Je tuin egaliseren? Dit is hoe je jouw tuin egaal maakt
07 januari 2022 

Je tuin egaliseren? Dit is hoe je jouw tuin egaal maakt

Wil je jouw tuin gaan egaliseren? En ben je benieuwd naar de tuin egaliseren prijs per m2? Overweeg je bijvoorbeeld om jouw tuin te laten egaliseren? Dan bestaat de kans dat je gaat schrikken van het prijskaartje. Mocht je een paar uur over hebben, kun je beter zelf jouw tuin egaliseren. Hoe je dat precies kunt doen, ga je in dít artikel lezen.

Tuin laten egaliseren of zelf tuin egaliseren?

Wat is voor jou de reden dat je jouw tuin wilt gaan egaliseren? Wil je de tuin egaliseren voor een terras? Wil je de tuin egaliseren voor gras? Of wil je de tuin volledig omploegen egaliseren of mogelijk jouw tuin egaliseren en betegelen? Er zijn meer dan voldoende redenen denkbaar waarom je een tuin zou moeten egaliseren.

Als je een tuin wilt laten egaliseren, ben je hier de nodige kosten aan kwijt. Over de tuin egaliseren kosten vertellen we je graag verderop in dit artikel meer. Eerst willen we graag onze pijlen richten op het zélf egaliseren van een tuin. Want, wat heb je hier nou voor nodig? En wat zijn de beste tuin egaliseren tips? Op die twee vragen ga je in dit artikel een antwoord vinden.

Wat heb je nodig om een tuin te egaliseren?

Wil je het tuin egaliseren zelf doen? Verstandig; je kunt hier de nodige tijd mee besparen. Bovendien is het een feit dat het egaliseren van een tuin niet heel lastig is. Voor het egaliseren van een tuin heb je de volgende benodigdheden sowieso nodig:

 1. Houten planken en touw
 2. Een platte schop/schep
 3. Een groot stuk hout (grond egaliseren met pallet is aan te raden!)
 4. Een hark
 5. Een sproeier of tuinslang
 6. Kruiwagen
 7. Veilige handschoenen en schoenen

Heb je deze benodigdheden in huis gehaald? Dan kun je direct starten met jouw tuin leeghalen en egaliseren. Het leeghalen van een tuin is hierbij absoluut een belangrijk aandachtspunt. Door jouw tuin echt volledig leeg te halen, maak je het egaliseren van de tuin namelijk alleen maar makkelijker voor jezelf.

Kun je een tuin egaliseren met de hand? Ja, maar je kunt voor het tuin egaliseren ook een machine huren. Zeker als je een niet al te grote tuin hebt, is het beter om de tuin ‘gewoon’ met de hand te egaliseren. Met de hierboven genoemde benodigdheden maak je dit nóg makkelijker voor jezelf.

Hoe tuin egaliseren?

Een tuin egaliseren; hoe doe je dat? Nou, wij hebben een handig stappenplan voor je opgesteld. Volg onderstaande 8 stappen op en maak jouw tuin dire3ct volledig egaal.

Stap 1: zet je wensen op een rijtje

Waarom wil jij jouw de grond gaan egaliseren in jouw tuin? Wil je de tuin egaliseren voor graszoden? Wil je de tuin egaliseren én bestraten? Of wil je de tuin egaliseren voor gras en voor bijvoorbeeld een terras? De keuze is volledig aan jou. Het is hoe dan ook van belang dat je eerst goed jouw wensen op een rijtje gaat zetten.

Stap 2: baken het gebied in de tuin af

Wil je een klein tuintje aanleggen? Dan kun je ervoor kiezen om jouw gehele tuin te egaliseren. Je kunt er echter ook voor kiezen om alleen een klein gebied van jouw tuin te egaliseren. Met behulp van hout en stuk touw kun je het gewenste gebied in jouw tuin afbakenen.

Stap 3: verwijder bijvoorbeeld het gras

Wil je jouw gazon egaliseren? En heb je daar op dit moment nog oude graszoden liggen? Dan is het zaak om eerst deze graszoden te verwijderen. Heb je op dit moment nog tegels in de tuin liggen? Zorg er dan voor dat je deze tegels uit de tuin haalt.

Stap 4: maak de grond nu nat

Als je de tuin wilt egaliseren, is het advies om de grond goed nat te maken. Dit doe je bijvoorbeeld met een tuinslang, met een watersproeier of met een gieter. Zorg er in ieder geval voor dat je de grond echt goed nat maakt. Hiermee maak je de grond namelijk makkelijker strak en vlak.

tuin egaliseren zelf doen

Stap 5: breng een extra laag aarde aan

Als je jouw tuin wilt frezen en egaliseren, is het advies om een extra laag aarde in jouw tuin aan te brengen. Dergelijke aarde kun je gewoon bij een tuincentrum kopen; knip de zak open, hou de zak op z’n kop en verspreid de aarde over het gewenste gebied in jouw tuin.

Stap 6: maak de grond nu goed plat

Heb je de eerste 5 stappen gevolgd? Dan ben je al vrij ver met jouw tuin omspitten en egaliseren. Het is nu de hoogste tijd om de tuin te gaan frezen. Daarvoor heb je twee mogelijkheden.

 1. De grond egaliseren met een plank: dankzij een houten plank kun je de aarde/grond vrij makkelijk plat stampen. Indien je voor een pallet kiest, kan dit mogelijk nóg makkelijker gaan.
 2. Tuin egaliseren met een machine: je kunt er ook voor kiezen om een speciale machine (wals) te huren. Dit kost echter extra geld en is niet zozeer noodzakelijk.

Zorg er in ieder geval voor dat je de grond heel goed plat maakt. Hiervoor kun je dus een plank of pallet gebruiken, maar ook een graswals. Het ligt maar net aan jouw persoonlijke voorkeuren wat de beste keuze is.

Stap 7: vul de diepere plekken nu op

Het egaal maken van een tuin is precisiewerk. Je komt er namelijk al snel achter dat er her en der in jouw tuin diepere plekken te vinden zijn. Het is nu zaak dat je deze plekken op gaat vullen; dit doe je door plekken op te vullen met extra aarde.

Stap 8: druk de grond nogmaals goed plat

Heb je ook de diepere plekken in jouw tuin opgevuld met aarde? Dan kun je de grond nogmaals heel goed plat kan gaan drukken. Nadat je dit gedaan hebt, moet de grond in jouw tuin – als het goed is – overal op hetzelfde niveau uitkomen.

Stap 9: trek de grond goed strak

Je kunt nu de grond goed strak gaan trekken. Dit doe je bijvoorbeeld door met een houten plank over de grond of het zand heen te schuiven. Hoe je dit het beste kunt doen, vind je in onderstaande video. In deze video zie je hoe een hovenier met een waterpas de grond strak trekt:

 

Stap 10: graszoden aanleggen of betegelen

Heb je dit stappenplan opgevolgd? Dan ben je nu in staat om de graszoden te gaan leggen, de tegels neer te leggen of een moestuin in jouw tuin te creëren. Neem in ieder geval de tijd voor het uitvoeren van dit stappenplan. Zoals je hebt kunnen lezen, komt het aan op geduld en nauwkeurigheid!

De beste tuin egaliseren tips

Lijkt het jou wel iets om zelf jouw tuin te egaliseren? Zoals bovenstaand stappenplan laat zien, is dit op zich niet al te lastig. Het is vooral van belang dat je nauwkeurig werkt en dat je hier de nodige tijd voor uit weet te trekken. Om het egaliseren van een tuin nóg makkelijker voor je te maken, hebben wij enkele tips voor je verzameld:

 1. Egaliseer ook de grond na het verwijderen van een vijver. Heb je op dit moment een vijver in jouw tuin? En wil je afscheid van jouw vijver gaan nemen? Een vijver dempen is niet makkelijk, maar kun je ook doen door de grond goed te egaliseren. Aangezien de grond goed drassig kan zijn, is het zaak om ook dit met veel geduld te doen.
 2. Gebruik een handige plank of waterpas. Om de grond echt goed te kunnen egaliseren, is het aan te raden om een handige plank of waterpas te gebruiken. Wat voor jou de beste keuze is, hangt vooral van jouw voorkeuren af.
 3. Doe kniebeschermers om. Tijdens het egaliseren van de grond zit je veelvuldig op jouw knieën. Door kniebeschermers om te doen, bescherm je jouw knieën. Tevens voorkom je hiermee dat jouw werkbroek heel erg vies wordt.
 4. Vraag ook eens een offerte bij een hovenier op. Als je het niet helemaal ziet zitten om zelf de tuin te egaliseren, kun je ook een tuin laten egaliseren. Wat de tuin laten egaliseren kosten zijn, bespreken we hieronder!

Wat kost het egaliseren van een tuin?

Ben je benieuwd naar de tuin egaliseren prijs? Ook daarvoor ben je in dit artikel aan het juiste adres. Hieronder zetten wij namelijk de egaliseren tuin kosten op een rijtje:

 1. Uitgraven, omploegen en ophogen van de tuin: 9 tot 14 euro per m2
 2. Egaliseren van de tuin: 1 tot 2 euro per m2
 3. Het aanvullen van ophoogzand: pakweg 13 euro per kuub (m3)

Wat kost een tuin egaliseren? De kosten voor een tuin egaliseren zijn dus van meerdere factoren afhankelijk. Zo maakt het dus heel erg uit wat jouw wensen precies zijn. Wil je jouw tuin bijvoorbeeld laten frezen én egaliseren? Dan valt de tuin frezen en egaliseren prijs hoger uit dan als je de tuin alleen zou willen laten egaliseren.

Het egaliseren van een tuin voor bestrating heeft ook een ander prijskaartje dan het egaliseren van een tuin voor graszoden. Bij de bestrating moet immers ook de oude bestrating weer teruggelegd worden. Of moet er nieuwe bestrating aangelegd worden? Hierbij kun je uitgaan van ongeveer 8 tot 17 euro per m2 aan kosten.

FAQ

Wat kost een tuin egaliseren?

De exacte tuin egaliseren prijs is van meerdere factoren afhankelijk. Zo speelt de hoeveelheid vierkante meter een rol, maar ook de manier waarop de tuin egaliseren moet worden. Een gazon omspitten of frezen is bijvoorbeeld anders dan een zandbed egaliseren. Zet dus eerst goed jouw wensen op een rijtje, voordat je een offerte bij één of meerdere hoveniers op gaat vragen.

Hoe tuin egaliseren?
 
Als je zelf een tuin wilt egaliseren, heb je hier meerdere benodigdheden voor nodig. Zo heb je extra opvulaarde nodig, heb je een houten plank, pallet of waterpas nodig en heb je ook de nodige tijd nodig. Het egaliseren van een tuin is niet lastig, maar je moet hier wel het nodige geduld voor hebben. Voor de tuin zand egaliseren of de tuin grond egaliseren kun je onderstaand stappenplan opvolgen:

 1. Zet je wensen op een rijtje
 2. Baken het gebied in de tuin af
 3. Verwijder de oude bestrating of graszoden
 4. Maak de grond nat
 5. Brengt een extra laag aarde aan
 6. Maak de grond goed gelijk
 7. Vul de diepere plekken in de tuin op
 8. Druk de grond nogmaals goed plat
 9. Trek de grond nu helemaal strak (met een houten plank of waterpas bijvoorbeeld)
 10. Leg nu de graszoden aan of leg de bestaande/nieuwe tegels neer
Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen