Zevenblad bestrijden? Wat je WEL en NIET moet doen!
28 augustus 2019 

Zevenblad bestrijden? Wat je WEL en NIET moet doen!

Zevenblad bestrijden is aan te raden wanneer deze plant opduikt in jouw tuin. Veel mensen nemen de aanwezigheid van zevenblad echter niet altijd serieus. Daarnaast heeft lang niet iedereen een idee van hoe deze plant er nu eigenlijk uitziet.

Heb jij nog nooit eerder gehoord van zevenblad? Dan komt deze plant je ongetwijfeld niet bekend voor. Dit kan risico’s met zich meebrengen. Indien jij niets tegen zevenblad doet, verspreidt deze plant zich namelijk snel in jouw tuin. Reden genoeg dus om snel in actie te komen.

Om de plant uit jouw tuin te verwijderen, zit er niets anders op dan zevenblad bestrijden. Wanneer jij niet weet wat zevenblad is, weet je ongetwijfeld ook niet hoe je deze plant moet bestrijden.

Daarom geef ik je in onderstaande tekst wat algemene informatie. Gevolgd door een aantal bestrijdingstips.

Wat is zevenblad eigenlijk?

Zoals ik hierboven kort aanhaalde, is zevenblad een plant die op kan duiken in jouw tuin. Het betreft hier een vaste plant die onderdeel uitmaakt van de schermbloemenfamilie. Andere benamingen voor zevenblad zijn hanenpoot, tuinmansverdriet en heers.

De plant kan op allerlei plekken opduiken. Zo kun jij zevenblad onder meer tegenkomen in heggen, tuinen en bermen van wegen. Ook op akkerranden die vochtig of bemest zijn duikt de plant regelmatig op. Zevenblad groeit overigens voornamelijk op plaatsen die in de schaduw liggen.

Hoe zevenblad eruit ziet? De plant wordt ongeveer 60 tot 90 centimeter hoog. Onderaan de stengel zijn de bladeren zeventallig, waar de naam zevenblad ook vandaag komt.De plant bloeit van mei tot en met augustus. In deze periode krijgt zevenblad vaak witte bloemen, maar deze kunnen ook roze zijn.

Is zevenblad giftig?

Bepaalde onkruidsoorten in ons land zijn giftig. Maar is zevenblad giftig of niet? De meningen verschillen hier sterk over. Ondanks dat de plant zich snel uitbreidt, is zevenblad niet giftig. Zowel niet voor mensen als voor dieren.

Sterker nog, de bladeren van zevenblad zijn juist hartstikke gezond voor je. Het zeventallige blad kun jij onder meer in de keuken gebruiken, bijvoorbeeld als vervanger van peterselie. Daarnaast kun je er ook thee van maken. Zevenblad bevat veel vitamine C en heeft daardoor zelfs een genezende werking.

Het is dus absoluut een fabeltje dat zevenblad giftig is. Er gaan verhalen rond dat de plant giftig is voor paarden, maar dat is niet zo. Verwar het zevenblad overigens niet met een ander lid van de schermbloemfamilie. Er zijn namelijk diverse planten in deze familie die wel giftig zijn.

Handmatig zevenblad uitroeien

Staat er betrekkelijk veel zevenblad bij jou in de tuin? Dan besluit je de plant mogelijk handmatig te verwijderen. Het is niet bepaald lastig om zevenblad uit de grond te trekken. De wortelstokken van deze plant breken namelijk vrij eenvoudig af.

Hier schuilt echter ook direct het grote gevaar in van handmatig zevenblad uitroeien. Jij trekt de plant weliswaar volledig uit de grond, maar een groot deel van de wortelstokken blijft in de grond aanwezig. Hierdoor keert zevenblad binnen de kortste keren weer terug.

handmatig-zevenblad-uitroeien

Indien jij zevenblad wilt bestrijden, raad ik je niet aan om dit handmatig te doen. De plant verdwijnt zodoende nooit volledig uit jouw tuin. Wil jij dit wel? Probeer dan eens met één van de onderstaande opties zevenblad te bestrijden.

Verschillende manieren om zevenblad te bestrijden

Aangezien zevenblad niet giftig is, vraag jij je mogelijk af waarom je het dan zou bestrijden. De voornaamste reden is dat het als onkruid gezien wordt. De plant verspreidt zich namelijk snel en kan zodoende de aanblik van jouw tuin verstoren.

Wil jij zevenblad bestrijden? Dan moet je weten dat hier verschillende manieren voor zijn. Trek de plant dus niet uit de grond, want de wortelstokken breken makkelijk af. Hoe jij zevenblad dan wel kunt bestrijden? Wij zetten hier een aantal manieren op een rijtje.

1. Zevenblad uitputten

De eerste manier om deze plant te bestrijden is door zevenblad uit te putten. Het is in dat geval zaak om het blad telkens weg te halen wanneer dit weer is aangegroeid. Wacht niet tot het blad groot is, maar haal het direct weg zodra het ook maar iets aangroeit.

Waarom dit een effectieve methode is? Omdat zevenblad zo constant aan het werk blijft. De plant gaat namelijk weer nieuwe bladeren aanmaken en dit kost hem energie. Door de bladeren telkens te verwijderen, raakt zevenblad vanzelf uitgeput en sterft af.

2. Zevenblad bestrijden met azijn

Zevenblad bestrijden met azijn is een manier die goed werkt. Hoe jij deze methode toepast? Vul allereerst een plantenspuit met azijn. Doe er geen water bij in, maar gebruik pure azijn om zevenblad te bestrijden.

Vervolgens is het zaak de bladeren van de plant nat te maken met het azijn. Maak de bladeren niet te nat, maar zorg dat ze wel vochtig zijn. Binnen een paar dagen zie je al dat het zevenblad bestrijden zijn vruchten afwerpt.

3. Zevenblad wegbranden

Wil jij deze plant snel uit jouw tuin verwijderen? Dan spreekt zevenblad wegbranden jou ongetwijfeld aan. De plant schroeit namelijk in zijn geheel weg wanneer jij er met een brander overheen gaat.

Zevenblad wegbranden is echter alleen een tijdelijke oplossing. Je bestrijdt immers alleen het bovengrondse deel van de plant. De wortels blijven onaangetast. Hierdoor keert de plant snel terug. Bovendien moet je met zevenblad wegbranden oppassen geen andere planten te beschadigen.

Zevenblad bestrijden met MCPA/gif

Met de hierboven genoemde methodes kun jij succesvol zevenblad bestrijden. Het wil echter niet zeggen dat jij hier ook altijd succes mee boekt. Daarnaast kan er zoveel zevenblad aanwezig zijn, dat jij je vingers niet wilt branden aan zevenblad bestrijden.

Gelukkig is er nog een andere optie: zevenblad bestrijden met MCPA/gif. Dit middel is niet bepaald vriendelijk voor jouw tuin, maar het zorgt er wel voor dat jij binnen de kortste keren verlost bent van zevenblad. 

Ben jij geen fan van zevenblad bestrijden met MCPA/gif? Zie het dan gewoon als laatste redmiddel. Indien de milieuvriendelijke methodes niet werken, is dit namelijk de laatste mogelijkheid om van de plant af te komen. Jij wilt immers ook niet altijd last houden van zevenblad in jouw tuin.

Ga je zevenblad bestrijden met MCPA/gif? Dan zoek je mogelijk nog naar het juiste middel. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Voor zevenblad bestrijden gebruik ik altijd dit middel en het is elke keer een groot succes! Ik raad jou het dan ook absoluut aan.

Dit middel van Luxan werkt ook goed tegen:

  • Heermoes
  • Distels
  • Brandnetels
  • Paardenbloemen
  • Bramen

Wat zijn jouw ervaring met zevenblad bestrijden?

Heb jij één van de manieren uit bovenstaande tekst gebruikt om zevenblad te bestrijden? Dan ben ik ontzettend benieuwd wat jouw ervaringen met deze methode zijn. Ook hoor ik graag wat de meest succesvolle bestrijdingsmethode is volgens jullie.

Laat het mij hieronder weten middels een reactie.

Zevenblad bestrijden kan ongetwijfeld ook nog op een aantal andere manieren. Heb jij een methode gevonden die ik hierboven niet genoemd heb, maar die wel succesvol is? Ook dan verneem ik het graag van je via een reactie hieronder!

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Leonie Hendriks
Door

Leonie Hendriks

op 29 Jan 2020

wij hebben zevenblad onder de knie door de grond af te dekken met blad. er een bosgrond van gemaakt.

Koen
Door

Koen

op 03 Feb 2020

Dat is een slim idee Leonie! Bedankt voor het delen van je ervaring met zevenblad bestrijden.

Martine
Door

Martine

op 23 Aug 2020

Zakenblad handmatig steeds uitrekken

J van Os
Door

J van Os

op 03 Apr 2023

Niet uit trekken onzin Trekken is stekken Schoffelen en schoffelen is de beste keuze. Groet je een tuinman

Franky
Door

Franky

op 09 Apr 2023

Gewoon laten staan Zevenblad is goed tegen onkruit ( gassen)Mooie plant bodembedekkerZevenblad is een plant Wie bedacht heeft dat het onkruid is ☹️?

Franky
Door

Franky

op 09 Apr 2023

Gassen = grassen

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 09 Apr 2023

Hoi Frank,Het is inderdaad een plant, maar wel een plant die extreem snel woekert en andere planten kan verdrukken. Vandaar dat veel mensen de plant niet in de tuin willen hebben.Logisch, want dat wil ik zelf ook niet. Als jij Zevenblad wel mooi vind kan je hem uiteraard laten staan.

Janneke opm 115-05-2023
Door

Janneke opm 115-05-2023

op 15 May 2023

Ik leer mijn kleinzoon, dat "onkruid een plant is die op een plek staat waarje hem niet wilt hebben". Zevenblad heeft ongetwijfeld veel goede eigenschappen, maar niet voor mijn tuin.

E. de Leeuw
Door

E. de Leeuw

op 08 May 2023

Ik kreeg net de tip om de bodembedekker Geranium rozanne te poten. De wortels hiervan kan zevenblad niet tegen zegt men. Ik ben benieuwd!

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 08 May 2023

Dat klopt, dat heb ik ook onlangs gehoord. Ik ga dit zelf uittesten en als het goed werkt zal ik het hier bij publiceren.

Hugo & Colette
Door

Hugo & Colette

op 13 May 2023

wat wordt bedoeld met uitputten - volstaan op rigoureuse wijze systematisch afsnoeien tot op de grond zodra er iets op komtheb wel recepten om te spuiten maar die zijn - punt 1 niet milieu vriendelijk - punt 2 niet toe te passen in een siertuin waar

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 23 May 2023

Hoi Hugo & Colette, met punt 1. uitputten van zevenblad bedoel ik het op een natuurlijke manier bestrijden. Dit door middel van he telkens weghalen (eruit trekken/plukken) van het opgekomen zevenblad. Dit is een erg arbeidsintensief werk.

Janneke op 15-5-2023
Door

Janneke op 15-5-2023

op 15 May 2023

Geranium macrorrizum (rotsooievaarsbek) heeft dusdanig sterke wortels dat hij de wortels van het zevenblad de baas kan. Daarnaast flink bovengronds blijven uitputten. Spuiten vind ik niet erg milieuvriendelijk en inderdaad wegbranden is ook geen optie.

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 23 May 2023

Hoi Janneke, dat klopt. Geranium hoor ik vaker inderdaad. Bovengronds uitputten is zeker een methode.

Maria
Door

Maria

op 16 Jun 2023

Onze siertuin staat dit jaar vol met hoog zevenblad en groeit tussen alle prachtige planten heen… Gezien onze leeftijd is mijn man inmiddels op weg om het rigoreuze MCPA te kopen. Onze vraag is: hoe reageert dit middel op de andere planten??

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 15 Jul 2023

Hoi Maria, dat is vervelend. Zevenblad is erg agressief spul. Vaste planten houden niet van MCPA en kunnen er aan dood gaan. In kleine hoeveelheden kan het zijn dat de planten er minder goed door gaan groeien, maar teveel MCPA en de planten in je border gaan eraan (net zoals het Zevenblad). Dat lijkt me niet de bedoeling. Je kan er daardoor voor kiezen om de bladeren van het Zevenblad aan te stippen met MCPA, dan bestrijd je het zeer pleksgewijs. Echter is dit wel een tijdrovende klus, maar hierdoor kan je Zevenblad wel uitroeien. Succes ermee!

emi
Door

emi

op 01 Jul 2023

ik plantte na het zien een documentaire een bodembedekker : waldmeister/ (OLVbedstro) op plaatsen waar ik zevenblad kwijt wou. Bij mij heeft dat werkelijk goed geholpen ! sukses mensen !

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 15 Jul 2023

Hoi Emi, super dat het gewerkt heeft tegen Zevenblad. Tof dat je het hier deelt.

Reactie plaatsen