Voorjaarsbeurt voor het gazon: 6 cruciale tips!
19 januari 2020 
in Gazon

Voorjaarsbeurt voor het gazon: 6 cruciale tips!

De voorjaarsbeurt voor het gazon is belangrijk. Door het gazon te ‘verwennen’ met een flinke onderhoudsbeurt groeit het mooier en kleurt het groener.

Gedurende de winter heeft het gazon veel te verduren. Denk aan bladeren die erop liggen, gure weersomstandigheden en (huis)dieren die op het gazon lopen. Tijdens de winterperiode staat de groei van het gras stil en heeft het niet de kans om te herstellen.

Om het gras te helpen met het herstel is het belangrijk om in het voorjaar onderhoud uit te voeren.

In dit artikel vertel ik je precies wat je wel en niet moet doen in het voorjaar om het gazon in topconditie te brengen.

Tip 1: Kalk strooien

De beste periode om kalk te strooien is het najaar. Sommige zand- en leemgronden verzuren snel waardoor het strooien van kalk 2x nodig is.

Verzuurt de bodem in jouw tuin snel? Of ben je vergeten in het najaar kalk te strooien? Strooi dan in het voorjaar kalk over het gazon.

De beste periode is februari of begin maart. Doe het niet te laat, omdat kalk en bemesting LINK niet samen gaan.

Wij adviseren om ECOstyle AZ-Kalk te gebruiken. Je hebt 1 kilogram nodig per 10 vierkante meter (m2).

Tip 2: Gazon verticuteren in het voorjaar

Een cruciale handeling tijdens de voorjaarsbeurt van het gazon is verticuteren. Gedurende het jaar hopen mos, grasresten en ander natuurlijk afval zich op in het gazon. Dit vormt een viltlaag.

Door te verticuteren snijd je de viltlaag kapot en kun je hem verwijderen. Half maart tot begin april is de beste periode om het gras te verticuteren.


In mijn artikel over het gazon verticuteren vertel ik je precies hoe je dat het beste kunt doen. Kort gezegd bestaat het verticuteren in het voorjaar uit:

  1. Maai het gras kort af (2 a 3 cm)
  2. Verticuteer het gazon
  3. Hark het vrijgekomen afval bij elkaar en haal dit van het gazon
  4. Verticuteer nogmaals, maar nu haaks op de eerder geverticuteerde richting.
  5. Hark het vrijgekomen afval weer bij elkaar
  6. Heb je een grasmaaier met opvangbak? Maai dan nogmaals het gazon. Je verwijdert dan de laatste afvalresten en zuigt onkruidzaden op.

Tip 3: Gazon doorzaaien

Na het verticuteren kunnen kale plekken ontstaan zijn in het gazon.

Het is belangrijk om deze kale plekken direct na het verticuteren in te zaaien. Als je dat niet doet groeien de kale plekken dicht met onkruiden.

Ook al zijn er geen kale plekken dan is doorzaaien na het verticuteren aan te raden. Er is namelijk ruimte gekomen in de grasmat. Door het gras door te zaaien verjong je het gras wat de vitaliteit en kleur ten goede komt.

Strooi 15 tot 20 gram graszaad per vierkante meter.

Wij adviseren DCM Activo plus graszaad. Dit graszaad is sterk en kiemt snel. Hierdoor is je grasmat snel herstelt na de voorjaarsbeurt.

Tip 4: Het gazon bemesten in het voorjaar

Het graszaad heeft voedingsstoffen nodig om te groeien. Ook het geverticuteerde gras heeft mest nodig om te herstellen. Na het verticuteren is het daarom verstandig om het gras te bemesten.

Wij adviseren om hier een organische meststof voor te gebruiken. Dit is beter voor het milieu en heeft een langdurige werking. Kunstmest is binnen 4 tot 6 weken uitgewerkt.

voorjaarsbeurt-gazon-bemesten

Strooi tijdens de voorjaarsbeurt van het gazon pakweg 1 kilogram 10 per m2. Met de hoeveelheid voorkom je overbemesting én maakt het gazon een frisse start.

Onze favoriet is ECOstyle Gazon AZ organische mestkorrels. Deze meststof geeft tot wel 4 maanden voeding. En de korrels zijn zeer klein waardoor ze beter opgenomen worden.

Tip 5: Graskanten afsteken

Misschien dat je de graskanten tijdens het winterklaar maken van de tuin hebt afgestoken. Dan is deze tip nu overbodig.

Heb je dat niet gedaan? Dan raad ik je aan om de graskanten tijdens de voorjaarsbeurt van het gazon uit te voeren.

In mijn artikel over het steken en trimmen van graskanten lees je precies hoe dit werk. Kort samengevat komt het op het volgende neer:

  1. Span een draad
  2. Steek langs de draad het gras af
  3. Schoffel de graskanten los indien deze vastzitten
  4. Hark de losliggende graskanten bij elkaar
  5. Ruim het grasafval op
  6. Egaliseer het zand in de border of veeg de stoep netjes schoon.

Tip 6: Sproeien

Houdt na het uitvoeren van bovenstaande werkzaamheden het weer in de gaten. Voor een goede opname van de meststoffen en ontkieming van de graszaden moet de bodem vochtig blijven.

Sproei het gazon na de voorjaarsbeurt regelmatig. Dit hoeft niet veel te zijn. Het is maar dat de bovenste 1 tot 3 cm van de bodem vochtig blijft.

Als het regelmatig regent, wat het vaak doet in het voorjaar, dan is sproeien niet nodig. Voel zo nu en dan hoe vochtig de bodem is. Indien nodig sproei je het gazon.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen