Opzoek naar een vijverpomp voor je Koi vijver?
29 mei 2018 

Opzoek naar een vijverpomp voor je Koi vijver?

Vraag je jezelf af of een vijverpomp voor een Koi vijver nodig is? Dan kan ik hier heel kort antwoord op geven: Ja dat is nodig! Koi’s vervuilen het water van je vijver snel. Dit kan tot wel 2 tot 3 keer sneller zijn dan met andere vissen.

Zonder een goede filterinstallatie krijg je het water van een Koi vijver simpelweg niet helder. Maar wat voor vijverpomp, ook wel filterpomp genoemd, heb je nodig voor je vijver?

Na een korte zoektocht op het internet ben je waarschijnlijk al veel verschillende vijverpompen tegen gekomen. Vijverpompen van verschillende merken, met verschillende capaciteiten en verschillende prijzen.

Door dit enorme aanbod van vijverpompen zie je door de bomen het bos niet meer. Want welke vijverpomp is het meest geschikt voor jouw Koi vijver? Is dat een pomp met een grote capaciteit of juist een kleine capaciteit? Of is dat een energiezuinige vijverpomp?

Kortom: je bent opzoek naar gratis advies voordat je een vijverpomp gaat kopen. En dat begrijp ik volledig! Toen ik begon met mijn Koi vijver heb ik veel informatie op het internet gelezen over o.a. vijverpompen.

Met dit artikel wil ik ervoor zorgen dat jij een vijverpomp koopt die niet alleen goedkoop is in aanschaf, maar ook in onderhoud en energieverbruik. Dit doe ik volledig onafhankelijk om ervoor te zorgen dat jij de beste keuze kunt maken.

Pompcapaciteit Koivijver

Wat voor pomp het beste bij je Koivijver past is afhankelijk van de inhoud van je vijver. Hoe meer inhoud je vijver heeft, hoe groter de vijverpomp moet zijn. Maar welke capaciteit vijverpomp heb je nodig voor de Koi vijver in jouw tuin?

Dat kun je berekenen door de inhoud van je vijver te nemen en deze te delen door 1 of 2. De totale inhoud van een Koi vijver moet namelijk eens per 1 tot 2 uur volledig door de filters zijn gepompt.

Stel: je hebt een Koi vijver van 15.000 liter (15 m3). De benodigde pompcapaciteit voor deze Koivijver is dan 7.500 tot 15.000 liter per uur. Let op: dit is de netto capaciteit die een vijverpomp nodig heeft. Wat de fabrikanten op de verpakkingen en de omschrijving noemen is de bruto capaciteit.

Vanaf de pomp naar de filters komt water allerlei weerstanden tegen die ervoor zorgen dat de capaciteit van de vijverpomp afneemt. Hoeveel dat precies is hangt af van aantal hulpstukken, diameter van de leidingen en de opvoerhoogte.

Klik hier om meer te lezen over het berekenen van de capaciteit van een vijverpomp.

Natte of droge opstelling vijverpomp

De manier waarop jij je vijverpomp wilt opstellen bepaald ook welke vijverpomp voor jou geschikt is. Wil je de vijverpomp in de vijver plaatsen? Of juist erbuiten?

Het verschil tussen beide wordt een natte of droge opstelling genoemd. Verkopers van vijverpompen vermelden er altijd bij of de vijverpomp geschikt is voor een natte of droge opstelling, of allebei.

Voor Koi vijvers wordt er veelal gekozen voor een droog opgestelde vijverpomp. Deze wordt dan dicht bij de filters geplaatst en met wandoorvoerverbindingen zie je dan geen leidingen in of uit de vijver lopen.

Wanddoorvoer-Koivijver

Ook zie je bij Koi vijvers nat opgestelde vijverpompen. Maar deze liggen dan niet zoals bij veel andere vijvers gewoon op de bodem van de vijver. Veelal zijn deze vijverpompen dan geplaatst in een voorfilter. Deze voorfilters worden in veel gevallen gelijk met het waterniveau geplaatst.

Hierdoor stroomt het water van de vijver automatisch in de voorfilter. Het grote voordeel daarvan is dat je de afstand en opvoerhoogte tot je filters voor de vijverpomp verkleint. Wat weer pompcapaciteit bespaart. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je een kleinere maat vijverpomp kunt kiezen.

Bedenk dus eerst waar je een vijverpomp wilt plaatsen. Kijk daarna hoeveel capaciteit de vijverpomp moet hebben in die situatie. Reken eventueel meerdere situaties uit om te kunnen vergelijken.

Oase vijverpomp

Oase vijverpompen zijn zeer bekend op de markt. Van kleine fontein pompjes tot grote krachtige pompen voor enorme vijvers. Het assortiment van Oase vijverpompen is enorm.

Het verbruik van de Oase vijverpompen is per type verschillend. Het ene type is heel energiezuinig, terwijl het andere type weer veel stroom verbruikt. Hieronder lees je per type wat het energieverbruik daarvan is.

Alle Oase vijverpompen worden geleverd met een uitstekende garantie. Voor sommige Oase pompen is die garantie standaard 2 of 3 jaar. Maar Oase bied je een garantieverlenging aan van 1 of 2 extra jaren. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de gekochte vijverpomp registreren op de Oase website.

Hoeveel jaar garantie je maximaal op een Oase pomp ontvangt is verschillend per type pomp. Hieronder lees je per type hoeveel jaar garantie je krijgt. Daarbij zijn slechts 3 typen vijverpompen van Oase uitgelicht. De rest van de Oase vijverpompen zijn niet geschikt voor een Koi vijver.

Oase AquaMax Eco Gravity

De Oase AquaMax Eco Gravity is een vijverpomp die speciaal ontworpen is voor een zwem- of Koivijver. En dan specifiek om de filters te voorzien van water.

Omdat vijverpompen in een Koi vijver in de meeste gevallen dicht bij de filters worden geplaatst, heeft Oase de opvoerhoogte van de pomp laag gehouden. Het grote voordeel hiervan is dat de Eco Gravity een zeer energiezuinige vijverpomp is.

Door de lage opvoerhoogte en de krachtige motor verliest een Oase AquaMax Eco Gravity weinig vermogen tijdens het ophoogpompen.

Koi-vijver-pomp

De Eco Gravity vijverpompen van Oase worden standaard geleverd met 3 jaar garantie. Door de pomp online te registreren verleng je die garantietermijn met nog eens 2 jaar. Je totale garantie op dit type Oase vijverpompen is dus 5 jaar!

Let op: om deze garantie te ontvangen moet je de vijverpomp eens per jaar schoonmaken.

Helaas wordt dit type vijverpompen van Oase maar in 3 uitvoeringen gemaakt. In de tabel hieronder zie je de 3 uitvoeringen en de specificaties van die uitvoeringen.

Oase AquaMaxEco Gravity 10.000Eco Gravity 15.000Eco Gravity 20.000
Bruto capaciteit p/u10.000 liter15.000 liter20.000 liter
Stroomverbruik p/u65 watt85 watt120 watt
Garantie3+2 jaar3+2 jaar3+2 jaar
Aansluiting Ø50 mm50 mm50 mm
Max. opvoerhoogte130 cm180 cm220 cm

Standaard worden de Eco Gravity pompen geleverd met een verloopstuk naar Ø110 mm. Dit verloopstuk kun je bevestigen aan de uitvoerkant van de pomp en verminderd de weerstand enorm. Dit vergroot de capaciteit van de vijverpomp en verlaagt het stroomverbruik.

Kortom: de Oase Aquamax Eco Gravity pompen zijn zeer geschikt voor een Koi vijver. Dankzij het lage energieverbruik en lange levensduur is dit type pomp zeer goedkoop in onderhoud. Klik hieronder om een Eco Gravity vijverpomp van Oase tegen de beste prijs te kopen.

Bestel Oase Eco Gravity direct

Oase AquaMax Eco Premium

De Oase AquaMax Eco Premium is een ander model uit de Oase pompen serie die geschikt is voor een Koi vijver. Daar moet ik wel bijzeggen dat dit type pomp maar weinig in Koi vijvers gebruikt wordt.

Waarbij de Eco Gravity modellen zo dicht mogelijk bij de filters worden geplaatst, zijn de Eco Premium modellen verder van de filters af geplaatst. Eco Premium pompen zijn namelijk alleen geschikt voor een natte opstelling en liggen altijd op de bodem van de vijver.

Een nadeel daarvan is dat je de pomp altijd ziet liggen in de vijver. Tenminste, als het water helder is. Door de plaatsing op de bodem moet het vijverwater hoger opgepompt worden. De Eco Premium pompen hebben daarom standaard een hogere opvoerhoogte dan de Eco Gravity pompen.

Wat daarvan een voordeel is, is dat de Oase Eco Premium vijverpompen makkelijk te installeren zijn. Je hoeft er geen wanddoorvoeren voor te maken. Het is de slangen in de vijver leggen, aansluiten en klaar.

Het lijkt alsof Eco Premium pompen twee uitgangen hebben. Dat is niet. Een ervan is inderdaad een uitgang. De andere pijp is een ingang waar je bijvoorbeeld een skimmer of bodemdrain op kunt aansluiten. Hieronder zie je een voorbeeld van een opstelling met een skimmer.

Oase-pompen-Koi-vijver

Oase AquaMax Eco Premium pompen zijn leverbaar met 7 verschillende capaciteiten. Van 4.000 liter per uur tot 20.000 liter bruto per uur. Voor een kleinere Koi vijver zijn deze pompen daarom beter geschikt, want de Eco Gravity pompen zijn pas leverbaar vanaf 10.000 liter per uur.

AquaMax Eco Premium4.0006.0008.00010.00012.00016.00020.000
Bruto capaciteit p/u (in ltr)4.0006.00020.00010.00012.00016.00020.000
Stroomverbruik p/u (watt)10-3512-4515-6019-8810-11011-14515-180
Garantie (jaren)3+2 jr3+2 jr3+2 jr3+2 jr3+2 jr3+2 jr3+2 jr
Aansluiting Ø50mm50mm50mm50mm50mm50mm50mm
Max. opvoerhoogte (mtr)3,33,74,14,755,25,4

Een ander voordeel van de Oase Eco Premium pompen is dat ze elektronisch regelbaar zijn. Dit betekent dat je de pompen harder of zachter kunt laten pompen. De Oase dimmer die hiervoor nodig is wordt niet standaard bij de pomp geleverd.

Kortom: Oase AquaMax Eco Premium pompen zijn makkelijk aan te sluiten. Ook zijn deze vijverpompen elektronisch regelbaar, maar dan moet je wel een Oase dimmer erbij aanschaffen. Klik hieronder om een Oase Eco Premium voor de beste prijs aan te schaffen.

Bestel Oase Premium direct

Oase AquaMax Dry

Wil je een Oase vijverpomp droog opstellen? Maar zijn de Eco Gravity pompen te groot voor je vijver? Dan kun je kiezen voor een Oase AquaMax Dry.

Door de geluidsarme pomp is dit model zeer geschikt om droog op te stellen. Houd er bij deze opstelling wel rekening mee dat je de vijverpomp onder het waterniveau van de vijver plaatst. Oase AquaMax Dry pompen zijn namelijk niet zelf aanzuigend.

Aan en uit zetten van dit type pompen kan door middel van een afstandsbediening of je mobiele telefoon. Houd er wel rekening mee dat je daarvoor een extra bedieningsconsole moet aanschaffen. Voor zo’n console moet je al snel 150 tot 400 euro afrekenen.

Ook op de pompen uit de AquaMax Dry series geeft Oase 5 jaar garantie. 3 jaar hiervan is standaard, en een extra 2 jaar wordt verkregen door de pomp online te registreren.

Het Oase AquaMax Dry assortiment bestaat uit 3 verschillende capaciteiten vijverpompen. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van deze Oase vijverpompen omdat deze niet bepaald energiezuinig zijn. In de tabel hieronder zie je de verschillende Oase pompen binnen het AquaMax Dry assortiment, met daarbij het stroom verbruik.

Oase AquaMaxDry 6000Dry 8.000Dry 14.000
Bruto capaciteit p/u6.000 liter7.500 liter13.500 liter
Stroomverbruik p/u75 watt100 watt230 watt
Garantie3+2 jaar3+2 jaar3+2 jaar
Aansluiting Ø38 mm38 mm38 mm
Max. opvoerhoogte2,2 meter3 meter5 meter

Kortom: de Oase Dry vijverpompen zijn geschikt voor droog opstelling. Zeker wanneer de Oase Eco Gravity pompen te groot zijn voor je vijver. Wees jezelf er wel van bewust dat de Oase Dry pompen relatief veel stroom verbruiken.

Bestel Oase Aquamax Dry direct

Aquaforte vijverpomp

Aquaforte heeft een zeer breed assortiment. Van vijverfilters en vijverpompen tot skimmers en kant-en-klare watervallen. Eigenlijk alles wel wat je nodig hebt voor de vijver, of het zwembad.

Voor een Koi vijver zijn de DM-serie vijverpompen van Aquaforte het meest geschikt. Deze pompen zijn vergelijkbaar met de vijverpompen van Oase uit de Eco Gravity serie. Het grote voordeel aan de Aquaforte DM pompen is dat deze pompen in meerdere capaciteiten verkrijgbaar zijn. Ook kunnen de Aquaforte DM pompen water hoger opvoeren.

Wat betreft de prijs zijn de DM-serie vijverpompen beter betaalbaar dan de Oase Eco Gravity pompen. Kijkend naar het verbruik kun je de Aquaforte DM vijverpompen energiezuinig noemen.

Maar waar zit dat prijsverschil dan in? Een stukje is dat het merk waar je bij Oase of BlueEco voor betaald. Maar de kwaliteit van de Aquaforte DM pompen is ook iets minder. Dat kwaliteitsverschil zit hem vooral in de behuizing die wat minder sterk is.

Aquaforte-DM-vijverpomp

Want binnenin de behuizing zit de DM-pompen van goede kwaliteit. Zo zijn de pompen voorzien van een keramische as. Maar ook zit er een beveiliging op die voorkomt dat een vijverpomp kapot gaat als gevolg van geen water toevoer of verstoppingen in de pomp.

Zie het vergelijk tussen een Oase of Aquaforte DM pomp als het vergelijk tussen BMW of Toyota. Beide prima auto’s, maar bij de een betaal je meer voor het merk. Terwijl je bij de andere een plastikere afwerking heeft.

De Aquaforte DM vijverpompen worden in 2 varianten geleverd. De gewone variant en de Vario variant. De Aquaforte DM-vario vijverpompen worden geleverd met een ‘extra kastje’. Met dat kastje kun je de snelheid en de hoeveelheid liters die de pomp per uur verzet regelen.

Aquaforte DM3.5005.0006.5008.00010.00013.00015.000
Bruto capaciteit p/u (ltr)3.5005.0006.5008.00010.00013.00015.000
Stroomverbruik p/u (watt)2540507085110135
Aansluiting Ø (mm)32323232325050
Max. opvoerhoogte (m1)33,544,555,56

De Aquaforte DM-vario pompen (met regelbare pompcapaciteit) zijn enkel leverbaar in 3 uitvoeringen.

Aquaforte DM-vario10.00020.00030.000
Bruto capaciteit p/u4.000-9.0009.000-20.00012.000-24.000
Stroomverbruik p/u15-8534-18752-300
Aansluiting Ø385050
Max. opvoerhoogte578

Kortom: de Aquaforte DM vijverpompen zijn zeer energiezuinig en betaalbaar. Dit maakt de vijverpompen geschikt voor een Koi vijver. Maar ook voor een beekloop of waterval zijn dit prima pompen. Klik op de knop hieronder om een geschikte Aquaforte vijverpomp voor jouw vijver te kopen tegen de beste prijs.

Bestel Aquaforte DM (Vario) direct

Blue Eco vijverpompen

De Blue Eco vijverpompen zijn de meest energiezuinige vijverpompen die er bestaan. Wat betreft de kwaliteit behoren de pompen tot de beste die er te verkrijgen zijn.

Zo zijn de Blue Eco vijverpompen voorzien van een diamanthard lagersysteem. En beschikken de pompen over de nieuwste pomptechniek (True Sine Wave techniek).

Energiezuinige-vijverpomp

De Blue Eco vijverpompen worden geleverd met een externe controller. Op die controller is niet alleen het verbruik af te lezen zoals bij de Aquaforte DM-vario pompen. Maar ook het toerental, het aantal draaiuren en eventuele storingen zijn te zien op het display van deze controller.

Daarnaast maakt de externe controller het mogelijk om de vijverpomp te verbinden met het internet. Hierdoor kan je de Blue Eco vijverpomp bedienen met je telefoon of tablet.

In de tabel hieronder zie je meer specificaties over de Blue Eco vijverpompen:

Blue Eco24032050090015002200
Bruto capaciteit p/u (ltr)23.00025.00042.00048.00080.000120.000
Stroomverbruik p/u (watt)2403205009001.5002.200
Aansluiting Ø (mm)50/6350/6332323232
Max. opvoerhoogte (m1)7911131820

Zoals je hierboven ziet zijn de vijverpompen van Blue Eco vooral geschikt voor de grotere Koi vijvers, of hoge watervallen. Heb jij een grote Koi vijver, en ben je opzoek naar een energiezuinige vijverpomp? Ga dan voor een energiezuinige Blue Eco vijverpomp.

Conclusie

Hierboven heb je uitgebreid kunnen lezen over 3 verschillende merken vijverpompen. Er is niet één merk dat de beste is. Wat de beste vijverpomp is voor jou is afhankelijk van de afmetingen van je Koi vijver, en de manier waarop je de vijverpomp gaat gebruiken.

Oase heeft 3 vijverpompen in het assortiment die geschikt zijn voor een Koi vijver. De Eco Gravity pompen zijn de meest energiezuinige uit het assortiment van Oase. Helaas zijn deze pompen slechts in 3 uitvoeringen verkrijgbaar (10.000, 15.000 en 20.000 ltr p/u).

Heb je een kleinere vijver? Dan kun je kiezen voor de Eco Premium pompen van Osae. Let wel op dat deze alleen als natte opstelling te gebruiken zijn. Daarentegen zijn de Oase AquaMax Dry vijverpompen van Oase alleen te gebruiken voor een droge opstelling.

De grote concurrent van de Oase pompen zijn de vijverpompen van Aquaforte. Deze Aquaforte pompen zijn zeer energiezuinig en zijn prijstechnisch aantrekkelijker dan de Oase pompen. Ook zijn de Aquaforte DM vijverpompen in meer capaciteitsklasse te verkrijgen.

Als laatste zijn er nog de Blue Eco vijverpompen. Waar de concurrentie ophoudt, gaan zij verder. Zo heeft het merk vijverpompen met een capaciteit van 120.000 liter per uur. Deze grote capaciteitsklasse samen met het feit dat de pompen zeer energiezuinig zijn maakt de Blue Eco vijverpompen uitermate geschikt voor grotere Koi vijvers.

En ben je er al uit welke pomp het voor jouw Koivijver wordt? Veel succes bij de keuze!

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen