Een hortensia verzorgen? 8 tips die je moet weten!
28 september 2018 

Een hortensia verzorgen? 8 tips die je moet weten!

Verzorg jij de hortensia’s in je tuin? 80% van de mensen met hortensia’s in tuin verzorgen de planten niet of niet volledig. Terwijl een hortensia verzorgen helemaal niet moeilijk is. Als je maar weet wat je moet doen.

Door enkele verzorgingstaken op de juiste manier uit te voeren ga je grote verschillen zien. Je hortensia zal niet alleen gezonder groeien, maar ook veel prachtiger en langer bloeien.

Met de tips in dit artikel kom je alles over de verzorging van een hortensia te weten. Zo weet je ‘iets’ wat 80% van de hortensia eigenaren niet weet. Hiermee heb je dus een dikke voorsprong. Je zult verstelt staan van de verschillen die je dan gaat zien.

Hortensia verzorging: een goed begin is het halve werk

Een hortensia verzorgen begint al bij het planten van de struik. Of dat nu het planten van een hortensia in volle grond is of een hortensia in pot. Door de juiste planttechnieken toe te passen heeft je hortensia een flinke voorsprong. Ik zeg daarom altijd:

Een goed begin is het halve werk!

Wat in mijn ogen een groot verschil maakt voor de groei en bloei van een hortensia is de juiste bodem. Dat begint al tijdens het aanplanten. Nu krijg ik wel eens de vraag: “Maar hortensia’s groeien toch op elke bodem?” Ja, klopt! Onthoud wel dat er een verschil zit tussen groeien en groeien. En daarbij de juiste bodem tijdens aanplant bespaart je later meststoffen.

Om een hortensia goed te verzorgen geef je hem een bodem die:

  • Luchtig
  • Water opnemend
  • En kalk- of zuurachtig is.

Gebruik hiervoor tijdens de aanplant potgrond of tuinturf. Afhankelijk van de gewenste kleuren van je hortensia. Deze gronden zijn luchtig, nemen water op en maken de bodem zuurder of juist kalkachtiger.

Meer weten? In een ander artikel lees je alle technieken en tips voor het aanplanten van een hortensia.

Locatie

Op de vastgoedmarkt wordt vaak gezegd:

Locatie, locatie en locatie

...om het belang van de juiste locatie aan te duiden. Hetzelfde geldt voor planten in je tuin. Je kunt een hortensia alle verzorging bieden die je hebt, zodra de plant niet op de juiste locatie staat zal de hortensia niet op zijn mooist groeien en bloeien.

Om de locatie van een hortensia te bepalen kijk je naar het aantal zonuren op die locatie. Bij 2 tot 4 felle zonuren per dag is er sprake van halfschaduw. Dat is de locatie waar een hortensia het liefst staat.

Ook een locatie met gefilterd zonlicht vindt een hortensia heerlijk. Zoals een plaats onder bomen of andere struiken. Let op: grote bomen kunnen veel water wegslurpen. Geef in zo’n geval tijdig water.

Bedenk je jezelf nu dat jouw hortensia’s niet op de juiste locatie staan? Geen probleem! Een hortensia verplanten doe je zo!

Hortensia verzorgen = water geven

De Latijnse naam voor hortensia is Hydrangea. Die naam is afgeleid van het woord ‘waterkruik’. Het zal je dan ook niet verbazen als ik zeg dat veel water geven aan een hortensia cruciaal is. De plant houdt ervan.

Ben dus niet te bescheiden met het geven van water. Zodra je de bladeren van de plant slap ziet hangen mag je direct water geven. Vooral in de periode mei tot augustus verdampt er veel water. Naast dat de zon feller schijnt en temperaturen hoger zijn. Is de plant ook volop in groei en bloei tijdens deze periode. Daarvoor is veel vocht nodig.

hortensia-verzorging-water

Om wortelrot te voorkomen is het belangrijk dat er geen water bij de wortels blijft staan. Buiten in de tuin is dat makkelijk te realiseren door de juiste grond bij het planten van de hortensia te gebruiken. Deze grond houdt ook nog eens beter water vast, zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Let op: geef water op de wortelkluit van een hortensia. Niet op de bladeren of bloemen. Waterdruppels op bladeren en bloemen werken als vergrootglaasjes die in combinatie met de zon verbranding kunnen veroorzaken.

Bij een hortensia binnen in pot is wortelrot een groter issue. Om het rotten te voorkomen voorzie je de bloempot onderin met een laag hydrokorrels. Het beste is om een pot te gebruiken met gaten aan de onderkant, zodat overtollig water eruit kan. Binnen is dat natuurlijk niet echt praktisch. Matig daarom de watergiften aan een hortensia die binnen in pot staat.

Hortensia verzorging met bemesting

Voor een goede verzorging van je hortensia is bemesting belangrijk. In goede bemesting zitten alle voedings- en bouwstoffen voor de productie van bloemen en stimulatie van groei.

Een hortensia bemesten tijdens de aanplant geeft de plant voldoende voeding voor 1 groeiseizoen. Na dat jaar is het belangrijk om een hortensia jaarlijks te voorzien van nieuwe voeding.

Die voeding bestaat uit:

  • Tuinturf of hortensiagrond: Deze gronden houden de bodem luchtig en verlagen de zuurgraad. Dat laatste is vooral nodig bij kleibodems.
  • Organische mestkorrels: deze gecoate korrels geven rustig, maar langdurig voeding af. Dat voorkomt overbemesting.
  • Eventueel: blauwmaker om een hortensia blauw te kleuren of houden. Extra kalk kan nodig zijn voor roze en rode hortensia’s.

Belangrijk puntje voor de verzorging van hortensia bemesting: Gebruik geen kustmestkorrels als bemesting voor je hortensia. Die korrels bevatten te veel stikstof, wat de groei extreem stimuleert. “Goed toch?” Denk je. Nou, niet helemaal. Die extreme groei verzwakt de scheuten van je hortensia. Ook gaat alle energie van de plant naar de groei. De bloei van de plant komt hierdoor op een 2e plaatst te staan.

Klik hier voor meer informatie over het bemesten van een hortensia.

Verzorging bij ziektes

In vergelijking tot veel andere tuinplanten heeft een hortensia weinig verzorging nodig. Het is een zeer sterke plant die van nature geen ziektes of plagen kent die de plant kunnen aantasten. Dat scheelt weer in het verzorgen van je hortensia.

Wat wel een bedreiging kan zijn voor een hortensia zijn blad- en schildluizen. Beide luizen vestigen zich aan de onderkant van het blad. Vanuit daar tasten ze het blad aan totdat het afsterft.

hydrangea-verzorgen-ziektes

Zodra je blad- of schildluizen ziet kruipen over je hortensia is het belangrijk om deze direct te bestrijden. Dat doe je met een luizenspray. Deze sprays zijn tegenwoordig op veel plaatsen te koop. Ga daarbij altijd voor een biologische luizenspray. Dat bespaart je hortensia en het milieu.

Er is nog een krachtiger bestrijdingsmiddel dan luizenspray, wat luizen op je hortensia voorkomt. Dat ‘middel’ is een goede verzorging van je hortensia. Door het verzorgen van je hortensia krijgt de plant een ijzersterke weerstand. Blad- en schildluizen vinden de plant dan minder aantrekkelijk.

Bescherming tegen nachtvorst

Er zijn veel verschillende hortensia soorten verkrijgbaar. Op hoofdlijnen zijn de vele soorten hortensia’s op te delen naar 2 soorten, namelijk:

  • Bloeiers op 1-jarig hout
  • Bloeiers op meerjarig hout

Hortensia’s ontwikkelen in het voorjaar nieuwe scheuten. Bloeiers op 1-jarig hout maken direct op deze nieuwe scheuten bloemknoppen aan. Die bloemknoppen komen hetzelfde jaar nog tot bloei. Bij bloeiers op meerjarig hout is dat anders. Daar vormen de bloemknoppen zich in het najaar op scheuten die in dat jaar of zelfs jaren daarvoor zijn gegroeid. Die bloemknoppen komen pas in het eerst volgende groeiseizoen tot bloei.

Dus... Wat maakt dat uit voor het verzorgen van je hortensia?

Omdat bloeiers op meerjarig hout in het najaar al bloemknoppen vormen is de kans op bevriezen van deze knoppen mogelijk. Dat zou betekenen dat je het komende groeiseizoen geen bloemen in je hortensia hebt.

Bij extreme vorst is het afdekken van je meerjarig bloeiende hortensia’s aan te raden. Doe dat met een noppenfolie of andere soort bescherming, zoals karton. Dat geeft je hortensia de juiste verzorging tegen de kou.

Bij bloeiers op 1-jarig hout is de kans op bevriezing van de bloemknoppen stukken minder. Die worden immers pas in maart of april gevormd. Dat betekent wel dat die bloemknoppen minder goed bestand zijn tegen vorst. Ze zijn het simpelweg niet ‘gewend’. Tegen de minst of geringste vorst moeten deze knoppen daarom beschermd worden.

Snoeien

Onder het kopje ‘bescherming tegen nachtvorst’ heb je het verschil tussen bloeiers op 1 of meerjarig hout kunnen lezen. Dat verschil is ook belangrijk op de manier waarop je een hortensia doet snoeien.

Snoeien van een hortensia doe je in het vroege voorjaar. Maart – begin april is de meest geschikte periode hiervoor. De nachtvorst is dan voorbij. Ook is dat net voor de bloeiperiode, zodat de bloei niet gehinderd wordt door het snoeien.

hortensia-verzorging-snoeien

De verschillen tussen hortensia verzorging door snoeien zijn:

  • Bloeiers op 1-jarig hout: snoei deze planten terug tot 30 cm boven de grond. Dit houdt de plant compact, en stimuleert de groei van nieuwe scheuten. Ofwel; meer bloei.
  • Bloeiers op meerjarig hout: deze hortensia planten terug snoeien op 30 cm boven de grond kan wel, alleen dan heb je het komende groeiseizoen geen bloemen. Bij dit soort hortensia’s kan je beter 1/3e (33%) van de takken wegknippen. Op het resterende deel komen dat jaar dan nog wel bloemen. Terwijl jaarlijks 33% van de plant wordt voorzien van nieuwe scheuten. Zo ben je de plant continue aan het verjongen.

Meer weten? Kijk hier precies hoe en wanneer je een hortensia kunt snoeien.

Ondersteunen

Een laatste taak voor de verzorging van een hortensia is het ondersteunen van de plant. Dit is niet nodig voor elke hortensia. Vooral de hortensia Annabelle heeft slappe stengels, waardoor ondersteunen nodig is. Het ondersteunen van een hortensia kan op verschillende manieren, zoals:

  • Een touw rondom een hortensia vak spannen
  • Plantensteun gebruiken
  • Hortensia tegen een hek planten

Alle technieken voor het ondersteunen van een hortensia ontdekken? Klik op de link!

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen