Welk graszaad kopen? Bekijk deze testresultaten!

welk graszaad kopen

Wat het beste graszaad is hangt af van de manier waarop jij het gazon wilt gebruiken. Spelen er kinderen op het gazon? Wil je zelf ontspannen op het gazon? Of dient het gazon voornamelijk als decorstuk in de tuin? Het gebruik van het grasveld bepaalt o.a. welk graszaad jij het beste kunt kopen.

Zo is bijvoorbeeld het kopen van een schaduwgazon graszaad niet aan te raden als het gazon meer dan 3 uur per dag zonlicht krijgt. Een andere stelregel is dat als er 3 keer per week op het gras gerecreëerd of gespeeld wordt dat graszaad voor een speelgazon het beste is. Dat komt omdat graszaad voor een speelgazon sterk graszaad is. Graszaad voor een siergazon is slapper waardoor het zaad snel kwaliteit verliest bij intensief gebruik.

Naast de verschillende type graszaden zijn er verschillende merken graszaad. Er zijn vele testen uitgevoerd die de verschillende merken met elkaar vergelijken. De testresultaten zijn te vinden in dit artikel en laten zien welk merk graszaad het beste is. Neem deze resultaten goed door voordat je graszaad koopt en voorkom dat je geld verspilt aan een niet goed werkend graszaad.

Het belang van een goede keuze

Graszaad koop je niet jaarlijks. Het is daarom verstandig dat je opzoek bent gegaan naar informatie over welk graszaad je het beste kunt kopen. Een gazon aangelegd met het juiste graszaad gaat namelijk jaren mee, indien goed onderhouden. Het gazon in mijn eigen tuin ligt er bijvoorbeeld al meer dan 20 jaar in. De kinderen, mijn vrouw en ik genieten er nog altijd van.

Kijk daarom niet alleen naar goedkoop graszaad. Experts zeggen vaak:

“Goedkoop = duurkoop”

Deze experts, die graszaad testen, kijken naar verschillende aspecten van het graszaad. Enkele van deze aspecten zijn:

  • Kiemkracht
  • Kwaliteit na enkele jaren
  • Zuiverheid van het graszaad
  • Geschiktheid

Soorten graszaden

Zoals ik in het begin van dit artikel aangaf zijn er verschillende soorten graszaden te koop. Bij het aanleggen van een nieuw gazon bestaat de keuze op hoofdlijnen uit:

  • Schaduwgazon graszaad: minder dan 3 uur zonlicht per dag in het zomerseizoen
  • Speelgazon graszaad: meer dan 3 keer per week het gazon betreden in zomerseizoen
  • Siergazon graszaad: gazon dient voornamelijk als decorstuk

Naast deze soorten graszaad zijn er ook graszaden waarvan beweerd wordt dat ze sneller kiemen, minder onderhoud nodig hebben of speciaal samengesteld zijn voor het herstellen van kale plekken. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van dit soort graszaden.

Neem bijvoorbeeld de graszaden die ‘speciaal’ samengesteld zijn voor minder onderhoud. Als je goed naar de samenstelling van dergelijke graszaden kijkt komen deze (bijna) overeen met een graszaad samenstelling voor een speelgazon. Het is namelijk zo dat een speelgazon minder onderhoud nodig heeft als een siergazon.

wat is het beste graszaad

Of neem de grasmengsels die samengesteld zijn voor het herstellen van kale plekken in het gazon. Er zitten toevoegingen bij die het graszaad iets sneller laten kiemen, maar dat scheelt niet veel. En daarbij, het graszaad van de herstelmix is vaak niet hetzelfde als het graszaad waarmee je de eerste keer het gazon gezaaid hebt. Op die manier blijf je de kale plek in het gazon altijd zien.

En vaak zijn deze ‘speciale’ graszaadmengsels duurder dan de reguliere 3 graszaadmengsels. Kies daarom het doel waarvoor het gazon moet dienen en kies vervolgens een ‘standaard’ zaadmengsel. Dit bespaart enorm veel geld, en het resultaat is hetzelfde.

Verschillende merken graszaad

Op de graszaadmarkt zijn enorm veel merken graszaad te koop. Gelukkig is die markt flink te verkleinen door de juiste soort graszaad voor jouw gazon te kiezen. Bijvoorbeeld graszaad voor speelgazon. Maar dan drinkt de vraag zich nog aan; “Welk merk graszaad kan ik het beste kopen?”

Eerder in dit artikel sprak ik over de experts die zeiden: “Goedkoop is duurkoop”. Dat zijn de experts van Test-Aankoop en zij hebben een onderzoek uitgevoerd naar de graszaden die momenteel op de markt zijn. De resultaten bevatten zowel siergazons en speelgazons door elkaar (zie hieronder).

Hieruit blijkt dat graszaad van het merk DCM zowel de nummers 1 als 2 op de lijst aanvoert. Op de eerste plaatst staat DCM Grazio, een graszaadmengsel voor een siergazon. De tweede plaatst wordt ingenomen door DCM Activo, een zaadmengsel speciaal voor een speel- en sportgazon. Hieruit is aan te nemen dat DCM het geschikte graszaad merk is om te kopen.

Helaas zijn in het onderzoek van Test-Aankoop geen schaduwgazons meegenomen. Er zijn überhaupt geen testresultaten van de beste schaduwgazon graszaden. Ondanks dat is het een logische aanname dat DCM Ombra plus, een graszaad voor schaduwgazons van zeer goede kwaliteit is. DCM is tenslotte ook het beste merk graszaad voor speel- en sportgazons.

Conclusie: welk graszaad kopen?

Uit de testresultaten komt naar voren de DCM het meest geschikte merk is voor het kopen van graszaad. Het merk staat zowel op plaats 1 als 2. Tevens is de prijs van het graszaad zeer marktconform. De prijs is zelfs nog aan de onderkant van het marktgemiddelde. Dat wijst erop dat de prijs/kwaliteit verhouding van DCM graszaad uitstekend is.

welk merk graszaad kopen

Welk merk graszaad je het beste kunt kopen is dus duidelijk. Voordat je overgaat tot het kopen van een graszaad is het belangrijk om het doel van het toekomstige gazon te bepalen. Wordt het een speel-/recreatiegazon, een siergazon of een schaduwgazon? De beste soort graszaad om te kopen is afhankelijk van het type gazon, namelijk:

Type gazon

Beste graszaad

Speel-/recreatiegazon

DCM Activo

Siergazon

DCM Grazio

Schaduw gazon

DCM Ombra plus

Schaf het graszaad direct aan en ga aan de slag met het aanleggen van een prachtig groen gazon waar jij en je gezin nog jaren van kunnen genieten!​​​

Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>
close
Wil je meer resultaat met bemesten?
Bemestingsgids cover ringband

Je gegevens zijn 100% veilig