Heermoes bestrijden? Zo ga je te werk!
22 augustus 2019 

Heermoes bestrijden? Zo ga je te werk!

Wil jij heermoes bestrijden? Wacht hier dan vooral niet te lang mee. Indien jij niets doet, kan deze plant uit de paardenstaartenfamilie jouw tuin namelijk gaan domineren. Heermoes kan namelijk giftig zijn voor bepaalde plantensoorten die in jouw tuin staan. 

Daarnaast kan heermoes ook schadelijk zijn voor mens en dier. Reden genoeg om heermoes te bestrijden dus! Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij deze paardenstaart bestrijden. Kan de plant bijvoorbeeld handmatig verwijderd worden? Of is het toch beter om een bestrijdingsmiddel tegen heermoes te gebruiken? 

Er zijn overigens allerlei verschillende manieren om heermoes te bestrijden. Wil jij deze plant te lijf gaan? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij geven je hieronder namelijk een aantal tips om heermoes succesvol te bestrijden. Ook krijg je nog wat algemene informatie over heermoes. 

Wat is heermoes precies?

De naam heermoes doet niet bij iedereen direct een belletje rinkelen. Om te voorkomen dat jij de verkeerde methode(s) toepast, leggen wij jou hier eerst kort uit wat heermoes eigenlijk precies is. 

Heermoes is een onkruid die deel uitmaakt van de paardenstaartenfamilie. De plant wordt ongeveer 40 centimeter hoog en is geheel groen van kleur.

De stengel van de heermoes telt maximaal zes ribben. De overgang van iedere rib is voorzien van een zogeheten stengelschedel met daaraan zes tot twaalf ‘tanden’ (takjes). De tanden onderaan de steel zijn altijd veel langer dan die aan de bovenzijde. 

wat-is-heermoes

Heermoes plant zich voort met behulp van sporen en kan voor grote problemen zorgen in jouw tuin. Andere benamingen die voor heermoes gebruikt worden zijn paardenstaart en kattenstaart

Waarom heermoes bestrijden?

Nu jij weet wat heermoes is, kun je kijken of jij deze plantensoort in jouw tuin hebt staan. Zie jij een plant die verdacht veel op de heermoes lijkt? Dan raden wij je aan de heermoes te bestrijden. 

Waarom? Allereerst omdat de plantensoort giftig kan zijn. Zo is het voor grassen bijvoorbeeld niet mogelijk om te kiemen in de buurt van heermoes. Ook paarden kunnen vergiftigd worden door de heermoes. 

Het hangt er echter wel van af welke soort van de heermoes deze dieren eten. De ene soort is namelijk giftiger dan de andere. 

De heermoes kan zelfs giftig zijn voor mensen. Reden genoeg dus om deze plantensoort zo snel mogelijk te lijf te gaan wanneer deze zich in jouw tuin begeeft.

Is heermoes handmatig te verwijderen?

Veel mensen kiezen ervoor heermoes handmatig te verwijderen uit hun tuin of van het terras. In dat geval trekken zij de plant gewoon uit de grond. Op deze manier wordt heermoes echter niet bestreden. 

Heermoes staat namelijk bekend om zijn metersdiepe wortelstokken. De plant zelf wordt zodoende dus verwijderd, maar de wortels blijven aanwezig. Hierdoor is de kans groot dat jij binnen de kortste keren wederom te maken hebt met heermoes. 

Dit is eveneens het geval wanneer jij met de schoffel door het zand rondom heermoes gaat. De wortels worden dan in kleine stukjes gesneden. Deze kleine wortelstokjes lopen vervolgens weer uit en zorgen voor nieuwe en nog meer heermoes in jouw directe omgeving. 

Wij raden jou dus niet aan om heermoes handmatig te verwijderen. 

Heermoes op het terras bestrijden

Hierboven schetsten we het gevaar van heermoes in de tuin. Deze plantensoort komt echter niet alleen voor in de tuin. Kattenstaart kan namelijk ook opduiken op jouw terras of tussen tegels in jouw tuin. 

Dit maakt paardenstaart bestrijden echter niet minder belangrijk. Ten eerste oogt het namelijk niet fraai wanneer er hoge stengels tussen jouw tegels doorkomen. Heermoes doet namelijk behoorlijk wat afbreuk aan jouw terras. 

bestrijden-van-heermoes-op-terras

Ten tweede kan heermoes op het terras voor gevaarlijke situaties zorgen, zeker wanneer jij kleine kinderen in huis hebt.

Paardenstaart kan namelijk giftig zijn voor mensen. En kleine kinderen staan erom bekend graag alles in hun mond te stoppen. Heermoes op het terras bestrijden is dus zeker ook aan te raden.

Verschillende manieren voor heermoes bestrijden

Inmiddels is de ernst van heermoes bestrijden jou vast en zeker duidelijk geworden. Rest enkel nog de vraag hoe jij deze plantensoort te lijf kunt gaan. Zoals we in de intro reeds aangaven, zijn er verschillende manieren om heermoes te bestrijden. 

Niet iedere bestrijdingsmethode is even succesvol, wat het bestrijden er niet makkelijker op maakt. 

Wil jij er zeker van zijn dat je de juiste methode hanteert? Wij zetten hier twee effectieve methodes om heermoes te bestrijden op een rijtje.

1. Heermoes bestrijden met zout

Wil jij geen chemische middelen inzetten voor heermoes bestrijden? Dan kies jij niet voor heermoes bestrijden met gif. Gelukkig betekent dit niet dat het niet mogelijk is de paardenstaart of kattenstaart te bestrijden. 

Er is namelijk ook nog een milieuvriendelijke oplossing: heermoes bestrijden met zout. Dit is ook nog eens een zeer makkelijke manier om deze plantensoort te lijf te gaan. 

Het is namelijk niet zo dat jij zelf een middeltje moet maken. Nee, het is alleen een kwestie van zout strooien tussen de tegels of over de heermoes. 

Paardenstaart heeft namelijk een hekel aan zout. Denk echter niet dat jij na één keer strooien direct verlost bent van de plant. Om heermoes te bestrijden moet jij meerdere malen zout over de plant strooien. Na een aantal keer strooien zie je snel genoeg dat heermoes bestrijden met zout wel degelijk zin heeft.

2. Heermoes bestrijden met gif

Heb jij geen zin om veel tijd te steken in heermoes bestrijden? Dan is heermoes bestrijden met zout waarschijnlijk niet een methode die jou aanspreekt. Gelukkig kun jij ook nog heermoes bestrijden met gif. Voor het milieu niet de beste manier, maar wel de meest efficiënte.  

Vandaag de dag zijn er talloze middelen verkrijgbaar om binnen de kortste keren verlost te zijn van deze vervelende plantensoort. Mijn persoonlijke favoriet is Ecostyle Ultima. Het mooie van dit middel is dat het (bijna) net zo krachtig is als Glyfosaat, maar wel biologisch afbreekbaar is. 

En het mooie is dat jij de heermoes helemaal zelf kunt bestrijden. Je bent hierdoor dus geen kosten kwijt aan een professionele bestrijder. Ook Zevenblad en (haag)winde is te bestrijden met het biologische gif van Ecostyle.  

Spreekt heermoes bestrijden met gif jou wel aan? Wacht dan niet langer en bestel vandaag nog vergif om heermoes mee te bestrijden. Pas het vergif vervolgens direct toe op deze plantensoort en jij bent binnen de kortste keren verlost van heermoes!

Bekijk EcoStyle Ultima op Bol.com

Welke methode pas jij toe?

Hierboven las je een aantal methodes waarmee jij heermoes in jouw tuin of op het terras kunt bestrijden. 

Heb jij één van de bestrijdingsmethodes reeds geprobeerd op heermoes? Laat ons hieronder weten hoe jij het ervaren hebt en of het een succes was!

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Jos
Door

Jos

op 24 Apr 2022

moet het zout opgelost worden in water? en maakt het iets uit de soort zout, is bv stooizout ook goed?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 02 May 2022

Hoi Jos, Nee gewoon het zout zo strooien, zonder aanmengen. Dan blijft het zout het beste tegen het onkruid liggen. Het soort zout maakt niet uit. Succes!

Lida Karsten
Door

Lida Karsten

op 29 May 2022

Moet ik het zout op de plant strooien? Hoe vaak moet ik dit herhalen?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 30 May 2022

Hoi Lida, Het zout kan je het beste over de plant strooien inderdaad. Strooi ook wat rondom de plant. Om heermoes te bestrijden moet je ongeveer 5 tot 10 keer het zout strooien herhalen. Het is dus een kwestie van de aanhouder wint. Succes!

Jenny Dijk
Door

Jenny Dijk

op 31 Aug 2022

Ik heb veel heermoes tussen mijn maagdenpalm staan . Kan ik dan ook zout strooien en tast dat andere planten niet aan. Mvg Jenny Dijk

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 01 Sep 2022

Hoi Jenny, De maagdenpalm (Vinca Minor) is redelijk gevoelig voor zout. Ik raad het daarom niet aan om zout te strooien. Overigens kunnen veel planten daar niet goed tegen. Het zout strooien tegen heermoes is daarom vooral geschikt voor in grindvakken, bestrating etc. Voor plantvakken is het minder geschikt, tenzij de plantsoort in het vak goed tegen zout kan.

Willem
Door

Willem

op 29 Sep 2022

Ik heb pas geleden een terras gemaakt van grof grind met worteldoek er onder maar de heremoes prikt er zo doorheen wat is het beste om te doen ?.

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 05 Oct 2022

Hoi Willem, Dat is vervelend om te horen. Ik raad aan om de heermoes te bestrijden met het bestrijdingsmiddel zoals genoemd in het artikel. Mocht je daar niet voor open staan en meer geduld hebben, dan is het afdekken met landbouw plastic een optie. De Heermoes gaat dan dood door het gebrek aan licht.

Reactie plaatsen