Wespenvanger of wespenval kopen? 5 tips!
06 juni 2018 

Wespenvanger of wespenval kopen? 5 tips!

Wil je een wespenvanger of wespenval kopen? Dan ben je niet de enige. Zodra de temperaturen oplopen zitten we op ons terras om te genieten van de eerste zonnestralen. 

Helaas wordt dit moment al snel verstoord door wespen. Deze vervelende beestjes verlaten het nest en kunnen tot grote overlast zorgen. Je bent daarom opzoek naar een effectieve en veilige manier om van deze wespen af te komen. 

En dan kom je al snel bij een wespenvanger of wespenval uit. Maar deze manier van wespen bestrijden is alleen effectief en veilig als je weet hoe je dat moet doen. 

In dit artikel geef ik meer informatie over een wespenval en wespenvanger. Hierdoor kan jij de wespenval kopen die het beste bij jou past.

Wat is een wespenvanger

Een van de meest basic wespenvangers die er bestaat is de zelfgemaakte wespenval van een frisdrank fles. Je weet direct waar ik het over heb, nietwaar? 

Nou, dat is dus een soort wespenvanger. Helaas werken dit soort wespenvangers niet zo goed. Soms valt de dop eraf waardoor alle agressieve wespen vrijkomen. Deze wespen gaan jou en je gezelschap aanvallen. 

Ook komt het wel eens voor dat de vloeistof in de zelfgemaakte wespenvanger niet krachtige genoeg is. Hierdoor overleeft de wesp het en vliegt hij weer weg. Deze wesp gaat dan zelfs nog meer wespen halen, omdat er iets te halen valt. 

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor de zelfgemaakte wespenval. Deze kant-en-klare wespenvangers kun je online bestellen en de volgende dag al in gebruik nemen voor het snel bestrijden van wespen. 

Er zijn verschillende soorten wespenvallen. Zo bestaan er wespenvangers van glas, ook wel design wespenvangers genoemd. Ook zijn er kunststof wespenvangers. Het voordeel van een kant-en-klare wespenvanger is dat je deze voor binnen en buiten kunt gebruiken.

Hoe werkt een wespenval

Om een wespenvanger veilig te gebruiken moet je weten hoe een wespenval werkt. 

Eigenlijk is een kant-en-klare wespenval heel simpel. Je koopt de wespenvanger, vult deze met een lokstof en de wespen vliegen erin. 

Zodra de wespen in de wespenvanger zitten komen ze in aanraking met de lokstof. Deze lokstof is vaak een kleverig goedje. Door dat kleverig goedje plakken de vleugels aan elkaar. De wesp zit nu gevangen in de wespenval en na een tijdje sterft de wesp door vermoeidheid. 

Een goede wespenvanger voorkomt dat wespen er weer uit kunnen vliegen. Ga daarom niet de eerste de beste wespenval kopen, maar kies een veilige wespenval. Hierdoor zijn buiten spelende kinderen en huisdieren beschermd tegen ontsnappende wespen die heel agressief kunnen zijn. 

Tip: let op als je een wespenval gaat kopen. Sommige worden geleverd inclusief lokstof. Bij andere wespenvallen moet je deze vloeistof er los bij kopen.

Waar een wespenvanger plaatsen

Wanneer je een wespenvanger gekocht hebt, hoef je deze alleen nog maar op te hangen. Maar waar plaats je een wespenvanger? 

Veel zeggen rondom het terras. Daar wil je immers de wespen weghouden. Maar dat is niet juist. Doordat de wespenvanger veel wespen aantrekt, heb je deze liever niet rondom je terras hangen. Of op de plek waar je kinderen spelen. 

Het beste kun je een wespenvanger achter in de tuin plaatsen. Als je een goede wespenvanger met de juiste vloeistof hebt gekocht lokt deze de wespen van grote afstand. En een goede vloeistof wint het van de zoetigheid die je op de tuintafel hebt staan. 

Daarom is een zelf gemaakte wespenval met cola erin minder effectief. En ook minder veilig.

Vloeistof wespenvanger of wespenval

Zoals je misschien al duidelijk is, is een goede vloeistof belangrijker dan de wespenvanger zelf. Maar wat voor vloeistof kun je het beste in een wespenvanger doen? 

Op feestjes zegt men dat je er ranja of cola in moet doen. In ieder geval iets zoets dat de wespen lokt. En dat is waar, deze producten lokken de wespen ook. Maar wat niet wordt verteld is dat de wespen de vloeistof snel opdrinken en alsnog uit de wespenval kunnen vliegen. 

Dat is niet de bedoeling, toch? Zeker niet als er kinderen of huisdieren in je tuin aan het spelen zijn. Het beste kun je een wespenvanger vullen met een speciaal daarvoor ontwikkelde vloeistof. Deze vloeistoffen werken tot 6 weken en vangen tot 10 keer meer wespen dan ranja. 

Vloeistof-wespenvanger

Met 1 liter speciale vloeistof voor je wespenval kun je de wespenval ongeveer 15 keer opnieuw vullen. Dan kost de vloeistof ongeveer 1 euro per hervulling. Nou niet echt een groot bedrag waarvoor ik een veiligheidsrisico voor mijn kinderen of huisdieren ga lopen. Jij wel?

Deze vloeistoffen zijn veelal op biologische basis. Dit betekent dat nuttige bijen niet gelokt worden door de vloeistof. Bijen laten je bloemen in de tuin prachtig bloeien. BSI biologische wespenstof is een van de beste wespenlokvloeistoffen. 

Bekijk BSI Lokvloeistof 

Wespenval kopen

Zoals ik al zei is een goede vloeistof heel belangrijk. Maar zomaar de goedkoopste wespenval kopen is ook niet de meest verstandige keuze. 

De wespenvanger moet wel veilig zijn, en van een goede kwaliteit zijn. Een wespenval kun je meerdere jaren gebruiken. Dus geef eenmalig die paar extra euro’s uit voor wel een kwalitatief goede wespenval. 

Om je te helpen bij het kopen van een wespenval heb ik hieronder een top 3 met de beste wespenvangers geplaatst. Eigenlijk zijn dit 3 varianten wespenvallen. 

Wat je hieronder ziet is dus een top 3 van de beste wespenvallen in hun eigen categorie.

#1 Plastic wespenvanger met trechter

Deze plastic wespenvanger met trechter is wat betreft zijn prijs/ kwaliteit verhouding veruit de beste in zijn categorie. Zelf gebruik ik deze wespenvanger ook in mijn tuin. En ik ben er zeer tevreden over. 

De plastic trechter kun je aan een tak, afdak of wat dan ook hangen. Door de schroefdraad aan de trechter kun je de wespenval er makkelijk op- en afdraaien. Dit systeem is zeer handig als je de wespenval wilt legen en hervullen. 

Deze kant-en-klare wespenval wordt geleverd met lokstoffen voor het aantrekken van wespen. Deze lokstoffen komen pas vrij zodra je de wespenval vult met water. Hierdoor gaat er geen lokstof verloren en blijft de wespenval lang houdbaar. 

Wanneer de wespenval vol is draai je de trechter dicht, en gooi je de wespenvanger in de prullenbak. Zonder vieze handen te krijgen, of kans te lopen om gestoken te worden.

Bekijk Luxan wespenvanger

#2 Biologische wespenval

Wil je liever een biologische wespenval kopen? Kies dan voor BSI. De wespenvallen van BSI zijn de beste biologische wespenvallen die er verkrijgbaar zijn op de markt. 

Ook is BSI een zeer bekend merk met vele jaren ervaring op het gebied van insectenbestrijding. Ik verbaasde me daarom ook toen ik hun biologische wespenval zag. De prijs/ kwaliteit verhouding viel me 100% mee. 

Deze wespenval kun je gebruiken met iedere wespenlokstof. Maar wil je een echt krachtig wespenbestrijdingsmiddel? Gebruik dan deze wespenval in combinatie met de biologische lokstof zoals eerder in dit artikel is besproken. 

De BSI wespenval is een prima wespenvanger voor buiten. Maar ook binnen is deze wespenval te gebruiken. Al zou ik hem niet zomaar in de woonkamer neerhangen.

Bekijk BSI wespenvanger

#3 design wespenvanger/ wespenval

Er zijn ook design wespenvangers. Deze wespenvangers zijn niet van kunststof zoals de 2 hierboven dat wel zijn. Design wespenvangers zijn gemaakt van glas en leverbaar in allerlei kleuren. Men zegt ook wel eens: 

Het oog wil ook wat! 

Gelukkig is daar ook aan gedacht. Deze glazen design wespenvangers zie je veel op terrassen en andere horecagelegenheden. 

Maar zoals ik eerder al zei kun je een wespenval het beste achterin je tuin hangen. Als je een grote tuin hebt zie je de wespenval niet of nauwelijks hangen. Een design wespenvanger is dan een beetje overbodig. 

Op een terras of in een kleine tuin heb je weinig plaats om een wespenval te plaatsen. Deze val staat daarom al snel in het zicht. Om de wespenval beter op te laten gaan met je tuin kun je kiezen voor een design wespenval.

Bekijk een design wespenval

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Jolanda
Door

Jolanda

op 02 May 2022

Het BSI lokmiddel krijgt zulke slechte reviews op Bol.com dat ik niet echt het idee heb dat het werkt;)

Reactie plaatsen