Hydrangea arborescens planten, snoeien of kopen?
21 augustus 2018 

Hydrangea arborescens planten, snoeien of kopen?

De Hydrangea arborescens is de meest populaire hortensia in Nederland.

Maar wat is een hortensia arborescens nu eigenlijk? Welke soorten zijn er?

Antwoord op die, en nog veel meer vragen over deze hortensia soort, krijg je op deze pagina.

P.s.: ik heb een leuke en waardevolle weggever verstopt in dit artikel. Lees snel het hele artikel om de weggever te vinden!

Wat is een Hydrangea arborescens?

De Hydrangea arborescens is een zeer populaire hortensia soort. Momenteel zelfs de populairste in Nederland. Vooral in onderhoudsarme tuinen is deze Hydrangea populair vanwege zijn minimale onderhoudsbehoefte.

Toch kan het zijn dat er bij deze naam niet meteen een lampje bij je gaat branden. Waarschijnlijk heb je vaker gehoord van de Hortensia Annabelle. Dat is namelijk de Nederlandse naam voor deze Hydrangea soort.

Je herkent een Annabelle aan haar grote witte bloemen van pakweg 30 cm doorsnede. Deze intensief bloeiende bloemen kleuren citroengeel richting het einde van de bloeitijd. In combinatie met de lichtgroene bladeren, die overigens zacht aanvoelen, levert dit een prachtige plant op.

Met zijn maximale hoogte van 120 tot 140 neemt de Annabelle een gemiddelde hoogte in. Er zijn kleinere soorten, maar ook zeker grotere. Zelf vind ik dit wel een mooi formaat om in een border, langs een schutting of haag te zetten.

Een veelvoorkomend probleem bij de Arborescens is dat de grote bloemen te zwaar worden voor de dunne stengels eronder. Bij een regenbui of windvlaag breken de stengels van de Annabelle snel.

Hydrangea Annabelle soorten

De Hyrangea arborescens is een soort uit de hortensiafamilie. Alleen de arborescens bestaat zelf ook nog uit verschillende soorten. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Om je dat uit te leggen pak ik even een voorbeeld. Neem bijvoorbeeld de Hydrangea arborescens Annabelle. De onderdelen van deze naam zijn als volgt te ontleden:

  • Hydrangea: de familienaam. Vergelijkbaar met jouw achternaam
  • Arborescens: het geslacht van de plant. Net zoals jij man of vrouw bent.
  • Annabelle: de soort van de plant. Vergelijkbaar met de verschillende ‘soorten’ mensen.

hydrangea-arborescens-soorten

Veruit de meest voorkomende kleur van het Arborescens geslacht is wit. Toch zijn er ook roze hortensia’s van dit geslacht. Alleen die zie je niet zoveel in Nederland.

Enkele populaire Arboresecens soorten zijn:

  • Annabelle
  • Incrediball, ook wel Strong Annabelle
  • Invincibelle, ook wel Pink Annabelle.

Hydrangea arborescens ‘Invincibelle’ wordt ook wel ‘Pink annabelle’ genoemd. Dat is de roze bloeiende hortensia Annabelle. De bloemen van deze roze soort zijn 10 cm kleiner dan de gewone Annabelle.

Mocht je nu ooit opzoek gaan naar een nieuwe Hydrangea Arborescens voor in je tuin, houdt dan rekening met de afkorting van de plant. Bij planten wordt namelijk vaak het geslacht afgekort. De afkorting voor een arborescens is ‘a.’. Je krijgt dan dus Hydrangea a. ‘Annabelle’ bijvoorbeeld.

Koop de beste Hortensia's

Bloeitijd

Met zijn grote witte bloemen bloeit een Hydrangea Annabelle ongeveer 3 tot 4 maanden.

Ergens in juni begint de plant met bloeien. Daarmee houdt de hortensia op laat in september. Natuurlijk is deze bloei afhankelijk van het weer.

In de bloeitijd heeft de Annabelle ondersteuning nodig om haar grote bloemen in de lucht te houden. En te voorkomen dat de bloemstengels afknakken.

Snoeien

De Hydrangea arborescens is handig te snoeien omdat de plant bloeit op eenjarig hout. Dat wil zeggen dat de scheuten die zich in het voorjaar ontwikkelen, dezelfde zomer nog in bloei staan.

Hierdoor kun je de plant elk voorjaar 20 tot 30 cm boven de grond wegknippen. Door deze flinke snoeibeurt gaat de hortensia hard aan het werk om nieuwe scheuten te vormen. Daaraan komen grote bloemen.

arborescens-annabelle-bloei

Je kunt er ook voor kiezen om de Annabelle in het voorjaar minder hard te snoeien, laat zeggen 60 tot 70 cm boven de grond. Daardoor heb je een mindere harde groei van de plant, waardoor de bloemen ook kleiner zijn. Wel krijg je dan meer bloemen. 

Als ik dat even op een rijtje zet:

Snoeihoogte vanaf de grondFormaat bloemenAantal bloemenStevigheid plant
20-30 cm (harde snoei)Groot (tot 30 cm)GemiddeldZwak
60-70 cm (zachte snoei)Gemiddeld (tot 20 cm)VeelSterk

De beste periode voor het snoeien van de Hortenisa Annabelle is een periode waar het overdag niet meer vriest. Nachtvorst is niet erg. Vaak is begin maart hiervoor een geschikte maand.

P.s.: nieuwe hortensia soorten zoals de arborescens Strong Annabelle (incrediball) hebben van zichzelf al sterke stengels. Daarbij speelt het snoeien geen rol voor sterkere of zwakkere stengels.

Standplaats

De favoriete plaats van een Hortensia Annabelle om te staan is de halfschaduw of schaduw.

Zet de plant zeker niet in de volle zon. De dunne bloembladeren van de Annabelle verbranden namelijk snel, waardoor je lelijke bruine randen krijgt aan de bloemen.

De halfschaduw is een plaats waar 4 uur de volle zon schijnt. Schaduw is een plaats waar dat 2 uur is. Staar je niet blind op deze richtlijnen. Een standplaats met 4 tot 5 uur zon is ook een prima plaats voor de Annabelle. Geef dan wel extra water, om de extra verdamping te compenseren.

Bemesten

Verder is de juiste bodem op de standplaats van de Hortensia Annabelle zeer belangrijk. Een licht zure bodem is wat een hortensia nodig heeft om prachtig te bloeien en gezond te groeien.

Zandgronden verzuren door zure regen vrij snel, en mits er geen kalk wordt gestrooid is de zuurgraad daarvan prima voor een Annabelle.

Bij kleigronden is dat echter anders. Die zijn van zichzelf vrij kalkrijk. Op kleibodems is het daarom verstandig om tijdens de aanplant humusrijke tuinaarde te vermengen met de bodem. Dat maakt de bodem luchtigere en zuurder.

Wil je meer tips over bemesten? Download dan mijn gratis Bemestingsgids. Dat is een ebook met meer dan 40 pagina’s informatie en tips over het bemesten van de tuin.

Verzorging

Hortensia’s wortelen zeer oppervlakkig. Hierdoor kunnen de planten zelf niet zo makkelijk aan voldoende water komen. Vooral niet in drogere tijden, zoals de zomer. En laat de Hortensia in die periode nu net in bloei staan, wat veel energie en vocht kost.

Geef een hortensia Annabelle daarom voldoende water. Dat is ongeveer 15 tot 20 liter water per dag per plant.

Let op: giet het water op de wortelzone van de hortensia. Als je het water via de bloemen aan de plant geeft, is de kans groot dat de bladeren van de hortensia Annabelle bruin worden.

De waterdruppels die op de balderen achterblijven fungeren dan als kleine vergrootglaasjes. Die vergrootglaasjes, in combinatie met de zon, zorgen voor een brandende lichtsterkte op de bloemen.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen