Een Hortensia kleuren? Wat dat is en hoe het werkt (+tips!)
05 augustus 2018 

Een Hortensia kleuren? Wat dat is en hoe het werkt (+tips!)

De verschillende Hortensia kleuren zijn stuk voor stuk schitterend.

Maar welke kleur Hortensia kan je het beste kiezen in jouw tuin? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je al een Hortensia gekocht en ben je niet tevreden over de kleur? Geen probleem!

Er zijn namelijk verschillende ‘trucjes’ om de kleur van een Hortensia te bepalen en beïnvloeden. Het toevoegen van spijkers aan de bodem is een voorbeeld daarvan.

Op deze pagina lees je of dat trucje werkt. En welke andere manieren er bestaan om een Hortensia van kleur te veranderen. Ook handig om te weten; hoe je de hortensia op kleur kunt houden.

Ben jij uitgekeken op de kleur van je Hortensia’s? Verander ze van kleur met de tips in dit artikel!

Verschillende Hortensia soorten

Hortensia’s komen in Nederland veel voor. Dit komt omdat deze bloeiende planten goed gedijen in het Nederlandse klimaat.

Door de grote vraag naar Hortensia’s worden continue nieuwe Hortensia soorten en kleuren gekweekt. Soorten met diepere kleuren, meer kleurvastheid of soorten met andere bloei- en groeipatronen.

Wist je dat: de wetenschappelijke naam van een Hortensia ‘Hydrangea’ is?

De top 10 meest voorkomende Hydrangea soorten in de Nederlandse tuin zijn:

Wetenschappelijke naamNederlandse naam
Hydrangea InvolucrataKogel hortensia
Hydrangea MacrophyllaBoeren- of gewone hortensia
Hydrangea QuercifoliaEikenbladhortensia
Hydrangea HeteromallaHortensia
Hydrangea SerrataBerghortensia
Hydrangea paniculataPluimhortensia
Hydrangea Arborescens AnnabelleSneeuwbal hortensia
Hydrangea SeemanniiKlimhortensia
Hydrangea AsperaFluweelhortensia
Hydrangea AnomalaKlimhortensia


Welke heb jij in de tuin staan? Lees meer over de verschillende hortensia soorten in de Nederlandse tuin.

Varianten van een Hortensia soort

Als je denkt dat deze top 10 al veel verschillende Hortensia’s zijn, verbaasd het je waarschijnlijk als ik zeg dat er nog veel meer varianten zijn.

1 soort Hortensia heeft vaak verschillende soorten varianten.

Neem bijvoorbeeld de Hydrangea Macrophylla. Deze Hortensia is verkrijgbaar in varianten met verschillende kleuren, bloeitijden en planthoogtes.

VariantBloemkleurBloeitijdPlanthoogte
Hydrangea Macrophylla ‘Ayesha’RozeJuli – september100 – 120 cm
Hydrangea Macrophylla ‘Bodensee’Rood of blauwJuli – september100 – 125 cm
Hydrangea Macrophylla ‘Endless summer’BlauwJuni - september75 – 90 cm

En dit zijn slechts enkele voorbeelden van varianten binnen de Hydrangea Macrophylla soort. In totaal zijn er wel meer dan 50 varianten van deze Hortensia soort.

De Hortensia kleuren

Binnen een hortensia soort zijn er verschillende varianten, en dus ook kleuren aanwezig. Kleuren die je hortensia kan aannemen zijn:

  • Wit
  • Blauw
  • Paars
  • Roze
  • Rood

Ben je uitgekeken op de huidige kleur van je Hortensia? Dan hoef je in veel gevallen geen nieuwe Hortensia te kopen, om de gewenste kleur bloem te krijgen. Met een simpele ‘kleurtruc’ kun je de kleur van de Hortensia beïnvloeden.

Een Hortensia kleuren doe je zo

De bloemkleur van een Hortensia wordt bepaald door de bodem waar de plant instaat.

Iedere bodem heeft zijn eigen pH-waarde. Deze waarde geeft de zuurgraad van de bodem aan. Hierbij geldt: een hoge pH-waarde is een kalkrijke bodem, en een lage pH-waarde is een zure bodem.

Met een pH-meter meet je hoe hoog de pH-waarde in jouw tuin is. Deze meters kosten niet alles, maar je kunt hierdoor heel specifiek bemesten. Hierdoor verdient de meter zichzelf terug.

Nadat je gemeten hebt wat de pH-waarde is van de bodem kan je beginnen met het kleuren van je Hortensia’s. Daarbij geldt:

  • Lage pH-waarde (4,5 en lager): bloemkleur verandert langzaam naar blauw
  • Neutrale pH-waarde (4,5 – 5,5): bloemkleur blijft hetzelfde
  • Hoge pH-waarde (5,5 en hoger): bloemkleur verandert langzaam naar rood

Nu kan je denken:

Even de zuurgraad van de bodem veranderen, en mijn Hortensia verandert van kleur.

Helaas, zo simpel is het niet. Bij het beïnvloeden van de kleur van de Hortensia spelen er meer zaken en rol. Om een Hortensia blauw te maken zijn er bijvoorbeeld ook aluminiumzouten nodig.

Hortensia blauw maken? Zo doe je dat!

Met een zure én ijzerrijke bodem kleuren de bloemen van je Hortensia blauw. De stappen voor om een Hortensia blauw te maken zijn:

  1. Meet de pH-waarde van de bodem
  2. Verzuur de bodem (pH-waarde verlagen)
  3. Voeg aluminiumsulfaat of hortensiablauwmaker toe
  4. Herhaal dit jaarlijks

Aluminiumzouten, die zorgen voor een ijzerrijke bodem, zitten in aluin. Aluin kopen voor je Hortensia kun je doen bij de plaatselijke drogist, aangezien het middel ook gebruikt wordt voor het maken van deodorant.

hortensia-kleur-beinvloeden

Na de bemestingsronde van je Hortensia in juni of juli is de plant in september – oktober weer hongerig geworden naar nieuwe mest. Dat is de beste periode voor het toepassen van aluin bij je Hortensia’s.

Een extra strooironde vlak voor de bloei doet ook goed voor het blauw maken van je Hortensia.

Hoeveel aluin is nodig per Hortensia? Dit is de juiste dosering!

Voor een goede werking is de juiste dosering van aluin belangrijk. Bij een te lage dosering heeft het geen of te weinig effect, en wil het blauw maken van je Hortensia niet lukken.

Maar let vooral op met een te hoge dosering. Door te veel aluin rondom de Hortensia te verspreiden verbranden de wortels. Dit kan de figuurlijke kop kosten van de Hortensia.

De juiste dosering van aluin is 20 tot 40 gram per hortensia. Of jij dichter bij 20 of 40 gram zit is afhankelijk van:

  • Grootte van de Hortensia
  • IJzergehalte van de bodem

Hoe groter de hortensia, hoe verder je tegen die 40 gram aanzit. Het ijzergehalte van de bodem bepaalt mede de juiste dosering van aluin. Hiermee bedoel ik dat iemand die jaarlijks aluin strooit op den duur dichter bij die 20 gram kan zitten dan iemand die het middel voor het eerst gaat toepassen.

Gebruik aluin op de juiste manier

Om veel effect te hebben van aluin, en je hortensia’s er niet mee te beschadigen is het belangrijk om het middel op de juiste manier te gebruiken.

Het beste is om de aluin te laten oplossen in water. De Hortensia kan de aluin dan het snelste en makkelijkste opnemen. En via een gieter kun je de aluin dan makkelijk verdelen rondom de Hortensia.

Let op: giet het water met aluin niet op de bladeren van de Hortensia. Dit kan ertoe leiden dat de bladeren verbranden. Giet het middel onder op het wortelstelsel.

Het gebruik van aluin gaat als volgt:

  • Pak een gieter
  • Doe er 2 liter water in
  • Voeg 2 of 4 eetlepels aluin toe (1 eetlepel = 10 gram)
  • Laat het aluin oplossen
  • Roer goed voor gebruik
  • Giet het water met aluin over het wortelstelsel van je Hortensia.

Tip: gebruik geen kraanwater. Dit is erg kalkrijk, wat de pH-waarde van de bodem verhoogt. Het beste kun je regenwater gebruiken. Dat water is namelijk licht zuur.

Fabels over het blauw maken van Hortensia’s

Aluin of blauwmaker kun je het beste gebruiken om je Hortensia’s blauw te maken.

Toch wordt er door diverse mensen beweerd dat er ook andere manieren zijn daarvoor. Zoals roestige spijkers of koperen munten in de grond stoppen.

Helaas zijn dit, in veel gevallen, fabels. Bij een enkeling kunnen deze manieren werken bij het blauw kleuren van je hortensia’s.

Hiervan is alleen sprake als de grond in je tuin al redelijk wat ijzer bevat, maar net te weinig voor een mooie blauwe kleur. Ook moet de pH-waarde dan perfect zijn.

Kortom: voor de meeste Hortensia eigenaren zijn dit manieren van blauw maken die niet werken. Ik adviseer om een Hortensia meststof met blauwmaker te kopen. Dan doe je het altijd goed.

Hortensia meststof met blauwmaker

Persoonlijk ben ik fan van een hortensia meststof met blauwmaker in 1. Hiervan weet ik dat beide, meststof en blauwmaker, goed op elkaar zijn afgestemd.

Zelf gebruik ik de meststof van DCM voor het bemesten en kleuren van de Hortensia’s in mijn tuin. Voor mij werkt deze meststof het beste.

hortensia-blauw-maken

Ik geniet van prachtig groeiende en blauw bloeiende Hortensia’s. De bloeitijd is zelfs langer geworden vergeleken met enkele jaren geleden, toen ik de meststof nog niet gebruikte.

In de verpakking zit de meststof en de blauwmaker apart. Dit is bij veel meststof voor Hortensia’s niet, waardoor je beide tegelijk moet toepassen. Voor het beste resultaat moet je de meststof en blauwmaker apart aanbrengen. De juiste periode hiervoor is:

  • Meststof: juni en juli (+ eventueel in het voorjaar wanneer de bloemen de grootte van een 2 euro muntstuk hebben).
  • Aluin/blauwmaker: september – oktober (+ eventueel in het voorjaar vlak voor de bloei).

Het aluin/ blauwmaker in deze meststof is stukken krachtiger dan die je in de drogisterij haalt. Het voordeel hiervan is dat je stukken minder nodig hebt per Hortensia, namelijk:


Hortensia in volle grondHortensia in pot
Bemesting150 gram p/m2 per keer3 – 5 gram p/ltr potinhoud per keer
Aluin/ Blauwkleuring10-15 gram p/m2 per keer5 – 10 gram p/ltr potinhoud per keer

Bekijk Hortensia meststof met Blauwmaker

Hortensia rood maken

Een echt dieprode Hortensia zie je weinig in de Nederlandse tuin. Dit komt omdat het wat werkt vraagt om deze kleur vast te houden. Vooral op zandgronden neemt de intensiteit van de kleur af en wordt de bloem wat meer roze.

Voor een dieprode Hortensia is een pH-waarde van 6 het optimale. Hoger dan dat moet je de pH-waarde in de bodem niet laten oplopen, omdat dat de groei van de plant negatief beïnvloedt.

Helaas gaat het snel laten groeien en de Hortensia rood maken niet goed samen met elkaar. Dit komt omdat een Hortensia voor haar optimale groei een bodem wenst met een pH-waarde van 3,5 tot 4,5. Een zure grond dus.

Zie je waar de knelling ligt?

Als je een volgroeide Hortensia hebt maakt deze snelle groei niet uit. Maar zodra je een jonge Hortensia hebt die nog moet groeien wordt het lastig. Maak daarom voor jezelf de keuze wat je belangrijker vindt.

pH-waarde verhogen voor rode Hortensia’s

Om de Hortensia rood te maken moet de bodem dus de juiste pH-waarde hebben.

Omdat regen zuur is, en zelfs steeds zuurder wordt, is het belangrijk om jaarlijks kalk te strooien. Kalk verhoogt de pH-waarde van de bodem. Vooral als de Hortensia’s op een zandbodem staan is dat belangrijk. Deze bodem verzuurt namelijk snel.

hortensia-rood-maken

Voor het strooien van kalk bij Hortensia’s kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

GrondsoortWanneerHoeveel
Zand- en leemgrondenFebruari – begin maart en oktober - november2x per jaar; 1 kg per 10 m2
Klei en LössOktober – november1x per jaar; 1,5 kg per 10 m2.

Wil je echter precies weten hoeveel kalk je moet strooien? Dan gebruik je de eerder genoemde pH-meter en strooi je net zoveel kalk totdat de bodem een pH-waarde heeft van 6.

De stappen voor het rood maken van een Hortensia zijn:

  1. Controleer de pH-waarde van de bodem
  2. Strooi kalk totdat de pH-waarde 6 is
  3. Herhaal dit jaarlijks of halfjaarlijks.

Tip: geef Hortensia’s die je rood wilt maken water uit de kraan. Hier zit kalk in, waardoor de bodem kalkrijker wordt. Vermijdt daarnaast turf of zure potgrond rondom de Hortensia.

Witte Hortensia wordt bruin

Dan staan je witte Hortensia’s volop in bloei en dan worden ze opeens bruin. Dit is een probleem wat best een aantal tuineigenaren met witte Hortensia’s tegenaan lopen.

Het bruin verkleuren van de Hortensia heeft niets te maken met de zuurgraad van de bodem. Of bepaalde meststoffen. Gelukkig is het probleem veel makkelijker en goedkoper op te lossen.

De reden dat je witte Hortensia bruin wordt is water. Niet een tekort aan water, maar een verkeerde manier van water geven.

Wanneer je een Hortensia van boven water geeft (of het regent), dan blijven er waterdruppels op de witte bloemen achter. Zodra de zon fel begint te schijnen werken deze druppels als kleine vergrootglaasjes.Deze vergrootglaasjes versterken de zonkracht flink, waardoor de bloemen van je Hortensia verbranden en bruin worden.

Simpelweg water geven op het wortelgestel van een Hortensia voorkomt dat je witte Hortensia bruin wordt.

Tip: zorg dat je Hortensia's op de juiste manier en tijdstip doet snoeien.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen