Tuin Leeghalen Stappenplan: Kosten, Waar op Letten en Tips
18 februari 2022 
in Aanleg

Tuin Leeghalen Stappenplan: Kosten, Waar op Letten en Tips

Wil je jouw tuin van een fraaie make-over voorzien? Wil je de indeling van jouw tuin aanpassen? Of wil je jouw tuin net iets anders in gaan richten? Indien je veranderingen aan jouw tuin door wilt voeren, is het eerst zaak om jouw tuin leeg te halen. Het leeghalen van een tuin staat in dít artikel volledig centraal.

In dit artikel vind je bijvoorbeeld alle informatie over de tuin leeghalen kosten. Ook geven we je een compleet stappenplan voor het leeghalen van jouw tuin. Als klap op de vuurpijl geven wij je ook nog handige tuin leeghalen tips. Met deze tips kun je de kosten voor een tuin leeghalen zo laag mogelijk houden!

Leeghalen én afvoeren

De focus ligt echter niet alleen op het leeghalen van een tuin. Nee, we hebben het in dit artikel ook over het afvoeren van de leeggehaalde tuin. Zo geven wij je tips voor grind afvoeren, voor zand afvoeren, voor tuingrond afvoeren, voor tuinaarde afvoeren en voor zwart zand afvoeren. Ook vind je veel handige tips voor het goedkoop grond afvoeren. Deze tips gaan uiteraard hand in hand met de tips over het goedkoop tuin leeghalen.

Zelf een tuin leeghalen óf dit laten doen?

Kun je zelf een tuin leeghalen? Ja, absoluut. Je kunt zelfs volledig zelf een tuin leeghalen en afvoeren. Je kunt er echter ook voor kiezen om een tuin te laten leeghalen. Dit kun je bijvoorbeeld door een hovenier laten doen, maar wij hebben alvast een hele handige tips voor je.

Jouw tuin leeghalen door studenten; dit is één van de beste tips die wij je kunnen geven. Studenten kosten namelijk niet de hoofdprijs, terwijl de gemiddelde student wel van aanpakken weet. Een andere optie die je hebt, is om op internet te zoeken naar ‘Werkspot tuin leeghalen’. Ook die Werkspot kun je relatief voordelig jouw tuin leeg laten halen. 

Zelf leeghalen van een tuin is echter de meest interessante optie. Dit is namelijk niet super lastig, terwijl je hier wel het nodige geld mee kunt besparen. Bovendien is een tuin leeghalen en egaliseren ook nog leuk om te doen!  

Stappenplan voor het leeghalen van een tuin

Wil jij graag zelf jouw tuin leeg gaan halen? Vraag je je nu alleen af ‘hoe een tuin leeghalen?’. Dan raden wij je aan om onderstaand stappenplan op te volgen. Door alle stappen te doorlopen, maak je het leeghalen van een tuin zo makkelijk mogelijk voor jezelf.

Stap 1: tref de nodige voorbereidingen

Het leeghalen van een tuin is niet lastig, maar je moet wel de nodige voorbereidingen treffen. Voor deze voorbereidingen hebben wij alvast wat handige tips verzameld:

  1. Zorg voor een container: bij een tuin leeghalen komt een container goed van pas. In deze container kun je alle elementen uit jouw tuin gooien, zoals de graszoden, de bestrating en de tuinmeubelen waar je afscheid van wilt nemen. Met een container maak je het afvoeren van grond ook erg gemakkelijk; de container kun je immers door een gespecialiseerd bedrijf laten brengen en op laten halen.
  2. Zorg voor de nodige handjes: wil je in jouw eentje jouw tuin leeghalen? Dan moet je hier de nodige tijd voor vrij gaan maken. Het advies is daarom om voor de nodige extra handjes te zorgen. Hierdoor gaat het niet alleen sneller, maar kun je ook makkelijk(er) zware elementen uit jouw tuin tillen.
  3. Zorg voor de juiste hulpmiddelen: zo is het aan te raden om bijvoorbeeld een goede schop aan te schaffen. Ook een goede en stevige kruiwagen is onmisbaar bij het leeghalen van een tuin.

tuin leeghalen en afvoeren kosten

Stap 2: bepaal wat je allemaal uit de tuin wilt gaan halen

Heb je de hierboven benoemde voorbereidingen getroffen? Dan ben je nagenoeg klaar om van start te gaan. Je moet op voorhand eigenlijk nog één ding bepalen: wat wil je precies uit jouw tuin gaan halen? Wil je bijvoorbeeld het gras laten liggen? Wil je bepaalde tegels laten liggen? Of wil je de schutting rondom de tuin laten staan? Stuk voor stuk belangrijke vragen om even goed over na te denken.

Stap 3: begin met afbreken van de grootste onderdelen in de tuin

Als je eenmaal weet wat je uit jouw tuin wilt halen, is het advies om met de grootste onderdelen te starten. Haal deze onderdelen uit de tuin en leg deze direct in bijvoorbeeld een container. Je kunt er overigens ook voor kiezen om een grote aanhanger te huren.  

Wat zijn voorbeelden van grote onderdelen in een tuin? Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een schutting of een heg. Als je een heg wilt verwijderen, zit je echter met een flinke uitdaging. De heg heeft namelijk bizar veel wortels onder de grond, waardoor je dit eigenlijk door een vakman moet laten doen. In dit artikel vind je gelukkig ook meer informatie over de heg verwijderen kosten. 

Stap 4: haal ook de kleinere onderdelen uit de tuin

Je bent nu in staat om ook de kleinere onderdelen uit de tuin te halen. Je kunt hierbij denken aan kleinere planten en struiken, aan de graszoden en aan de bestrating in jouw tuin. 

Stap 5: voer alles af

Heb je jouw tuin volledig leeg weten te halen? Dan is het verstandig om al het tuinafval direct af te voeren. Indien je een container hebt gehuurd, heb je hier overigens nagenoeg geen omkijken naar. Het gespecialiseerde bedrijf komt de container immers bij je thuis ophalen. Indien je al het tuinafval in een aanhanger neer hebt gelegd, moet je deze aanhanger uiteraard wel leeg rijden. Dit kun je bij de gemeenteplaats bij jou in de buurt doen.

Jouw tuin is leeg; wat nu?

Heb je volledig zelf jouw tuin leeg weten te halen? Lekker bezig! Je hebt wellicht al opgemerkt dat dit niet super lastig is, maar dat je hier wel de nodige tijd aan hebt moeten besteden. Een terechte vraag is wel wat je nu moet doen. Nu jouw tuin immers volledig leeg is. 

Nou, dat is volledig afhankelijk van de wensen die je hebt. Wij hebben enkele mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

  1. Zelf de tuin egaliseren. Als jouw tuin volledig leeggehaald is, kun je zelf de tuin gaan egaliseren. Hoe je dat kunt doen, vind je in ons tuin leeghalen stappenplan. 
  2. Een hovenier inschakelen. Je kunt er echter ook voor kiezen om op dit moment een hovenier in te schakelen. De hovenier kan de tuin gaan egaliseren en vervolgens de tuin opnieuw aanleggen. Leg je de tuin liever zelf aan? Check daarvoor ons tuinaanleg stappenplan!
  3. Even niks met jouw tuin doen. Je kunt er ook voor kiezen om nu even niks met jouw tuin te doen. Dat is echter niet aan te raden, aangezien jouw tuin op dit moment een grote zandbak is. Niet echt fraai, maar ook niet echt praktisch. 

De kosten voor het leeghalen van een tuin

Spreekt bovenstaand stappenplan jou toch niet helemaal aan? Wil je daarom liever dat jouw tuin leeggehaald wordt door een hovenier? Dan is het zaak om naar de tuin leeghalen en afvoeren kosten te gaan kijken. Je kunt je vast al voorstellen dat de kosten hiervoor behoorlijk hoog op kunnen lopen. Dat klopt. 

Gemiddeld genomen kost een tuin leeghalen zo’n 800 euro. Dit geldt overigens niet alleen voor het leeghalen van de tuin, maar ook voor het afvoeren van het tuinafval. Voor het compleet leeghalen en af laten voeren van de tuin betaal je dus gemiddeld 800 euro.

kosten tuin leeghalen

Hoe het exacte prijskaartje tot stand komt? Nou, je kunt alvast een berekening voor jouw specifieke situatie gaan maken. Daarbij kun je uitgaan van de volgende richtprijzen:

  1. Inschakelen van een hovenier: 12,50 euro per m2
  2. Inschakelen van een hovenier: 35 tot 50 euro per uur
  3. Verwijderen van een boom in de tuin: 400 euro

Niet elke hovenier rekent met een vierkante meter prijs. Nee, er zijn ook veel hoveniers die ‘gewoon’ een uurtarief hanteren. Mede daarom is het advies om bij meerdere hoveniers een offerte op te vragen. Je krijgt dan een duidelijk beeld van de tuin leeghalen kosten, maar ook van de onderlinge prijsverschillen. Dit maakt het maken van een keuze alleen maar makkelijker. 

Tips voor het besparen van geld

Het leeg laten halen van een tuin is niet voordelig te noemen. Nee, de gemiddelde kosten komen op pakweg 800 euro uit. Het is echter op meerdere manieren mogelijk om nog invloed op deze prijs uit te oefenen. Daarvoor hebben wij enkele handige tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Kies voor een combinatie. Jouw tuin leeg laten halen én direct opnieuw aan laten leggen door een hovenier. Als je hiervoor kiest, geven de meeste hoveniers je een mooie korting. De hovenier heeft immers een mooie en complet klus weten te scoren. Bovendien heb je hier zelf geen omkijken naar; jouw tuin leeghalen en gras aanleggen of jouw tuin leeghalen en bestraten komt volledig op het bordje van de hovenier.
  2. Vraag meerdere offertes op. Ook is het aan te raden om bij meerdere hoveniers een offerte op te vragen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, ben je daardoor in staat om een goede vergelijking te maken. Check overigens ook goed waar de offerte precies uit bestaat. Zijn in de offerte bijvoorbeeld ook kosten voor het afgraven van de tuin en het afvoeren van al het tuinafval meegenomen?  
  3. Doe zelf het een en ander. Je kunt er ook voor kiezen om alvast zelf het een en ander te doen. Het loshalen van de tegels in jouw tuin is bijvoorbeeld een koud kunstje. Door dit zelf te doen, weet je het voor de hovenier alweer wat makkelijker te maken. Dáármee weet je ook geld voor jezelf te besparen!

FAQ

Wat kost een tuin leeghalen?
 
De kosten voor een tuin leeghalen komen gemiddeld uit op 800 euro. Er zijn echter wel meerdere factoren die het uiteindelijke prijskaartje bepalen. Je kunt in ieder geval uitgaan van de volgende tarieven bij een hovenier:

  1. 12,50 euro per m2 (vierkante meter)
  2. 35 tot 50 euro per uur  

Wil je specifiek werk door een hovenier uit laten voeren? Dan rekent de hovenier waarschijnlijk met een meerprijs. Zo kost een boom verwijderen ongeveer 400 euro.

Hoe kun je een tuin leeghalen?
Als je kosten wilt besparen, is het aan te raden om zelf jouw tuin leeg te halen. Om dit zo snel & goed mogelijk te doen, is het advies om deze stappen op te volgen:

  1. Tref alle benodigde voorbereidingen en haal de benodigde hulpmiddelen in huis
  2. Bepaal wat je allemaal uit jouw tuin wilt halen
  3. Begin met het afbreken van de grotere onderdelen in jouw tuin
  4. Verwijderen ook alle kleinere onderdelen uit jouw tuin
  5. Voer alle onderdelen uit jouw tuin af. Dit kun je in een container doen, maar je kunt ook bijvoorbeeld een aanhanger huren  
Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Jeppe
Door

Jeppe

op 06 May 2023

Mijn tuin grenst aan een vaart. Ik heb geen achterom. wat zou het denk je kosten om de tuin via de vaart leeg te halen (en te voorkomen dat alles door de woonkamer heen moet)

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 08 May 2023

Hoi Jeppe, dat is zo niet te zeggen. Dit heeft te maken met verschillende factoren zoals: afmeting tuin, hoeveelheid materiaal (grond, groenafval, stenen etc. etc.) er uit te tuin moet via het water. Je kan het beste dit vragen aan een bedrijf die dit voor jou kan uitvoeren.

Reactie plaatsen