Wespen bestrijden, verjagen of verwijderen? 10 tips om er vanaf te komen!

wespen bestrijden verjagen verwijderenHet is hartje zomer en je zit lekker op de lougeset in je tuin, totdat er een wesp komt aanvliegen. En nog eentje, en nog eentje. Je vraagt je als snel af hoe je snel de wespen kunt bestrijden, verjagen of verwijderen.

En dat begrijp ik volkomen. De aanwezigheid van deze ongenodigde gast kan de gezelligheid op de loungeset nogal verpesten. Niet alleen het zoemende geluid is vervelend. Maar ook het gevaar dat jij of je gezelschap gestoken wordt door een wesp. Zeker als er kinderen bij zijn.

En dan komt er nog bij dat de wespen op het eten en drinken gaan zitten, waarop ze allerlei bacteriën achterlaten. Kortom: je wilt de wespen verjagen uit je tuin.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je wespen en hun wespennesten kunt bestrijden, verjagen of verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan wespen verjagen met een bepaalde geur. Of wespen bestrijden met anti-wespenspray. En ga zo maar door.

Wespen

Er zijn maar weinig mensen die wespen bovenaan op hun lijstje van lievelingsdieren hebben staan. Zo gek is dat ook niet. Maar wist je dat wespen jou en je gezelschap beschermen van ander ongedierte?

Wespen vangen namelijk muggen en andere vliegjes om de larven in het wespennest te voeden. Deze larven scheiden vervolgens zoetstoffen af, wat de volwassen wespen opeten. Wanneer de larven uitgegroeid zijn tot wespen gaan ze zelf opzoek naar voedsel.

Doordat er minder larven in het wespennest zitten, is er ook minder zoetstof voor de volwassen wespen. Ook deze wespen gaan opzoek naar ander zoetig voedsel. Je kunt je wel voorstellen dat er opeens veel meer wespen het nest verlaten om voedsel te zoeken.

De maanden waarin dat vooral gebeurt zijn juli en augustus. En laat dat nu net de maanden zijn wanneer jij en je gezelschap lekker buiten in de tuin willen zitten. Vaak met een hapje en een drankje, wat de wespen aantrekt.

Wat trekt wespen aan

Zoals ik al zei houden wespen enorm van zoetigheid. De meeste hapjes en drankjes waar wij in de zomerdag van genieten, daar willen wespen ook wel van genieten.

Het zijn echte wespenlokkers. Denk bijvoorbeeld aan Cola, zoeter krijg je het haast niet. Maar wespen zijn ook dol op biertjes, bbq-sauzen en taarten. Alles wat wij lekker vinden, vinden de wespen ook lekker.

Hoewel we wespen willen verjagen, willen we ook niet al deze lekkernijen binnen laten staan. Gelukkig zijn er manieren om wespen te verjagen terwijl je toch buiten van een biertje kunt genieten (hierover later meer).

Als deze lekkernijtjes niet aanwezig zijn, haalt de wesp zijn voeding uit planten. Vooral het zoete vruchtvlees en sap van rijpe vruchten, zoals peren en pruimen, vindt de wesp lekker. Rijp fruit trekt dus ook wespen aan.

Hoe ziet een wespennest eruit

Voordat je een wespennest kunt gaan bestrijden en verwijderen is het goed om te weten hoe een wespennest eruit ziet. Heb jij er al ooit eentje gezien?

De wespenkoningin begint na haar winterslaap rond april aan de bouw van het wespennest. Zij is dan nog alleen. Nadat de eerste wespeneitjes uitgekomen zijn gaat de bouw van het wespennest in een hogere versnelling. Rond eind juni is de bouw van het wespennest voltooid.

hoe ziet een wespennest eruit

De uiteindelijke vorm van het wespennest verschilt per soort wesp. De verschillende wespennesten die je tegen kunt komen zijn die van de:

 • Duitse wesp (limonadewesp): het wespennest van de limonadewesp herken je aan de grijze kleur. De limonadewesp gebruikt alleen droog en verweerd hout voor de bouw van het wespennest. Vandaar de grijze kleur.
 • Hoornaar (paardenwesp): het wespennest van een Hoornaar is schelpvormige en kan tot wel 60 cm hoog en 30 cm breed worden. De kleur van het nest is geelbruin of roodbruin.
 • Middelste wesp (veldwesp): deze wespennesten vind je niet in schuurtjes of spouwmuren, maar uitsluitend in de open lucht. De wespennesten hangen dan bijvoorbeeld aan een tak. Dit type wespennest is zeer goed te herkennen aan de vorm die altijd taps naar onderen toe loopt. Net zoals het wespennest aan de tak bij Winnie de Poeh.
 • Gewone wesp (kortkop wesp): het wespennest van de gewone wesp herken je aan de gele met roodbruine kleur. Ook lopen er lichte en donkere strepen over het wespennest van de gewone wesp.

Bijna alle wespen bouwen het wespennest met de opening naar beneden toe. Met een naar beneden gerichte opening kan er geen water in het wespennest lopen. Een uitzondering hierop is de veldwesp. Deze wesp bouwt de opening van het nest aan de zijkant.

Bekijk voordat je een wespennest gaat bestrijden of verwijderen met wat voor soort wespen je te maken hebt. Je kunt dan het juiste bestrijdingsmiddel kiezen om de wespen te verjagen.

Waar maken wespen hun nesten

Om gericht wespen te gaan bestrijden moet je opzoek gaan naar het wespennest. Maar waar maken wespen hun nesten? Dat kan werkelijk overal zijn.

Het bouwproces van een wespennest start met de wespenkoningin. Zij maakt een klein nest waarin ze haar eerste wespeneitjes legt. Zodra deze zijn uitgekomen gaan de daaruit voortgekomen wespen het wespennest groter maken.

Wespen bouwen een nest met dood hout. Van dat dood hout schrapen ze met hun scherpe tanden houtvezels af, wat de wespen fijn knauwen tot kleine balletjes. Die kleine balletjes houtvezels plakken ze tegen een schuurtje, dakgoot, gording of wat dan ook aan. En zo ontstaat het wespennest.

Ieder wespensoort heeft zijn eigen voorkeurslocatie om een nest te bouwen. Zo bouwt de veldwesp het liefst zijn nest aan een drooghangende tak. Als deze voorkeurslocatie niet in de buurt is, bouwt de wesp op een andere plaats zijn wespennest.

De meest voorkomende plekken waar de wespen hun nesten bouwen zijn:

 • Wespennest in de grond
 • Wespennest in de spouwmuur
 • Wespennesten onder daken
 • Wespennest in een schuurtje

Wespen bestrijden of niet

Voordat je begint met het bestrijden van wespen moet je bedekenken of het nodig is of niet. Bevindt het wespennest zich op geruime afstand van je woning, en heb je er geen last van?

Dan zou ik het wespennest niet verwijderen. Het scheelt je uiteraard tijd en moeite, maar ook muggen. Hoezo muggen? Vraag je jezelf misschien af. Nou, omdat wespen als voedsel muggen eten.

Ook de periode van het jaar speelt mee met keuze om een wespennest wel of niet te verwijderen. Zodra de eerste nachtvorst inzet sterven alle wespen uit (behalve de koninginnenwesp die in winterslaap gaat).

Na de eerste nachtvorst heb je dus ook geen last meer van de wespen. Stel dat de eerste nachtvorst over twee weken wordt verwacht. Je kunt jezelf dan afvragen of het verjagen van de wespen nog wel nodig is.

Het verwijderen van een wespennest ja of nee hangt dus af van:

 1. Locatie
 2. Weersverwachting

Zelf een wespenval maken om wespen te bestrijden

Heb je besloten om de wespen te gaan bestrijden? Dan is dit misschien wel de goedkoopste en makkelijkste optie om wespen te bestrijden en te verjagen.

Zelf een wespenval maken is simpel, maar werkt goed om wespen te verjagen. Je hebt deze manier vast wel eens vaker gezien. Het is een wespenval met een plastic fles. Begint er nu al een belletje te rinkelen?

Hoe zelf wespenval maken

Je kunt de wespenval zelf als volgt maken:

 1. Neem een plastic frisdrankfles
 2. Knip de fles door op de overgang waar de fles smaller wordt. De bovenkant ziet eruit als een trechter, en de onderkant is cilindervormig.
 3. Steek de bovenkant (zonder dop) van de fles in de cilindervormige onderkant.
 4. Duw beide delen in elkaar vast. Eventueel kun je de naad afdichten met tape.
 5. Vul de wespenval met een zoete vloeistof, zoals ranja.
 6. Zet de zelfgemaakte wespenval een stukje van je terras vandaan. Zo heb je geen last van de wespen die gelokt worden door de wespenval.

De wespen vliegen in de wespenval omdat ze de zoete vloeistof ruiken. Zodra ze in de fles zijn gevolgen kunnen de wespen de uitgang niet meer vinden. Na verloop van tijd worden ze moe en vallen ze dood neer.

Om deze wespenval zelf te maken ben je 25 cent, wat ranja en een paar minuten van je tijd kwijt. Veel goedkoper dan dit wordt wespen bestrijden niet 😉

Kant-en-klare wespenval

Wil je geen tijd kwijt zijn met het zelf maken van een wespenval? Je kunt ook kiezen voor een kant-en-klare wespenval. Deze werkt volgens hetzelfde principe als de zelfgemaakte wespenval.

Met enkele simpele muisklikken heb je tegenwoordig al een goede wespenval besteld via het internet. Uiteraard is die de volgende dag in huis. De keuze aan wespenvallen is bijna oneindig, met prijzen die variëren van 5 tot 25 euro. In de basis werken deze wespenvallen allemaal hetzelfde.

Als je online een wespenval gaat bestellen, overweeg dan om een biologische vulvloeistof erbij te bestellen. Deze vloeistof trekt net zoals ranja wespen aan, alleen juist geen bijen. Hierdoor dood je niet onnodig bijen die jou niet tot last zijn.

Bekijk de beste wespenvallen

Geuren om wespen te verjagen

Wil je wespen verjagen zonder ze te doden? Daar zijn verschillende manieren voor. De wespen blijven hierdoor leven, en jij hebt geen last van de wespen.

Een goede manier om wespen op afstand te houden is met planten. Maar welke planten verjagen wespen? Kruidnagel bijvoorbeeld. Strikt gezien is kruidnagel geen plant, omdat het gedroogde en gesloten bloemknoppen van een kruidnagelboom zijn.

Wespen houden heel erg van zoete geuren, zoals van zoet eten en drinken. Maar ook zoete parfums trekken wespen aan. Wil je niet degene zijn in het gezelschap waar alle wespen omheen zoemen? Laat je parfum dan een dag staan.

wespen verjagen met geuren

Maar geen parfum opdoen is geen oplossing voor het echte wespen probleem. Gelukkig zijn er ook geuren die wespen verjagen. Met deze 7 geuren zorg je ervoor dat wespen bij jou en je gezelschap uit de buurt blijven:

 • Sinasappel of citroen: deze vruchten zijn zuur, in plaats van zoet waardoor je er wespen mee op afstand houdt. Snij een sinaasappel of citroen doormidden, en stop er wat kruidnagels in.
 • Kruidnagel: kruidnagel is heel effectief om wespen op afstand te houden. Vaak in combinatie met andere geuren, maar je kunt het ook prima op een schaaltje op of langs je terras zetten.
 • Ui: net zoals een fijn gesneden ui op het nachtkastje helpt tegen verkoudheid, helpt het ook om wespen te verjagen.
 • Azijn: wespen kun je ook bestrijden door azijn op een schoteltje te leggen. Om een sterkere geur vrij te laten komen kun je het azijn verwarmen en er kruidnagel inleggen.
 • Koffie: wespen zijn geen echte koffiedrinkers, ze houden niet eens van de geur 😉. Leg ongebruikte koffie op een schoteltje en steek het aan. De geur die hier vanaf komt ruikt vrij sterk, en houdt de wespen goed op afstand. Maar ik moet zeggen dat ik de geur zelf ook niet zo prettig vind.
 • Wierrook: een geur die ik dan zelf wel lekker vind ruiken, is de geur van wierrook. Maar met die rook kun je ook wespen verjagen.

Wespen verjagen met geluid

Wespen zijn vele malen kleiner dan wij mensen. Maar deze kleine beestjes horen wel vele malen beter. Het voordeel hiervan is dat je wespen kunt verjagen met ultrasonisch geluid.

Ultrasonische geluid, ook wel ultrageluid genoemd, is een geluid die wij mensen niet kunnen horen. Dit komt doordat de frequentie van het geluid te hoog is.

Het voordeel hiervan is dat je de wespen kunt verjagen zonder ze te hoeven doden. Maar jijzelf en je gezelschap hebben geen last van het geluid. Jullie kunnen dus ongestoord genieten van het weer en de tuin.

Op het internet zijn veel verschillende apparaatjes te koop waarmee je wespen met geluid kunt verjagen. Tussen de 20 en 50 euro heb je al een apparaatje, afhankelijk van het bereik

Bekijk de opties om mieren te bestrijden met geluid

Wespen verjagen met een nepnest

Een nepnest ophangen om wespen te verjagen, werkt dat? Ja het werkt! En ook dit is, net zoals geluid of geuren, een prima manier om wespen te verjagen zonder ze te doden.

Het is wel belangrijk om op tijd een nep wespennest neer te hangen. Als je de wespen al ziet vliegen ben je namelijk te laat.

Zorg ervoor dat het nepnest hangt voordat de koninginnenwesp begonnen is aan het wespennest. Dit is in het voorjaar, rond eind maart – begin april.

Als de koninginnenwesp ziet dat er al een wespennest in je tuin zit/hangt, gaat ze er niet nog een wespennest bij bouwen. Ze vliegt dan door naar een andere tuin. Dit komt omdat wespen territoriaal zijn.

Het nadeel is wel dat er in het voorjaar een lelijk nepnest in je tuin hangt.

Zelf wespennest bestrijden

Met bovenstaande methoden kun je wespen verjagen, maar een wespennest krijg je er niet mee weg. Om een (groot) wespennest te bestrijden zijn er weer andere methoden.

Het zelf bestrijden van een wespennest met geluid gaat bijvoorbeeld niet lukken. Als de wespen er eenmaal zitten, verplaatsen ze hun nest niet meer.

Een wespennest kan bestaan uit 5000 wespen. Om dit aantal wespen te verjagen moet je veel zelfgemaakte wespenvallen van flessen inzetten.

Gelukkig zijn er effectievere methoden om de wespen te verdelgen.

Wanneer een wespennest verwijderen

Zoals je al eerder op deze pagina hebt kunnen lezen legt de koninginnenwesp in het voorjaar haar eitjes. Zodra die eitjes zijn uitgegroeid tot wespen, zal de bouw van het wespennest is ramp tempo gaan.

Wanneer is dan het beste moment om het wespennest te verwijderen? Ik denk dat je deze vraag nu wel zelf kunt invullen. Namelijk zo snel mogelijk!

wanneer wespennest verwijderen

Hoe eerder je het wespennest gaat verwijderen, hoe minder eitjes er uit gekomen zijn en je dus minder last van hebt wespen.

Helaas is het lastig om een wespennest in een vroeg stadium te ontdekken. In de zomermaanden zit je namelijk lekker in de tuin, en dan pas beginnen de wespen veel af en aan te vliegen. Het wespennest ontdek je daarom vaak dan pas.

Zodra je het wespennest ontdekt hebt, is het verstandig om af te wegen of je de wespen gaat bestrijden of niet. Ga je het wespennest bestrijden? Doe dat direct wanneer je het wespennest ziet.

Een wespennest vinden

Om een wespennest te kunnen verwijderen, moet je het natuurlijk wel eerst gevonden krijgen. Zorg daarom dat je tijdens de zomermaanden alert bent als je in de tuin zit. Zie je een wesp vliegen? Houd deze in de gaten en kijk waar de wesp naartoe vliegt. Houd dit een tijdje in de gaten.

Vliegen de wespen bijvoorbeeld veel richting een schuurtje? Ga daar dan eens voorzichtig kijken. De kans is groot dat je er een wespennest aantreft wat je wilt verwijderen.

De vraag over hoe het wespennest te verwijderen komt hierna pas. Zorg eerst dat je de precieze locatie weet van het wespennest. Op die manier kun je de beestjes het effectiefst verwijderen.

Als je de wespen zelf wilt bestrijden neem dan de volgende stappen:

 1. Ben alert en houd in de gaten waar de wespen regelmatig naartoe vliegen.
 2. Ga voorzichtig dichter bij de plek kijken waar veel wespen naartoe vliegen. Zie je een wespennest zitten? Of zie je veel wespen in een opening aan en af vliegen? Dan heb je de bron gevonden.
 3. Eenmaal het wespennest gevonden is het van de locatie afhankelijk welke middelen je gaat toepassen om het nest te bestrijden.
 4. Kies voor een effectieve bestrijding het juiste wespen bestrijdingsmiddel.

Wespennest verwijderen met poeder

Een zeer effectieve manier om wespen te bestrijden is met een speciaal soort poeder. Dit poeder gebruiken veel professionele wespenbestrijders ook voor het verwijderen van wespen.

Het poeder breng je aan rondom de ingang van het nest. Elke keer als de wespen in of uit het nest gaan komen ze in aanraking met het poeder. Zo wordt het poeder snel verdeeld in het nest en sterft het hele wespennest uit.

In het poeder zitten drie werkzame stoffen, namelijk:

 1. Delatmethrin
 2. Permethrin
 3. Tetramethrin

Gebruik het poeder ’s avonds voor het meeste effect. De wespen zitten dan in het nest, en zijn niet meer zo actief. Hierdoor is de kans om gestoken te worden kleiner.

Lees voor het gebruik van het wespen verdelgingspoeder goed de gebruiksaanwijzing. Daar kunnen ooit handige tips in staan.

Wespen bestrijden met anti-wespenspray

Een anti-wespenspray toont veel gelijkenissen met het hierboven genoemde poeder. Zo werkt de spray krachtiger dan bijvoorbeeld geluid om een wespennest te verwijderen.

Met geluid kun je wespen verjagen rondom je terras, maar een heel wespennest krijg je er in de meeste gevallen niet mee weg. Simpelweg omdat je de larven en wespen in het nest niets doet.

Voor het bestrijden van wespen en larven in het wespennest is een anti-wespenspray zeer effectief. Omdat de wespenspray tot wel 6 weken dodelijk kan zijn voor de wespen. Dit maakt een anti-wespenspray geschikt om wespennesten onder daken en spouwmuren te bestrijden.

Voor een snelle werking pas je het middel ’s avonds toe. Veel wespen zitten dan in het nest, en bereiden zich voor op de nacht. Ofwel, ze zijn minder actief en makkelijker te bestrijden.

Bekijk de beste wespenspray’s

Zelf een wespennest verbranden

Vroeger werden wespennesten vaak verbrand. Door een wespennest te verbranden gaan de wespen dood die erin zitten. Overgebleven wespen gaan opzoek naar een nieuw nest, waardoor jij er vanaf bent.

Een heel effectieve manier om zelf wespen te bestrijden zou je zeggen. Maar er kleven ook risico’s aan. Zo kan je woning of schuurtje vlam pakken als je het wespennest aan het verbranden bent.

Vorig jaar is dat namelijk nog het geval geweest in het Limburgse Budschop. De bewoners waren bezig met het verbranden van een wespennest in de spouwmuur, toen de woning vlam vatte.

wespennest verbranden

Op plekken waar geen brandgevaar is kan deze manier van een wespennest verwijderen zeer goed werken. Denk bijvoorbeeld aan het bestrijden van een wespennest in de grond.

Wespen bestrijden met water

Hoe kun je wespen bestrijden met water? Tja, dat is een goeie. Ik heb deze manier ook wel eens geprobeerd, alleen ik vind hem niet zo krachtig.

Door kokend water over een wespennest te gieten verdrinken en verbranden de wespen. Tuurlijk, de kans op brandgevaar is er niet. Maar wat dacht je van waterschade als je water in je spouwmuur gaat gieten?

Een ander risico is dat niet alle wespen direct dood gaan, en agressief uit het nest komen. Ze hebben dan maar één doel: de vijand (jij dus) verjagen door te steken.

Wespennest zelf verwijderen

Om zelf een wespennest te verwijderen, moet je eerst zorgen dat de wespen dood zijn. Het zal je niet lukken om het wespennest op te pakken en te verplaatsen.

Kies dus eerst een van bovenstaande manieren om een wespennest te bestrijden. Laat het middel zijn werk doen. Zodra alle wespen dood zijn kun je het wespennest verwijderen.

In sommige gevallen zal het verwijderen van het wespennest nog niet zo meevallen. De beestjes maken op de raarste plekken hun nesten. Denk aan schuurtjes, onder de dakgoot, in de spouwmuur en ga zo maar door.

Je kunt een wespennest zelf verwijderen door het met een vlakvoorwerp, zoals een plamuurmesje los te wrikken. Verwijder een wespennest pas zodra alle wespen dood zijn.

Tips voor het verwijderen van een wespennest

Voordat je begint met het bestrijden en verwijderen van een wespennest wil ik je nog enkele tips geven.

 • Blokkeer nooit de in-en uitgang van een wespennest. De wespen vinden altijd een nieuwe weg naar buiten, maar zijn dan heel agressief.
 • Houd kinderen en huisdieren uit de buurt als je aan de slag gaat met het bestrijden van de wespen.
 • Zorg voor goed bedekende kleding. Door een spijkerbroek steken de wespen bijvoorbeeld zo doorheen. Vergeet niet om je handen en gezicht ook af te dekken.
 • Laat iemand in je omgeving weten dat je begint. Mocht het fout gaan, dan kan die snel actie ondernemen.
 • Gebruik eens geen of minder parfum. De zoete lucht van het parfum lokt wespen, waardoor de wespen rondom jou blijven zoemen.

Verder wil ik je wijzen op het feit dat het bestrijden van wespen niet zonder risico is. Zeker niet als je allergisch bent voor het gif van de wespen. Enkele wespensteken kunnen dan al tot grote gevolgen leiden.

 • Koen
 • 12 april 2018
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>