Fonteinpomp voor vijver kopen? Let hierop!
01 juni 2018 

Fonteinpomp voor vijver kopen? Let hierop!

Ben je opzoek naar een fonteinpomp voor de vijver? Maar weet je niet welke pomp geschikt is voor jouw vijver en fontein?

Onderzoek dan eerst goed wat voor pomp je nodig hebt, en waar je op moet letten tijdens de aanschaf. Dit bespaart je niet alleen veel geld in de aanschaf, maar ook in het stroomverbruik van de fonteinpomp.

Maar waar let je dan op tijdens het kiezen van een fonteinpomp voor je vijver? Dat, en nog veel meer, ga ik je in dit artikel vertellen.

Mijn passie voor vijvers, en dan vooral Koi vijvers, is groot. Al vanaf kleins af aan ben ik bezig met vijvers en alles wat daarbij komt kijken. Met deze passie hoop ik andere vijvereigenaren te kunnen helpen. Vandaar dit artikel. 100% onafhankelijk, bedoelt om jou zo goed mogelijk te helpen.

Wat is een fonteinpomp

Een fontein in de tuin of vijver is prachtig. Kleine of grote vijverfonteinen, het maakt niet uit. Het kletterende geluid en de prachtige sproeivormen laten je heerlijk tot rust komen.

Zo zorgen fonteinen in de vijver voor meer beleving. Niet alleen in je vijver, maar in de hele tuin.

Voor een fontein heb je niet alleen de fontein of spuitstuk zelf nodig. Om die fontein te voorzien van water heb je een fonteinpomp nodig.

Deze fonteinpomp pompt water uit de vijver naar de fontein en zorgt zo voor een prachtig waterspektakel. Tenminste, als je de juiste fonteinpomp kiest voor je fontein.

Hoe werkt een fonteinpomp

De werking van een fonteinpomp is eigenlijk heel simpel uit te leggen. Een fonteinpomp pompt water uit je vijver op en spuit dat met een enorme kracht in een leiding waarop een sproeikop bevestigd is.

Door deze kracht en de fontein krijg je een prachtige waterbeleving in je vijver. Ook kan een kleine fonteinpomp gebruikt worden om water omhoog te pompen in een waterornament in de tuin.

Fonteinpompen zorgen naast een prachtig beeld voor meer belangrijke zaken in de vijver.

Afscheiding van schadelijke stoffen

Door het omhoog spuiten van het vijverwater verdwijnen schadelijke stoffen sneller uit het water. Deze stoffen zijn vooral schadelijk voor de vissen en andere beestjes in je vijver.

Vooral ammoniak en nitraat zijn grote boosdoeners in de vijver. Al met lage concentraties van deze stoffen kunnen je vissen eronder lijden.

Fontein-met-verlichting

Gelukkig neemt de lucht makkelijk ammoniak- en nitraatstoffen op. Zodra je vijverwater in de lucht sproeit filter de lucht de schadelijke stoffen eruit.

Een fontein in de vijver is dus een goede nitraat en ammoniak afscheider.

Circulatie van het water

Een ander voordeel van een fontein is dat het water circuleert in je vijver. Deze circulatie is essentieel voor een gezonde bacteriële huishouding.

Dankzij deze gezondere huishouding groeien planten en vissen beter. En is het makkelijker om je vijver helder te houden.

Ook zorgt de circulatie van vijverwater voor extra zuurstof. Wat wederom de bacteriële huishouding versterkt. Maar in de winter kan deze extra zuurstof wel eens hoognodig zijn voor je vissen.

Door een fonteinpomp het water in de winter te laten circuleren voorkom je dat de vijver dichtvriest. Hierdoor kan de vijver en de vissen altijd aan zuurstof komen.

Het kiezen van een fonteinpomp

Het kiezen van een fonteinpomp is niet zo makkelijk als het doen van de dagelijkse boodschappen. Er komt toch iets meer bij kijken.

Maar waar moet je opletten bij het kiezen van een fonteinpomp? Dat ligt eraan hoe jij de fonteinpomp gaat gebruiken, wat je budget is en waar je de fonteinpomp gaat plaatsen.

Gebruik van een fonteinpomp

Ga je de fonteinpomp puur gebruiken als decoratie? En heb je een aparte vijverpomp en/of filterinstallatie die voor de circulatie en filtering van het water zorgt?

Dan hoef je geen rekening te houden met de capaciteit van je vijver. Heb je dat niet? Dan moet je vijverpomp een minimaal aantal liters per uur verpompen voor een goede werking en gezonde vijver.

  • Vijver met veel vissen: eens per uur tot 2 uur de inhoud van de vijver rondpompen.
  • Vijver met weinig vissen: eens per 3 tot 4 uur de inhoud van de vijver rondpompen.

Let wel op: de capaciteiten van vijverpompen worden altijd als bruto capaciteit vermeld. Door opvoerhoogte en andere weerstanden gaat er veel capaciteit verloren. Hier lees je meer over de bruto en netto capaciteit van een vijverpomp>>

Kies daarom altijd een fonteinpomp met een iets grotere bruto capaciteit dan nodig is. De meeste fonteinpompen hebben een 2e uitgang waarmee je de capaciteit van de fontein kunt regelen.

Opvoerhoogte

De opvoerhoogte geeft aan hoe hoog de pomp het water omhoog kan pompen. Deze hoogte is het verschil tussen het aanzuigpunt van de pomp en de bovenkant van de fontein.

Met een hoge opvoerhoogte kun je dus een hogere fontein creëren. Over het algemeen geldt wel: hoe hoger de opvoerhoogte, hoe duurder de fonteinpomp is.

Zo zijn er enorm krachtige fonteinpompen met een opvoerhoogte tot wel 10 meter. Maar er bestaan ook fonteinpompen met een opvoerhoogte van 70 centimeter.

Energiezuinige fonteinpomp

Tegenwoordig is stroom ook niet meer voor niets. Voor 1 kWh betaal je op dit moment ongeveer 23 cent. Niet veel zou je zeggen.

Maar wel als je voor een grotere vijverpomp gaat. Deze verbruiken meer energie dan een kleine. Een duurdere vijverpomp in aanschaf maar met een aanzienlijk lager stroomverbruik kan binnen 1 of 2 jaar vaak al terug verdiend worden.

Stel je moet kiezen tussen de volgende twee fonteinpompen:

  • Fonteinpomp met een capaciteit van 9.000 liter per uur en 195 watt stroomverbruik per uur van 400 euro
  • Of een pomp met dezelfde capaciteit, maar een verbruik van 250 watt per uur en aanschafprijs van 250 euro.

De eerste pomp kost jaarlijks 395 euro aan stroom. Maar de 2e kost 110 euro aan stroom per jaar meer, namelijk 503 euro. Het prijsverschil in de aanschaf van 150 euro (400-250) tussen beiden pompen heb je dan al na iets meer dan een jaar al terug verdiend.

Enige kanttekening moet hierbij wel gemaakt worden. In bovenstaande berekening is uitgegaan van een fonteinpomp die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar aanstaat. Als jij een aparte filterpomp hebt, dient de fontein vooral als decoratie in de tuin. De fonteinpomp staat dan ook niet het hele jaar aan, maar slechts enkele uurtjes per dag of zelfs per week.

Overige zaken

Naast bovenstaande punten kun je het aanbod fonteinpompen verder filteren op basis van enkele overige zaken.

Denk hierbij aan de garantie en het merk van de pomp. Beide zeggen iets over de kwaliteit van de vijverpomp.

Daarnaast zijn er drijvende of staande fonteinpompen. Een drijvende fonteinpomp (incl. fontein) wordt vooral gebruikt in vijvers die te diep zijn om een staande fonteinpomp te plaatsen. Maar ook in vijvers met een oneffen bodem wordt gekozen voor drijvende fonteinen.

Wanneer je voor een staande vijverpomp kiest, moet je zorgen dat de pomp een stevige voetplaat heeft. Goedkopere fonteinpompen hebben vaak een kleine voetplaat waardoor de pomp nogal eens om kan vallen in de vijver.

Zelf bestel ik regelmatig spullen voor mijn vijver online. Dit doe ik bij een professionele en goed betaalbare website. Deze website heeft een groot aanbod vijverpompen voor scherpe prijzen.

Bekijk fonteinpompen

Drijvende fonteinpomp met of zonder verlichting

Zoals ik hierboven al kort noemende bestaan er drijvende en staande vijverpompen. Waarbij de drijvende vijverpompen gebruikt worden in de grotere vijvers.

Deze drijvende fonteinpompen zijn een soort eiland met een fonteinpomp in combinatie met een fonteinspuitstuk die op je vijver kan blijven drijven.

Drijvende-fonteinpomp-kiezen

Deze ‘eilanden’ zijn eventueel te voorzien van waterdichte verlichting voor een unieke waterbeleving in het donker. Kijkend naar prijs en energieverbruik zijn er 2 merken die met kop en schouder boven de concurrentie uitsteken.

Dit zijn Oase en Kasco. In de tabel hieronder zie je hoe energiezuinig deze drijvende fonteinpompen zijn, en andere specificaties over de pompen.


Oase PondJet EcoKasco 2400Kasco 3400
Capaciteit10.800 ltr p/u0,5 pk0,75 pk
Verbruik190 watt p/u484 watt p/u836 watt p/u
Garantie2+1 jaar2 jaar2 jaar
Aantal sproeikoppen05 stuks5 stuks

Beide drijvende fonteinen kunnen voorzien worden van verlichting. Maar let op, deze wordt er niet standaard bijgeleverd. Daarnaast is de Oase PondJet Eco aanzienlijk goedkoper. Alleen wordt die pomp geleverd zonder sproeikop. (met multifunctionele spuitkop bedoelt Oase de verbinding waar de sproeikop ingedraaid wordt).

Wil je een drijvende fonteinpomp met of zonder verlichting? Ga dan voor een Oase of Kasco fonteinpomp.

Welk merk fonteinpomp kiezen

Misschien vraag je jezelf af welk merk fonteinpomp je het beste kunt kiezen. Kies je voor een Oase pomp of voor een Ubbink pomp?

Aan keuze is er geen gebrek op de fonteinpompen markt. Kijk daarom rustig rond en kies een fonteinpomp die echt bij jouw vijver past. Neem bij die keuze de punten van hierboven in je achterhoofd mee.

Persoonlijk ben ik zeer goed te spreken over Oase pompen. Deze zijn prima betaalbaar, en zijn in veel verschillende uitvoeringen leverbaar. Ieder van deze uitvoeringen behoord tot de meest energiezuinige fonteinpompen in zijn klasse.

Om deze pompen energiezuinig te houden met je de vijverpomp regelmatig onderhouden. Ook is Oase een groot en degelijk Duits bedrijf, waardoor onderdelen altijd makkelijk aan te komen zijn voor deze pompen.

Kant-en-klare fontein

Wil je een echte waterbeleving naar je tuin toe halen? Dan heeft Oase iets unieks. Het Oase assortiment bestaat namelijk uit kant-en-klare fonteinen.

Een beetje vergelijkbaar met de drijvende fonteinpomp, die je alleen maar in het water hoeft te leggen. En het stekkertje in het stopcontact stoppen uiteraard.

Maar deze kant-en-klare fonteinen van Oase zijn een ware beleving voor je vijver en tuin. Door de vooraf geprogrammeerde programma’s haal je een heuse watershow naar je vijver.

Gaaf hé?! Wil je meer informatie over deze kant-en-klare fonteinen van Oase? Of wil je er direct eentje aanschaffen tegen de beste prijs? Klik hieronder.

Bekijk Oase Jumping Jet

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen