Wat zijn Vaste planten? Hier lees je alles wat je erover moet weten!

Heb je een tuin bij jouw woning? Dan barst het hier ongetwijfeld van de planten. Er komen ongetwijfeld een aantal vaste planten in jouw tuin voor. Daarnaast zijn er vast en zeker ook planten aanwezig die slechts één zomer meegaan.

Veel Nederlanders hebben echter geen idee welke planten zij in hun tuin hebben staan. Ze kunnen vaak nog wel vertellen om welke soort het gaat, maar weten niet of het al dan niet een vaste plant is.

Wil je weleens weten wat er nu eigenlijk precies in jouw tuin staat aan planten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je hier namelijk alles over vaste planten. We gaan in op de definitie en halen daarnaast verschillende soorten aan. Ook lees je hoe je vaste planten kunt herkennen.

Wat zijn vaste planten?

Vaste planten zijn planten waar je jarenlang plezier van hebt. Deze planten groeien niet slechts één seizoen, maar keren jaar in jaar uit weer terug in jouw tuin. Je hoeft dus niet telkens nieuwe planten te kopen wanneer jouw tuin uit de nodige vaste planten bestaat.

Denk nu niet dat vaste planten het hele jaar door kleur geven aan jouw tuin, want dit is lang niet altijd het geval. Dit kan overigens wel, want sommige vaste planten blijven altijd groen. Veel vaste planten trekken zich in de wintermaanden echter terug in de grond.

Tijdens de zogeheten winterslaap van vaste planten worden sterft het gedeelte boven de grond vaak af. Een vaste plant richt zich zodoende alleen op de wortels onder de grond. Dit kost hem minder energie, waardoor hij tijdens zijn bloeiperiode weer in volle glorie terugkeert in jouw tuin.

Soorten vaste planten

Planten zijn er vandaag de dag in allerlei verschillende soorten, afmetingen en kleuren. Ook binnen de vaste planten kennen we een keur aan soorten. De kans bestaat dat je geen idee hebt om welke soorten het gaat.

Wij hanteren doorgaans drie pijlers voor vaste planten, dat zijn:

 • Wintergroene vaste planten
 • Zon aanbiddende vaste planten
 • Schaduwrijke vaste planten

Hieronder lichten we ze toe.

Wintergroene vaste planten

Onder het kopje ‘Wat zijn vaste planten’ gaven we aan dat veel vaste planten in de winter bovengronds afsterven. Ze worden bruin en sterven af. Het gedeelte onder de grond blijft echter intact, waardoor deze vaste planten in het voorjaar weer beginnen met bloeien.

Er zijn echter ook vaste planten die het hele jaar door hun kleur behouden. Deze planten noemen we wintergroene vaste planten. Met behulp van wintergroene vaste planten voorkom je dat jouw tuin er in de wintermaanden volledig dood bij ligt. Er blijft immers altijd wat kleur aanwezig.

zwenkgras-wintergroen

Zwenkgras (Festuca)


We kennen verschillende soorten wintergroene vaste planten. Om ook ’s winters de groene kleur in jouw tuin te behouden, kun je onder meer buxus, klimop, zwenkgras of vrouwenmantel in jouw tuin planten. Er zijn ook kleurrijke wintergroene vaste planten, zoals lavendel, tijm en kerstroos.

Zonaanbidders

Naast wintergroen vaste planten kennen we ook vaste planten voor in de volle zon. Deze planten kun je in de zomermaanden prima op een zonnige plek in jouw tuin laten staan. Dit is echter lang niet bij alle vaste planten het geval.

Wil je vaste planten voor in de volle zon in jouw tuin? Ga er dan nooit klakkeloos vanuit dat iedere plant dit wel trekt. Dit is immers niet het geval. Vaste planten die wel tegen de volle zon kunnen zijn:

 • Margrieten (Leucanthemum)
 • Ridderspoor (Delphinium)
 • Zonnekruid (Helenium)
 • Asters (Aster)
 • Duizendblad (Achillea)
 • Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
 • Kattenkruid. (Nepeta cataria)

Heb je vaste planten voor in de volle zon gekozen? Denk dan niet dat deze planten ook standaard in een droge grond goed groeien. Dit is namelijk niet altijd het geval. Wil je vaste planten die in de volle zon en in een droge grond groeien? Kies dan voor Wolfsmelk, Palmlelie, Steentijm, Spoorbloem of Blauwe distel.

Schaduwaanbidders

Naast vaste planten voor in de zon zijn er ook vaste planten voor in de schaduw. Veel planten hebben zonnestralen nodig om te kunnen groeien, maar dat is natuurlijk niet van toepassing op vaste planten voor in de schaduw.

hosta-schaduw-vaste-plantHosta (Hartelelies)

Ook voor wat betreft vaste planten voor in de schaduw kennen we weer verschillende soorten. Wil je er zeker van zijn dat je vaste planten kiest die ook in de schaduw tot bloei komen? Dan zijn onderstaande vaste planten vast en zeker geschikt voor in jouw tuin.

 • Longskruid (Pulmonaria)
 • Zegge (Carex)
 • Vingerhoudskruid (Digitalis lutea)
 • Maarts Viooltje (Viola odorata)
 • Hosta (Hartlelies)
 • Zachte naaldvaren (Polystichum setiferum)
 • Tongvaren (Asplenium scolopendrium, synoniem: Phyllitis scolopendrium)
 • Bosanemoon. (Anemone nemorosa)

Uiteraard is dit maar een kleine greep uit de vaste planten voor in de schaduw. Wil je vaste planten voor in de schaduw kopen? Laat je dan altijd goed informeren. Het zou immers zonde zijn wanneer je planten koopt waarvan later blijkt dat het toch vaste planten voor in de volle zon zijn.

Vaste planten herkennen

Ben je niet iemand met groene vingers? Dan heb je mogelijk geen idee hoe je vaste planten kunt herkennen. Toch is het vaak makkelijker dan veel mensen denken. Probleem is alleen dat je het vaak niet in een oogopslag ziet.

Nee, om vaste planten te herkennen moet je jouw tuin minimaal twee achtereenvolgende jaren in de gaten houden. Waarom? Omdat je op deze manier pas ziet welke planten er jaar in jaar uit terugkeren in jouw tuin.

Je kunt vaste planten ook herkennen aan hun winterslaap. Ze verliezen in dat geval hun bladeren, waardoor de takken zichtbaar worden. Het lijkt alsof de plant dood is, maar ondergronds leeft hij nog. Verwijder planten dus niet direct wanneer deze dood zijn, want mogelijk gaat het wel om vaste planten.

Reactie plaatsen