Hoe kan je een olijfboom stekken? Alle tips en tricks op een rijtje!

olijfboom stekken

Heb je enige tijd geleden besloten om een olijfboom in jouw tuin te plaatsen? Dan heb je ongetwijfeld al gemerkt dat een dergelijke boom niet al te snel groeit. Door de olijfboom op de juiste manier te verzorgen, kan je de groei echter wel stimuleren. Bovendien zorg je dankzij de juiste verzorging ervoor dat de olijven op een relatief snelle manier groeien; ideaal als je van de olijven uit je eigen tuin wilt gaan genieten!

In ons artikel ‘Hoe kan je een olijfboom snoeien?’ hebben wij uitgebreid uitgelegd hoe je het beste een olijfboom kunt snoeien. Voor het snoeien van een dergelijke boom is het van belang dat je het juiste gereedschap gebruikt, dat je de boom op het juiste moment in het jaar snoeit en dat je de juiste voorbereidingen weet te treffen.

In dat artikel hebben we ook kort het snoeien en stekken van een olijfboom benoemd. In dít artikel willen wij graag nader uitleggen hoe je een olijfboom kunt stekken. We bespreken in dit artikel onder meer wat het nut van het stekken van een olijfboom is, welk gereedschap je nodig hebt voor het stekken van een olijfboom, waar je rekening mee moet houden en hoe je precies een olijfboom moet stekken.

Na het lezen van dit artikel ben je in ieder geval in staat om een olijfboom op de juiste manier te stekken. Door een olijfboom op de juiste manier te stekken, geniet je al snel van meerdere olijfbomen in jouw tuin. Daarmee geniet je niet alleen van een prettige uitstraling, maar dus óók van meer olijven die in jouw tuin groeien. Klinkt dat voor jou als muziek in de oren? Lees in dit artikel dan direct hoe je een olijfboom moet stekken en steek direct jouw handen uit de mouwen.

Waarom een olijfboom stekken?

Het onderhouden van een olijfboom is van cruciaal belang voor de gezondheid van de boom. Zoals eerder in dit artikel al gesteld; des te beter je de olijfboom onderhoudt, des te meer je van deze boom geniet. Dat heeft zowel betrekking op de prachtige uitstraling op de boom als op de grootte van de olijven die aan de boom groeien.

Om een olijfboom op de juiste manier te onderhouden, is het aan te raden om de boom regelmatig te snoeien. Maar, wat doe je dan met de takken, ook wel scheuten genoemd, die je van de olijfboom afknipt? Nou, die kan je gaan stekken.

Stekken is eigenlijk een antwoord woord voor vermeerderen; je kunt de olijfboom dus eigenlijk verdubbelen. Naast de bestaande olijfboom kan je nóg een olijfboom gaan creëren door de afgeknipte scheuten van de huidige olijfboom in de grond te stoppen. Hoe je dit exact moet doen, lees je in het restant van dit artikel.

hoe olijvenboom stekken

Om twee redenen is het stekken van een olijfboom dus zéér aan te raden.

 1. De uitstraling van de huidige olijfboom: Door deze huidige olijfboom goed bij te snoeien, weet je ‘m in prachtige conditie te houden. Het is vervolgens zonde om de afgeknipte scheuten weg te gooien; daar kan je net zo goed nóg een olijfboom mee laten groeien.
 2. Extra olijfboom in de tuin: Daarmee hebben we dan ook direct reden 2 te pakken waarom het stekken van een olijfboom aan te raden is. Je kunt op een goedkope en leuke manier een extra olijfboom in jouw tuin verkrijgen, waardoor je nog meer kunt genieten van jouw prachtige tuin.

Overigens is het ook mogelijk om een olijfboompje voor binnen te creëren door een olijfboom te stekken. Hoe dat precies zit? Dat bespreken we graag ook nog in dit artikel!

Hoe moet je een olijfboom stekken?

Heb je besloten dat je jouw olijfboom wilt gaan vermeerderen? Dan is het zaak om de juiste voorbereidingen te gaan treffen. Die voorbereidingen hebben met name betrekking op het snoeien van de olijfboom.

Voordat je een olijfboom kunt gaan stekken, moet je immers de olijfboom op de juiste manier gaan snoeien. Hoe je dat exact kunt doen, lees je in ons artikel ‘olijfboom snoeien’. In dat artikel bespreken we uitgebreid hoe je een olijfboom moet snoeien en bijvoorbeeld ook op welke lengte je de takken af moet knippen.

hoe olfijboom vermeerderen

Nadat je de olijfboom gesnoeid hebt, kan je beginnen met het stekken van een olijfboom. Voor het stekken van de olijfboom kan je het beste onderstaand stappenplan opvolgen.

Stappenplan voor het stekken

Volg stap voor stap op en geniet al snel van een nieuwe olijfboom in jouw tuin:

Stap 1:

Pak de afgeknipte scheuten van de olijfboom erbij en kies een perfecte scheut uit. Een perfecte scheut is ongeveer 25 centimeter lang en is relatief oud; het is daarbij óók wenselijk dat aan deze scheut een nieuwere scheut zit. Vergelijk de verschillende afgeknipte scheuten van de huidige olijfboom goed en kies uiteindelijk de beste tak uit.

Stap 2:

Zoek nu de juiste plek in jouw tuin op voor het stekken van deze scheut. Deze plek in de tuin moet bijvoorbeeld licht én warm zijn. Kies dus bij voorkeur voor het gedeelte van de tuin die het grootste gedeelte van de dag vol in de zon zit.

Stap 3:

Graaf nu een gat op die plek, dip de stek in stekpoeder en stop de scheut zo diep mogelijk de grond in. Het is hierbij wenselijk dat alleen de bovenste bladknop nóg boven de grond uitsteekt.

Stap 4:

Vul het gat nu weer, bedek de gestekte olijfscheut en zorg er dus voor dat alleen de bovenste bladknop boven de grond uitsteekt.

Stap 5:

Het is nu eigenlijk een kwestie van enkele weken wachten en de juiste handelingen uitvoeren. Bij voorkeur moet de olijfboom dus gestekt worden op een warme en lichte plek in de tuin, maar het is daarbij ook nodig om de gestekte olijfboom regelmatig van water te voorzien. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig gehouden wordt en stimuleer daarmee de groei van de olijfboom.

Stap 6:

Na enkele weken is de gestekte olijfboom al een stuk gegroeid. Je ziet dit niet direct bóven de grond terug, maar wel onder de grond. Onder de grond heeft de olijfscheut immers allerlei wortels aan weten te maken, waardoor je nu eigenlijk een hele kleine olijfboom tot je beschikking hebt.

Stap 7:

Wat je nu met deze olijfboom gaat doen, is volledig afhankelijk van jouw wensen. Het is in ieder geval aan te raden om de olijfboom op te potten of te planten op een gewenste plek in de tuin, zodat de plant daar alsnog door kan groeien.

Olijfboom vermeerderen voor binnen

Wil je graag binnenshuis ook van een prachtige olijfboom genieten? Dan kan je de olijfboom het beste oppotten en in een fraaie pot in jouw huis te plaatsen.

olijfboom stekken voor binnen

Je moet daarbij wel goed naar de groei van de olijfboom kijken; je moet hoogstwaarschijnlijk na verloop van tijd voor een (nog) grotere vaas kiezen. Na verloop van tijd kan je de olijfboom dan alsnog – indien gewenst – in de tuin planten.

Wat is de beste periode voor het stekken van een olijfboom?

De periode wanneer je een olijfboom kunt gaan stekken, is volledig afhankelijk van de periode waarop je de olijfboom gaat snoeien. Zonder de boom te snoeien, is het immers niet mogelijk om de olijfboom te gaan stekken. In ons artikel ‘olijfboom snoeien’ hebben wij qua periode het volgende aangeraden:

 • Snoei de olijfboom direct ná de winter, oftewel in het voorjaar

Dit is de ideale periode voor het snoeien van een olijfboom en daarmee ook voor het stekken van de olijfboom.

Nadat je de olijfboom gestekt hebt, heeft de boom veel behoefte aan licht en warmte. Ook dat is een reden om de olijfboom in het voorjaar te snoeien én te stekken; in het voorjaar is er immers sprake van veel licht en van veel warmte.

Tips voor het stekken van een olijfboom

Voordat je de olijfboom kunt stekken, moet je de boom dus eerst op de juiste manier snoeien. Graag willen we je op dat gebied nog één handige tip meegeven; gebruik uitsluitend het juiste gereedschap voor het snoeien van een olijfboom. Daarmee bedoel ik een scherpe snoeischaar. Dit is mijn top 3 beste snoeischaren.

Door de takken van een olijfboom op de juiste manier te snoeien, weet je immers een gezonde scheut te creëren. Een scheut die je kunt gaan stekken en die vervolgens uit kan groeien tot een volwaardige olijfboom.

Verder willen we je als tip meegeven dat je het nodige geduld op moet brengen. Een olijfboom groeit van nature niet zo snel; het groeien van een nieuw gestekte olijfboom gaat dus ook niet al te snel. Zorg er daarom voor dat je het nodige geduld op weet te brengen en dat je continue de gestekte olijfboom goed weet te verzorgen. Zorg ervoor dat de grond vochtig gehouden wordt én dat de gestekte olijfboom op de juiste plek in de tuin geplant wordt.

Snoeien voorafgaand aan het stekken

Het stekken van een olijfboom begint met het juist snoeien van de olijfboom. Voor meer informatie over het snoeien van de olijfboom verwijzen wij je graag naar onderstaande video.

In onderstaande video wordt duidelijk uitgelegd hoe je de olijfboom kunt snoeien, waarna je de olijfboom dus ook aan de hand van dit artikel op de juiste manier kunt gaan stekken:

 • Koen
 • 12 augustus 2020
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

 • Léon van Hout schreef:

  Wat een lul-verhaal, kort het in tot de essentie en hou dat bla bla bla gewoon weg, waarom vaker dezelfde bla bla

  • Koen schreef:

   Hoe bedoel je Leon?
   Ik hoor het graag, zodat ik het artikel beter kan laten aansluiten naar wat mensen willen lezen over het stekken van een olijfboom.

 • >