Welk wespenpoeder kopen? Bekijk de beste opties!
21 februari 2019 

Welk wespenpoeder kopen? Bekijk de beste opties!

 Wespenpoeder is er in veel verschillende vormen, maten en merken verkrijgbaar. Welk wespenpoeder het beste is om te kopen hangt af van jouw wensen. 

Wespenpoeder werkt zeer effectief als je zelf wespen wilt bestrijden. Door het poeder rond de ingang van een wespennest te verspreiden gaan de wespen er uiteindelijk aan dood. Dit komt vanwege de giftige stoffen in wespenpoeder. 

In dit artikel bespreek ik of wespenpoeder giftig is voor mensen, wat de beste wespenpoeders zijn, hoe het poeder te gebruiken is en waar wespenpoeder te koop is. Heb jij last van wespen? Lees dan snel verder.

Wat is wespenpoeder?

Wespenpoeder is een poeder wat een giftige stof bevat waaraan wespen dood gaan. De giftige stof is per fabrikant anders. De stoffen die in het poeder kunnen zitten zijn:

  • Permethrin
  • Tetramethrin
  • Deltamethrin

Het wespenpoeder van Bayer bevat Permethrin en Tetramethrin als giftige stoffen die de wespen doen bestrijden. Bij het poeder van HG is dat Deltamethrin. Luxan wespenpoeder bevat Tetramethrin en Permethrin. Welke stoffen het wespenpoeder bevat maakt niet zoveel uit. De wespen gaan er toch wel aan dood, als er maar voldoende van de werkzame stof inzit. 

Bovengenoemde giftige stoffen zitten ook in een wespenspray. Een wespenspray is veelal te vergelijken met een wespenpoeder, alleen is de poedervariant effectiever.

Een wespenspray blokkeert de ingang waardoor geen enkele wesp het nest nog in of uit kan. Bij het gebruik van een wespenpoeder kunnen de wespen nog wel het wespennest in- en uitvliegen. Hierdoor sterven niet alleen de wespen die in het nest zitten, maar ook die nog even ‘buiten de deur zijn’ op het moment van het aanbrengen van de wespenspray. 

wespenpoeder-Bayer

Werking van wespenpoeder

Wespenpoeder strooi je rondom de in- en uitgang van een wespennest. Doordat dit de enige entree is van het wespennest passeren alle wespen die het nest inkomen en verlaten het poeder. Elke wesp neemt hierdoor een beetje van het poeder mee wat de giftige stof bevat. 

De stof in het poeder begint zodra het met de wesp in contact is gekomen te werken. Binnen enkele uren zal de wesp ‘het lootje leggen’. Het wespenpoeder dat door de insecten in het nest mee wordt gebracht besmet ook andere wespen met de giftige stof. Hierdoor heeft een poeder een dodelijke werking voor zowel wespen en larven binnen als buiten het nest.

Wespenpoeder heeft de effectiefste werking ’s avonds of ’s nachts. De meeste wespen zitten dan in het nest en zijn minder actief. Hierdoor is het poeder makkelijker aan te brengen rondom de uitgang van het nest. De volgende ochtend, als de wespen ontwaken en opzoek gaan naar voedsel, raken ze besmet met de giftige stof en sterven. 

Het aantal behandelingen hangt af van het formaat wespennest. Als het om een klein nest gaat is één keer het poeder toedienen al voldoende. Grotere nesten hebben al gauw 2 of meer behandelingen nodig.

Is wespenpoeder giftig en verboden?

Of wespenpoeder giftig is kan alleen luid mondend JA op geantwoord worden. Voor de wespen moet het giftig zijn, anders doet het middel zijn werk niet. Maar de werkzame stoffen in wespenpoeder zijn ook giftig voor ons mensen. 

Zorg er bij het toepassen van wespenpoeder daarom voor dat het niet in aanraking kan komen met voedsel. Doet het dat wel? Gooi het voedsel dan direct weg. Was ook je handen zorgvuldig direct na het gebruik van wespenpoeder. Veilig opbergen van het poeder zodat kinderen en huisdieren er niet aan kunnen komen is ook een belangrijke. 

Momenteel worden er verschillende wespenpoeders op de Nederlandse markt verkocht. Deze wespenpoeder zijn alle goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, afgekort CTGB. Dit college is door de Nederlandse overheid in het leven geroepen om de veiligheid van gewasbeschermingsmiddelen en biociden te toetsen voor mens, dier en milieu. 

Dus de wespenpoeders die legaal op de Nederlandse markt worden verkocht zijn niet verboden. Wespenpoeders uit Duitsland en België invoeren in Nederland is ten strengste verboden.  

UPDATE 2019: wespenpoeder is verboden verklaard, omdat er veel bijen aan sterven. Wespenspray of een wespenval zijn nog 2 legale en effectieve middelen om wespen te bestrijden. 

Welk wespenpoeder kopen?

Iedere keer dat je poeder over een wespennest strooit heb je ongeveer 50 tot 100 gram nodig. Afhankelijk van de grootte van de opening van het nest. De meeste verpakkingen wespenpoeder zijn daarop afgestemd, en zijn 75 of 100 gram groot. 

Er zit een aanzienlijk verschil in de hoeveelheid werkzame stof die een wespenpoeder bevat. Hieronder heb ik daarom een top 3 gemaakt van de best werkende wespenpoeders van dit moment. 

UPDATE 2019: wespenpoeder is verboden verklaard, omdat er veel bijen aan sterven. In Nederlandse webshops zoals Bol.com of Boerenbond.nl zijn de wespenpoeders offline gehaald. Wespenspray of een wespenval zijn nog 2 legale en effectieve middelen om wespen te bestrijden. 

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
R
Door

R

op 14 Sep 2021

Waarom staat er een imker bij op de foto.bijenhouden is heel wat anders dan wespen bestrijden

Reactie plaatsen