Vijver in de Tuin? Dit moet je weten
07 januari 2022 

Vijver in de Tuin? Dit moet je weten

Ben je bezig met het maken van een nieuw tuintonwerp? En zou je graag een gave vijver in jouw tuin willen hebben? Dan is het zaak om je goed voor te bereiden. Je moet niet alleen naar de plaatsing van de vijver kijken, maar ook bijvoorbeeld naar het soort vijver.

Wil je een natuurlijke vijver? Wil je een speciale koi vijver? Wil je een mini vijver? Of wil je een ‘normale’ vis vijver? De keuze is reuze en de keuze is volledig aan jou. Met dit artikel helpen wij je graag met het aanleggen van een vijver in jouw tuin.

Waarom voor een vijver in de tuin kiezen?

Is het aan te raden om bij de tuinaanleg voor een vijver te kijken? Ja, dat is zeker het geval. Als je een vijver in de tuin hebt, geniet je namelijk van meerdere voordelen:

  1. Een vijver is rustgevend. Een belangrijk voordeel is dat een vijver een rustgevend effect hebt. Je kunt heerlijk om de vijver heen zitten en kijken naar het water, het leven in het water en de plantjes in en rondom de vijver. Grote kans dat je even volledig tot rust komt.
  2. Een vijver heeft een prachtige uitstraling. Het is een feit dat een vijver qua uitstraling een aanwinst is voor jouw tuin. Je creëert met een vijver namelijk een fraai contrast, terwijl je hier ook nog de gewenste afwisseling mee weet te creëren. 
  3. Je kunt uit veel soorten vijvers kiezen. Bijkomend voordeel is dat je uit veel soorten vijvers kunt kiezen. Juist doordat je uit zoveel varianten kunt kiezen, ben je in staat om de perfecte vijver voor in jouw tuin uit te kiezen. Ongeacht wat jouw wensen zijn. Of hoe groot jouw tuin precies is.
  4. Goed voor de natuur. Een vijver is ook nog goed voor de natuur; veel dieren gaan zich namelijk in of rondom de vijver nestelen. Je kunt hierbij denken aan kikkers, aan libellen en aan salamanders. 
  5. Je hebt weinig omkijken naar een vijver. Een vijver schoonmaken is echt geen lastige klus. Zolang je alle vijver benodigdheden in huis haalt, zoals een vijverpomp, heb je niet al te veel omkijken naar de vijver. Nee, je hoeft eigenlijk alléén maar te genieten van de prachtige uitstraling van de vijver.

Waarom niet voor een vijver in de tuin kiezen?

Brengt een vijver alleen maar voordelen met zich mee? Nee, voordat je voor een tuin met vijver kiest, moet je ook goed rekening houden met enkele nadelen: 

  1. Aanwezigheid van muggen. Het water van de vijver trekt automatisch veel muggen aan; het ondiepe en stilstaande water is ideaal voor muggen om hun eitjes neer te leggen. Je hebt en houdt hierdoor last van (veel) muggen in de tuin.
  2. Een vijver aanleggen is niet goedkoop. Als je bijvoorbeeld een grote vijver aan wilt leggen, moet je behoorlijk diep in de buidel tasten. Gelukkig is het wel mogelijk om kosten te besparen. Dat doe je bijvoorbeeld door een klein vijvertje aanleggen of door voor een voorgevormde vijver te kiezen.

Tussen welke soorten vijvers kun je kiezen?

Heb je de hierboven besproken voor- en nadelen doorgenomen? En weet je nu 100% zeker dat je een vijver in jouw tuin wenst te hebben? Dan is het zaak om een keuze te maken tussen de vele soorten vijvers. Om je hier een handje bij te helpen, bespreken wij hieronder de belangrijkste criteria. Denk goed over deze criteria na en maak vervolgens een goede vergelijking. 

De verschillende soorten op een rijtje:

  1. Natuurlijke vijver. Bij een natuurlijke vijver aanleggen laat je eigenlijk alles over aan de natuur. Je laat de natuur zijn vrije gang gaan, waarbij je bijvoorbeeld ook géén vijverpomp gebruikt. Een natuurlijke vijver wordt overigens ook wel als een biologische vijver aangeduid. 
  2. Koi vijver. Een koi vijver in een vijver met daarin vissen; de welbekende koi vissen die uit Japan afkomstig zijn. Dit zijn vrij kostbare vissen, waardoor je echt een perfecte vijver aan moet laten leggen. Ook moet je deze vijver héél goed schoonhouden.
  3. Mini vijver. Je kunt ook voor een mini vijver kiezen; dit is een kleine draagbare vijver. Zo’n vijver komt bijvoorbeeld in een kleine tuin of op een balkon prima van pas.
  4. Plantenvijver. In een plantenvijver draait alles om planten en waterplanten. Een waterplant in een vijver is niet alleen fraai, maar draagt ook nog bij aan het ecologische systeem. Met de juiste waterplanten trek je namelijk veel insecten – en overige dieren – naar jouw tuin toe.
  5. Siervijver. Bij een siervijver kies je voor een combinatie van prachtige planten en vissen. Deze vijver kenmerkt zich door schoon water, door prachtige vissen en door sierlijke waterplanten. Hóe je zo’n siervijver precies ontwerpt, is uiteraard volledig aan jezelf om te bepalen.
  6. Spiegelvijver. Als je naar een spiegelvijver kijkt, heb je het idee dat je naar een spiegel kijkt. Deze vijver is namelijk ondiep en bestaat uit strakke vormen. Met dank aan zo’n vijver kun je overigens jouw tuin groter laten ogen.
  7. Terrasvijver. Wil je graag in jouw tuin heerlijk tot rust komen? Dan is een terrasvijver een prima optie. Rondom zo’n vijver zet je meubelen neer, waardoor de vijver een belangrijk onderdeel van jouw terras gaat vormen. Je geniet hierdoor optimaal van het leven in de vijver.
  8. Tuinvijver. Een tuinvijver kenmerkt zich door een combinatie van planten en vissen. Bij deze vijver is een goede voorbereiding heel belangrijk; je moet vooraf goed nadenken over de invulling, aankleding, afmetingen en vorm van een vijver.
  9. Visvijver. Zoals de benaming al doet vermoeden, kenmerkt een visvijver zich door de aanwezigheid van vissen. In zo’n vijver kom je ook géén waterplanten tegen; echt alles draait in een visvijver om de aanwezige vissen.
  10. Zwemvijver. Als je zelf in jouw tuin wilt zwemmen, kun je ook voor een zwemvijver kiezen. Zo’n vijver heeft een fraaie en natuurlijke uitstraling én is geschikt om zelf een verfrissende duik in te nemen. Uiteraard moet je de vijver hierbij wel vrij diep aangelegd worden.

vijver aanleggen

Naar welk soort vijver gaat op dit moment jouw voorkeur uit? Zet je wensen goed op een rijtje en let daarbij óók op de criteria die we hieronder bespreken.

Waar moet de vijver in jouw tuin komen?

Bij het maken van een tuinontwerp moet je tal van knopen doorhakken. Zo moet je goed nadenken over de totale indeling van jouw tuin. Mocht je een vijver in jouw tuin willen hebben, moet je ook goed over de plaatsing van de vijver nadenken. 

Een en ander is uiteraard ook afhankelijk van het soort vijver waar jouw voorkeur naar uit gaat. En welke andere elementen je in jouw tuinontwerp wilt verwerken. Denk in ieder geval heel goed na over de plaatsing van de vijver in jouw tuin.

Afmetingen en vorm van de vijver

Verder is het belangrijk om goed over de afmetingen en vorm van de vijver na te denken. Als je eenmaal weet waar de vijver moet komen, weet je ook hoe groot deze maximaal kan worden. Het is nu aan jou om een fraai vijverontwerp te maken, waarbij je uiteraard met deze afmetingen rekening houdt.

Hierbij moet je ook goed met de vorm rekening houden. Wil je het liefste een rechthoek vijver hebben? Wil je een cirkelvormige vijver hebben? Of geef je de voorkeur aan een strakke, vierkante vijver? De keuze is echt volledig aan jou. Ons advies is om hierbij goed naar de andere vormen in jouw tuin te kijken. De vijver zorgt voor de gewenste afwisseling in jouw tuin, maar uiteraard moet jouw vijver wel een onderdeel van de tuin gaan worden. 

Heb je een niet al te grote tuin? Dan kun je ook voor een kleine vijver kiezen. Weet je wat daarbij ook nog leuk is? Een kleine vijver met waterval; dankzij de waterval weet je het nodige leven in een kleine vijver te creëren.

Uitstraling van de vijver

Uiteraard moet je ook goed nadenken over de uitstraling van de vijver. Wil je graag een vijver hebben die natuurlijk oogt? Of gaat je voorkeur uit naar een strakke vijver? Bij een strakke vijver aanleggen moet je goed nadenken over de gehele uitstraling, maar ook over het te gebruiken materiaal. 

Denk ook goed na over de aankleding van de vijver. Wat plaats je bijvoorbeeld direct náást de vijver? Kies je hierbij voor een gazon? Kies je hierbij voor bestrating? Of kies je hierbij voor leuke beplanting? De keuze is aan jou.

Hoeveel geld wil je uitgeven?

Een ander belangrijk aspect is het prijskaartje. Hoeveel geld wil je uitgeven? En hoeveel geld kun je uitgeven aan een nieuwe vijver? Hierbij moet je ook rekening houden met de manier van een vijver aanleggen; doe je dit zelf of laat je dit doen? Over deze twee mogelijkheden vertellen we je hieronder in dit artikel meer.

Zelf een vijver aanleggen of een vijver aan laten leggen

Heb je de perfecte vijver voor in jouw tuin gevonden? Of wil je graag een natuurlijke vijver creëren door simpelweg een gat in de grond te graven? Voordat je van de gewenste vijver kunt genieten, moet je een belangrijke keuze gaan maken. Ga je de vijver zelf aanleggen? Of ga je een vijver aan laten leggen door een vijverspecialist?

Zelf een vijver aanleggen

Het zelf aanleggen van een vijver is kostentechnisch interessant. Een vijverspecialist is immers best prijzig, waardoor de totale kosten voor een vijver hoog op kunnen lopen. Je moet echter wel rekening houden met een flinke tijdsinvestering. Bovendien heb je specifiek gereedschap nodig, waar je ook weer geld aan uit moet geven. Als je zelf een vijver aan gaat leggen, kun je overigens ook naar een Intratuin vijver kijken. Dit is een standaard vijver die je relatief makkelijk in jouw tuin kunt plaatsen.

Een vijver aan laten leggen

Als je jarenlang van de vijver wilt genieten, kun je deze het beste aan laten leggen door een specialist. Hierbij kun je uitgaan van ongeveer de volgende prijzen: 

  1. Een zwemvijver: tussen de 25.000 en 40.000 euro
  2. Een natuurlijke vijver: tussen de 1.000 en 2.000 euro
  3. Een koi vijver: tussen de 4.000 en 5.000 euro

De exacte kosten zijn afhankelijk van het soort vijver waar je voor kiest. Maar, ook van de afmetingen van de vijver, van de wensen die je hebt, van de diepte van de vijver, van de aankleding van de vijver en van het tarief van de vijverspecialist. Het advies is daarom om meerdere offertes bij meerdere vijverspecialisten op te vragen.

Welke vijverbenodigdheden heb je nodig?

Met de aanschaf van de vijver ben je er nog niet. Je hebt namelijk ook nog allerlei vijverbenodigdheden nodig. Om deze vijverbenodigdheden te kopen, kun je een kijkje nemen bij bijvoorbeeld Vijverwereld en Vijverleven. Bij deze webshops vind je een divers aanbod van de beste vijverbenodigdheden.

Iets wat je zeker nodig hebt, is een vijver filter. Dit filter houdt het water schoon, waardoor vissen gezond kunnen leven. Kies je echter voor een natuurlijke vijver? Dan kies je juist níet voor een vijver; in dit geval laat je alles aan de natuur over.

Verder heb je ook zeker een vijverpomp nodig. Een vijverpomp zorgt ervoor dat het water helder blijft én in beweging blijft. Bovendien zorgt deze vijverpomp ervoor dat vervuild water afgevoerd wordt. Heb je voor een fontein in jouw vijver gekozen? Dan heb je ook een fonteinpomp nodig. 

vijver benodigdheden

Kies je er voor om zelf een vijver aan te leggen? Dan heb je ook nog vijverfolie nodig. Om de vijver goed schoon te kunnen houden, heb je overigens ook nog hulpmiddelen nodig. Zo kun je bijvoorbeeld een klein schepnetje gebruiken voor het wegscheppen van de bladeren uit de vijver.

Als je de vijver luxe aan wilt kleden, kun je ook nog voor vijverwarming en vijververlichting kiezen. Mocht je een grotere vijver hebben, komt een vijverstofzuiger ook prima van pas. Dankzij zo’n stofzuiger kun je de vijverbodem perfect schoonhouden.

Hoe kun je een vijver schoonhouden?

Daar waar geleefd wordt, ontstaat viezigheid. Dit geldt ook voor het leven in en rondom de vijver. Het advies is dan ook om af en toe de vijver goed schoon te maken. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je daar meerdere hulpmiddelen voor gebruiken.

Bij een vijver maken moet je bij voorkeur ook alvast rekening houden met het onderhoud. In de winterperiode is het zaak dat je de vijver ijsvrij gaat houden. Hoe je dit kunt doen? Dat doe je door gebruik te maken van een luchtpomp.

Hoe je precies de vijver schoon moet maken, is ook afhankelijk van het soort vijver waar je voor gekozen hebt. Laat je op dit gebied daarom goed adviseren door een specialist.

Veelgestelde vragen over een vijver

Hoe diep moet een vijver zijn?

Hoe diep een vijver moet zijn, is afhankelijk van het soort vijver. Een natuurlijke vijver moet bij voorkeur tussen de 80 en 100 centimeter diep zijn. Als je een vijver voor goudvissen aan wilt leggen, moet de vijver minimaal 90 centimeter diep zijn. Voor een koi vijver is het advies dat de vijver minimaal 120 centimeter diep moet zijn. 

Hoe lang duurt het voor vijver helder is?

Als je op dit moment last van troebel water in de vijver hebt, kun je dit het beste een paar weken aankijken. Verandert er niks aan de troebelheid van het water? Dan is het advies om de vijver heel goed schoon te maken. Mogelijk kun je ook een nieuwe vijverpomp kopen; deze pomp voert het vervuilde water op een efficiënte manier af.

Wanneer vijver schoonmaken?

Een vijver kun je het beste in het najaar schoonmaken. Die periode leent zich uitstekend voor een uitgebreide schoonmaakbeurt van de vijver. Gedurende het jaar kun je echter altijd wel iets aan de vijver schoonmaken. In het voorjaar kun je de vijver bijvoorbeeld goed schoonmaken voor de komende zomer. 

Hoe lang kan een vijver zonder pomp?

In principe kan een vijver eindeloos zonder pomp. Als je besluit om géén pomp in de vijver te plaatsen, is het vooral zaak dat je de juiste waterplanten in de vijver zet. De juiste waterplanten zorgen er voor dat het gewenste biologische evenwicht in de vijver behouden blijft.

Groene vijver; wat te doen?

Als je een groene vijver hebt, is het advies om onderstaande tips op te volgen:

  1. Verbeter de hardheid van het water
  2. Zorg voor voldoende CO2
  3. Bestrijd de zweefalgen die in het water aanwezig zijn
  4. Plaats nieuwe of extra waterplanten/zuurstofplanten

Welke vissen in vijver?

In een vijver kun je in principe allerlei soorten vissen laten leven. Je kunt voor bijvoorbeeld goudvissen kiezen, maar ook voor de welbekende Japanse koi vissen. Een en ander is wel afhankelijk van het soort vijver, de diepte en de afmetingen.

strakke vijver aanleggen

Wanneer vissen in vijver plaatsen?

Als je zes weken geleden de vijver met water hebt gevuld, kun je de vissen in de vijver laten. Als je de vissen té vroeg in de vijver stopt, eten de vissen te veel watervlooien op. Deze watervlooien zijn juist nodig om de alg in de vijver op te eten. Wacht dus zeker zes weken na het vullen van de vijver met het water.

Vijver dichtgooien; welk zand?

Je kunt in principe normaal zand gebruiken, maar het is beter om zwarte aarde te gebruiken. Dankzij de zwarte aarde kun je vervolgens gras of planten op de plek van de voormalige vijver aanbrengen. Met normaal zand is dat niet mogelijk. 

Hoe maak ik een vijver?

Een vijver maken is op zich niet al te lastig, zolang je hier maar veel tijd voor vrij maakt. Maak eerst een ontwerp van de vijver, graaf het gat voor de vijver volgens uit, leg folie leggen in het gat, vul de bodem van het gat nu met bijvoorbeeld substraat of grond en vul het gat vervolgens met water. Nu hoef je nog maar één ding te doen: de vijver op een mooie manier aan te kleden.

Wat kost een vijver?

De kosten van een vijver zijn afhankelijk van tal van factoren. Onder andere het soort vijver, de afmetingen, de vorm, de aankleding, de diepte en het tarief van de vijverspecialist spelen een belangrijke rol. Je kunt in ieder geval van de volgende tarieven uitgaan:

  1. Zwemvijver: tussen de 25.000 en 40.000 euro
  2. Natuurlijke vijver: tussen de 1.000 en 2.000 euro
  3. Koi vijver: tussen de 4.000 en 5.000 euro
Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen