Hoe een vlinderstruik stekken? Een handig stappenplan!
25 juli 2020 

Hoe een vlinderstruik stekken? Een handig stappenplan!

Heb je een prachtige vlinderstruik in jouw tuin staan? Dan geniet je ongetwijfeld van de nodige vlinders in jouw tuin. Deze struik wordt namelijk vlinderstruik genoemd, omdat de struik veel vlinders aan weet te trekken. Je geniet hierdoor van een levendige, een vrolijke en een kleurrijke tuin. Een tuin waarin je tot rust kunt komen, waarin je naar vlinders kunt kijken en waarbij je ook nog geniet van de prettige geur van de vlinderstruik.

De vlinderstruik is van nature een plant uit de helmkruidfamilie. Dit betekent dat de struik met name als tuinplant gebruikt wordt, maar her en der ook in het wild tegengekomen kan worden. In de winters is dit niet de meest ideale plant, aangezien deze bij een temperatuur van ongeveer 15 graden onder nul sterft.

Zodra de maand november aanbreekt, gaat de vlinderstruik in ‘rust’. Dit betekent dat de struik geen nieuwe takken en bladeren meer aan gaat maken, maar zich juist op gaat maken voor de (strenge) winter. Deze periode duurt tot ongeveer maart en geeft jou een ideale mogelijkheid. Tijdens de periode ben je namelijk in staat om de vlinderstruik te stekken; ook wel vermeerderen genoemd.

In dit artikel vind je alle relevante informatie omtrent het stekken van een vlinderstruik. We bespreken waarom het aan te raden is om een vlinderstruik te stekken, we bespreken in welke periode je de struik het beste kunt stekken en we geven je een uitgebreid stappenplan.

Aan de hand van dat stappenplan ben je in staat om de vlinderstruik op de juiste manier te gaan stekken. Het voordeel? Je kunt daarvoor van nóg meer mooie vlinderstruiken in jouw tuin genieten, waardoor je nog meer fraaie vlinders naar jouw tuin aan weet te trekken. Dat brengt een vrolijk en zomers gevoel met zich mee!

Waarom een vlinderstruik stekken?

Als je een liefhebber van de natuur bent, vind je het ongetwijfeld mooi om veel begroeiing in jouw tuin te hebben. Je kunt nieuwe planten en struiken bij bijvoorbeeld een tuincentrum kopen, maar je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken. Als je daar voor kiest, kan je je bezig gaan houden met het stekken van de vlinderstruik.

Bij het stekken van een vlinderstruik knip je takken uit de struik, waarna je deze takken in de grond gaat plaatsen. Het is vervolgens de bedoeling dat deze takken zich ook weer gaan ontwikkelen tot een nieuwe vlinderstruik, waardoor je niet één, maar juist twee vlinderstruiken hebben.

Mede hierdoor wordt de term ‘stekken’ ook wel eens aangeduid als ‘vermeerderen’. Je kunt immers op een makkelijke manier van nóg meer vlinderstruiken in jouw gaan genieten. Je geniet daardoor nog meer van de prachtige kleuren, van het leven in jouw tuin en van de fraaie uitstraling van de vlinderstruik.

wanneer-vlinderstruik-stekken

Wil je graag meerdere vlinderstruiken in je tuin hebben? Dan kan je deze dus prima gaan stekken. Een bijkomend voordeel daarvan is dat een vlinderstruik over het algemeen om niet al te veel onderhoud/aandacht vraagt. Bovendien is het een perfecte struik voor het afdekken van bijvoorbeeld een muurtje of een ander minder fraai element in jouw tuin. Je haalt hierdoor nóg meer groen in jouw tuin, waardoor je dus ook meer en meer vlinders naar jouw tuin aantrekt. Om al deze redenen is het aan te raden om een vlinderstruik te stekken!

Wanneer een vlinderstruik stekken?

Voor het stekken van een vlinderstruik heb je qua periode eigenlijk twee mogelijkheden: in november of in maart. In deze periode (van november tot maart) is de vlinderstruik namelijk volledig in rust. De struik bereidt zich voor op de strenge winter en heeft dus niet te maken met de groei van nieuwe takken of bladeren. Je kunt in die periode daarom perfect de takken van een vlinderstruik afknippen en deze vervolgens in de grond plaatsen.

Maar, wat is dan beter? De vlinderstruik in november stekken of toch in maart? Voor beide periodes valt iets te zeggen, maar de voorkeur van veel mensen gaat toch uit naar het voorjaar. Maart is namelijk ook dé aangewezen periode om een vlinderstruik te snoeien. Het stekken en snoeien kan je tegelijkertijd doen in het voorjaar, waardoor je eigenlijk maar één keer de handen uit de mouwen hoeft te steken.

Doordat je de vlinderstruik in het voorjaar gaat stekken, krijgen de afgeknipte takken ook direct met voldoende zonlicht te maken. Onder meer door voldoende zonlicht gaan deze takken groeien, krijgen deze takken bladeren en kunnen ze uitgroeien tot een volwaardige vlinderstruik. Een vlinderstruik waar je optimaal van kunt genieten.

Het stekken van een vlinderstruik in de zomer of in de winter is in ieder geval ten strengste af te raden. Als je in die periode deze struik gaat stekken, weet je zeker dat het niet gaat lukken. De hoeveelheid zonlicht en de overig weersomstandigheden zijn namelijk van invloed op deze struik; stek de vlinderstruik daarom altijd in november óf in maart. De lichte voorkeur daarbij gaat uit naar maart, maar het is ook prima om dit in november te doen.

Wat heb je nodig om een vlinderstruik te stekken?

In het volgende hoofdstuk leggen we uit hoe je een vlinderstruik kunt stekken. Voordat we met het stappenplan kunnen beginnen, is het zaak om de juiste gereedschappen in huis te gaan halen. Als je een vlinderstruik wilt gaan stekken, moet je namelijk over een snoeischaar beschikken. Met deze snoeischaar kan je de takken van een vlinderstruik op de juiste manier afknippen.

Wil je een ander soort schaar gebruiken? Dat is niet aan te raden. Een snoeischaar heeft de juiste afmetingen, de juiste messen en de juiste eigenschappen om de takken van een vlinderstruik op de juiste manier af te knippen. Alléén als de takken op de juiste manier afgeknipt zijn, hebben deze takken een kans om uit te groeien tot een compleet nieuwe vlinderstruik. Gebruik dus altijd een snoeischaar en nooit één van de andere scharen.

hoe-vlinderstruik-vermeerderen

Het is aan te raden om stekpoeder te gebruiken. Dit verhoogt de kans op een goede aangroei van de nieuwe vlinderstruik.

Verder is het ook aan te raden om andere benodigdheden in huis te halen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je veilige kleding aan hebt en dat je handschoenen draagt. Tref al met al de juiste voorbereidingen, haal de juiste snoeischaar in huis en volg onderstaand stappenplan op.

Hoe kan je een vlinderstruik stekken?

Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen waarom het aan te raden is om een vlinderstruik te stekken. Ook hebben we verteld welke benodigdheden je nodig hebt en in welke periode je de vlinderstruik het beste kunt stekken. Eigenlijk heb je nu alle informatie voorhanden om direct aan de slag te gaan.

Voor het stekken van een vlinderstruik heb je eigenlijk twee mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om een vlinderstruik te stekken, te dippen in stekpoeder en de takken vervolgens in de grond neer te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om de vlinderstruik te stekken, te dippen in stekpoeder en de takken vervolgens in een vaas met water ín huis neer te zetten. Beide varianten werken eigenlijk prima; het ligt er dus maar net aan waar jouw voorkeuren naar uit gaan.

Het stekken van een vlinderstruik is relatief eenvoudig te noemen. Het advies is om enkele takken van 30 tot 40 centimeter van de struik af te knippen. Knip niet teveel takken; als je pakweg 10 takken geknipt hebt, heb je voldoende om een vlinderstruik te gaan stekken. Gebruik bij voorkeur niet de dunne takjes die aan de bovenkant van de vlinderstruik zichtbaar zijn, maar ga voor de dikkere takken die eigenlijk vanaf de stam van de vlinderstruik groeien.

wanneer-vlinderstruik-vermeerderen
Kies hierbij bij voorkeur voor takken met zijtakjes en/of knoppen. Mochten er aan de onderkant van de takken dergelijke zijtakjes of knoppen aanwezig zin, is het aan te raden om die even af te knippen. Die zijtakjes en knoppen gaan anders onder de grond groeien en hebben daar geen meerwaarde.

Heb je ongeveer 10 takken van de vlinderstruik af weten te knippen? Dan kan je deze aan elkaar bundelen. Dat doe je makkelijk door er bijvoorbeeld een touwtje omheen te doen. Dip de bundel takken in het stekpoeder.

Vervolgens kan je deze takken op een beschutte plek in de tuin in de grond gaan planten. Zet de takken tot ongeveer halverwege in de grond en geef de takken met enige regelmaat water. Onder de grond gaan de takken zich nu ontwikkelen; her en der gaan wortels groeien, waardoor er uiteindelijk een complete vlinderstruik gaat ontstaan.

Je kunt er ook voor kiezen om de takken van de vlinderstruik in een vaas met water in huis neer te zetten. In deze vaas zie je vervolgens de wortels ontstaan, waarna je de takken alsnog in de grond kunt gaan plaatsen. Deze manier werkt eigenlijk nét iets makkelijker dan de andere variant.

Wil je graag meer informatie over het onderhouden en verzorgen van een vlinderstruik?

Daarvoor verwijzen wij je graag naar onderstaande video:


In deze video vind je meer informatie over het snoeien van een vlinderstruik. Lees ook mijn artikel over het snoeien van een vlinderstruik. Door de vlinderstruik in het voorjaar goed te snoeien, geniet je zomers van een nóg vollere vlinderstruik.

Veel succes en plezier met het stekken van een vlinderstruik!

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Paul
Door

Paul

op 15 Nov 2022

Ik stek mijn vlinderstruiken vanaf het moment dat er zachte uitlopers uitgroeien. Vooral uitlopers die van binnenuit omhoog schieten, zijn uiterst geschikt voor vermeerdering. Afgelopen jaar (2022) van maart tot en met oktober, buiten!

Freya
Door

Freya

op 03 Dec 2022

Wanneer je op vaas gaat stekken, moet je dan alsnog stekpoeder gebruiken?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 21 Feb 2023

Hoi Freya,Ja dan is het evengoed aan te raden om stekpoeder te gebruiken. Snij het stekje aan, dip hem in het stekpoeder en zet hem vervolgens in het water.

Reactie plaatsen