Mieren bestrijden en verdelgen? Gebruik deze 25 tips!
19 april 2018 

Mieren bestrijden en verdelgen? Gebruik deze 25 tips!

Heb je last van mieren wil je de mieren bestrijden en verdelgen? Mieren kunnen zowel in de tuin als in huis zitten. Vooral mieren onder terras tegels veroorzaken grote problemen .

Mieren kunnen niet alleen schade aanrichten aan het terras. Ook kunnen mieren voor een enorme mierenoverlast zorgen. En in het ergste geval: ze kunnen slecht voor je gezondheid zijn.

Zodra mieren binnen of in de tuin lopen is het belangrijk om de mieren zo snel mogelijk te bestrijden en doden. Maar wat kun je doen tegen mieren?

Er zijn veel verschillende middelen om mieren dood te maken en te bestrijden. Zo is er mieren gif wat zeer effectief is tegen mieren. Ook bestaan er huismiddelen tegen mieren.

De vraag is daarom: "welk middel kun je het beste gebruiken om mieren te bestrijden?" Zowel voor het bestrijden van mieren onder het terras, in het gazon en mieren in huis.

In dit artikel ga je het volgende lezen:

Alle nadelen van mieren (mieren richten veel onzichtbare schade aan)

√ Hoe je mieren kunt verjagen zonder doden

De meest effectieve middelen om mieren te bestrijden (ook het bestrijden van mieren zonder gif)

Hoe je de overlast van mieren kunt voorkomen

Wat de beste manieren zijn om mieren te bestrijden in huis, onder tegels en in het gazon.

Mieren in de tuin

Mieren zijn kleine beestjes die dol zijn op zoete producten. Is er in de zomerdag wel eens ranja op het terras geknoeid? Grote kans dat de dag erna mieren op die plek zaten.

Er zijn veel verschillende mieren. Zo kent iedere omgeving zijn eigen soort mier. De tuinmier is verreweg de bekendste mier. Maar zo is er ook de kale bosmier, de gewone steekmier (ook wel rode steekmier genoemd) en de zwarte zaadmier.

Een mierenkolonie bestaat uit drie soorten mieren, namelijk:

  • Koninginnenmier(en): dit is de grootste mier van de kolonie en staat aan het hoofd ervan. Er kunnen meerdere koninginnenmieren in één mierennest leven.
  • Mannetjesmieren: deze mieren bevruchten de Koninginnenmier, en sterven kort daarna.
  • Werksters: de werksters zijn vrouwelijke mieren die niet kunnen vliegen. Ze krijgen allerlei taken toegedeeld. De taken kunnen zijn: larvenverzorger, soldaat, slavenhaler, voedselmaker en verkenner.

Mieren bestrijden of niet?

Mieren vormen niet direct een grote bedreiging voor jou of je gezelschap. Dat is wel even anders met wespen. Toch kan ik begrijpen dat je niet zit te wachten op deze ongewenste gasten. Of de mieren nu in je huis of in de tuin zitten, je wilt de mieren zo snel mogelijk verjagen.

Ook zijn mieren in het gazon vervelend als je lekker op het gras wilt liggen. Of wat dacht je van een mierennest in een border in je tuin? Niet bepaald prettig om daar in te pakken met je handen.

Mieren onder het terras moet je zo snel mogelijk dood maken. Anders kan het terras verzakken.  Naast dat zijn er nog andere nadelen aan mieren in je tuin. Mieren doen meer kwaad dan goed in je tuin, namelijk:

  • De mieren graven zand weg onder je tegels. Het gevolg is dat je terras of tuinpad verzakt.
  • Bladluizen, die je planten aantasten door er sap uit te zuigen, worden door mieren beschermd. Hierdoor zorgt een mierenplaag indirect voor de beschadiging of zelfs ondergang van de planten in je tuin.
  • Lieveheersbeestjes, die voornamelijk bladluizen eten, worden door mieren aangevallen. Dit doen de mieren omdat bladluizen zoete stoffen afscheiden, waar de mieren enorm van houden.
  • Mieren dragen allerlei ziektes en bacteriën met zich mee. Wanneer de mieren op je fruitbomen of in de moestuin zitten, is het voedsel niet meer geschikt voor consumptie
  • Er bestaan ook bijtende mieren. Deze mieren spuiten een soort gif in je, waardoor je uitslag of allerlei bultjes op je lichaam krijgt.

Een mierenplaag in je tuin is dus niet iets waar je op zit te wachten. Om de mierenoverlast te voorkomen zijn er verschillende manieren. Zo bestaan er manieren die de mieren bestrijden en doden, maar ook die de mieren alleen maar verjagen.

Hoe ziet een mierennest eruit?

Een mierennest is een waar kunstwerk. Tenminste, van de binnenkant dan. Van de buitenkant lijkt het maar wat takjes of zand dat op een hoop is gegooid.

Maar hoe ziet de binnenkant van een mierennest eruit? Het mierennest is een stelsel van gangen en kamers. Iedere kamer heeft zijn eigen functie. Eigenlijk zijn mieren heel goed georganiseerde beestjes.

In totaal heeft een mierennest 6 verschillende kamers, namelijk:

  1. Koninginnenkamer: in deze kamer verblijft de koninginnenmier, en ze legt er ook haar eitjes.
  2. Kraamkamer: zodra de eitjes zijn gelegd verplaatsen de werkers de eitjes naar de kraamkamer.
  3. Ziekenkamer: zieke of gewonde mieren worden naar de ziekenkamer gebracht om te herstellen.
  4. Afvalkamer: al het geproduceerde afval wordt door de werksters netjes opgeborgen in de afvalkamer.
  5. Voorraadkamer: het eten wat de mieren gevonden hebben slaan de beestjes op in de voorraadkamer.
  6. Gastenkamer: er zijn miersoorten die luizen zoeken en meenemen. Deze luizen verblijven in de gastenkamer van het mierennest.

Hoe-ziet-een-mierennest-eruit

Hieronder zie je een mierennest in actie. Best bijzonder zo’n mierennest, nietwaar?!


Waar maken mieren een mierennest?

Goed, je weet nu dat mieren flinke klussers zijn. Helaas neemt dat nog niet weg dat de mieren een ware plaag voor jou en je tuin kunnen vormen. Om de mieren effectief te bestrijden moet je weten waar ze hun mierennesten maken.

Veel mensen zoeken te vergeefs in huis naar een mierennest, omdat ze binnen last hebben van mieren.

Toch maken mieren binnen geen nesten. Dit doen ze op allerlei plekken buiten in de tuin. Mieren komen alleen je huis binnen om zoet voedsel te halen. Ook al heb je binnen een mierenplaag, dan is de kans groot dat het nest buiten zit.

De meest voorkomende plek waar je een mierennest aantreft is in de grond. In de grond kunnen de mieren makkelijk de kamers en het gangenstelsel uitgraven.

Mierennesten komen ook veel voor onder terras tegels en paden in de tuin. Een terras biedt mieren goede beschutting tegen regen, en verwarmen het mierennest zodra de zon erop schijnt.

Kortom: waar maken mieren een mierennest? Mieren maken nesten:

  • In het gazon
  • In de grond
  • Onder tegels
  • In een holle boomstam

Mieren bestrijden: wat te doen tegen mieren?

Zodra je weet waar het mierennest zich bevindt, wil je de mieren zo snel mogelijk bestrijden. Maar wat kun je doen tegen mieren?

Dat verschilt per locatie. En zelfs per locatie zijn er meerdere manieren om de mieren te bestrijden. Bij de meeste middelen geldt dat je enkele weken door moet blijven gaan.

Je moet namelijk alle mieren zien te verdelgen. Als er één koninginnenmier overblijft zit je het jaar erop weer met hetzelfde probleem.

Misschien ervaar je wel overlast van de mieren, maar wil je de beestjes liever niet doden. Gelukkig kun je ook op een natuurlijke manier, dus zonder gif, mieren bestrijden.

 Wil je weten wat jij het beste kunt doen tegen de mieren onder het terras, in het gazon of in huis? Lees dan snel verder.

Mieren bestrijden met mierenpoeder

Een mierenpoeder werkt zeer effectief voor het bestrijden van mieren en zelfs voor het doden van een compleet mierennest.

Mierenpoeder is zo effectief omdat de mieren het poeder zien als voedsel. Hierdoor nemen de mieren het gif mee in het nest. Eenmaal in het mierennest eten de mieren het poeder met het gif erin op. Zo gaan alle mieren in het mierennest dood en verdelg je het hele mierennest.

Mieren-bestrijden-met-mierenpoeder

Mierenpoeder is het beste middel tegen mieren onder het terras. Mieren onder tegels zijn namelijk lastig te bereiken met een mierenspray of andere mieren bestrijdingsmiddelen.

Voor een snelle werking is het belangrijk om het mierenpoeder op het juiste moment toe te passen. Een vroege ochtend of gedurende de avond zijn de beste momenten. Dan zitten de meeste mieren in het nest.

Wist je dat? Er bestaan tegenwoordig mierenpoeder die oplosbaar zijn in water. Opgeloste mierenpoeders bereiken sneller de kamers van een mierennest. Dit dood de mieren sneller.

Eventueel kan het mierenpoeder opgelost worden in kokend water. De mieren die niet van het gif eten gaan dood van het kokend water wat in het mierennest stroomt.

Mierenspray gebruiken voor de bestrijding van mieren

Mierenpoeder is handig voor het bestrijden van mieren wanneer je makkelijk bij het nest kunt. Denk aan mieren onder terrastegels bestrijden.

Zit het mierennest in een spouwmuur of ander soort kier? Vaak kun je het nest dan niet goed bereiken met een mierenpoeder.

Een mierenspray kan dan de uitkomst bieden om de (vliegende) mieren effectief te bestrijden. Maar let op, een mierenspray dood de mieren direct. Er worden dus geen mieren gif en dodelijk stoffen mee het nest in genomen.

Heb je last van mieren en wil je daar direct vanaf? Dan is een mierenspray zeer handig, want de mieren sterven meteen nadat je de spray gespoten hebt. Wel zo prettig als je lekker wil gaan barbecueën.

Houd er wel rekening mee dat er meerdere behandelingen nodig zijn.

Voor het bestrijden van vliegende mieren is een mierenspray zeer krachtig. Vliegende mieren komen weinig tot niet aan de grond. De vliegende mieren eten dus niet van mierenpoeder. Door mierenspray te gebruiken voor het bestrijden van vliegende mieren vallen de mieren direct uit de lucht.

Praktische Tip

Er zijn veel verschillende mierensprays te verkrijgbaar. Sommige sprays werken krachtiger dan andere. Ik heb veel verschillende sprays getest. In dit artikel vertel ik waar je op moet letten bij het kopen van een mierenspray (+welke mierensprays je het beste kunt kopen)

Werkt een mierenlokdoos om van mieren af te komen?

Een mierenlokdoos is een andere manier om van mieren in huis en tuin af te komen. De werking van een mierenlokdoos komt veel overeen met die van mierenpoeder.

Een mierenlokdoos is daarom ook een geschikt middel voor het bestrijden van mieren tussen tegels en onder het terras.

In een mierenlokdoos zit een zoete vloeistof of gel die mieren lokt. Vandaar de naam: mierenLOKdoos ;). Door kleine openingen in de lokdoos lopen mieren naar binnen om de zoete stof met gif te pakken.

Met de zoete stof inclusief het gif lopen de mieren naar het mierennest om larven en koninginnenmieren te voeden. Wat de mieren niet weten is dat in deze zoete stof ook een gif zit. Kort na de maaltijd met het gif gaan de mieren dood.

Wil je het hele mierennest verdelgen? Laat het mierenlokdoosje dan ongeveer 3 weken langer staan. Er bestaat een kans dat niet alle mieren (genoeg) gif binnen hebben gekregen. Vooral als het een groot mierennest is.

Wist je dat? Je een mierenlokdoos niet in de felle zon moet zetten? Lees hier waarom niet + nog vele andere tips over het gebruik van een mierenlosdoos

Mieren verjagen met geuren

Mieren worden aangetrokken naar de tuin, keuken of huis door allerlei zoete luchtjes. Denk aan etenswaren en dranken, maar ook zoete geurende planten trekken mieren aan.

Gelukkig zijn er ook geuren waarmee je mieren kunt verjagen. Geuren zijn een manier om mieren te verjagen zonder gif. Zowel de geuren van planten, schoonmaakmiddelen en groenten zijn te gebruiken.

De meest krachtige geur om mieren te verjagen is de geur van kaneel. Strooi de specerij op een plek waar je niet wilt dat de mieren komen. Je zult geer mier meer zien op die plek. Het kaneel tegen mieren is een veilige manier van bestrijden.

Mieren-bestrijden-met-kaneel

Helaas werkt een geur heel plaatselijk. Je verjaagt de mieren dan bijvoorbeeld wel van je terras. Maar de kans is groot dat de mieren dan in je gras of andere plekken in de tuin gaan zitten.

Enkele andere geuren om mieren te verjagen zijn:

  • Komkommer: snij de komkommer in stukjes en leg de plakjes in of rondom het mierennest.
  • Koffiedik: strooi het overblijfsel na het zetten van koffie uit op een plek waar je niet wilt dat mieren komen. Eventueel kun je het koffiedik mengen met (kokend) water en in het mierennest gieten.
  • Azijn: door regelmatig azijn over bestrating te gieten verdrijf je mieren. Mieren zetten vaak met een bepaalde geur een route uit. Met azijn 1 op 1 gemengd met water verdrijf je deze geur en dus de mieren.
  • Peper: ook van deze geur lopen de mieren graag een stukje om.
  • Lavendel: heb je lavendel planten in je tuin? Perfect! Rondom de planten zullen geen mieren te zien zijn. Om mieren van je terras te verdrijven kun je stukjes lavendel op het terras legen, of lavendel planten in potten op het terras zetten.

Welke planten verdrijven mieren?

Er zijn verschillende planten die mieren verdrijven uit (een bepaalde gebied van) je tuin. Hierboven noemde ik lavendel al, maar er zijn meer planten tegen mieren.

Het nadeel van planten is dat ze maar een klein gebied van de tuin miervrij houden. Om een groter gebied aan te pakken zet je meerdere planten op strategische plekken in de tuin.

Denk aan planten in potten op het terras of in bakken aan de muur. De volgende planten houden mieren op afstand:

  • Basilicum
  • Munt
  • Nootmuskaat
  • Boerenwormkruid
  • Rozemarijn
  • Majoraan
  • Brandnetel
  • Salie
  • Afrikaantjes

Er zitten hierboven zelfs onkruiden tussen die mieren bestrijden. Is onkruid in je tuin toch nog ergens goed voor.

nootmuskaat-tegen-mieren

Zelf heb ik goede ervaringen met nootmuskaat tegen mieren. Deze specerij van de muskaatboom heeft een sterke geur die mieren niet prettig vinden. Hierdoor blijven de mieren weg van het nootmuskaat.

Andere manieren om mieren te bestrijden

De lijst met manieren om mieren te bestrijden is (bijna) eindeloos. Hoe langer je op het internet zoekt naar middelen om mieren te doden, hoe meer je er vindt.

Hieronder zijn nog enkele manieren en middelen om mieren te bestrijden opgesomd:

  • Krijtstreep: zet met een stoepkrijt een lijn op een plek waar je geen mieren wilt hebben. Bijvoorbeeld bij de deur naar binnen toe. De mieren lopen niet over deze lijn, en blijven dus uit je huis.
  • Koper: leg het koper langs kozijnen en plinten in je huis om mieren te verjagen.
  • WD-40 of remreiniger: deze middelen zijn zeer krachtig om een mierennest te bestrijden, omdat ze diep doordringen in het nest. Maar houd er rekening mee dat deze middelen de grond kunnen verontreinigen. Glassex wordt ook wel eens genoemd.
  • Bruine suiker: de zoetheid trekt de mieren aan. Als de mieren de suiker opgegeten hebben, gaat de suiker reizen en explodeert hun maag en sterven de mieren. Dit is een zeer kindvriendelijke manier om mieren te verdelgen, aangezien de suiker geen kwaad kan voor de kinderen.
  • Afwasmiddel: dit huismiddel tegen mieren kan eventueel gemengd worden met kokend water. Giet het vervolgens in het mierennest.
  • Zout op en in het mierennest gooien. Hierdoor komen de mieren naar buiten. Zorg dat je met kokend water klaar staat om de vluchtende mieren te verdelgen en doden.

Bij het volgieten van een mierennest, bijvoorbeeld met azijn, moet je er rekening mee houden dat de gangen en kamers heel groot kunnen zijn. Zorg dat je er voldoende vloeistof in giet, en herhaal dit meerdere dagen achter elkaar om het hele mierennest te verdelgen.

Voorkomen van mierenoverlast

Het wordt vaak gezegd, maar ook in het geval van mierenoverlast geldt het:

"Voorkomen is beter dan genezen"

Met het aanplanten van bepaalde geurende planten kun je mieren verjagen uit je tuin. De planten die werken tegen mieren zijn hierboven opgesomd. Naast planten zijn meer manieren om mierenoverlast te voorkomen.

Hier enkele tips om de overlast van mieren te voorkomen:

  1. Veeg terrastegels en andere bestrating regelmatig. Zoetstoffen die op de tegels liggen worden hierdoor weggeveegd. En je bestrating ziet er ook nog eens mooier uit.
  2. Ruim etenswaren zo snel mogelijk van de tuintafel en andere tuinmeubelen.
  3. Berg etenswaren in de keuken goed op. Stop koeken en snoepgoed bijvoorbeeld in goed afgesloten trommels.
  4. Gooi af en toe een emmer afwasmiddel over de tegels. Hierdoor gaan zoetstoffen van de tegels, maar ook het geurspoor van de mieren die er eerder hebben gelopen verdwijnt.
  5. Sluit afvalcontainers goed en houd ze schoon door de container na een leging af te spuiten.
  6. Ruim geknoeid eten en drinken direct op (bijv. ranja op de stoep).

Mieren bestrijden in huis

Mieren in je tuin en onder het terras vormen nog niet direct een groot probleem voor je gezondheid. Maar mieren in huis doen dat wel. De mieren kruipen in huis rond en dragen allerlei bacteriën met zich mee.

Zo lopen de mieren binnen over het aanrecht, keukentafel en andere meubelen.  Ook lopen de mieren buiten of in spouwmuren rond, waarvan ze allerlei bacteriën meenemen.

mieren-in-huis-doden

Mieren in huis moet je dus zo snel mogelijk bestrijden en doden. Maar wat kun je doen tegen mieren in huis? Met kokend water en andere vloeistoffen moet je goed uitkijken, omdat het je huis en meubelen kan beschadigen.

Betere oplossingen voor de bestrijding van mieren in huis zijn:

Tijdens de paringstijd vliegen de mannetjes- en koninginnenmieren uit om in de lucht te paren. Het beste kun je vliegende mieren direct bestrijden als je ze ziet vliegen. Een mierenspray is hier heel effectief voor.

Wat te doen tegen mieren onder terras?

Mieren onder tegels van het terras zijn een ware ramp. De mieren graven allerlei gangen en kamers onder je terras, waardoor de tegels verzakken. Mieren onder tegels moet je dus zo snel mogelijk zien te bestrijden en doden.

Maar wat doe je tegen mieren onder tegels?

Zoals je hierboven gelezen hebt zijn er allerlei geurige planten waar mieren niet van houden. Door deze planten op verschillende plaatsen op het terras te zetten voorkom je dat de mieren een mierennest bouwen onder de tegels van het terras.

Mieren-onder-tegels-bestrijden

Let op: De planten voorkomen alleen de bouw van een mierennest. Zorg er daarom voor dat de planten op het terras staan voordat de mieren hun nest bouwen. Dit is al vroeg in het voorjaar.

Een andere manier om mieren onder tegels te voorkomen is het schoonhouden van het straatwerk. Veeg het terras regelmatig en gooi er azijn overheen.

Wat doe je als het mierennest zich al gevestigd heeft onder de tegels? Er zijn dan andere middelen nodig om de mieren te bestrijden. Een mierenpoeder of mierenlokdoos zijn zeer goede middelen om mieren onder het terras te bestrijden.

Mieren bestrijden in het gazon

Het gazon is nou niet echt de plaats waar je een mierennest tegen wilt komen. Naast dat het gras er van dood gaat, kunnen de mieren je ook nog eens bijten als je lekker op het gazon zit of ligt.

Vooral rode mieren zitten in het gazon. Maar ook zwarte mieren kunnen voorkomen in het gazon. Hoe kun je de mieren in het gazon bestrijden? In dit artikel zijn daar meerdere middelen voor genoemd.

Toch is niet elk middel daarvoor geschikt. Ik zou namelijk niet met WD-40 of remmenreiniger aan de slag gaan op het gazon. De grond raakt hierdoor vergiftigd, waardoor er lang geen gras meer groeit.

Voor de bestrijding van mieren in het gazon kun je beter de volgende middelen gebruiken:

  • Mierenpoeder: strooi dit gericht op het nest.
  • Mierenlokdoos: zet het lokdoosje in de looproute van de mieren.
  • Mier verdrijvende planten: zet deze rondom het gazon. De planten die mieren verdelgen zijn eerder genoemd op deze pagina.

Mieren bestrijden in de tuin

Naast de hierboven genoemde plekken in de tuin zijn er nog veel meer plekken in je tuin waar mieren zich kunnen nestelen. Denk aan mieren in:

  • Fruitbomen
  • De moestuin
  • Plantenbakken
  • De zandbak

Denk logisch na en kies het meest geschikte middel om de mieren van deze plaatsen te verjagen of te doden. In een moestuin bijvoorbeeld kun je de mieren bestrijden door planten aan te brengen die mieren niet lekker vinden ruiken, zoals munt.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen