Een Hortensia snoeien: hoe doe je dat?

Hortensia snoeienHortensia’s zijn mooie en rijkbloeiende planten. De struiken kunnen tot wel een half jaar lang bloeien. Een hortensia snoeien is echter wel belangrijk om die lange bloeiperiode te behalen.

Hortensia’s snoeien is een van de weinige verzorgingstaken die de struik nodig heeft. Eventueel een keer watergeven op extreem warme dagen komt daar nog bij.

Maar hoe snoei je een hortensia? En wanneer kun je dat het beste doen? Dat is afhankelijk van het soort Hortensia dat in je tuin staat.

In dit artikel lees je eerst welke soorten Hortensia er zijn. Vervolgens lees je hoe en wanneer je elk soort snoeit.

Soorten Hortensia’s

Hortensia’s zijn enorm populaire struiken in landen met een gematigd klimaat. Wellicht vanwege het makkelijke onderhoud en de schitterende bloei.

Hydrangea is de Latijnse naam voor Hortensia. In totaal zijn er wel zo’n 100 verschillende soorten Hydrangea’s.

Deze soorten zijn te categoriseren in een aantal categorieën, waarover je hieronder meer leest. Iedere categorie hortensia’s moet op zijn eigen manier gesnoeid worden.

Hortensia Annabel

De Hortensia Annabel (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) heeft witte bloemen met een glimpje limoengroen. Deze witte bloemen hebben een diameter van zo’n 25 centimeter. Hierdoor heeft de Hortensia Annabel de bijnaam sneeuwbal.

Hydrangea snoeien

De grote bloemen worden in combinatie met vocht te zwaar voor de relatieve zwakke scheuten van de Hortensia. Hierdoor heeft deze soort vaak steun nodig tijdens het bloeiseizoen.

De Hortensia Annabel bloeit van begin juni tot ver in oktober, mits de struik op de juiste wijze wordt gesnoeid.

Een Hortensia Annabel groeit het beste in de volle zon of in halfschaduw. Staat de Hydrangea in de volle zon? Zorg er dan voor dat de struik voldoende water krijgt, omdat dit soort nogal oppervlakkig wortelt.

Klimhortensia

De klimhortensia (Hydrangea petiolaris) is een Hortensia die tegen gebouwen en schuttingen omhoog groeit. Deze Hortensia kan tot wel zo’n 15 meter hoog worden.

De Hydreangea petiolaris is een bladverliezende Hortensia met eivormige bladeren. De bloemen van een klimhortensia zijn wit en zo’n 15 tot 20 cm groot. Een klimhortensia groeit het beste op schaduwrijke plaatsen.

Klimhortensia snoeien

Het snoeien van de klimhortensia is belangrijk. Je voorkomt met het snoeien dat de Hortensia te zwaar wordt waardoor de plant los van de muur of schutting komt. Tevens voorkom je met het snoeien dat de Hortensia kaal wordt onderaan.

Een klimhortensia bloeit in mei, juni en soms nog in juli.

Pluimhortensia

De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) dankt zijn naam aan zijn pluimvormige bloemen. Deze pluimvormige bloemen lijken op schapenkoppen, wat de bijnaam is voor deze hortensiasoort.

De beste standplaats voor een Hydrangea paniculata is een zonrijke plaats met een voldoende vochtige bodem.

Pluimhortensia snoeien

Een pluimhortensia bloeit met zijn bloemen van wel 15 tot 30 centimeter in juli, augustus en september.

Aangezien een pluimhortensia tot wel 7 meter groot kan worden, is het belangrijk om de struik te snoeien. Tevens zorg je met het snoeien van de hortensia voor nieuwe en vitalere bloemen.

Boerenhortensia

De boerenhortensia of bolhortensia (Hydrangea macrophylla) is de meest voorkomende hortensia in de Nederlandse tuin met zijn bolvormige bloemen. Deze hortensia wordt daarom ook wel de ‘gewone’ hortensia genoemd.

Een boerenhortensia groeit zowel op een plek met (half)schaduw als met zon. Zet je de boerenhortensia in de zon? Geef de struik dan wel voldoende water.

Boerenhortensia of bolhortensia snoeien

De boerenhortensia verliest in de winter zijn bladeren. Over het algemeen bloeien boerenhortensia’s van juli tot en met september.

De Hydrangea macrophylla Endless Summer is echter een uitzondering hierop. Deze vrij nieuwe variant van de boerenhortensia bloeit langer dan de traditionele boerenhortensia’s.

Eikenbladhortensia

De eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) komt aan zijn naam vanwege zijn 20 centimeter lange bladeren die veel gelijkenissen tonen met de bladeren van een eikenboom.

Zijn bijzondere bladvorm is wat deze Hortensia vrij populair maakt. Tevens is deze Hortensia vrij populair vanwege de mooie bladverkleuringen in het najaar.

Deze soort Hortensia bloeit in augustus en september.

Berghortensia

De berghortensia (Hydrangea serrata) dankt zijn naam aan het feit dat deze plant op bergen kan groeien, omdat hij extreem winterhard is. Alle Hortensia’s zijn winterhard tot zo’n -15 graden, maar de berghortensia kan tegen extreme kou.

De berghortensia heeft puntige bladeren en schermvormige bloemen. De berghortensia is een echte schaduwaanbidder, en groeit daarom het beste op schaduwrijke plaatsen.

Berghortensia

Een Hydrangea serrata bloeit van juni tot oktober.

Hortensia snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Hoe en wanneer je de Hortensia’s in je tuin snoeit hangt af van het type Hortensia dat in je tuin staat. De types Hortensia’s zijn onder te verdelen in twee categorieën, namelijk:

 • Bloeiers op eenjarig hout
 • Bloeiers op meerjarig hout

De bloeiers op eenjarig hout zijn Hortensia’s die jaarlijks nieuwe bloemen krijgen op de scheuten die dat jaar ontstaan zijn. De Bloeiers op meerjarig hout daarentegen zijn Hortensia’s die nieuwe bloemen krijgen op scheuten van één jaar of ouder.

Voor beide geldt dat het snoeien in een periode van vorst niet goed is, omdat dit vorstschade kan opleveren. Dit kan de bloemen, het blad en de vitaliteit van de Hortensia aantasten.

Hortensia’s die bloeien op eenjarig hout

De Hortensia’s die bloeien op eenjarig hout maken in het voorjaar nieuwe scheuten aan. Op die scheuten gaat de Hortensia bloeien het komende groeiseizoen.

Wil je de Hortensia groter laten worden? Knip dan alleen de uitgebloeide bloemen uit de plant. Dit doe je door ongeveer 5 centimeter onder de bloem de scheut door te knippen. De beste periode om dit type Hortensia te snoeien is in het voorjaar. Doe dit na een vorstperiode, want de uitgebloeide bloemen beschermen de Hortensia tegen vorstschade.

Vind je de Hortensia te groot worden, of wil je hem compact houden? Dan kan je de struik op 15 centimeter boven de grond compleet afknippen. Je past dan verjongingssnoei toe. Het voordeel hiervan is dat de Hortensia veel nieuwe scheuten gaat maken waaraan het aankomende groeiseizoen nieuwe bloemen komen.

De Hortensiasoorten die bloeien op eenjarig hout zij:

 • Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)
 • Berghortensia (Hydrangea serrata)
 • Boerenhortensia (Hydrangea mycrophallis endless summer) LET OP: het betreft hier alleen de Endless Summer variant in de Hydrangea mycrophallis familie.
 • Hortensia Annabel (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’)

Hortensia’s die bloeien op meerjarig hout

Hortensia’s die bloeien op meerjarig hout zijn gedurende het groeiseizoen bezig met het aanmaken van nieuwe bloemknoppen. Die knoppen vormen zich op hout van minimaal één jaar oud. Het groeiseizoen daarop komen die bloemknoppen pas tot groei. Dit type Hortensia kun je daarom ook niet compleet tot de grond toe afknippen in het voorjaar. Je hebt dan geen enkele bloem in het komende groeiseizoen. Toch is het goed om verjongingssnoei toe te passen.

Om het komende groeiseizoen toch te genieten van een bloeiende Hortensia kan je gedeeltelijke verjongingssnoei toepassen. Knip bijvoorbeeld ieder jaar 25% van de oude takken weg. Zo kan er meer licht en lucht in het hart van de struik komen, waardoor nieuwe scheuten kunnen groeien.

Ook dit type Hortensia kan je het beste in het voorjaar knippen. Echter, kun je deze Hortensia later in het voorjaar knippen omdat de bloeiknoppen het groeiseizoen ervoor al zijn gevormd. Ook het eruit knippen van uitgebloeide bloemen kun je het beste pas na een vorstperiode doen.

Hortensia’s die bloeien op meerjarig hout zijn:

 • Boerenhortensia of bolhortensia (Hydrangea macrophylla)
 • Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)
 • Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

Wortelsnoei bij Hortensia’s

Een verkapte vorm van snoeien die door veel tuineigenaren wordt vergeten is de wortelsnoei van Hortensia’s. Maar wat is wortelsnoei bij Hortensia’s? En wat heb je eraan?

Wortelsnoei bij Hortensia’s is het afsteken van de wortels van een Hortensia. Het effect van wortelsnoei is dat de groei van de struik afgeremd wordt.

De energie die de Hortensia daarmee bespaart, gebruikt de plant voor het aanmaken van bloemknoppen. Hierdoor heeft de Hortensia een vollere bloei in het groeiseizoen.

Wortelsnoei: hoe en wanneer pas je het toe?

Wortelsnoei bij Hortensia’s is vrij simpel. Je neemt een scherpe schop en steekt de wortels rondom de Hortensia door.

Doe dit ongeveer op zo’n 40 tot 50 cm vanuit het hart van de struik. Steek met de schop schuin naar binnen. Hierdoor steek je de dieper gelegen wortels ook los. Groeit de Hortensia het jaar na de wortelsnoei nog te hard? Steek dan in een kleinere cirkel rondom de Hortensia (bijvoorbeeld 30 tot 40 cm).

Pas wortelsnoei alleen toe in het najaar als de struik zijn bladeren volledig verloren is. Ik raad je aan om jaarlijks een keer rond de Hortensia’s te steken. Op die manier blijft de Hortensia zijn volle bloei behouden.

Bemestingsgids cover ringband

Verspil Niet Onnodig Veel Geld Aan Niet Werkende Meststoffen!

Veel particulieren passen meststoffen op een verkeerd moment of in een verkeerde verhouding toe met als gevolg dat de meststoffen geen of niet het gewenste resultaat hebben. Dit voorkom je met de tips in de Bemestingsgids!

Let op: binnenkort ga ik geld vragen voor dit waardevolle e-book

 • Koen
 • 15 januari 2018
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>