Wil je een Hortensia planten? 5 onmisbare tips!
07 augustus 2018 

Wil je een Hortensia planten? 5 onmisbare tips!

Waarschijnlijk wil je een hortensia planten in de tuin, nietwaar? Anders was je niet op deze pagina terecht gekomen.

Je zit nog met een aantal vragen over hoe, wanneer of waar je de hortensia het beste kunt planten.

En dat is maar goed ook. Met de tips en informatie op deze pagina zorg je ervoor dat de geplante hortensia goed aangroeit en zijn prachtige bloei behoudt.

Wil je dat je nieuwe hortensia volgend seizoen prachtig kan bloeien? Plant de Hortensia dan op de juiste manier, periode en plaats met de tips uit dit artikel. 

Waarom er in elke tuin een Hortensia staat

Hortensia’s zie je mega veel in de Nederlandse tuin. Ook in de Vlaamse tuin trouwens. Het is zelfs de meest voorkomende plant in de tuin. In nagenoeg elke tuin is er wel een Hortensia te vinden.

Maar waarom is dat eigenlijk?

Deze populariteit heeft de Hortensia te danken aan de Nederlandse handelsvaarders. Rond de 16 tot 17e eeuw namen deze handelsvaarders de planten mee om ze te verhandelen.

Met de prachtige bloemen en het onderhoudsarme karakter werden de planten makkelijk aan de man gebracht. Toen de populariteit verder steeg zijn we ook Hortensia’s gaan importeren uit Amerika en Azië.

Inmiddels kennen we bijna 100 verschillende soorten Hortensia’s. En er worden nog altijd nieuwe soorten ontdekt en gekweekt.

Hortensia in volle zon planten, of toch in de schaduw? Dit is de beste plek!

Voor de ontwikkeling van prachtige bloemen heeft een Hortensia zon nodig. De schaduw is dus niet zo’n geschikte plek voor de plant.

Echter is de volle zon ook niet de meest geschikte plek voor het planten van een Hortensia. Door het vele zonlicht verdampt er namelijk veel vocht uit de plant en bodem. Vocht wat de plant juist nodig heeft voor de ontwikkeling van de vele bloemen.

Maar waar moet je dan de hortensia planten?

De beste plek voor het planten van een Hortensia is de half schaduw, ook wel half zon genoemd. Dat is een plek waar de felle zon maximaal 4 uur per dag schijnt. Bijvoorbeeld onder een boom of langs een gebouw.

waar-hortensia-planten

Toch kan de ene Hortensia beter tegen een zonrijke plaats dan de andere. De Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) kan prima in de volle zon staan. Een Hydrangea Annabelle is minder blij met een zonrijke standplaats. Door de felle zon verbranden de dunne bladeren van de Annabelle snel.

Kortom: plant een Hortensia bij voorkeur in de half schaduw/ half zon. Mocht dat niet uitkomen ga dan voor een zonnige plantplaats. Zorg er dan wel voor dat de Hortensia vaker water krijgt. Vermijdt ten alle tijden een plaats waar maximaal 2 uur per dag de zon schijnt. Dat zijn geschikte plantplaatsen voor schaduwplanten. Niet voor je Hortensia.

Tip: plant een Hortensia niet in de buurt van grote bomen. Deze bomen slurpen veel water en voedingsstoffen uit de bodem op. Dat zorgt voor vocht- en voedingstekorten van je Hortensia.

De perfecte grond om Hortensia’s te planten

Naast het aantal zonuren op de plantplaats, speelt ook de bodem een rol. Een goede bodem helpt Hortensia planten met het opnemen van voedingsstoffen, en het binnen handbereik hebben van voldoende water.

Niet elke grondsoort is even geschikt voor een Hortensia. Gelukkig kun je met de juiste voorbereidingen de plantplaats wél geschikt maken.

Welke grond voor Hortensia planten geschikt is hangt af van de keur Hortensia. Een blauwe Hortensia bloeit bijvoorbeeld het beste in een zure bodem met aluminiumzouten erin. Terwijl een rode hortensia juist van een kalkrijke bodem houdt.

welke-grond-hortensia-planten

Met het verzuren of juist verkalken van je bodem kan je de kleur van een Hortensia beïnvloeden.

De perfecte grond om een Hortensia te planten is:

  • Vochtig
  • Maar toch waterdoorlatend
  • Humusrijk of kalkrijk

Als er een bodem is die goed waterdoorlatend is, dan is het wel de zandbodem. Voor andere bodems, zoals zware klei, is het verstandig om de grond van tevoren flink te spitten.

Tip: Hydrangea’s zijn flinke drinkers. Vooral als ze in bloei staan. Besproei ze daarom regelmatig. Gebruik kraanwater om de bodem wat kalkachtiger te maken. Of juist regenwater voor het verzuren van de bodem.

Wanneer een Hortensia planten? Dit is de beste periode!

Rekening houden met de geschikte periode om een Hortensia te planten zorgt voor een beter resultaat. Of je nu een Hortensia in een pot of in de volle grond wilt planten, door dat in de juiste periode te doen slaat de plant beter aan.

Maar wanneer kun je het beste een Hortensia planten?

Dat is een goede vraag waar online nog wat onduidelijkheid over bestaat. Verkopers van Hortensia’s zeggen dat je het hele jaar door de planten kunt zetten, zodat hun afzet stabiel blijft. Terwijl fanatieke tuineigenaren beweren dat dat helemaal niet kan.

Ergens hebben de verkopers wel gelijk. Tegenwoordig worden alle Hortensia’s geleverd in een pot. Vroeger was dat nog wel eens zonder pot, waardoor de wortels konden uitdroogden tijdens het planten van de Hortensia in de zomer.

Echter blijft de beste periode om Hortensia’s te planten het plantseizoen. Dit seizoen loopt van eind september tot half maart. Een Hortensia is dan in ‘rustmodus’, en heeft aanzienlijk minder water nodig. Ofwel de kans op afsterven door een water tekort is een stuk kleiner.

Let op: plant niet als de vorst in de bodem zit. Je kunt de grond dan niet goed aanvullen rondom de Hortensia, waardoor deze minder goed kan gaan wortelen in het voorjaar.

Tip: Zoals je hebt kunnen lezen is een Hortensia een echte waterdrinker. Wanneer je een Hortensia hebt geplant drinken de planten zelfs nog iets meer. Geef je Hortensia na het planten elke dag of zelfs 2 keer per dag water.

Zo moet je een Hortensia planten

Het op de juiste manier planten van een Hortensia is, naast de standplaats en plantperiode, belangrijk. Hoe je Hortensia planten zet is nog wel de belangrijkste van deze 3.

Laat ik voorop stellen dat het planten van een Hortensia zowel in pot als in de volle grond kan. Zoals je eerder hebt gelezen is de waterdoorlatendheid en zuurgraad (pH-waarde) van de bodem belangrijk.

De stappen voor het planten van een Hortensia in volle grond zijn:

  1. Kies een geschikte plek in half schaduw of zon.
  2. Graaf het plantgat. Doe dit ongeveer 2 tot 3 keer de maat van de pot waar de Hortensia inzit.
  3. Voeg 5 tot 10 liter potgrond of bemeste tuinaarde toe aan het plantgat (hierover later meer)
  4. Vermeng de potgrond of tuinaarde met de overige grond
  5. Haal de pot van de Hortensia
  6. Dompel de kluit van de Hortensia ongeveer 1 minuut onder water. De plant zuigt zich dan goed vol, en heeft zo een waterbuffer.
  7. Kijk of de Hortensia diep genoeg staat. Maar hoe diep moet je een Hortensia planten? De juist diepte heb je te pakken wanneer de bovenkant van de kluit gelijk is met de bovenkant van de grond in je tuin.
  8. Vul de Hortensia rondom aan met grond die vermengd is met potgrond of tuinaarde.
  9. Druk de grond rondom de kluit stevig aan met de hak van je schoen.
  10. Van de overgebleven grond kun je een dammetje maken rondom de hortensia, zodat je makkelijk water kunt geven.
  11. Water de Hortensia aan. Hierdoor zakt het zand goed na en komt de plant vast te staan.

Ga je een blauwe Hortensia planten? Voeg dan tijdens stap 8 blauwmaker of aluin toe aan het plantgat. In mijn artikel over Hortensia’s kleuren ontdek je welke Hortensia meststof met blauwmaker ik gebruik.

Potgrond of bemeste tuinaarde gebruiken?

Of je potgrond of bemeste tuinaarde moet gebruiken tijdens het planten van een Hortensia hangt af van de kleur Hortensia.

Ga je een rode Hortensia planten? Gebruik dan potgrond, aangezien die grond kalkachtig en luchtig is. Hierdoor creëer je een waterdoorlatende én kalkrijke bodem. Met als gevolg dat een rode Hortensia prachtig gaat bloeien.

Voor een blauwe of andere kleur Hortensia is een zure bodem belangrijk om goed te groeien en bloeien. Voor het creëren van een zure bodem adviseer ik bemeste tuinturf. Tuinturf is namelijk niet bekalkt waardoor het een lage zuurgraad heeft.

Bekijk hieronder de beste tuinturf en potgrond.

Meerdere Hortensia’s planten? Houd voldoende afstand!

Wil je meerder Hortensia’s langs elkaar planten?

Het is dan belangrijk om rekening te houden met voldoende afstand tussen de planten. Hortensia’s groeien met de juiste meststoffen vrij hard, en hebben dus best wat ruimte nodig.

Wanneer je die ruimte niet houdt groeien de takken in elkaar. Ook concurreren de planten dan met elkaar in de strijd naar water en voedingstoffen.

De juiste afstand om Hortensia’s te planten is:

  • 75 cm tussen de planten, of
  • 2 tot 3 Hortensia’s per m2 (vierkante meter)

Hortensia-planten-afstand

Met regelmatig water geven, bemesten en snoeien groeien de Hortensia’s snel uit tot een prachtig volle struik. En zijn de ‘gaten’ tussen je Hortensia planten verdwenen.

Wist je dat: je zelf het aantal hortensia's in je tuin kunt vermeerderen door 3 technieken?

Hortensia in pot planten

Een Hortensia in een pot planten is net iets anders als dat in de volle grond doen.

De stappen voor het planten van een Hortensia in pot zijn:

  1. Gebruik een pot die 2 tot 3 keer zo groot is als de pot aan de Hortensia plant. En zorg ervoor dat de pot afwatert aan de onderkant. Anders kunnen de wortels van je Hortensia gaan rotten.
  2. Vul de bloempot voor 1/4e deel met hydrokorrels.
  3. Voeg potgrond of bemeste tuinaarde toe (Zie “Potgrond of bemeste tuinaarde gebruiken?”)
  4. Haal de pot van de Hortensia af en dompel de kluit 1 minuut in een emmer met water.
  5. Plaats de Hortensia in de pot
  6. Voeg nog wat potgrond of tuinaarde toe, totdat de bovenkant van de kluit gelijk zit met de rest van de grond in de pot.
  7. Druk de grond rondom de kluit stevig aan.
  8. Water de Hortensia aan. Hierdoor zakt het zand goed na en komt de plant vast te staan.
  9. Zoek een geschikte plek op je terras om de Hortensia in pot neer te zetten.

Hierbij geldt wederom: Ga je een blauwe Hortensia planten? Voeg dan tijdens stap 8 blauwmaker of aluin toe aan het plantgat.

Hortensia Planten Kopen?

Goede kwaliteit Hortensia planten vragen om minder onderhoud en zijn beter bestand tegen ziekten en plagen. Klik op de knop hieronder voor goede kwaliteit Hortensia's tegen zeer betaalbare prijzen.

Bekijk het uitgebreide aanbod

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen