Zelf je grasmaaier slijpen? Zo doe je dat!
25 september 2018 

Zelf je grasmaaier slijpen? Zo doe je dat!

Regelmatig de messen van een grasmaaier slijpen is belangrijk. Het bespaart je veel tijd, geld en moeite tijdens het onderhouden van je tuin. Maar ook voor je gras is het beter om met een scherp mes te maaien.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende maaiers. Zo zijn er hand kooimaaiers, cirkelmaaiers, zweefgrasmaaiers, robotmaaiers en nog veel meer varianten.

Elk van deze grasmaaiers moet regelmatig geslepen worden. Maar waarom is dat nodig? Hoe slijp je een grasmaaier? En hoe haal je de messen onder je grasmaaier vandaan?

Op deze en nog veel meer vragen vind je in dit artikel een antwoord.

Waarom een grasmaaier slijpen belangrijk is

Het slijpen van een grasmaaier is niet het meest leuke klusje. Veel tuineigenaren stellen het slijpen daarom uit, of doen het helemaal niet. Dat is mega slecht voor je gazon en grasmaaier.

Door te maaien met een bot mes trekt je grasmaaier het gras eraf. Terwijl een scherp maaimes ervoor zorgt dat het gras er netjes afgesneden wordt. Dat maakt de ‘snoeiwonden’ netter, waardoor ziektes en schimmels voorkomen worden.

Maar ook voor de grasmaaier of jouzelf is een scherp maaimes belangrijk. Hierdoor verbruikt de machine minder brandstof of stroom. Of het kost jou minder moeite om de maaier vooruit te duwen, als je een handgrasmaaier hebt.

Doordat de motor van een grasmaaier minder hard hoeft te werken als de messen scherp zijn, slijt de motor minder hard. Ofwel, je verlengt de levensduur door continue met scherpe messen te maaien.

Om dit samen te vatten bespaar je door te maaien met scherpe messen op de volgende 3 punten:

 • Tijd: met scherpe messen op je grasmaaier maai je sneller. Lang of nat gras kan de machine dan makkelijker verwerken, waardoor je grasmaaier niet continue dichtslibt en je rustiger moet gaan maaien.
 • Geld: Ja, een grasmaaier slijpen kost geld. Maar het niet slijpen ervan kost nog veel meer geld. Niet alleen aan brandstof, maar ook aan slijtage aan je grasmaaier. Het niet slijpen van je grasmaaier is dus een verkeerde bezuiniging.
 • Moeite: scherpe maaimesssen snijden het gras eraf als een warm mes dat door boter gaat. Zo kost het jou minder moeite om de machine vooruit te duwen.

Kortom: een grasmaaier mes slijpen is altijd lonend.

Verschillende soorten grasmaaiers

Voordat je een grasmaaier goed kunt slijpen is het belangrijk om te weten wat voor grasmaaier je hebt. Er bestaan namelijk verschillende grasmaaiers.

Het verschil zit hem in 2 dingen, namelijk: maaitechniek en soort machine. Wat betreft maaitechniek zijn er:

 • Kooimaaiers: dit zijn maaiers met een horizontale as met daaraan spiraalvormige messen. Deze variant kennen we vooral van de loopmaaier, waarbij de kooi gaat draaien als je de machine vooruit duwt.
 • Cirkelmaaiers: bij deze maaitechniek draait een horizontaal mes op hoge snelheid rond in een ronde bak. Dit is de techniek die in bijna elke zitmaaier verwerkt is.

Er wordt gezegd dat kooimaaiers beter zijn, omdat die het gras eraf knippen. In tegenstelling tot cirkelmaaiers die het gras eraf snijden. Heb je een cirkelmaaier? Dan is het dus extra belangrijk om de messen scherp te houden!

hand-grasmaaier-slijpen Wat betreft de soort machine heb je verschillen in zitmaaiers, handgrasmaaiers, robotmaaiers en loopgrasmaaiers.

Zelf je grasmaaier slijpen

Een kooimaaier en een cirkelmaaier zijn beide grasmaaiers. Toch is de manier van slijpen van beide grasmaaiers totaal anders. Voordat ik je vertel hoe je elk van deze maaiers slijpt, wil ik je vertellen hoe een grasmaaier slijpen in het algemeen werkt.

Het is altijd belangrijk om alert te zijn op scheuren of breuken in het mes of de kooi. Als die aanwezig zijn is het niet verstandig om het mes of de kooi nog langer te gebruiken. Vooral een maaimes met een scheur of breuk erin is erg gevaarlijk. Wanneer het mes op volle snelheid draait en het springt kapot richt het veel schade aan je maaier aan.

Een grasmaaier slijpen is in dat geval niet meer verstandig. Gooi het mes of de kooi dan weg, en vervang het voor een nieuwe.

Let tijdens het slijpen van je grasmaaier altijd goed op. Een geslepen mes hoort mega scherp te zijn. Eén verkeerde beweging kan je vinger of zelfs je hand openleggen.

Een kooimaaier slijpen

Een kooimaaier heeft messen aan een horizontale cilinder zitten. Deze messen knippen het gras eraf zodra het gras tussen de messen en het ondermes aankomt.

Door de maaibeurten heen worden de messen aan de voorkant steeds botter. Terwijl de achterkant juist scherper wordt. Door het mes tijdens het slijpen de andere kant op te laten draaien wordt de voorkant weer scherp, en is je kooimaaier geslepen. Moeilijker dan dat is het slijpen van een kooimaaier niet ;)

Dat klinkt wel erg makkelijk. In praktijk is het iets meer werk dan dat.

Stappenplan voor het slijpen van een hand grasmaaier:

 1. Stel het ondermes bij, zodat de messen aan de horizontale cilinder net het ondermes raken. Hoe je dit doet is bij iedere kooimaaier anders. Vaak zitten er 2 of 4 stelschroeven bovenop het ondermes.
 2. Verwijder de C-clips die de wielen aan de as bevestigden.
 3. Haal de stervormige aandrijving achter het wiel eraf. Let op: voor het palletje wat achter de aandrijving zit.
 4. Wissel de stervormige aandrijvingen van de ene naar de andere kant van de maaier. (links naar rechts; rechts naar links).
 5. Bevestig het palletje achter de aandrijving. Schuif er vervolgens de aandrijving overheen. De messencilinder draait nu tegen de klok in.
 6. Bevestigd de wielen terug aan de grasmaaier. Vergeet de C-clips niet.
 7. Smeer slijppasta aan de messen van de kooimaaier. Je mag de messen gerust royaal insmeren.
 8. Loop een aantal meter met de grasmaaier, zodat de cilinder met slijppasta langs het ondermes beweegt. Zo wordt de voorkant van het mes (waar je normaal het gras mee afmaait) geslepen.
 9. Verwijder na het lopen de achtergebleven slijppasta. Let op: de messen zijn scherp.
 10. Smeer met een kwast benzine of een ander ontvettend middel aan de messen.
 11. Haal de C-clips en de wielen er weer af.
 12. Draai de stervormige aandrijving weer om (zoals die aan het begin zat).
 13. Zet de wielen er weer aan. En vergeet de C-clips niet.

En zo slijp je een kooi grasmaaier.

Om te controleren of je kooimaaier goed geslepen is pak je een papiertje. Dat papiertje stop je tussen de messen en het ondermes. Wanneer de maaier het papiertje afknipt weet je dat de grasmaaier goed is geslepen.

Video grasmaaier slijpen

De stappen van hierboven worden in deze video voorgedaan.


Hoe een grasmaaier slijpen? Zo slijp je een cirkelmaaier

De kooimaaier verliest steeds meer terrein in Nederland en België. Steeds meer mensen stappen over op een cirkelmaaier.

Voor het slijpen van een cirkelmaaier kan je het volgende gereedschap gebruiken:

 • Slijptol, ook wel haakse slijper genoemd
 • IJzervijl
 • Slijpsteen voor een boormachine
 • Multi-tool met slijpblad

Welke van deze gereedschappen jij gaat gebruiken is aan jou. Als je een slijptol hebt liggen zou ik daarvoor kiezen. Dat is in mijn optiek de meest makkelijke manier. Maar ook met een ijzervijl kan je prima de messen van je grasmaaier slijpen.

De stappen voor het slijpen van je grasmaaier:

 1. Kantel de grasmaaier. Zorg ervoor dat je veilig kunt werken. Vooral bij een grote zitmaaier is het belangrijk om de gekantelde maaier goed te ondersteunen. Hiervoor heb je aparte krikjes/ liften.
 2. Draai de bout in het midden van het maaimes los. Let op: de bout kan erg vastgeroest zitten. Gebruik in dat geval kruipolie (WD-40) om de bout los te krijgen.
 3. Maak het mes schoon met een staalborstel of plamuurmes.
 4. Controleer op scheuren of breuken. Als dat het geval is, is het niet meer verantwoord om het mes te slijpen. Gooi het dan weg.
 5. Klem het mes in een bankschroef.
 6. Slijp het mes met een slijptol of ander gereedschap. Let op: het mes hoeft alleen aan het uiteinde geslepen te worden. Dit is vaak zo’n 5 tot 10 cm.

Misschien denk je nu:

Oooohh.. Als dat alles is, dan is het nog niet zo moeilijk.

Helaas... Er moet nog meer gebeuren. Na het slijpen van je grasmaaier moet je namelijk het mes nog balanceren. Niet dat het heel veel werk is, maar het moet wel even gebeuren.

Grasmaaier mes balanceren

Het mes van je cirkelmaaier balanceren is belangrijk. Als je dat niet doet gaat de machine trillen. Dat heeft invloed op:

 • Machine: de lagers en het motorblok verslijten sneller.
 • Grasveld: het maairesultaat is ongelijk
 • Jijzelf: jij voelt de trillingen als je op de grasmaaier zit of als je de handel vasthebt wanneer je er achteraan loopt.

Het is dus belangrijk om het mes van je grasmaaier goed te balanceren. Eigenlijk is het niet meer dan het gewicht van beide uiteinden van het mes gelijk te maken. Een professionele monteur heeft er een apart balanceerapparaat voor.

Maar zonder zo’n apparaat kan je ook het mes van je grasmaaier balanceren. Dat doe je als volgt:

 1. Sla een grote spijker haaks in de muur. Zowel in een horizontale als verticale lijn.
 2. Smeer flink wat vet aan de spijker.
 3. Hang het mes op door de spijker in het bevestigingsgat in het mes te steken.
 4. Kijk of het mes horizontaal blijft hangen.
 5. Doet ie dat niet? Pak het mes eraf en slijp de kant die te zwaar is (naar beneden zakt) ietsjes bij.
 6. Herhaal stap 3 tot en met 5 totdat het mes horizontaal blijft hangen.

Even het mes terug onder je grasmaaier bevestigen en het slijpen is afgerond.

In onderstaande video zie je kort hoe het slijpen en balanceren van een grasmaaier mes werkt.

Hoe vaak en wanneer je grasmaaier slijpen?

Het slijpen van een grasmaaier is in veel gevallen slechts 1 keer per jaar nodig. Zelf kijk ik na de laatste onderhoudsbeurt mijn tuingereedschap na op beschadigingen. Mijn grasmaaier slijp ik in deze winterperiode dan ook altijd.

Maar het kan zijn dat het slijpen van jouw grasmaaier vaker nodig is dan 1 keer per jaar. Bijvoorbeeld wanneer er veel molshopen, kastanjes of ander soort ongewenst materiaal op je grasveld liggen. De messen van je grasmaaier worden dan sneller bot. 2 of zelfs meerdere keren slijpen is dan noodzakelijk voor een strak maairesultaat.

mes-grasmaaier-balanceren

Maar wanneer is je grasmaaier slijpen dan nodig?

Dat is heel handig te herkennen aan kleine witte of bruine puntjes aan het einde van de grassprieten. Die ontstaan doordat de grasmaaier het gras er dan niet meer afknipt of afsnijdt, maar het gras eraf trekt.

Ook kan je af en toe eens aan het mes van je grasmaaier voelen of die nog scherp is.

Tip: Grasmaaier messen schoonmaken

Na elke maaibeurt is het belangrijk om de messen van je grasmaaier schoon te maken. Dat voorkomt dat de achtergebleven grasresten gaan broeien en de maaikooi en messen aantasten.

Natuurlijk vertraagt het schoonmaken ook het tempo waarin de messen van je grasmaaier bot worden. Pak dus na elke maaibeurt even een klein momentje om de messen schoon te maken.

Zo maak je de messen van je grasmaaier schoon:

 1. Kantel de grasmaaier.
 2. Pak een handveger met harde haren en veeg de grasresten weg.
 3. Of gebruik een compressor voor het wegblazen van de grasresten.
 4. Eventueel: spuit de messen in met WD-40 of siliconenspray. Dat voorkomt roest.
 5. Kantel de grasmaaier terug.

En moeilijker dan dat is het niet.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Arjen
Door

Arjen

op 22 Aug 2021

Bedankt voor de duidelijke informatie, heel handig en duidelijk!

Koen
Door

Koen

op 24 Aug 2021

Mooi om te horen Arjen, bedankt! Is het allemaal gelukt met het zelf slijpen van de grasmaaier?

Arjen
Door

Arjen

op 25 Sep 2021

Hallo Koen,Ik ben bij de bouwmarkt en de welkoop geweest maar beiden hadden helaas geen slijppasta. Bij de welkoop werd me verteld dat het nogal precies komt en dat zij me adviseren om de kooigrasmaaier te laten slijpen. Ik wil het alsnog zelf proberen te doen, welke pasta en korrelgrootte adviseer je en waar zou ik deze (evt online) kunnen kopen?

Theo Jukes
Door

Theo Jukes

op 11 Sep 2021

Beste Koen, Ik wil mijn graskooimaaier slijpen met slijppasta 120. Welke moet ik gebruiken. Ik heb niet veel nodig. Ik kan de juiste pasta niet vinden.

Koen
Door

Koen

op 18 Sep 2021

Hoi Theo,Goed bezig! Dit is een goede slijppasta al voorbeeld –> https://www.xtrack.nl/slijppasta-middel-k150-blik-450-gramSucces!

Reactie plaatsen