Hoe moet je een olijfboom snoeien?

olijfboom snoeien

Heb je een prachtige olijfboom in jouw tuin staan? Dan weet je één ding zeker; hier kan je jarenlang van genieten. Een olijfboom groeit namelijk van nature niet zo snel en wordt tegelijkertijd ontzettend oud. Om zo lang mogelijk van een olijfboom te kunnen genieten, is het wél van belang om de boom op de juiste manier te onderhouden. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor het snoeien van de olijfboom.

In dit artikel bespreken we graag hoe je een olijfboom kunt snoeien. Of beter gezegd; hoe je een olijfboom kunt snoeien, hoe je een olijfboom terug kunt snoeien en hoe je een olijfboom kunt knippen. Voor het snoeien van een dergelijke boom worden meerdere termen gebruikt, zoals bovenstaande voorbeelden laten zien. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval hoe je jouw olijfboom het beste kunt snoeien.

Zo bespreken we onder meer wanneer je een olijfboom moet snoeien, welk gereedschap je hiervoor nodig hebt en welk stappenplan je exact uit moet voeren. Voordat we echt de diepte induiken, bespreken we graag eerst waarom het zo belangrijk is om een olijfboom te snoeien.

Waarom moet je een olijfboom snoeien?

Een olijfboom is een zogeheten productieboom. Dit betekent dat de boom continue aan het produceren is; aan de takken van de boom worden immers olijven gerijpt. Door de olijfboom op de juiste momenten te snoeien, weet je de productie van deze olijven te stimuleren.

Voor de groei van de olijven zijn twee aspecten nodig:

  • Licht
  • Warmte

Door de olijfboom te snoeien, zorg je ervoor dat de olijven met voldoende licht in aanraking komen. Bovendien weet je de olijfboom hiermee bijzonder fraai te houden. Als je een olijfboom niet snoeit, groeien de takken van de boom vrolijk verder. Echter worden deze takken aan de onderkant van de boom kaal, waardoor de olijfboom een bijzondere uitstraling krijgt. De olijfboom ziet er dan in ieder geval niet meer uit zoals deze er uit zou moeten zien in een ideale wereld.

Vanwege bovenstaande redenen is het advies om de olijfboom elk jaar minstens één keer te snoeien. Wanneer je dit het beste kunt doen en hoe je dit het beste kunt doen? Daarover lees je meer in het restant van dit artikel.

Moraal van het verhaal; door de olijfboom te snoeien, weet je de productie van de olijven te bevorderen. Bovendien zorg je ervoor dat de olijfboom een prachtige vorm blijft behouden, waardoor je ultiem geniet van deze prachtige en sierlijke boom in jouw tuin.

Wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Allereerst is het goed om te weten dat een olijfboom niet al te goed bestand is tegen de koude winters in ons land. De olijven groeien in de winter niet, terwijl er wel bladeren en takken aan de olijfboom groeien. Mede daarom is het advies om direct ná de winter de olijfboom te snoeien.

Als je direct na de winter de olijfboom gaat snoeien, breng je de olijfboom snel weer terug in de juiste ‘conditie’ en vorm. Hierdoor hebben de olijven in het voorjaar weer alle mogelijkheden om snel te groeien; voor de productie van de olijven is de snoeibeurt – zoals hierboven toegelicht – onwijs belangrijk.

wanneer olijfboom knippen

Het advies is daarom om in bijvoorbeeld maart of april de olijfboom volledig te snoeien. Je hoeft dit eigenlijk maar één keer per jaar te doen, maar je kunt gedurende het jaar de boom her en der wel even snel bijwerken.

Een ander advies is om de olijfboom nóóit in het najaar te snoeien. Mocht je daar wel voor kiezen, is de olijfboom zeker niet bestand tegen de koude en natte winters. Bovendien zit je dan de gehele winter te kijken naar een olijfboom die er eigenlijk niet fraai uitziet.

Het antwoord op de vraag ‘Wanneer moet je een olijfboom snoeien?’ is dus relatief makkelijk te beantwoorden; in het voorjaar. Door de olijfboom in het voorjaar te snoeien, weet je de productie van de olijven te bevorderen.

Overigens is het zo dat een olijfboom ná het snoeien niet de meest fraaie boom is om te zien. Gelukkig groeien de bladeren en takken razendsnel aan in het voorjaar én in de zomer. Ook dat is een reden om in het voorjaar de olijfboom te knippen; je hebt dan immers niet al te lang te maken met een boom die er niet al te fraai uit. 

Wat heb je nodig om een olijfboom te knippen?

Wil je graag in het komende voorjaar jouw olijfboom terug gaan snoeien? Dan is het onwijs belangrijk om de juiste gereedschappen in huis te halen. Alleen met de juiste gereedschappen ben je namelijk in staat om de takken van de olijfboom op de juiste manier te knippen.

Welk gereedschap je ‘moet’ gebruiken, is eigenlijk afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Je kunt in ieder geval uit de volgende twee soorten scharen kiezen:

  • Snoeischaar; met een scherpe snoeischaar ben je in staat om alle kleine takjes van de olijfboom op de juiste manier af te knippen. Bekijk hier mijn top 3 snoeischaren.
  • Takkenschaar; voor de dikkere takken van de olijfboom kan je het beste een takkenschaar gebruiken. Hiermee kan je immers de benodigde kracht leveren. Bekijk hier mijn top 3 takkenscharen.
gereedschap olijvenboom snoeien

Verder willen wij je aanraden om altijd de beschikking te hebben over een trap die hoog genoeg is. Een olijfboom kan immers behoorlijk hoog worden, waardoor de trap eigenlijk onmisbaar is.

Let tijdens het knippen van een olijfboom in ieder geval altijd goed op de veiligheid; draag handschoenen en draag bij voorkeur een shirt met lange mouwen en stevige schoenen. Zorg er bovendien voor dat de trap altijd op een stabiele ondergrond staat, zodat je op een veilige manier de olijfboom terug kunt snoeien.

Een olijfboom snoeien; het stappenplan

Zo, hierboven heb je alvast alle informatie omtrent het snoeien van een olijfboom kunnen vinden. Als je de juiste gereedschappen in huis hebt gehaald, kan je gaan starten met het snoeien van de olijfboom. Hoe je dit moet doen? Volg daarvoor onderstaand stappenplan op:

Stap 1: snoei allereerst het dode hout weg. Dit dode hout heeft de Nederlandse winter niet overleefd en heeft geen meerwaarde meer.

Stap 2: verwijder eventueel ook luis uit de boom. Gedurende de winterperiode kan luis zich in een olijfboom gaan nestelen; voor het verwijderen van de luis dien je speciale bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Stap 3: je kunt nu écht gaan beginnen met het bijsnoeien van de olijfboom. Hiervoor begin je allereerst met het afknippen van de takken die naar binnen groeien; dit zijn de takken die náár de stam toe groeien.

Stap 4: zijn de takken die naar binnen toe groeien allemaal weggeknipt? Dan kan je ook de verticale takken weg snoeien; deze takken houden immers ook het licht tegen.

Stap 5: de lange takken van de olijfboom kan je nu ook in gaan korten. Tot op welke lengte je deze takken in gaat korten, is volledig afhankelijk van jouw eigen voorkeuren.

Stap 6: snoei ook de kroon van de olijfboom weg. Je kunt ongeveer 1/3e van deze kroon in één keer weg snoeien.

Stap 7: stap van de ladder/trap af en loop een stukje bij de olijfboom vandaan. Bekijk nu de olijfboom de gewenste vorm heeft; de ideale situatie is als je een vogelnest denkbeeldig op de olijfboom kunt plaatsen. Is de boom niet helemaal naar wens? Dan kan je her en der nog enkele takken van de olijfboom bij knippen.

Stap 8: maak nu het gereedschap goed schoon en droog. Ruim de afgeknipte takken van de olijfboom op en beoordeel nogmaals het eindresultaat. Als je bovenstaande stappen opgevolgd hebt, is de olijfboom volledig klaar voor de komende zomer.

Al met al is het terugsnoeien van een olijfboom niet al te lastig. Zolang je bovenstaande stappen één voor één doorloopt, ziet de olijfboom er al redelijk snel volledig naar wens uit. De boom heeft niet alleen fraaie uitstraling, maar laat ook weer voldoende licht door. Dankzij dit licht zijn de olijven weer in staat om op de gewenste manier te groeien.

Olijvenboom knippen video

We kunnen het ons voorstellen als je nog vragen hebt over bovenstaand stappenplan. Om deze vragen direct voor je te beantwoorden, wijzen wij je graag naar onderstaande video. In deze video zie je duidelijk hoe je een olijfboom kunt snoeien; aan de hand van bovenstaand stappenplan in combinatie met deze video snoei je de olijfboom in jouw tuin razendsnel én op de juiste manier:

Olijfboom knippen en stekken

Wist je dat het ook mogelijk is om een olijfboom te stekken? Als je een olijfboom gesnoeid hebt, kan je hiervoor takken van ongeveer 20 centimeter gebruiken. Deze takken kan je aan elkaar vast binden en vervolgens diep in de grond steken. Het is hierbij wenselijk dat alléén de bovenste bladknop boven de grond uitkomt.

Wil je meer informatie over het stekken van een olijfboom? In ons artikel ‘Olijfboom stekken of vermeerderen’ vind je daar meer informatie over.

Aan de hand van de informatie uit dit artikel weet je in ieder geval precies hoe je een olijfboom terug kunt snoeien. Bereid de klus goed voor, voer de klus in het voorjaar uit en geniet gedurende het jaar van een prachtige olijfboom!

  • Koen
  • 8 augustus 2020
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>