Een Hortensia bemesten: Hoe en wanneer doe je dat?
31 augustus 2018 

Een Hortensia bemesten: Hoe en wanneer doe je dat?

Een hortensia is een handige plant als het aankomt op zijn voorzorging. Toch is regelmatig de hortensia bemesten belangrijk.

Met bemesten voorkom je niet alleen plagen en ziekten. Ook andere voordelen zijn er verbonden aan het strooien van de juiste mest.

Welke hortensia voeding je het beste kunt gebruiken vertel ik je in dit artikel. Ook lees je wanneer en hoe je deze bemesting toepast bij je hortensia platen.

Groeien de hortensia’s in de tuin al zoals jij wilt?

Waarom een hortensia bemesten?

Door de uitbundige bloei van hortensia’s nemen ze niet alleen veel water op uit de bodem. Ook voedingsstoffen trekt een hortensia veel uit de bodem. Het is daarom belangrijk om de bodem regelmatig te voorzien van nieuwe voedingstoffen.

Zonder voedingsstoffen neemt de bloei van hortensia’s af. Ook gaat de plant minder hard groeien, wat je misschien in eerste instantie niet zo erg vindt. Je denkt misschien:

Dat scheelt me weer snoeiwerk

 Klopt! Maar wat als ik je vertel dat door minder groei, en dus snoei, de vitaliteit van de plant achteruit gaat?

Kortom: het bemesten en snoeien van een hortensia is belangrijk om de plant vitaal te houden. Zonder vitale plant komen er geen mooie bloemen aan de plant.

Hortensia voeding

Net zoals voeding voor ons als mens belangrijk is, heeft ook een hortensia voeding nodig. Deze voeding krijgt de plant in de vorm van bemesting.

De bemesting trekt in de grond, waarna de wortels van de hortensia het als voeding uit de grond kunnen halen.

Daarbij is het belangrijk om de juiste meststof, en dus voeding te gebruiken. Er bestaan 3 soorten voeding voor het bemesten van een hortensia:

  • Potgrond of tuinturf
  • Kalk of blauwmaker
  • Organische meststof

Alle 3 heeft een hortensia in de juiste verhouding nodig om prachtig te kunnen bloeien en groeien.

Potgrond of tuinturf

Voordat een hortensia de voeding effectief uit de grond kan halen, moet de plant zichzelf comfortabel voelen in de bodem waar die staat.

Wat de juiste bodem is, verschilt per hortensia kleur. Zo heeft een blauwe hortensia liever een bodem van tuinturf, terwijl een rode hortensia liever een potgrond bodem heeft. Een witte hortensia houdt op zijn beurt weer van een neutrale bodem.

hortensia-voeding

Het handigste is om tijdens het aanplanten van een hortensia het plantgat te voorzien van de juiste grond. Kom meer te weten over het aanplanten van een hortensia en het bewerken van het plantgat.

Houd er wel rekening mee dat de voeding die je tijdens aanplant niet oneindig is. Ook die voedingstoffen raken een keertje op. Vaak is het verstandig om in het 2e en 3e jaar na aanplant weer nieuwe voeding toe te dienen.

Tuinturf of potgrond vergeten tijdens het planten? Geen probleem. Ook zonder de plant eruit te halen kan je de wortels voorzien van de juiste voeding. Door potgrond of tuinturf op de wortelzone van de plant te strooien bereikt de bemesting ook de wortels van je hortensia’s.

Kalk of blauwmaker

Vanwege de verschillende wensen van hortensia’s wil de ene hortensia potgrond tijdens aanplant en de andere een tuinturf.

Dit verschil wordt bepaald doordat een blauwe hortensia van een zure bodem houdt, en een rode van een kalkachtige bodem. De wens van een witte hortensia is om een neutrale bodem te staan.

Voor een rode hortensia is het belangrijk om kalk als extra voeding toe te dienen. Om blauwe hortensia’s blauw te houden is het belangrijk om ze te bemesten met een blauwmaker.

Nu kun je denken dat je niet aan deze wensen gaat voldoen, maar dan kan het zijn dat de kleur van de bloemen verandert. Kan! Niet iedere hortensia verandert van kleur.

Meer over het beïnvloeden van hortensia kleuren vind je hier>>

Organische meststoffen

Ongeacht de kleur of soort van de hortensia is het bemesten met organische meststoffen belangrijk. Organische meststoffen zijn er in verschillende samenstellingen. Zo heb je:

  • Organische meststofkorrels
  • Dierlijke mest

Uiteindelijk zijn beide hetzelfde omdat beide afkomstig zijn de natuur, namelijk van dieren.

Toch geef ik zelf de voorkeur aan organische meststof in korrelvorm. Dat is niet alleen handig aan te brengen om mijn hortensia’s te bemesten. Ook is het stikstofgehalte in speciale hortensia voeding laag gehouden.

In paardenmest bijvoorbeeld zit veel stikstof. Van stikstof gaan planten hard groeien. In het geval van de hortensia is dat ook zo, alleen deze harde groeit zet de bloei op een 2e plaats. Hierdoor krijg je minder (mooie) bloemen.

Benieuwd welke meststoffen ik gebruik voor het bemesten van mijn hortensia’s? Download mijn gratis ebook de Bemestingsgids (zie onderaan de pagina).

Hortensia bemesten

Een hortensia bemesten is een jaarlijkse activiteit voor de verzorging van een hortensia. Als je dat goed doet vraagt een hortensia stukken minder verzorging. Ik zeg daarom altijd:

Goed bemesten kost geld, slecht voeden nog veel meer

Maar wat is goed bemesten? Dat wordt bepaald door wanneer, hoe vaak en hoe je hortensia’s doet bemesten.

Wanneer en hoe vaak

Ieder jaar een hortensia bemesten is belangrijk. Door jaar op jaar goed te bemesten wordt de plant gezonder en worden de bloemen ieder jaar mooier. Zelfs de bloeiperiode kan iets langer worden.

Maar in welke maand je dat ieder jaar doet is daarbij ook belangrijk. In de tabel hieronder zie je hoe vaak en wanneer je welke voeding moet gebruiken voor het bemesten van hortensia’s.

VoedingWanneerHoe vaak
Potgrond of tuinturfMaart1 keer per jaar
KalkFebruari en oktober1 of 2 keer per jaar
BlauwmakerApril en augustus2 keer per jaar
Organische meststofApril en juni en september2 of 3 keer per jaar

Of je kalk 1 of 2 keer per jaar strooit is afhankelijk van de soort bodem in je tuin. In Nederland zijn 5 verschillende bodemsoorten aanwezig. België bestaat uit 4 verschillende bodemtypes. Zand- en leemgronden verzuren namelijk sneller dan kleigronden, waardoor op deze eerst genoemde gronden kalken vaker nodig is. Sla bij andere gronden de beurt in februari over.

Voor zandgronden geldt ook dat ze moeilijker voedingsstoffen vast kunnen houden. Daarom is het beter om 3 keer een organische meststof te strooien, terwijl bij andere gronden 2 keer voldoende is. Laat de organische mestgift van juni dan achterwegen.

Meer over grondsoorten en de bemesting die daarbij hoort vind je in mijn ebook de Bemestingsgids.

Hoe hortensia voeding toedienen

Voor het op de juiste wijze toedienen van de hortensia voeding van hierboven heb ik nog enkele tips.

Zo bemest je een hortensia:

  1. Strooi de voeding op de wortelzone. Niet op de bladeren! Meststofkorrels in combinatie met zon kunnen de bladeren en bloemen van een hortensia beschadigen
  2. Hark de meststoffen lichtjes in met een ijzeren hark. Hierdoor worden ze sneller opgenomen.
  3. Ga niet meer strooien dan geadviseerd wordt op de verpakking. Dit kan verbranding of vergroeiingen aan je planten veroorzaken.

Tips voor het bemesten van je tuin

Zoals ik eerder al enkele keren aanhaalden heb ik een eigen ebook geschreven. In dat ebook geef ik informatie en tips over het bemesten van alles wat in je tuin groeit (en bloeit).

Van het bemesten van de verschillende grondsoorten tot het voeden van een prachtig groen gazon of gezonde buxushaag. Alles wat je over bemesten moet weten heb ik in dat ebook gestopt.

Omdat het ebook gloednieuw is geef ik het momenteel nog gratis weg. Over enkele maanden ga ik er geld voor vragen. Serieus hoor…

Ben dus snel en download Bemestingsgids met maarliefst 44 pagina’s vol met informatie over het zo goed én goedkoop mogelijk bemesten van de tuin nu het nog gratis kan.

Verspil Niet Onnodig Veel Geld Aan Niet Werkende Meststoffen!

Bemestingsgids cover ringband

Veel particulieren passen meststoffen op een verkeerd moment of in een verkeerde verhouding toe met als gevolg dat de meststoffen geen of niet het gewenste resultaat hebben. Dit voorkom je met de tips in de Bemestingsgids!

Let op: binnenkort ga ik geld vragen voor dit waardevolle e-book

Download de Bemestingsgids nu gratis! 

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
w.gibson
Door

w.gibson

op 07 Sep 2020

Is het boek nog te verkrijgen

Koen
Door

Koen

op 08 Sep 2020

Hoi,Jazeker is het boek nog te krijgen. Klik op de knop hierboven en doorloop de stappen.

Reactie plaatsen