurige, vochthoudende grond. Voeg tijdens aanplant daarom wat turf toe. * Verzorging: Geef de plant voldoende water. Een hydrangea heeft ontzettend veel water nodig, zeker met het weer van de afgelopen tijd. Niet alleen door de zon droogt het hard, maar vooral de windrichting laat de bodem en planten snel uitdrogen. Geef daarom dagelijks een grote emmer water aan de plant.Succes ermee!

Reactie plaatsen