Gazon winterklaar maken; een duidelijk stappenplan
08 juli 2020 

Gazon winterklaar maken; een duidelijk stappenplan

Zodra de zomer voorbij is, is het tijd om jouw tuin voor te gaan bereiden op de koudere maanden. Hierbij is het advies om bepaalde struiken/planten bij te snoeien, om de tuinmeubelen goed te beschermen én om het gazon winterklaar te gaan maken. Hoe je het gazon winterklaar kunt maken, lees je in dit artikel.

Wij hebben namelijk allerlei handige tips en tricks voor jou op een rijtje gezet. Neem dit artikel op je gemakje door en ga vervolgens aan de slag met het winterklaar maken van het gazon.

Waarom moet je het gazon winterklaar maken?

Graag willen we eerst antwoord geven op bovenstaande vraag. Waarom is het nou zo belangrijk om het gazon winterklaar te maken? Het antwoord op deze vraag is niet al te ingewikkeld: jouw gazon kan daardoor de koude maanden op de juiste manier doorkomen.

Gedurende de koude maanden komt jouw gazon in aanraking met lage temperaturen, met de nodige neerslag en wellicht zelfs met ijs/sneeuw. Mocht je geen voorbereidingen getroffen hebben, zorgen deze externe invloeden ervoor dat de conditie van het gazon flink achteruit gaat. In het voorjaar heb je vervolgens te maken met dood gras, met gras dat volledig geel uitgeslagen is of met gras waarin allerlei onkruid aan het groeien is.

Door het gazon winterklaar te maken, weet je het gazon perfect voor te bereiden op de winter. Het gazon is daardoor in staat om zich te wapenen tegen de neerslag en tegen de lage temperaturen. Hiermee zorg je ervoor dat de uitstraling van jouw gazon fraai blijft én dat het gras in goede conditie blijft.

Dat draagt uiteindelijk ook weer bij aan de levensduur van het gazon; met de juiste verzorging kan je jarenlang genieten van een fraaie, strakke én groene grasmat. Dat is alles wat je wilt, toch?

Hoe moet je het gazon winterklaar maken?

Het is goed om te weten dat het winterklaar maken van het gazon een langdurig proces is. Je moet namelijk meerdere stappen doorlopen, je moet al in een vroegtijdig stadium met de eerste stap beginnen en je moet tussentijds ook de nodige taken verrichten. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij een stappenplan opgesteld.

gazon-klaar-maken-voor-de-winter

Wij willen je graag adviseren om onderstaand stappenplan stap voor stap op te volgen. Gebruik hiervoor de juiste gereedschappen, trek er de nodige tijd voor uit en geniet vervolgens in het najaar van een prachtige grasmat. Een grasmat die perfect de winter doorstaan heeft.

Stap 1: Maai het gras in het najaar

Deze eerste stap dient al in de herfst uitgevoerd te worden. Pak de grasmaaier erbij, stel de maaihoogte tussen de 3 en 5 cm in en maai het gazon baan voor baan. De belangrijkste tip die wij hierbij kunnen geven, is om het gazon niet al té kort te maaien. Door het gras net iets langer iets te houden, levert het gras meer weerstand tegen de lage temperaturen. Dit is dus een eerste belangrijke stap die je dient te nemen in het najaar.

Stap 2: Maak het gazon helemaal ‘leeg’

Nadat je het gazon op een maaihoogte van 3 tot 5 cm gemaaid hebt, kan je het gazon even met rust laten. Voordat het koude weer écht aanbreekt, is het advies om het volledige gazon leeg te maken. Haal alle bladeren van het gazon weg, verwijder takjes die op het gazon liggen en verwijder ander materiaal dat op het gazon ligt.

Voor het verwijderen van bijvoorbeeld de bladeren en takjes kan je het beste een bladblazer gebruiken. Daarmee weet je in een handomdraai het gehele gazon vrij te maken. Door het gazon vrij te maken, blijft het gras goed bestand tegen de koude temperaturen in de wintermaanden. De eerste twee stappen uit dit stappenplan gaan dus eigenlijk hand in hand met elkaar.

Stap 3: Verwijderen van mos

Gedurende het jaar groeit er behoorlijk veel onkruid tussen de grassprieten. Bij een gezonde en fraaie grasmat is dit bijna niet te zien, maar desondanks is er altijd een bepaalde hoeveelheid mos in een gazon aanwezig. Het advies is om in het najaar al dit mos uit het gazon te verwijderen. Hoe je dat doet? Met een verticuteermachine of een verticuteerhark.

Door het gras te verticuteren, weet je het mos snel uit het gras te plukken. Doordat het mos tussen de grassprieten verdwenen is, komt het gras met meer licht in aanraking. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee: het gras groeit hierdoor beter en het gras krijgt hierdoor meer zuurstof. Bijkomend voordeel is dat de voedingsstoffen ook beter hun weg naar de grassprieten kunnen vinden; ook dat is van essentieel belang tijdens het najaar en de wintermaanden.

Stap 4: Bekalken van het gazon

Nadat al het mos verwijderd is, kan je het gras gaan bekalken. Door het gras te bekalken, voorzie je het gras eigenlijk van de juiste pH-waarde. Op het moment dat het gazon een te lage pH waarde heeft, is het gras niet in staat om alle voedingsstoffen op te nemen. Het gevolg hiervan is dat er meer en meer mos tussen het gras gaat groeien, waardoor je weer terug bij af bent.

mos-gazon-winter-verwijderen

Bekalk het gazon dus in het najaar en voorzie daarmee de bodem van de juiste zuurgraad. Met een juiste pH waarde is het gazon in staat om de voedingsstoffen wel goed op te nemen, waardoor het gazon in prima conditie blijft.

Het is hierbij wel van cruciaal belang dat je het juiste kalkmiddel gebruikt. Kies altijd voor kalk dat speciaal voor het gazon ontwikkeld is.

Deze kalk kan je vervolgens in het najaar over de grasmat strooien. Mocht het nodig zijn, kan je midden in de winter nog een keer het gazon bekalken.

Stap 5: Bemesten van het gazon

Als je het gazon in het najaar bekalkt hebt, moet je 6 weken even geduld hebben. Na 6 weken kan je het gazon vervolgens gaan bemesten. Door het gazon te bemesten, voorzie je het gazon van de benodigde voedingsstoffen. Die voedingsstoffen zorgen ervoor dat het gras sneller herstelt, een betere bescherming tegen ziektes heeft én ook minder kans op de vorming van mos heeft.

Bij het uitkiezen van de mest moet je goed letten op de twee verschillende varianten: kunstmest en organische mest. In onze ogen kan je het beste voor de organische mest kiezen. Je betaalt daar wel iets meer voor dan voor kunstmest, maar de werking is vele malen beter/efficiënter.

Bijkomend voordeel is dat organische mest minder zout bevat en daardoor beter voor de gehele biodiversiteit in de tuin is. Moraal van het verhaal: kies bij voorkeur altijd voor organische mest. Lees hier meer over de beste gazonmest.

Stap 6: Afsteken van de graskanten

Nadat het gazon bekalkt en bemest is, is het tijd om de laatste stap uit te voeren. Het advies is namelijk om vlak voor de winter het gras af te steken; daarbij gaat het met name om de zijkanten van het gras.

Door de zijkanten van het gras af te steken, voorkom je dat het gras wild gaat groeien. Je hebt hierdoor in de winter geen last van gras dat teveel gaat overwoekeren. Steek de kanten van het gras daarom af met een kantensteker en hark vervolgens al het gras bij elkaar.

Hier lees je meer over het afsteken van graskanten

Welke gereedschappen heb je nodig?

Voor het winterklaar maken van het gazon moet je de nodige stappen uitvoeren. Welke stappen dat exact zijn, heb je in bovenstaand stappenplan kunnen vinden. Om dit stappenplan op een prettige en efficiënte manier uit te kunnen voeren, is het belangrijk om over het juiste gereedschap te beschikken.

gras-maaien-voor-winter

Mocht je het gazon winterklaar maken, heb je de sowieso de volgende gereedschappen nodig:

  • Grasmaaier
  • Kantensteker
  • Verticuteermachine of verticuteerhark

Behalve de bovengenoemde gereedschappen dien je ook over enkele hulpmiddelen te beschikken. Zo is het raadzaam om voor organische mest te kiezen in plaats van kunstmest (zoals je hierboven hebt kunnen lezen). Verder moet je ook nog kalk in huis halen; haal altijd kalk dat speciaal voor het gazon ontwikkeld is.

Waar moet je verder aan denken?

Heb je bovengenoemde gereedschappen en hulpmiddelen in huis gehaald? Dan kan je eigenlijk van start gaan met het winterklaar maken van het gazon. Het advies is om hier al in het najaar mee te beginnen; onder meer het maaien van het gras dient al in het najaar plaats te vinden.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, moet je tussen stap 4 en stap 5 ook 6 weken wachten. Het belangrijkste advies is dus om het winterklaar maken van het gazon goed in te plannen. Maak voor jezelf een kalender aan, waarin je de bovengenoemde stappen kunt verwerken.

Het enige wat je vervolgens nog moet doen, is het opvolgen van de bovenstaande stappen. Houd daarbij altijd de veiligheid in de gaten, raffel het niet af en ruim na afloop de tuin netjes op. Dit alles draagt bij aan het winterklaar maken van het gazon op een prettige, veilige én leuke manier. Het is zeker leuk als je in het voorjaar ziet dat jouw gazon er nog prachtig uit ziet!

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen