Hagen snoeien? Lees hier hoe je dat doet!
29 januari 2018 

Hagen snoeien? Lees hier hoe je dat doet!

Hagen zijn zeer populair in de Nederlandse tuin. Tegenwoordig worden de hagen niet alleen gebruikt als afscheiding.

Steeds vaker wordt de haagplant als kunstobject gebruikt, zoals de vele vormen die met Buxus of Taxus hagen worden gemaakt.

Men kent de talloze mogelijkheden van haagplanten inmiddels door en door. Wat minder goed begrepen wordt, is hoe de plant gesnoeid moet worden.

Wanneer kun je het beste een haagplant snoeien? Hoe moet je hagen snoeien? En waarom moet je überhaupt je hagen snoeien? Dit zijn enkele vragen die ik regelmatig hoor.

Waarom snoeien we hagen?

Hagen snoeien, ook wel hagen scheren genoemd, doen we om uiteenlopende redenen.

De een wil dat zijn beukenhaag klein blijft, de ander snoeit zijn Buxus in de meest bijzondere vormen. En weer een ander snoeit zijn haag met het doel om een vollere haag te krijgen.

Kort samengevat heeft het snoeien van hagen de volgende voordelen:

  • Hagen worden ‘voller’. Door regelmatig te snoeien stimuleer je de haag om te vertakken. Hoe meer vertakkingen, hoe dichter de haag wordt. Wel zo fijn als je de haag gebruikt als afscheiding naar de buren.
  • Met snoeien houd je een haag compact. Dit voorkomt dat de haag in andere planten of over je stoept groeit.
  • Na een snoeibeurt ziet een haag er weer strak en verzorgd uit.
  • Het snoeien van je hagen verbetert de vitaliteit van je haag, wat ziekten en plagen voorkomt.

Genoeg redenen om je heggenschaar uit de schuur te halen en je hagen te gaan snoeien. Maar.....

Wanneer snoei je hagen?

... Wacht even! Hagen kun je niet altijd snoeien. Snoei je een Buxus in de felle zon? Dan is de kans groot dat je haag er de volgende dag bruin uitziet. De felle zon verbrandt de beschadigde bladeren van de haag.

Wanneer je de hagen te laat snoeit, kan dit leiden tot vorstschade. Hierdoor kan je haag kale plekken krijgen, of in het ergste geval compleet afsterven.

Op het juiste moment je hagen snoeien is dus belangrijk. Wanneer dat is, hangt af van het soort haag dat je hebt. Grofweg genomen zijn er twee periodes waarin je hagen kunt snoeien. Dit zijn: de weken rond 21 juni (langste dag) en de weken rond half augustus.

Buxus-snoeien

Voor iedere haag geldt: hoe vaker je hem snoeit, hoe strakker de haag eruit komt te zien.

  • Een buxushaag, laurierenhaag of beukenhaag snoeien doe je 1 of 2 keer per jaar. Kies je voor één keer snoeien per jaar? Doe dit dan rond half augustus. De haag is dan zo goed als uitgegroeid, en de vorst is nog even weg. Houd er wel rekening mee dat je harder moet snoeier als je maar één keer per jaar snoeit.
  • Hedera groeit erg hard. Als je een Hedera haag strak wilt houden, dien je minimaal drie keer per jaar te snoeien. Doe dit op de twee hierboven genoemde momenten, en nogmaals daar tussenin.
  • Wil je een Ligusterhaag strak houden? Snoei hem dan minimaal 2 à 3 keer per jaar.

Hagen snoeien? Zo snoei je een haag!

Zoals ik je al vertelde groeien hagen mooier en beter na een goede snoeibeurt. Naast het juiste moment, is het ook belangrijk om je hagen op de juiste manier te snoeien.

Met deze zes stappen snoei je makkelijk je haag:

  • Zorg voor het juiste gereedschap. Een scherpe heggenschaar werkt niet alleen sneller, maar maakt ook nog eens minder ‘wonden’ aan je haag. Dit levert direct een mooier snoeiresultaat op.
  • Om te voorkomen dat je de haag scheef snoeit plaats je twee stokken met een touwtje boven de haag. Hang het touwtje zo’n vijf centimeter boven je heggenschaar. Dat is een handige manier om de bovenkant van de haag recht en strak te knippen.
  • Leg eventueel een zeiltje op de grond om het snoeisel makkelijk en snel op te ruimen.
  • Kijk vervolgens waar het ‘oud hout’ zit en snoei tot dat punt de haag terug. Oud hout is het punt waar de haag na de laatste snoeibeurt weer opnieuw op is uitgelopen. Als je de haag iedere keer snoeit op het oude hout wordt de haag niet breder.
  • Start nu met het snoeien van je haag. Kijk tussentijds regelmatig langs de haag of je nog recht snoeit. Eventuele gaten of bulten kun je er dan tussentijds al eruit halen.
  • Hark vervolgens het snoeiafval bij elkaar en voer het af.

Verspil Niet Onnodig Veel Geld Aan Niet Werkende Meststoffen!

Bemestingsgids cover ringband

Veel particulieren passen meststoffen op een verkeerd moment of in een verkeerde verhouding toe met als gevolg dat de meststoffen geen of niet het gewenste resultaat hebben. Dit voorkom je met de tips in de Bemestingsgids!

Let op: binnenkort ga ik geld vragen voor dit waardevolle e-book

Download de Bemestingsgids nu gratis! 

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen