Mierenlokdoos kopen? Let op deze punten!

mierenlokdoosEen mierenlokdoos of anti-mieren doos is een krachtig middel om mieren uit je huis of tuin te houden.

Maar hoe werkt een mierenlokdoos? Waar plaats je zo’n doos? En is een anti-mieren doos gevaarlijk voor kinderen of huisdieren?

Antwoorden en tips over het gebruik van een lokdoos vind je op deze pagina. Ook geef ik je een top 3 van de beste anti-mierendozen.

Mierenlokdoos werking

Om zo effectief mogelijk mieren te verdelgen moet je een mierenlokdoos op de juiste manier gebruiken. Je kunt een lokdoos zowel preventief als curatief gebruiken. Dus zie je al mieren kruipen? Dan is het nog niet te laat om een mierenlokdoos te plaatsen.

Een mierenlokdoos werkt in 2 stappen, namelijk:

 1. Aantrekken van mieren
 2. Vergiftigen van mieren

Eerst worden mieren door een zoete gel of andere inhoud naar de giftige doos gelokt. Maar deze zoete inhoud is vermengd met gifstoffen waarvan mieren doodgaan.

Als de mieren de zoete inhoud met het gif te pakken hebben, brengen de beestjes het naar het mierennest. In het mierennest eten meerdere mieren van de zoete en giftige inhoud, waarna de beestjes sterven.

Waar plaats je een mierenlokdoos

Om zoveel mogelijk effect te hebben van een mierenlokdoos moet je de lokdoos op de juiste plaats neerzetten. Maar waar is de beste plaats om een mierenlokdoos neer te zetten?

Dat ligt eraan…

Zet je de anti-mierendoos neer als je al mieren ziet lopen in je keuken of tuin? Dan kun je de doos het beste in de looproute van de mieren plaatsen. Eentje per route is voldoende.

Wil je een mierenlokdoos preventief inzetten om mieren te weren uit je tuin of keuken? Dan doe je er verstandig aan om de mierenlokdozen op plekken waar zoetigheid aanwezig is neer te zetten. Denk aan keukens, woonkamers, speelkamers en andere vertrekken in huis waar eten en drinken genuttigd wordt.

Maar ook op plekken waar je voorgaande jaren last hebt gehad van mieren is het verstandig om een dergelijke doos te plaatsen. De kans is groot dat het mierennest van het voorgaande jaar weer in gebruik wordt genomen.

Tips voor het gebruik

Om mierenlokdozen zo effectief mogelijk in te zetten tegen de bestrijding van mieren heb ik nog enkele tips voor je.

Tips voor het gebruik van een mierendoos:

 • Bescherm de lokdoos tegen zonlicht en vocht
 • Zet minimaal 1 lokdoos per looproute. Bij een drukke route kun je kiezen om er 2 te plaatsen.
 • Zie je geen mieren meer lopen? Laat de mieren lokdoos dan nog minimaal 1 week staan. Het kan zijn dat er nog enkele mieren in het mierennest zitten.
 • Vernieuw de anti-mierendoos regelmatig. Na 3 tot 4 weken is het vergif in de mierenlokdoos op en moet je de lokdoos opnieuw vullen of een nieuwe plaatsen.

Mierlokdoos gevaarlijk voor kinderen of niet

Een lokdoos werkt goed tegen mieren. Maar het laatste wat je wilt is dat je kind met de lokdoos in aanraking komt.

Maar hoe gevaarlijk is een mieren lokdoos nu eigenlijk voor kinderen? Gezien de geringe hoeveelheid insecticide (de giftige stof) die een lokdoos bevat hoef je jezelf geen zorgen te maken.

waar plaats je een mierenlokdoos

Daarnaast is een lokdoos zo ontworpen dat een kind niet bij de inhoud kan komen. Bij kwalitatief slechte mierenlokdozen bestaat de kans dat het kind wel bij de volledige inhoud van de doos kan.

Als het kind de volledige inhoud van een mierenlokdoos heeft binnengekregen is het verstandig om contact op te nemen met het het Nationaal Vergiftingen Informatie Centrum. Maar geef liever iets meer geld uit voor een kwalitatief goede anti-mieren doos.

Mierlokdoos gevaarlijk voor hond of kat

Honden of katten kunnen een lokdoos open bijten of krabben, en de hele inhoud opeten. Maar is de inhoud van een mierenlokdoos gevaarlijk voor je hond of kat? Je hond of kat zal niet dood gaan na het opeten van de giftige inhoud. Dus in die zin: nee, een mierenlokdoos is niet gevaarlijk voor je hond of kat.

Maar aan een kleine hond (5 tot 15 kg) kun je wel merken als die de giftige stof heeft opgegeten. De honden kunnen dan tijdelijk weigeren om te eten of overmatig speeksel gaan aanmaken. Iets wat vanzelf weer over gaat.

Voor heel kleine honden (onder de 5 kg) is het gevaar iets groter. Na het opeten van een mierenlokdoos kunnen heel kleine honden last krijgen van beven en/of een stoornis in de spijsvertering.

In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met de plaatselijke huisarts.

Mierenlokdoos kopen

Wil je een mierenlokdoos kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

Om effectief mieren te bestrijden moet je op het volgende letten bij het aankopen van een mierenlokdoos:

 • Soort werkzame stof in de mierenlokdoos
 • Hoeveelheid van die werkzame stof: hoe meer, hoe krachtiger het middel is.
 • Kwaliteit van de mierenlookdoos: zodat kinderen of huisdieren de doos niet open kunnen maken.
 • Gebruiksgemak
 • Prijs

De prijs is eigenlijk het minst belangrijke. Je kunt beter iets meer uitgeven aan een duurdere mierenlokdoos die wel werkt, dan een mierenlokdoos die goedkoop is maar niet of slecht werkt. Er zijn 2 mierenlokdozen die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Klik op de knoppen hieronder om de mierenlokdozen aan te schaffen tegen de beste prijs.

Wil je mieren op een andere manier bestrijden? Dan kun je ook kiezen voor een mierenpoeder of mierenspray!

 • Koen
 • 23 april 2018
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

 • Bijke schreef:

  In dit stukje, zit een spelfout!
  “Bayer Garden is al vele jaren een zeer bekend met het bestreiden van ongedierte in en rondom huis. Ook voor het bestrijden van mieren hebben ze een krachtig product op de markt weten te zetten, namelijk Bayer Natria mierenlokdozen.”

  _ “het bestreiden van ongedierte in en rondom huis”

  Hoet moet bestrijden zijn!

 • >