Een Vlinderstruik snoeien? Op deze 3 momenten kan het!
06 maart 2018 

Een Vlinderstruik snoeien? Op deze 3 momenten kan het!

Een vlinderstruik (Buddleja davidii) kan lang en hevig bloeien. Let op: kan. Voor de lange en hevige bloei moet je de vlinderstruik snoeien.

Maar wanneer snoei je een vlinderstruik? Hoe doe je dat? En misschien wel het belangrijkste: wanneer snoei je een vlinderstruik?

In dit artikel geef ik antwoorden op deze vragen. Ook geef ik je tips om het snoeien van een vlinderstruik makkelijker te maken.

Wat is een vlinderstruik?

Voordat ik uitleg hoe je de plant moet snoeien, wil ik je eerst vertellen wat een vlinderstruik nou eigenlijk is. Een vlinderstruik (Buddeleja daviddi) is een heester uit de helmkruidfamilie, net zoals het mottenkruid.

De Buddeleja dankt zijn Nederlandse naam, vlinderstruik, aan zijn lange en smalle bloeihuis. Hierdoor kunnen alleen insecten met een lange tong, zoals vlinders, de nectar bereiken.

De vlinderstruik verwelkomt de vlinders ook op een andere manier, namelijk verkleuring van het bloemhart. Het bloemhart van een vlinderplant is vóór bestuiving geel, een kleur die goed zichtbaar is voor vlinders. Na de bestuiving verandert de kleur naar rood. Deze kleur is voor vlinders lastig tot niet zichtbaar.

Een vlinderplant is een echte zonaanbidder, en staat het liefste in de volle zon. Indien de vlinderplant op de juiste standplaats staat en goed gesnoeid wordt, bloeit de vlinderstruik van juli tot en met augustus – september.

De Buddleja is wel licht vorstgevoelig. Tot ongeveer -15 graden Celsius overleeft hij het wel. Als het kouder wordt dan dat bestaat er een kans op vorstschade met als gevolg een verminderde bloei, of het afsterven van de plant.

Waarom moet je een vlinderstruik snoeien?

Er zijn verschillende redenen om een vlinderstruik te snoeien. In mijn artikel over struiken snoeien geef ik aan waarom het snoeien van struiken belangrijk is. In principe geldt dit ook voor het snoeien van een vlinderstruik.

Buddleja-Davidii-snoeien

Door het wegnemen van oudere/ dikkere takken voorkom je dat er te weinig licht in de struik kan vallen wat ertoe kan leiden dat de vlinderstruik kaal wordt van binnenuit.

Een andere reden om een vlinderstruik te snoeien is de rijke bloei die het oplevert. Door op tijd en op de juiste manier te snoeien ontstaan er nieuwe scheuten, waarop nieuwe bloemen komen. Dit houdt de struik niet alleen compact, maar ook zorgt dit ervoor dat zich overal in de struik bloemknoppen vormen.

Ook een verbetering in de vitaliteit van de plant is een reden om een vlinderstruik voortaan jaarlijks te snoeien. Door het jaarlijks kort afknippen van de oude scheuten vormen zich nieuwe scheuten, die door de extra lichtinval sterker en gezonder zijn.

Wanneer snoei je een vlinderstruik?

De beste periode om een vlinderstruik te snoeien is afhankelijk van het weer. Zo moet je letten op de vorst, en door een lange warme nazomer kan de vlinderstruik zomaar twee tot drie weken langer bloeien.

Zonde om de vlinderstruik dan al te snoeien!

Hierboven gaf ik al aan dat de vlinderstruik ligt vorstgevoelig is. Het is daarom aan te raden om pas na de vorstperiode te starten met snoeien. Houd eind maart – begin april als richtlijn aan.

Snoei de vlinderstruik dan tot 30 tot 50 cm boven de grond kaal. Je houdt dan als het ware een bosje met takken over.

In juni kun je desgewenst nog een lichte vormsnoei uitvoeren. Tijdens deze snoeibeurt knip je de uitlopende scheuten af na een vertakking. Dit zorgt ervoor dat de struik compact blijft, en geen 2,5 tot 3 meter hoog wordt.

Vlinderstruik langer laten bloeien

Wil je een vlinderstruik langer laten bloeien? Zorg allereerst dat je bovenstaande snoeimomenten aanhoudt en deze goed uitvoert. Daarnaast heb ik nog een tip voor je om de bloeitijd van je vlinderstruik te verlengen met enkele weken.

Aan het einde van de bloeitijd, zo rond eind augustus, komen er aan de uiteinden van de takken bloempluimen. Dit zijn uitgebloeide bloemen. Snoei de bloempluimen zo snel mogelijk uit de vlinderstruik, en verleng de bloeiperiode. Door het weghalen van de uitgebloeide bloemen kan de struik nieuwe bloemknoppen aanmaken.

vlinderstruik-langer-laten-bloeien

Ga in deze periode geen vormsnoei uitvoeren, maar laat juist zoveel mogelijk takken zitten. Knip alleen uitgebloeide bloemen eruit. Door het verwijderen van te veel takken na het bloeiseizoen kan er in combinatie met een strenge en vroege winter vorstschade ontstaan.

Het jaarlijks mesten laat de vlinderstruik ook mooier en langer bloeien. Bemest een vlinderstruik aan de start van het groeiseizoen met een organische meststof.

Vlinderstruik snoeien na het verplanten

Staat de vlinderstruik in je tuin niet in de volle zon? Of is er een andere reden waarom je de Buddleja wilt verplanten? Doe het op het juiste moment, en zorg ook voor een goede snoeibeurt.

De beste periode om een vlinderstruik te verplanten is zo ver mogelijk vóór het plantseizoen. Echter, kan het alleen nadat de (nacht)vorst verdwenen is. Zo rond eind maart – begin april. Direct na het bloeiseizoen kan je een vlinderstruik ook nog verzetten, maar dat kost de plant veel energie. Zorg dan voor genoeg water door de plant minimaal 1x per dag te bewateren.

Deze laatste periode heeft niet mijn voorkeur, omdat dit de vitaliteit van de plant verzwakt waardoor hij extra vorstgevoelig is.

Wanneer je de vlinderstruik dan ook verplant, één ding is heel belangrijk. Goed snoeien. Doe dit door de vlinderstruik flink terug te snoeien, zodat de verplanting minder energie vraagt aan de plant. Snoei de plant terug tot zo’n 30 tot 50 cm boven de grond.

Vlinderstruik snoeien samenvatting

Een vlinderstruik snoei je op de volgende momenten:

  • Eind maart – begin april (na vorstperiode): volledig snoeien tot 30-50 cm boven de grond
  • Half juni (voor bloeiseizoen): lange/ uitstekende scheuten eruit snoeien
  • Half augustus – oktober: uitgebloeide bloempluimen eruit snoeien, zodat er nieuwe bloemenknoppen kunnen groeien.

Als je bovenstaande tijdstippen en de tips in het artikel gebruikt voor het snoeien van je vlinderstruik groeit en bloeit hij fantastisch.

Wil je dat de hele tuin goed groeit en in de meest prachtige kleuren bloeit, maar wil je daar niet te veel tijd en geld aan kwijt zijn? Dan is goed bemesten heel belangrijk.

Tuurlijk snoeien is ook belangrijk. Maar zonder goede meststof blijft er weinig over om te bemesten.

Verspil Niet Onnodig Veel Geld Aan Niet Werkende Meststoffen!

Bemestingsgids cover ringband

Veel particulieren passen meststoffen op een verkeerd moment of in een verkeerde verhouding toe met als gevolg dat de meststoffen geen of niet het gewenste resultaat hebben. Dit voorkom je met de tips in de Bemestingsgids!

Let op: binnenkort ga ik geld vragen voor dit waardevolle e-book

Download de Bemestingsgids nu gratis! 

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen