Wil je strakke graskanten? Lees deze tips.
23 november 2017 
in Gazon

Wil je strakke graskanten? Lees deze tips.

Wil jij strakke graskanten? Daar is onderhoud voor nodig, zoals graskanten trimmen en graskanten afsteken. 

Strakke graskanten zijn onderdeel van het gazon onderhoud. Samen met besproeien, bemesten en verticuteren zorgt het trimmen en afsteken van graskanten voor een verzorgd en groen gazon. 

Alhoewel het trimmen en afsteken van graskanten niet veel werk is, scheelt het afboorden van graskanten je wat werk. 

In dit artikel vertel ik hoe je strakke graskanten creëert door het trimmen en afsteken van graskanten. Vind je dat jaarlijks teveel werk? Dan lees je in dit artikel ook hoe je jouw gazon kunt afboorden. 

Lees snel verder!

Graskanten afsteken

Het afsteken van de graskanten is als een jaarlijkse snoeibeurt voor het gras. Afsteken van de graskanten is nodig om strakke graskanten te creëren waarbij het gras niet te ver in de border of over de bestrating groeit. 

Graskanten groeien ongeveer 5 tot 10 centimeter per jaar. Als je ze niet afsteekt, groeit het gras ver in je border of over je bestrating. 

Om graskanten af te steken is april of augustus de meest geschikte periode. Dit komt omdat de temperaturen dan laag zijn. Van deze twee maanden kun je gerust iets afwijken. Houd dan wel rekening met de (voorspelde) zon.

groen-gazon-onderhoud

Met de felle zon in de zomer heb je kans dat de gazon langs de afgestoken graskanten gaat verbranden. Hierdoor zien je strakke graskanten er opeens een stuk minder fraai uit.

Gereedschap voor het afsteken van graskanten

Voordat ik je vertel hoe je jouw graskanten kunt afsteken, wil ik je eerst vertellen wat voor gereedschap daarvoor nodig is. Want zoals het spreekwoord luidt: 

Goed gereedschap is het halve werk

Om echt strakke graskanten te maken is een kantensteker, ook wel halve maan genoemd, nodig. Graskanten afsteken met een schop gaat ook, alleen levert dit niet zo’n strakke graskanten op als met de kantensteker. 

Een nylon draad is ook handig tijdens de graskanten afsteken. Daarmee kan je een strakke lijn uitzetten tussen twee draadpennen. Zorg voor een stevige nylon draad die niet rafelt en vrij is van knopen.

Daarnaast heb je een ijzeren hark en schoffel nodig. Hiermee maak je de graskanten los en hark je het afval bij elkaar. Met een kruiwagen of emmer voer je de afgestoken graskanten af.

Graskanten afsteken: hoe doe je dat?

Nu je weet wat voor gereedschap je nodig hebt om de graskanten af te steken, ga ik je vertellen hoe je het beste de graskanten kunt afsteken. 

Heb je een robotmaaier? Let dan tijdens het afsteken van de graskanten goed op dat je de draden in de grond niet raakt. 

De stappen voor het afsteken van de graskanten:

  1. Bepaal de hoeveelheid die je wilt afsteken en span een lijn om te zorgen voor strakke graskanten. Span de lijn tussen de twee draadpennen die op de uiterste punten van het gazon staan. Is het een lange graskant? Dan kun je extra draadpennen plaatsen.
  2. Steek vanaf de kant van het gazon (binnenkant van de draad) langs de lijn af. Zorg dat je ongeveer 1 cm van de lijn af blijft, zodat je hem niet verplaatst. Houd iedere keer 1/3e van de halve maan qua overlap aan. Zo is het makkelijk om recht te blijven. Bij kleigrond steek je de graskant recht af, en bij zandgrond doe je dat een beetje schuin. Dit zorgt ervoor dat het zand goed op zijn plaats blijft.
  3. Schoffel de gestoken graskanten los. Let daarbij op dat je niet de bestaande grasmat raakt. Ben je bang dat je die raakt? Dan kun je de gestoken graskanten er ook handmatig uit halen.
  4. Hark de losliggende graskanten op. Hark vervolgens nog een keer met een ijzeren hark om de grond netjes af te werken.
  5. Maak het gebruikte gereedschap schoon en berg het op.

En Voilà, daar zijn je strakke graskanten.

Graskanten trimmen: randen van het gazon knippen

Het trimmen van de graskanten is als een knipbeurt voor de graskanten. Meteen na het knippen zie je de duidelijk de strakke graskanten. Helaas is dat maar voor even, en zal je dit om de 5 à 6 weken moeten herhalen. 

Er zijn verschillende manieren om de graskanten te trimmen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om de graskanten handmatig te knippen met een grasschaar. Het nadeel daarvan is dat het veel tijd kost. Zeker als je veel graskanten hebt.

Een goed alternatief is een kantentrimmer. Voor 40 euro meer heb je een kantentrimmer waarmee je aanzienlijk sneller je gazon voorziet van strakke graskanten. Ook is een kantentrimmer een stuk ergonomischer, omdat je niet krom hoeft. 

De derde optie is om klinkers rondom je gazon te leggen. Met je grasmaaier kun je over de klinker rijden en maai je het opstaande gras netjes af. Toch is dit geen 100% oplossing, omdat het gras na een tijdje over de stenen gaat groeien. Dat moet je dan alsnog afknippen.

Gazon afboorden: wat is dat en hoe werkt dat?

De derde optie die ik hierboven gaf is een vorm van afboording. Bij het gazon afboorden breng je een duidelijk scheidingslijn aan tussen het gazon en de border. 

Het grote voordeel van het gazon afboorden is dat je geen graskanten meer hoeft te steken. En toch geniet je van strakke graskanten. Het gras zit namelijk opgesloten tussen de beboording. Bijknippen van de graskanten blijft wel bestaan. 

Een gazon afboording kan gemaakt zijn van hout, steen, Cortenstaal of kunststof. Kies je voor een houten afboording? Pak dan een duurzame houtsoort, omdat de beboording continue in contact staat met vocht. 

Het nadeel van stenen bebordingen is dat je niet zo makkelijk krommende vormen kunt maken. Dit is met kunststof of Cortenstaal afboordingen veel handiger. 

Persoonlijk vind ik Cortenstaal afboordingen heel gaaf vanwege de roestige kleur. Die roestige kleur past goed bij de planten.

Wil je strakke graskanten?

De conclusie van dit artikel is: wil je strakke graskanten? Dan heb je twee opties, namelijk graskanten afsteken of beboording aanbrengen langs je graskanten.

Het knippen van je graskanten zal zowel bij het afsteken als bij het beboorden van je graskanten blijven bestaan. 

Graskanten afknippen kan wel een stuk makkelijker door een kantentrimmer te gebruiken. Voor nog geen 40 euro heb je er tegenwoordig al eentje.

Bekijk hier de best geprijsde graskantentrimmers

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen