Het gras sproeien: doe jij het wel goed?
14 december 2017 
in Gazon

Het gras sproeien: doe jij het wel goed?

In Nederland en België hebben we helaas te maken met een heleboel regenachtige dagen. Op zonnige dagen genieten we daarom maximaal van de zon en wordt het gras sproeien vergeten.

En laat dat nu net een van de belangrijkste taken zijn voor een vitaal en groen gazon.

Maar wanneer moet je het gras sproeien? Hoe lang moet je sproeien? En hoeveel moet je het gras sproeien per keer?

In dit artikel lees je het, inclusief een aantal handige sproeitips. Tevens geef ik je twee manieren om het gazon te sproeien.

Redenen om het gras te sproeien

In periodes van droogte is het belangrijk om het gazon te sproeien voor een vitaal en groen gazon. Maar waarom is dat zo belangrijk?

In het groeiseizoen, en dan vooral in het voorjaar, is gras bezig met het verbeteren van het wortelstelsel. Hierdoor ontstaan er nieuwe grassprieten wat je gazon doet verjongen, en groener doet kijken.

Ook verbetert de vitaliteit van het gras, waardoor het gazon beter bestand is tegen ziekten en plagen.

Gevolgen van te laat of niet sproeien

Misschien hoor je bij de groep mensen die denkt : ‘’ach, sproeien is niet nodig. Het gras overleefd het wel’’. Of bij de groep die denk: ‘’het gras sproeien? Dat kan nog wel even wachten’’. Niet dus!

Gras gaat inderdaad niet snel dood. Daarvoor regent het in Nederland te vaak. Maar in droge periodes heeft gras vrij snel water nodig als je het groen en vitaal wilt houden. Dit komt omdat gras niet diep wortelt, waardoor het alleen vocht uit de bovenste laag van de bodem kan halen.

Een gazon wat geen of te laat water krijgt verzwakt, omdat de wortels zich niet kunnen ontwikkelen. Hierdoor wordt het gras geel, ontstaan er kale plekken en krijgen onkruiden meer kans. Daar zit je niet op te wachten, ofwel?

Wanneer het gazon sproeien?

Ik hoop dat het belang van het gras sproeien je duidelijk is na het lezen van bovenstaande. Maar wanneer moet je dan het gazon sproeien?

Je kunt kijken naar de uiterlijke kenmerken van het gazon om vast te stellen of sproeien nodig is. Dit kan zijn: het geler worden van de grassprieten, de doffere kleur van het gras of de mindere veerkracht van het gras. Als deze kenmerken zich voordoen is het belangrijk om snel actie te ondernemen, en het gras te sproeien.

Om iets beter te zien aankomen wanneer het gras sproeien nodig is, kun je gebruik maken van een vochtmeter of je kunt simpelweg een schroevendraaier (of iets dergelijks) in de grond te steken. Je kunt dan zien hoe vochtig de grond is, waardoor je de watergiften beter kunt plannen.

Bij welke temperatuur moet je het grassproeien?

Het gras sproeien is belangrijk als er langere periodes van droogte zijn. Als het in een droge periode zo’n 20 graden is overdag, adviseer ik je om 2 à 3 keer per week het gras te sproeien. Dit geldt voor een zandbodem.

Een kleibodem houdt vocht beter vast, waardoor je iets minder vaak hoeft te sproeien. Heb je een kleibodem in je tuin? Houd dan 1 à 2 keer sproeien per week aan bij een temperatuur van 20 graden. Is het warmer dan 20 graden? Dan loopt de frequentie voor sproeien ook op. In weken met temperaturen boven de 30 graden adviseer ik je om dagelijks het gras te sproeien.

Ben jezelf ervan bewust dat dit in de algemeenheid geldt. Specifiek voor jou gazon kan de sproeifrequentie afwijken. Een pas ingezaaid of aangelegd gazon bijvoorbeeld dient dagelijks besproeid te worden. Bij hoge temperaturen is dat zelfs tweemaal dagelijks.

Kortom: je kunt de sproeifrequenties van hierboven gerust aanhouden, maar houdt de kenmerken van een watertekort wel in je achterhoofd en kijk regelmatig naar het vochtgehalte in de bodem.

Het gras sproeien bij felle zon?

Bovenstaande groeifrequenties gelden alleen als je op het juiste moment van de dag sproeit. Als je met een felle zon het gras gaat sproeien, verdampt er veel water.

gras-sproeien-bij-felle-zon

Je denkt dan dat je voldoende gesproeid hebt, maar in de praktijk blijkt dat je gazon water tekort komt. Tevens werken de waterdruppels op de grassprieten als een vergrootglas. In combinatie met een felle zon zorgt dit ervoor dat de grassprieten verbranden.

Sproei het gras dus nooit overdag! Wacht tot de zon minder fel is. Het beste tijdsstip om je gras te sproeien is tussen half 5 en 9 uur ’s avonds. De zon is dan minder fel, en het water krijgt dan voldoende tijd om in de grond te trekken.

Als het voor jou niet uitkomt om tussen die tijden het gazon te sproeien, kun je het ook vroeg in de ochtend doen. Je kunt ook een automatisch beregeningssysteem aanleggen (hierover later meer).

Het gras sproeien na het maaien

Sommige denken dat het sproeien na het gras maaien een ‘moet’ is. Dat is het niet. Zolang je het gras niet te kort maait en je gazon in een goede conditie is, is sproeien na het maaien niet perse nodig.

Het gras maaien en sproeien zijn twee belangrijke onderhoudstaken gedurende de zomer. Beide dragen bij aan het groener en vitaler worden van het gazon. Mits ze goed worden uitgevoerd natuurlijk.

Het gazon kun je het beste maaien als het droog is. Plan je maai- en sproeibeurten zo in dat ze elkaar niet in de weg zitten. Je kunt voorkomen dat je gazon nog nat is van een sproeibeurt als je het wilt maaien door het gras te sproeien na het maaien.

Als je het gras sproeit na het maaien, zal je merken dat het maaien en sproeien makkelijker met elkaar te combineren zijn.

Het gras sproeien na bemesten

Is het belangrijk om je gras te sproeien na het gazon bemesten? Dan hangt af van het type gazonmest dat je gebruikt.

Als je organische meststofkorrels gebruikt is direct sproeien na het bemesten niet nodig. Deze korrels zullen geen verbranding veroorzaken aan je gazon. Je kunt echter wel sproeien na het strooien van mestkorrels om te zorgen dat ze sneller opgenomen worden door de bodem.

Gebruik je kunstmestkorrels om het gazon te bemesten? Dan is sproeien na het bemesten wel noodzakelijk. De zouten in kunstmest zorgen in combinatie met een felle zon namelijk voor verbranding van het gras.

Hoe lang moet je het gazon sproeien?

Nu je hebt gelezen wanneer je het gras het beste kunt sproeien, is het belangrijk om te weten hoe lang je dat moet doen. Zoals ik al aangaf hangt de sproeifrequentie af van de grondsoort. De grondsoort bepaalt ook hoe lang je dient te sproeien.

Klei droogt namelijk minder snel uit dan zandgrond. Dit komt omdat klei beter in staat is om water vast te houden dan een zandgrond. Een zandgrond moet je daarom langer sproeien dan een kleigrond.

In het sproeischema hieronder zie je hoelang je ongeveer per type grond moet sproeien.

Hoe-lang-het-gras-sproeien-Sproeischema

De tijden in dit sproeischema zijn minimalen. Meer sproeien kan natuurlijk altijd. Het gras zal er in ieder geen hinder van ondervinden, alleen kost het je meer water en tijd.

Welk sproeisysteem gebruik jij?

Met de informatie hierboven kun je aan de slag om het gazon te sproeien. Maar dat kan sneller, makkelijker en goedkoper. Het juiste sproeisysteem kiezen is daarvoor belangrijk.

Maar welk sproeisysteem werkt het beste voor jou gazon? Hieronder vertel ik je meer over de verschillende sproeisystemen.

Handmatig sproeien

Met handmatig sproeien bedoel ik het sproeien met een slang met sproeikop of door het opzetten van sproeiers. Het sproeien met een slang en sproeikop is al snel geen optie meer naarmate je gazon groter is.

Sproeiers opzetten is dan een geschiktere manier. Sproeiers hebben het voordeel dat ze het water mooi verdelen, en als je ze goed hebt afgesteld hoef je er niet bij te blijven.

Er zijn verschillende soorten sproeiers zoals zwenksproeiers, roterende sproeiers en cirkelsproeiers. Voor de kwaliteit van het gazon maakt het niet zoveel uit welke je gebruikt. Het is de vorm van je gazon die bepaalt welke sproeier het meest geschikt is.

Een tip die ik je wil meegeven als je gaat sproeien met sproeiers is: ruim je slangen en sproeiers op na iedere sproeibeurt. Deze liggen of staan in de weg als je het gras wilt maaien, maar er ontstaan ook lelijke plekken als een slang of sproeier te lang op eenzelfde plaats heeft gestaan of gelegen.

Bekijk top 10 beste sproeiers

Gazon automatisch sproeien

Het automatiseren van het sproeien neemt je ontzettend veel werk uit handen. Tenminste, als het systeem eenmaal goed geïnstalleerd is.

gazon-automatisch-sproeien

Een dergelijk systeem aanleggen kost veel tijd en geld. Tevens moeten er leidingen onder je gazon gegraven worden waardoor het gazon even compleet op zijn kop staat.

Laat je goed adviseren voordat je een dergelijk sproeisysteem gaat aanleggen, omdat je met veel zaken rekening moet houden. Bijvoorbeeld: hoeveel sproeiers kunnen er op een groep? Kan ik grondwater gebruiken of niet? Hoe stel ik de sproeiers af? Enzovoorts.

Eventueel kun je ook een professional inhuren om de systeem aan te leggen.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen