Wat is stekpoeder?

Wie wel eens planten heeft willen stekken heeft vast en zeker wel gehoord van stekpoeder.

Het zou gebruikt worden voor het beter aangroeien van de stekjes. Maar is het echt nodig om het poeder te gebruiken tijdens het stekken, en wat doet het precies?

Op die en andere vragen krijg je in dit artikel antwoord. Als bonus heb ik een zelf te maken alternatief voor stekpoeder toegevoegd. Ontdek het snel!

Wat is stekpoeder?

Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren.

Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.

Die plantenhormonen hebben verschillende voordelen, namelijk:

 • Stekjes wortelen makkelijker en sneller
 • Beschimmeling van de stekjes wordt voorkomen

Ken jij alle toepassingsmogelijkheden van stekpoeder? Lees hieronder waarvoor je het poeder kunt gebruiken. Ook lees je hoe je het poeder kunt gebruiken.

Toepassing

Niet iedereen gebruikt stekpoeder voor het stekken van planten. De een gebruikt het wel, en de ander niet.

Bij beide is de kans aanwezig dat de stekjes aangroeien. Alleen met het gebruik van het poeder tijdens het stekken is die kans op aangroeien groter. Op de vraag of stekpoeder nodig is kan je dus zelf een antwoord geven.

De toepassing van stekpoeder ligt, zoals de naam als doet vermoeden, alleen in het stekken van planten.

Sommige beweren dat het poeder om te stekken ook werkt voor het stimuleren van het extra wortelen van bestaande planten. Dat is helaas niet. Om bestaande planten beter te laten wortelen kan je beter een organische meststof met wortelstimulator gebruiken.

Let op: stekpoeder bestaat voor een groot gedeelte uit talkpoeder. Dat betekent niet dat talkpoeder geschikt is om te gebruiken voor het stekken van planten. Talkpoeder bevat namelijk geen groeihormonen.

Zo gebruik je het

Door stekpoeder te gebruiken verhoog je de kwaliteit en kans op aangroeien van je planten. Tenminste, als je het poeder op de juiste manier gebruikt. Stekken kan je in veel verschillende bakjes doen, maar een kweekkasje is het handgiste.

Bij een overdosis van het poeder heeft het juist negatieve gevolgen. Om die negatieve gevolgen te voorkomen gebruik je onderstaand stappenplan.

stekpoeder-gebruiken

Zo gebruik je stekpoeder op de juiste manier:

 1. Schraap met een (snoei)schaar de bast van de onderste 3 cm
 2. Maak de stekjes vochtig aan de onderkant
 3. Dip de stekjes 1 tot 3 cm diep in het stekpoeder
 4. Haal de stekjes eruit
 5. Til tegen het stekje aan om het overtollige poeder ervan af te laten vallen
 6. Stop de stekjes in zaai- en stekgrond

En zo laat je de aangroeikans en kwaliteit aanzienlijk stijgen.

Hoeveel poeder gebruiken

Meer betekent niet altijd beter. Zoals ik hierboven al aangaf kan een teveel aan stekpoeder juist lijden tot een overdosis.

Negatieve gevolgen van een overdosis zijn groeiachterstanden die het stekje kan oplopen, of in het ergste geval het afsterven van het jonge plantje. De juiste hoeveelheid stekpoeder gebruiken is dus cruciaal.

In het stappenplan van hierboven zie je dat een stekje 1 tot 3 cm in het poeder gedipt moet worden. Dat is de juiste hoeveelheid. Maar wanneer kies je voor 1 cm en wanneer voor 3 cm diep? Dat is afhankelijk van de lengte van het stekje. Daarbij houd ik het volgende aan:

 • 10-20 cm: 2 cm diep
 • 20-30 cm: 3 cm diep

Met die hoeveelheden voorkom ik dat de stekjes een overdosis krijgen.

Alternatief

Een alternatief voor stekpoeder is wilgenwater. “Wilgenwater?” Hoor ik je denken. Jazeker, wilgenwater is prima geschikt voor het stekken van plantjes.

Wilgenwater is niets meer dan kleine wilgentakjes die samen in een pot met kokend water gestopt zijn. Door die mix laten de wilgentakjes 2 werkzame stoffen vrij aan het water, namelijk:

 • Indool-3-boterzuur: dit is een plantenhormoon wat in bepaalde planten aanwezig is en dient als groeiregulator voor de wortels van de plant.
 • Salicylzuur: dit zuur werd voor de komst van Aspirine gebruikt als ontstekingsremmer.

Zie je de voordelen die deze 2 stoffen hebben? Wortelstimulering en ontstekingsremmer. Dat zijn precies de 2 voordelen die stekjespoeder ook biedt aan de jonge stekjes.

Om zelf stekpoeder te maken moet je wel wat geduld hebben. Voordat de werkzame stoffen effectief zijn moeten de stekjes enkele uren trekken in het wilgenwater, ook wel infuseren genoemd.

Tip: naast wilgenwater gebruiken tijdens het stekken, is het ook heel effectief na het planten van de stekjes. Verdun het wilgenwater met wat kraanwater en bewater er je stekjes mee. Dan heb je 2 vliegen in een klap.

Wilgenwater maken

Stekpoeder kan je gemakkelijk het hele jaar door kopen. Omdat wilgenwater een natuurproduct is, ben je afhankelijk van de natuur.

In de lente komt de sapstroom bij wilgen op gang. In die periode zijn de 2 werkzame stoffen in de plant het meest actief. Wilgenwater maken doe je dus in de lente.

wilgenwater-maken 

Om wilgenwater, als alternatief voor stekpoeder, te maken ga je als volgt te werk:

 1. Knip enkele jonge en buigzame takken van een wilgenboom af. Let op: pak geen verhouterde takken.
 2. Verwijder de bladeren van de takken
 3. Knip de takken in kleine stukjes van 1 tot 5 centimeter. Daarbij geldt: des te kleiner, des te beter.
 4. Stop de knipsels in een grote glazen pot
 5. Voeg kokend water toe aan de pot
 6. Laat de stekjes weken (infuseren) totdat het water is afgekoeld

En zo creëer je een gratis alternatief voor het poeder om te stekken.

Let op: wilgenwater is slechts beperkt houdbaar. Het beste kan je het speciale water direct gebruiken. Na enige tijd verliest het water zijn werkzame stoffen.

Stekpoeder kopen

Zoals je hierboven hebt gelezen kost het maken van wilgenwater je enige tijd en moeite. Daar tegenover staat dan wel dat wilgenwater geen geld kost om te maken.

Of wilgenwater een goed alternatief is hangt af van jouw tijd en zin om de mix te maken.

Om je een goede keuze te laten maken wil ik je wat vergelijkingsmateriaal geven. Voor een potje met 25 gram van het poeder om te stekken ben je ongeveer 5 tot 8 euro kwijt. Met een potje poeder van 25 gram kun je jaren vooruit. Tenminste, als je niet maandelijks duizenden stekjes maakt.

Let op: stekpoeder is enkele jaren houdbaar, mits je het op een droge, koele en donkere plaats bewaart.

100% Aangroei Van Jonge Stekjes?

Jonge stekjes zijn zeer kwetsbaar en hebben veel verzorging nodig. Veel van de jonge stekjes ontwikkelen zich daarom nooit tot volwassen plant. Zonde! Met Stekpoeder vergroot je het aantal aangegroeide stekjes drastisch. Klik op de link hieronder om het beste stekpoeder te kopen.

Bekijk mijn favoriete stekpoeder

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Madelon
Door

Madelon

op 24 Aug 2022

Hoi Koen, Ik vroeg mij af: Ik wil deze winter een 1,2 meter hoge Magnolia in mijn tuin verplaatsen. Ik kreeg het advies om nu al rondom de oppervlakkige wortels af te steken om vertakking te stimuleren. Kan ik stekpoeder in water erover schenkenn?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 24 Aug 2022

Hoi Madelon, Het is verstandig om nu al de Magnolia voor te bereiden op te verplanting door de wortels rond te steken. Stekpoeder met water eroverheen gieten is een optie. Echter is het al eind augustus en is de meeste groei uit de struik. Het was beter geweest om dit in het voorjaar te doen. Het heeft nu ook nog zin om het te doen, maar wel minder.

Reactie plaatsen