Wat is het beste mierenpoeder? Bekijk deze top 3!

Beste mierenpoederJe bent opzoek naar informatie over mierenpoeder, en wilt weten wat het beste mierenpoeder is. Anders was je waarschijnlijk niet op deze pagina terecht gekomen.

Voordat je mierenpoeder koopt is het goed om te weten wat mieren poeder is en hoe het werkt. Ook is het handig om te weten of en zo ja hoe giftig mierenpoeder is voor mensen en dieren.

Pas op met het gebruik van mierenpoeder als je kinderen of huisdieren, zoals honden of katten hebt.

Er bestaan mierenpoeders die oplosbaar zijn in water. Ook zijn er mierenpoeders die te strooien zijn. ECOstyle mierenpoeder is zowel te strooien als te mengen met water.

Naast het mieren poeder van ECOStyle zijn er tal van andere aanbieders zoals BSI, Bayer en het mierenpoeder van HG. Maar welk poeder is nu het beste? 

In dit artikel vind je alle informatie over de verschillende mierenpoeders. Ook zie je de top 3 beste mierenpoeders.

Wat is mierenpoeder

Mierenpoeder is een biologisch of chemisch middel waarmee je mieren op een effectieve manier in huis, tuin en gazon kunt bestrijden. 

Toch wordt een mierenpoeder minder in huis gebruikt dan andere mierenbestrijdingsmiddelen. Vaak kiezen mensen in huis liever voor een mierenlokdoos. Omdat een mierenpoeder nogal een nare lucht kan bevatten.

Zoals je hierboven al hebt gelezen, bestaan er verschillende mierenpoeders. Zoals een biologisch of chemisch mierenbestrijdingspoeder. Maar ook de werkzame stof of de verhouding tussen werkzame stoffen in het mierenlokpoeder verschilt per poeder.

De inhoud, de werkzame stof, van een mierenlokpoeder bepaalt ook of een mierenlokpoeder werkt of niet. Ga dus niet voor het goedkoopste poeder. Ga voor het beste mierenlokpoeder.

Misschien betaal je hiervoor een paar euro meer. Waarschijnlijk is de werking dan 3x sneller, beter of makkelijker. Dat is belangrijker dan een paar extra euro’s, nietwaar?

Hoe werkt mierenpoeder

Wat doet mierenpoeder nu eigenlijk? Dat is een goede vraag. Veel mensen denken namelijk dat mierenpoeder mee het mierennest in genomen wordt. Dat is niet zo!

Hoe mierenpoeder feitelijk werkt is dat de mieren gedesoriënteerd raken van het poeder. De weg terug naar het mierennest vinden de mieren hierdoor niet meer. Hierdoor gaan de mieren dood.

Er zijn ook mierenpoeders die mieren direct doden zodra de beestjes in aanraking komen met het poeder. Dit zijn alleen de chemische poeders.

Mierenpoeder werkt het beste als je het op of rondom het mierennest strooit. Mieren die dan het nest verlaten raken meteen desoriënteert, of sterven zelfs direct. Maar ook op de looppaden van de mieren is mierenpoeder heel effectief.

Het moment waarop mierenpoeder het beste werkt is vroeg in de ochtend of ’s avonds. Alle mieren zitten dan in het nest. Hierdoor komen de mieren in contact met het dodelijke poeder zodra ze het nest verlaten.

Mierenpoeder mengen met water

Mierenpoeders kun je strooien bij ingangen van een mierennest. Maar het poeder komt niet in het nest. Om het dodelijke middel wel in het mierennest te krijgen kun je het mierenpoeder oplossen in water.

Met een oplosbaar mierenpoeder, wat je vermengt met water, giet je de giftige stof recht in het mierennest. Dit werkt zeer effectief.

mierenpoeder oplossen in water

Ook is een oplosbaar mierenpoeder handig om mieren onder tegels te bestrijden. Een opgelost poeder bereikt beter de gangen onder de tegels.

exclamation-triangle

Let Op

Als je een mierenbestrijdingspoeder gaat kopen. Niet elk mierenpoeder is namelijk oplosbaar in water. De mierenpoeders in de top 3 beste mierenpoeders hieronder zijn allemaal oplosbaar.

Hoe giftig is mierenpoeder voor mensen en dieren? 

Voordat je mierenpoeder gaat gebruiken is het goed om jezelf af te vragen hoe giftig mierenpoeder is. En is het mierenpoeder schadelijk voor honden en katten? Of is mierenpoeder giftig en gevaarlijk voor mensen?

In mierenpoeders zitten allerlei giftige stoffen die niet gezond zijn om binnen te krijgen voor ons als mensen. Mieren gaan immers dood van de giftige stof. Maar het poeder is niet dodelijk of heel gevaarlijk voor mensen.

Kinderen en huisdieren zijn gevoeliger voor het mierenpoeder. Gebruik een mierenbestrijdingspoeder daarom niet op plekken waar kinderen, honden of katten kunnen komen. Binnenshuis gebruik ik het middel liever ook niet, omdat er een nare lucht vanaf komt.

Tijdens het aanbrengen van het poeder is het verstandig om een stofmasker te dragen. Tenzij je een oplosbaar mierenpoeder gebruikt. Ook moet je na het gebruik van mierenpoeder je handen goed wassen.

Mierenpoeder voor gazon

Mierennesten in het gazon komen regelmatig voor. Dit kan grote gevolgen hebben voor je gazon, zoals kale plekken. Je wilt de mieren in het gazon daarom zo snel mogelijk bestrijden met mierenpoeder.

Maar kan dat met elk soort poeder? Of is er een speciaal soort mierenpoeder voor de bestrijding van mieren in het gazon? Nee, hiervoor is geen speciaal mierenpoeder nodig.

Elk mierenpoeder wat op terras of in huis werkt, werkt ook voor het gazon. Pas het middel heel selectief toe op de plaatsen waar de mieren zitten. Dit is beter voor het gazon, en je bespaart poeder.

Mierenpoeder werkt niet

Een veel gehoorde opmerking over mierenpoeder is dat het niet werkt. Dat klopt, maar de schuld daarvan ligt bij jezelf.

Mierenpoeder werkt niet

Er zijn namelijk 4 redenen waarom een mierenpoeder niet werkt:

 • Je hebt geen geduld
 • Het mierenpoeder wat je gekocht hebt is van slechte kwaliteit
 • Je brengt het poeder niet aan op de looproute of de ingang van het nest
 • Je strooit het mierenpoeder terwijl het binnen 24 uur gaat regenen

Een heel mierennest uitroeien kost tijd. Zorg dus dat je geduld hebt, en breng regelmatig nieuw poeder aan op de looproute of de ingang van het nest. De hele kolonie moet immers gedood worden.

Mierenpoeder dat je strooit (in poedervorm) moet je regelmatig vernieuwen. Bij een stevige wind waait al veel poeder weg. Ook spoelt veel poeder weg bij een hevige regenbui. Hiervan heb je minder last bij een oplosbaar mierenpoeder.

Mierenpoeder kopen: top 3 beste mierenpoeder

Zoals ik eerder al zei kun je beter iets meer geld uitgeven aan een mierenpoeder dat WEL werkt, in plaats van een goedkoop poeder dat NIET werkt.

Ook ben ik fan van mierenpoeders die je zowel kunt strooien als gieten. Onderstaande top 3 is daarom ook gebaseerd op kwaliteit boven prijs en alle poeders zijn zowel strooi- als gietbaar.

#1 ECOstyle mierenpoeder

Het 100% natuurlijke mierenbestrijdingspoeder van ECOstyle is zeer effectief tegen mieren. De verpakking is voorzien van een handige strooidop, waardoor je het poeder makkelijk doseert.

Het ECOstyle Mierenpoeder bestaat uit allemaal heel kleine korreltjes, in plaats van poeder. Het grote voordeel hiervan is dat er geen stofwolk vanaf komt. Je hebt hierdoor geen stofmasker nodig, en het gebruik van het middel is prettiger.

Tevens is het poeder van ECOstyle oplosbaar in water. Hierdoor kun je een mierennest nog effectiever bestrijden en heb je geen last van inademing van de giftige stoffen.

De dosering van het mierenpoeder is als volgt:

 • Bij strooien: 40 gram mierenpoeder per vierkante meter.
 • Bij gieten: 40 gram mierenpoeder per liter water. Giet de helft hiervan (0,5 liter) in het nest. En giet de overige 0,5 liter rond het nest.

Voor €18,91 koop je een verpakking van 400 gram. Hiermee kun je 10 vierkante meter mieren bestrijden, of 10 liter bestrijdingsmiddel aanmaken. Dit is voldoende om meerdere herhalingen uit te voeren.

#2 Bayer Baythion Knock-out mierenpoeder

Voor een snelle en krachtige werking gebruik je Bayer mierenpoeder. Het ‘knock-out’ mierenpoeder zorgt ervoor dat de eerste mieren al binnen 1 uur dood zijn.

Bayer Baythion is een oplosbaar mierenpoeder. En werkt daarom het beste als het opgelost is in water. Vandaar dat het product van Bayer ontwikkeld is voor buitenshuis gebruik. Maar je kunt het poeder ook gebruiken door het op het nest of looproutes te strooien.

De aanwezigheid van giftige stoffen is bij Bayer's mierenpoeder vele male hoger dan bij andere mieren poeders. Het middel is dus veel krachtiger en effectiever om mieren te bestrijden. De dosering van Bayer Baythion Knock-out is als volgt:

 • Bij strooien: 20 gram mierenpoeder per 5 m2 (4 gram per vierkante meter)
 • Bij gieten: 20 gram mierenpoeder per 5 liter water

Hieruit blijkt wel hoeveel krachtiger het middel is ten opzichte van andere mierenbestrijdingsmiddelen. De prijs is daarom ook iets hoger. Voor 75 gram Bayer Baythion Knock-out betaal je €16,99 inclusief gratis verzending.

#3 BSI Mierenpoeder

De nummer drie van de lijst met beste mierenpoeders is het BSI mierenpoeder. Ook dit mierenpoeder kun je, net zoals de andere 2 mierenpoeders, strooien en gieten.

Maar het BSI mierenpoeder kun je daarnaast ook nog spuiten met een plantenspuit. Dit is zeer handig als overal op je stoep ingangen zitten naar mierennesten. Met een plantenspuit kun je snel over alle ingangen sproeien.

Het BSI mierenpoeder is zowel binnen, als buitenshuis te gebruiken. Het mieren poeder van BSI bestrijdt je een hele mierenkolonie. Zijn de mieren de eerste keer niet allemaal weg? Herhaal de behandeling dan na 2 a 3 weken.

De dosering van het BSI mierenpoeder is als volgt:

 • Bij strooien: gebruik 20 gram poeder per vierkante meter
 • Bij gieten: gebruik 20 gram poeder per liter water. Met elke liter kan je 1 vierkante meter behandelen
 • Als spuitmiddel (in een plantspuit): Los 100 gram mierenpoeder op in 1 liter water voor het beste resultaat. Met deze liter kan je 5 vierkante meter behandelen.

1 verpakking BSI mierenpoeder van 500 gram kost €21,30 inclusief gratis verzending. Het mierenpoeder direct aanschaffen? Klik op de knop hieronder.

Wat is jouw favoriete mierenpoeder? 

Hierboven kun je zien wat de top 3 beste mierenpoeder is. Op basis van mijn ervaringen zijn dit de beste poeders die momenteel verkrijgbaar zijn. 

Maar misschien heb jij een andere favoriete mierenpoeder. Ik ben daarom benieuwd wat jouw favoriete mieren poeder is! 

Laat je me dat even weten in de reacties hieronder?

 • Koen
 • 26 april 2018
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>