Boerenhortensia (hydrangea macrophylla) snoeien, planten of kopen?
17 augustus 2018 

Boerenhortensia (hydrangea macrophylla) snoeien, planten of kopen?

Ben je opzoek naar informatie over de Hydrangea Macrophylla, ofwel de Boerenhortensia?

Dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel vertel ik je alles over deze mega populaire hortensia soort. Van de verschillende soorten tot standplaats en juiste bodem voor de Boerenhortensia.

Simpelweg alles wat je nodig hebt om de boerenhortensia goed te verzorgen. En geloof me de prachtige bloei en gezonde groei maken de tijd die je eraan besteedt dubbel en dwars goed. Kortom: in dit artikel ga je leren:

  • Wat een boerenhortensia is
  • Welke hortensia macrophylla soorten er bestaan
  • Hoe de naam van hortensia’s is samengesteld
  • Wanneer de bloeitijd is
  • Hoe je een boerenhortensia het beste kunt snoeien
  • En nog veel meer…

Lees snel verder!

Wat is een Boerenhortensia?

Een boerenhortensia is een hydreangea soort uit de hydrangeafamilie. Deze soort is een vaste plant die op 2-jarig hout bloeit (hierover later meer).

Bladverliezend is de boerenhortensia wel. Elke winter laat de plant zijn blad vallen. Dat wil niet zeggen dat deze soort niet winterhard is. Integendeel zelfs. De boerenhortensia kan zeer goed tegen een koude winter.

Wist je dat: de boerenhortensia de meest voorkomende hortensia soort is in de Nederlandse tuin?

Hydrangea macrophylla is de volledige wetenschappelijke naam van de boerenhortensia. Overigens wordt de hortensia macrophylla ook wel ‘gewone hortensia’ genoemd. Die bijnaam heeft deze hortensia soort te danken aan zijn grote aanwezigheid in de Nederlandse tuin. Het is ‘gewoon’ geworden dat je een macrophylla in de tuin aantreft.

Aan de bolvormige bloemen is een macrophylla makkelijk te herkennen. Niet alleen witte bloemen maar ook rode, blauwe, paarse of roze bloemen kunnen aan de boerenhortensia komen.

Hydrangea macrophylla soorten

In een ander artikel heb ik de 10 meest voorkomende hortensia soorten in de Nederlandse tuin opgesomd. Maar iedere soort hortensia heeft ook weer zijn eigen soorten. Ook wel varianten genoemd.

Enkele boerenhortensia soorten zijn bijvoorbeeld:

  • Bodensee
  • Freudenstein
  • Endless summer
  • Forever & Ever

Vaak wordt gedacht dat een hortensia Annabelle ook een macrophylla soort is. Dat is niet zo! De Annabelle behoort tot de arborescens soort. Hortensia soorten worden vaak verkocht onder hun wetenschappelijke naam. Om dat te verduidelijken wil ik 1 naam even ‘ontleden’. Neem bijvoorbeeld de Hydrangea macrophylla Forever and Ever. Als je die gaat ontleden krijg je:

  • Hydrangea = de familienaam van de plant. Vergelijkbaar met je achternaam
  • Macrophylla = het geslacht van de plant, zoals jij man of vrouw kan zijn.
  • Forever and Ever = de soort van de plant, zoals wij mensen ook verschillende ‘soorten’ kennen.

boerenhortensia-soorten

Het geslacht, macrophylla in dit geval, wordt vaak afgekort. Een macrophylla wordt afgekort met ‘M.’. Met het voorbeeld hierboven krijg je dan ‘Hydrangea m. Forever and Ever’.

Koop de beste Boerenhortensia's

Bloeitijd

Aan zijn uitbundige bloei dankt de macrophylla in ieder geval niet zijn bijnaam ‘gewone hortensia’. Boerenhortensia’s zijn uitbundige bloeiers in allerlei verschillende kleuren.

Bij de meeste soorten is de bloeitijd van de hortensia macrophylla van juli tot en met september. 3 maanden aan bloei dus.

Maar het nadeel van deze bloei is dat die bij veel macrophylla’s tot stand komt op 2-jarig hout. Een bloei op 2-jarig hout wil zeggen dat de hortensia bloeit op scheuten die het vorige groeiseizoen ontstaan zijn.

Voorbeeld: Aan de scheuten die een macrophylla Freudenstein in 2019 produceert, komen pas in 2020 de eerste bloemen.

Daarbij geldt ook nog dat de scheuten vóór de langste dag (rond 21 juni) van 2019 gevormd moeten zijn. Anders kan je de eerste bloemen pas in 2021 verwachten.

Snoeien

Vanwege de bloei op 2-jarig hout verdient het snoeien van een boerenhortensia extra aandacht.

Je kunt deze hortensiasoort namelijk niet helemaal terug knippen in het voorjaar. Dan bloeit de plant minstens 1 jaar niet. Een pluimhortensia kan je bijvoorbeeld wel helemaal terugsnoeien.

Wanneer en hoe kan je dan een boerenhortensia snoeien?

Vóór de langste dag van het jaar (21 juni) vormt de boerenhortensia de scheuten waarop de plant het jaar erop zal bloeien. Het voorjaar is wanneer je de hydragea macrophylla daarom het beste kunt snoeien.

boerenhortensia-snoeien

De manier hoe je een boerenhortensia doet snoeien wordt ook wel verjongen genoemd. Dat is een snoeimethode waarbij je zorgt voor een goede balans tussen enerzijds nieuwe gezonde scheuten en anderzijds een rijke bloei.

Bij het verjongen van een boerenhortensia snoei je 33% (1/3e) van de oudste en dikste taken weg. Knip die takken tot ongeveer 5 cm boven de grond af. Op de 67% van de takken die je laat zitten komen in hetzelfde jaar prachtige bloemen. En de weggeknipte 33% wordt opgevuld met nieuwe takken die het jaar erop vollere en nog mooiere bloemen vertonen.

Hydrangea macrophylla drastisch snoeien

De gewone hortensia kan een hoogte bereiken van 1 tot 3 meter. Vooral die 3 meter is een behoorlijke hoogte.

Stel nu dat je een nieuw huis koopt waar zo’n grote boerenhortensia in de tuin staat. Is het weghalen van de plant dan de enige oplossing? Nee zeker niet!

Een grote macrophylla kan je gerust terug snoeien tot een hoogte van 30 centimeter boven de grond. Doe dit in het voorjaar. Geef de plant dan wel iedere dag 15 tot 20 liter water om aan te sterken. Ook het toevoegen van wat extra bemesting is dan geen overbodige luxe voor de hortensia.

Na deze drastische snoei begint de hortensia met het vormen van nieuwe scheuten. Op die scheuten zal een compacte hydrangea het jaar erop prachtig bloeien.

Een manier om de groei van een hortensia te remmen, maar de bloemvorming te stimuleren is wortelsnoei. In mijn artikel over hortensia snoeien ontdek je wat wortelsnoei is.

Bloemen verwijderen

Een boerenhortensia maakt ieder jaar nieuwe bloemen. Dit betekent ook dat er ieder jaar bloemen uitgebloeid raken. Deze uitgebloeide bloemen moet je verwijderen om het jaar erop weer te kunnen genieten van een volle bloei.

Doe dit echter niet direct nadat de bloemen uitgebloeid zijn. Wacht er liever mee tot in het voorjaar.

Uitgebloeide bloemen beschermen de nieuwe bloemknoppen in het najaar en de winter namelijk van bevriezing en vochtschade.

Snoei de uitgebloeide bloemen daarom pas weg wanneer de scheuten weer opnieuw beginnen uit te lopen. Knik de bloem met een klein stukje steel weg (circa 3 cm).

Standplaats

Boerenhortensia’s houden totaal niet van de zon. Zet ze daarom niet op een zonnige plaats, maar kies een plaats in de halfschaduw of zelfs schaduw.

Vooral de boerenhortensia’s met witte bloemen stellen een schaduwrijke plaats met enkel ochtend- en avondzon zeer op prijs. Op een zonnigere plaats verbranden de bloemen vrij snel.

Roze, paarse, blauwe of rode macrophylla’s kun je het beste in de halfschaduw zetten. Dat is een plaats waar de planten maximaal 4 uur in de volle zon staan.

Bodem

Naast het aantal zonuren is ook de soort bodem waar de gewone hortensia instaat belangrijk.

Voor de ontwikkeling van nieuwe scheuten vindt een Hydrangea macrophylla het fijn om in een zure bodem te staan. Echter speelt ook zuurgraad ook een rol in de kleur van de bloemen.

Bij een zure bodem kleuren de bloemen namelijk blauw. Terwijl de kleur verandert naar rood zodra de bodem een zuurgraad heeft van 6 (kalkachtig). Een bloem kleurt paars bij een neutrale pH-waarde.

Houd er wel rekening mee dat witte bloemen niet kunnen veranderen van kleur.

Lees hier hoe je de kleur van een hortensia kunt veranderen, en hoe je de bodem verzuurt of juist verkalkt.

Bemesten

Bij het verzorgen van een boerenhortensia mag bemesten niet ontbreken.

Met bemesten zorg je voor de juiste pH-waarde van de bodem, zodat de bloemkleuren veranderen of blijven in de kleuren die jij wilt. Ook is er speciale hortensiamest die ervoor zorgt je de plant rijker en voller gaat bloeien.

Let op dat de meststof niet te veel stikstof bevat. Daardoor kan de plant hard gaan groeien, wat ten koste gaat van de bloei.

P.S.: wil je meer weten over het bemesten van je tuin? Download dan mijn gratis Bemestingsgids! Dat ebook zit bomvol met waardevolle informatie over het bemesten van je tuin. Maar wacht niet te lang… Binnenkort ga ik geld vragen voor de Bemestingsgids.

Verzorging

Naast het bemesten en snoeien is het ook belangrijk om de plant voldoende water te geven. Hydrangea’s blijven immers flinke waterdrinkers en houden van een vochtige bodem.

Hartje zomer, wanneer de boerenhortensia volop in bloei staat, wil de plant iedere dag een flinke gift water hebben. Geef niet allemaal kleine watergiftjes per dag, maar geef in 1 keer 15 tot 20 liter per hortensia.

Voor de uitbundige bloei heeft de plant immers veel vocht nodig. Bij een gebrek aan vocht laat de boerenhortensia al snel zijn bloemen hangen.

Populaire macrophylla soorten

Er zijn mega veel verschillende hortensia macrophylla soorten. De ontwikkeling van nieuwe soorten staat nooit stil. Zo zijn er enkele jaren geleden nog prachtige nieuwe soorten gekweekt.

Soorten met een langere bloeitijd, sterkere stengels en vollere bloemen. Door bloeiers op 1-jarig hout te kweken is het snoeien van deze nieuwe soorten stukken makkelijker geworden.

hydrangea-macrophylla-soorten

Het is daarom ook niet gek dat de populariteit van deze nieuwe soorten razend snel toeneemt. Want waarom zou je als tuinier nog voor een soort kiezen die maar 2 tot 3 maanden bloeit? De nieuwe soorten bloeien tot wel 4 tot 6 maanden.

Hieronder ontdek je de populairste hydrangea macrophylla soorten van dit moment.

#1 Hydrangea m. Forever & Ever

De Hortensia ‘Forever & Ever’ is nog maar een jonkie. In 2005 is de plant in Amerika door kwekers voor het eerst verkocht aan het grote publiek. 4 jaar later, in 2009, heeft de plant de overtocht gemaakt naar Europa.

In Europa, en vooral Nederland, neemt de populariteit van de Hydrangea macrophylla ‘Forever & Ever’ snel toe. En eigenlijk is dat zo gek nog niet als je ziet wat deze hortensia te bieden heeft.

Enkele voordelen zijn:

  • Sterke plant; zeer winterhard
  • Bloeit op 1-jarig hout
  • Prachtige bloemen met een doorsnede van 20-25 cm.
  • Langere bloeiperiode
  • Makkelijker te onderhouden

Met een hortensia Forever & Ever in de tuin geniet je vanaf het late voorjaar tot de 1e vorst van een prachtig bloeiende struik. Het hele groeiseizoen is deze hydrangea bezig met het vormen van nieuwe bloemknoppen.

En het voordeel is dat die bloemknoppen op zowel nieuw als meerjarig hout zichzelf ontwikkelen. Dat maakt het snoeien makkelijker. Knip de hele hortensia aan het begin van het seizoen (vroege voorjaar) tot 30-40 cm boven de grond af. Als je de hortensia groter wilt laten worden, kan je de snoei ook overslaan.

Overige verzorging zoals standplaats, bodem en bemesten is hetzelfde als bij andere macrophylla soorten.

#2 Hydrangea m. Endless Summer

Eén jaar eerder geïntroduceerd in Nederland is de boerenhortensia ‘Endless Summer’. Deze hydrangea is ook van Amerikaanse komaf, en heeft dezelfde voordelen als de Forever & Ever.

Ook de Endless summer is een doorbloeiende variant die continue nieuwe bloemen aan het produceren is. Van juni tot het moment dat het begint te vriezen staat de Endless Summer in bloei. En daar zal zijn naam wel ergens vandaag komen (Endless summer = eindeloze zomer).

De bloemen van een Endless Summer zijn met een doorsnede van 15 tot 20 cm wat compacter dan die van de Forever & Ever.

macrophylla-endless-summer

Vanwege de bloei op nieuwe scheuten is het snoeien heel makkelijk. Vind je de omvang van de plant goed? Dan doe je er niets aan. Vind je dat de hydrangea toch wel wat groot wordt? Knip de plant in het voorjaar dan 30 tot 40 cm boven de grond helemaal af. Helemaal afknippen van de Hortensia is sowieso goed om iedere 3 jaar minimaal 1 keer te doen. Dit verjongt de struik en geeft een groei-impuls.

Klein puntje van aandacht is wel de standplaats. Zet een hortensia Endless Summer niet in de volle middagzon. Daarvan kunnen de bladeren verbranden. De ochtend- en avondzon vindt de Endless Summer wel lekker.

#3 Hydrangea m. Bodensee

Een al langer bekende hortensia macrophylla is de Bodensee. Die soort behoort tot de traditionele boerenhortensia’s zoals wij die kennen. Ondanks de komst van nieuwe soorten, zoals de Forever & Ever, blijft de Bodensee populair in ons land.

Dit komt omdat de Hydrangea ‘Bodensee’ een zeer sterke bolhortensia is met een prachtige bloei. De bloeikleur van de bloemen kun je bij deze soort trouwens aanpassen. Hoe je dat doet is eerder in dit artikel beschreven.

hortensia-bodensee

Zoals andere traditionele macrophylla’s bloeit ook deze soort op 2-jarige scheuten. Aandacht voor een juiste snoei, en het afdekken van de bloemkoppen in een koude winter zijn hierdoor belangrijk.

Een standplaats met veel middagzon is niet wat deze hortensia soort gelukkig maakt. Zet hem liever in de halfschaduw met ochtend- en avondzon.

Boerenhortensia kopen? Let op de kwaliteit (+kortingslink)

Heb je nog een plaatsje vrij in de tuin? Zet er dan een rijkbloeiende boerenhortensia neer! Houd wel even rekening met het aantal zonuren op die plaats.

Je kunt ook speciaal een plaatsje vrij maken voor een Hydrangea Macrophylla. Door op de juiste manier en plaats te planten, bemesten en snoeien zal de boerenhortensia je belonen met prachtige bloemen. 

Als je een boerenhortensia gaat kopen moet je even kijken welke soort je graag zou willen. De 3 populaire soorten zijn op veel plaatsen verkrijgbaar, maar specialere soorten zijn soms alleen online te koop.

Vaak is ook de kwaliteit van online bestelde Hortensia’s beter. De planten worden vaak pas uit de grond gehaald zodra jij deze bestelt. In tuincentra staan hortensia’s soms al langer dan 1 week in de winkel. Dat komt de kwaliteit niet ten goede.

Koop je hortensia’s daarom online. De planten worden dan in goede staat thuis afgeleverd met de beste kwaliteit. En jij hebt geen gedoe om de planten te vervoeren. Ga voor scherp geprijsde boerenhortensia’s van uitmuntende kwaliteit door op onderstaande kortingslink te klikken.

Koop de beste Boerenhortensia's

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen