Welke vijverpomp is geschikt voor je vijver?
22 mei 2018 

Welke vijverpomp is geschikt voor je vijver?

Het snel stromende water van een beekloop, of het water wat van een waterval klettert is heel rustgevend. Daarvoor is wel een vijverpomp nodig. Maar welke vijverpomp is geschikt voor een beekloop of waterval?

Vijverpompen worden niet alleen gebruikt voor een beekloop of waterval. Een filterinstallatie is totaal nutteloos zonder een vijverpomp. Ook kun je een vijverpomp gebruiken voor een prachtige fontein.

Hoe weet je wat de beste vijverpomp is voor jouw vijver? Even in het tuincentrum aan een verkoper vragen? Nou.. dat zou niet mijn eerste keus zijn. Deze verkopers zijn alleen gericht op verkopen en het halen van hun targets.

Verstandiger is het om eerst op het internet wat informatie te verzamelen over welke pomp voor jouw vijver geschikt is. En daar was je wellicht net mee bezig, omdat je op deze pagina terecht bent gekomen.

Zelf ben ik een groot fan van Koi’s en heb ik een vijver van 35.000 liter. Bijna dagelijks ben ik bezig me deze hobby. Vissen kweken, vijver aanpassen en beurzen bezoeken. Ik kom dan veel nieuwe technieken tegen.

Ik vind dat iedereen tegen zo min mogelijk kosten van de beste kwaliteit vijver moet kunnen genieten. Daarom heb ik dit artikel geschreven. Geheel onafhankelijk om jou de beste keuze te laten maken voor een vijverpomp.

Waarom een vijverpomp

Veel verkopers beweren dat elke vijver een vijverpomp nodig heeft. Maar is een vijverpomp nodig bij elke vijver? Nee, zeker niet! Natuurlijke vijvers met veel zuurstofplanten en andere waterplanten hebben geen pomp nodig. De planten houden het water leefbaar voor de vissen.

Vijvers die schoon gehouden worden op basis van filters hebben een vijverpomp nodig. Bijvoorbeeld een Koi vijver. Dat type vijver kan niet schoon en leefbaar blijven voor de Koi’s zonder een goede pomp en de juiste filters.

Niet alleen filters hebben een vijverpomp nodig om te functioneren. Ook waterpartijen, zoals een beekloop, waterval of fontein werken alleen met de juiste vijverpomp.

Het type vijver en de gewenste waterpartij bepalen dus of een vijverpomp nodig is. Bij een gewenste waterpartij, zoals een beekloop, bepaalt de opvoerhoogte en de breedte van de beekloop de minimale capaciteit die een pomp nodig heeft. (Hierover later meer).

Wat doet een vijverpomp

Sommige (toekomstige) vijvereigenaren denken dat een vijverpomp de vijver schoon houdt. Dat is helaas niet zo. Deze misopvatting komt door het roosterkapje wat voor de ingang van de pomp zit.

Dat roosterkapje is bedoeld om grof vuil uit de pomp te houden. Zonder dat kapje zou je pomp verstopt raken en kapot gaan. Een vijverpomp werkt dus niet als een filter die de vijver schoon houdt.

Maar wat doet een vijverpomp dan wel? Een vijverpomp kan op de volgende manieren worden gebruikt:

  • Vuil water van de vijver naar de filters pompen
  • Schoon water uit de filters naar de vijver pompen
  • Water van de vijver naar het hoogste punt van een beekloop of waterval pompen
  • Water met hoge kracht in een speciale kop pompen zodat er een fontein ontstaat

Schrik niet. Je hebt geen 3 pompen nodig om water naar en uit je filters te pompen om het vervolgens door een beekloop te laten lopen. Een filteropstelling die even hoog staat als het waterniveau in je vijver heeft maar 1 pomp nodig om het water eruit te pompen. Het water stroomt en namelijk vanzelf in. Dit is op onderstaande afbeelding schematisch weergegeven.

wat-doet-vijverpomp-1

Bij een filteropstelling boven het waterniveau is er maar 1 vijverpomp nodig om het water erin te pompen. Door het hoogte verschil tussen de filters en de vijver loopt het water er vanzelf uit. Het water wat eruit loopt kun je eventueel door een beekloop laten stromen.

Zodoende heb je geen 3 pompen, maar slechts 1 vijverpomp nodig!

Hoe een vijverpomp kiezen

Een vijverpomp is niet iets wat je jaarlijks koopt (hopelijk). Het is dus belangrijk om een vijverpomp te kopen die bij je vijver past. Maar ook een pomp die de juiste prijs en kwaliteitsverhouding heeft. Houd daarbij ook rekening met de kosten voor onderhoud en de levensduur van de vijverpomp.

Wat voor vijverpomp je nodig hebt hangt af van hoe je deze gaat gebruiken. Ga je met de pomp water in de filters pompen? Kies dan voor een filterpomp. (hierover later meer).

Als je een nieuwe vijverpomp gaat kopen moet je letten op:

  • Capaciteit van de pomp
  • Maximale opvoerhoogte van de pomp
  • Energieverbruik
  • Gebruik van de pomp (filterpomp, fonteinpomp etc.)
  • Kwaliteit van de pomp. Het merk van de vijverpomp zegt hier al veel over.

Hieronder worden deze eisen aan een vijverpomp toegelicht.

Welke capaciteit vijverpomp heb je nodig

Een vijverpomp met een te lage capaciteit zorgt voor problemen in de vijver. Denk aan troebel en vies water omdat er te weinig water door de filters stroomt. Of een waterval of beekloop dat een miezerig waterloopje is door te weinig pompcapaciteit.

Dan kun je beter een te grote vijverpomp nemen dan een te kleine, nietwaar? Nou, niet helemaal. Een te grote vijverpomp heeft als nadeel dat die meer geld kost in zowel de aanschaf als het stroomverbruik.

Hoe groot moet de vijverpomp dan zijn? Welke capaciteit je vijverpomp moet hebben kun je berekenen. Bij deze berekening kijk je naar de inhoud van je vijver. Dit kan in liters (ltr) of in kuubs (m3) zijn.

Bij het berekenen van de capaciteit van je vijverpomp zorgt je ervoor dat de inhoud van je vijver 1 keer per 3 tot 4 uur door de filters wordt gepompt. Voor een gewone vijver is dit voldoende. Bij een Koi vijver is de berekening 1 keer per 1 tot 2 uur. (zie “Vijverpomp voor Koi vijver”).

Of je dichter bij de 3 of 4 uur zit hangt af van het aantal vissen en planten in je vijver. Hoe meer vissen, des te sneller je de inhoud van je vijver door de filters moet pompen. Vijverplanten hebben een filterende werking en met meer planten kun je dichter bij de 4 uur zitten.

Waar je rekening mee moet houden tijdens het berekenen van de benodigde capaciteit voor je vijverpomp is de bruto en netto capaciteit van een vijverpomp.

Bruto en netto capaciteit van een vijverpomp

Een vijverpomp heeft een bruto en een netto capaciteit. Bruto capaciteit is het aantal liters dat een vijverpomp per uur kan verpompen zonder enige vorm van weerstand. Dit is gemeten direct bij de uitgang van de pomp.

Producenten van vijverpompen vermelden de bruto capaciteit altijd op de doos en in de artikelomschrijving. Maar let op: denk niet dat een vijverpomp met een bruto capaciteit van 2500 ltr/uur voldoende is voor een vijver van 10.000 liter.

Maar 10.000 gedeeld door 2.500 zorgt er toch voor dat de gehele inhoud van de vijver 1 keer per 4 uur door de filters stroomt?

Nee! Tijdens het verpompen heeft een vijverpomp last van allerlei weerstanden. Hierdoor is de werkelijke of netto capaciteit van een vijverpomp lager dan de bruto capaciteit. Door welke weerstanden ontstaat er een verschil tussen de bruto en netto capaciteit? Dat zijn:

  • Horizontale leidingen (1% verlies per strekkende meter)
  • Hulpstukken in het leidingwerk (verlies afhankelijk van diameter)
  • Maximale opvoerhoogte (hoogte afhankelijk per pomp)

De maximale opvoerhoogte geeft aan hoe hoog een vijverpomp het water maximaal kan verpompen. Je berekent de benodigde opvoerhoogte door het hoogteverschil te meten tussen de vijverpomp en het punt waar het water naartoe gepompt wordt.

Hulpstukken in het leidingwerk, zoals bochten, zorgen voor een enorm verlies van capaciteit. Hoeveel het verlies is wordt bepaald door de diameter van de leidingen en het soort hulpstuk.

In de tabel hieronder zie je hoeveel procent van de capaciteit van je vijverpomp verloren gaat. Uit de tabel blijkt dat reguliere 90 graden bochten enorme capaciteitsverliezers zijn. Plaats liever 2 keer een 45 graden bocht of een 90 graden bocht met een grote ronding.

Capaciteit-vijverpomp-berekenen

Capaciteit vijverpomp berekenen: rekenvoorbeeld

Om te verduidelijken hoe je de capaciteit van een vijverpomp kunt berekenen zie je hieronder een rekenvoorbeeld. In dat rekenvoorbeeld ben ik uit gegaan van een inhoud van een vijver van 20.000 liter.

Deze inhoud wil je 1 keer per 3 tot 4 uur rondgepompt hebben. De benodigde bruto capaciteit van de vijverpomp moet 5.000 tot 6666 liter zijn (20.000/3 of 4). Met dit gegeven kan je opzoek naar een vijverpomp van minimaal 6666 liter.

De eerstvolgende capaciteitsklasse na de 6.000 liter vijverpompen is de 8.000 liter. Op het internet kom je een vijverpomp tegen van 8.000 liter per uur die een maximale opvoerhoogte van 4,5 liter heeft (Merk: Aquaforte DM-8000). Stel dat het leidingwerk bestaat uit:

  • Opvoerhoogte van pomp tot aan de filters is 2 meter.
  • Aantal meter horizontale buizen is 3 meter met een diameter van 32mm.
  • Aantal bochten is 3 stuks.

Hoeveel capaciteit een vijverpomp verliest voor de opvoerhoogte is per pomp verschillend. Voor de Aquaforte pompen zie je dat in de afbeelding hieronder. De DM-8000 is het type pomp wat we in dit voorbeeld gebruiken.

Berekening-opvoerhoogte-vijverpomp

Bij een opvoerhoogte van 2 meter blijft er nog maar 5.500 netto capaciteit van de vijverpomp over. Daarnaast verliest de vijverpomp nog capaciteit door bochten en leidingen.

Met behulp van de tabel hierboven reken je uit hoeveel procent van de capaciteit van je vijverpomp verloren gaat per bocht of T-stuk. Uit de tabel blijkt dat 3 reguliere 90 graden bochten met diameter 32 mm zorgen voor een verlies van 480 liter (8.000 ltr x 2% x 3 = 480 ltr).

In dit rekenvoorbeeld blijft er 5.020 liter aan netto capaciteit van de vijverpomp over (5.500 – 480 = 5.020 liter). Deze 5.020 netto capaciteit zorgt ervoor dat de inhoud van de vijver 1 keer per 4 uur wordt rondgepompt (20.000 / 5.020 = 3,98, ofwel 4 uur).

Een pomp van 8.000 liter bruto per uur is in deze situatie het minimale wat nodig is. Iets meer capaciteit, zoals een vijverpomp met 9.000 of 10.000 liter bruto capaciteit is ook niet erg. Je hebt dan iets meer marge om het water snel schoon te filteren wanneer het troebel is geworden.

Stap voor stap de capaciteit van een vijverpomp berekenen

In het rekenvoorbeeld hierboven is uitgelegd hoe je de benodigde capaciteit van een vijverpomp vaststelt. Als je dat rekenvoorbeeld voor de eerste keer ziet lijkt het misschien heel lastig.

Dat is het niet. In het stappenplan hieronder lees je daarom stap voor stap hoe je de bruto en netto capaciteit van een vijverpomp kunt berekenen.

  1. Bereken de inhoud van je vijver
  2. Reken de bruto capaciteit uit
  3. Zoek een pomp in de eerste volgende capaciteitsklasse
  4. Bekijk de situatie waar de pomp komt te staan. Zoals aantal bochten, meters horizontale leiding en opvoerhoogte.
  5. Bereken de verloren capaciteit door de opvoerhoogte (zie capaciteitsverliestabel per merk pomp).
  6. Bereken hoeveel capaciteit er verloren gaat door bochten, T-stukken en rechte meters leiding (zie tabel).
  7. Trek het verlies van de opvoerhoogte en de leidingen met hulpstukken van de bruto capaciteit af.
  8. Bereken hoeveel tijd het kost om de gehele vijverinhoud 1 keer rond te pompen.

Is deze circulatietijd binnen de range van 3 tot 4 uur? Dan is de vijverpomp geschikt voor jouw vijver. Als het aantal uren meer is dan 4 raad ik je aan om een grotere pomp te kiezen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een vijverpomp?

Eerder heb je al gelezen hoe je een geschikte vijverpomp kunt kiezen. Twee criteria daarvan, capaciteit van de pomp en opvoerhoogte, zijn hierboven uitgewerkt. Stroomverbruik van een vijverpomp en de kwaliteit zijn nog niet besproken.

Een energiezuinige vijverpomp kopen lijkt logisch. Toch kiezen veel vijvereigenaren eerder voor een goedkope pomp boven een energiezuinige vijverpomp. Achteraf kost die goedkopere vijverpomp juist meer geld door het enorme stroomverbruik.

Bedenk even dat een vijverpomp voor de filters 24 uur per dag, 365 dagen per jaar aanstaat. Wat denk je dat een stroomverbruik van 80 watt of 250 watt per uur je op jaarbasis scheelt? Uitgaande van een energieprijs van 23 cent per kWh bespaart de energiezuinige vijverpomp je ruim 340 euro per jaar.

Een kwalitatieve en energiezuinige pomp kan dan misschien 400 of 500 euro meer kosten. Maar door het verminderde stroomverbruik heb je de duurdere pomp binnen 2 jaar al terug verdient. Daarnaast worden de energiezuinige pompen vaak geproduceerd door bekende en innoverende bedrijven die hoge kwaliteit producenten leveren. Door een betere kwaliteit pomp gaat die al snel 2 tot 4 jaar langer mee!

Maar waar herken je een kwalitatief goede vijverpomp aan? Vijverpompen met een keramische as presteren over het algemeen beter. Deze as heeft minder onderhoud nodig en kan beter tegen het vuil uit de vijver.

Vijverpomp voor Koi vijver

In het rekenvoorbeeld hierboven is uitgegaan van een normale vijver. Geen Koi vijver dus! Omdat Koi’s nogal vervuilende vissen voor je vijver zijn heb je altijd een filterinstallatie nodig.

1 keer per 3 tot 4 uur de totale vijverinhoud door de filters pompen is voor een Koi vijver niet genoeg. Ook niet als er een plantenvijver verbonden is aan de Koi vijver.

Zorg ervoor dat je vijverpomp de totale inhoud van je Koi vijver 1 keer per uur of per 2 uur door de filters pompt. Dit betekent dat de capaciteit van een filterpomp voor een Koi vijver veel groter moet zijn dan die voor een vijver zonder Koi’s.

vijverpomp voor koi vijver

De berekening voor de capaciteit van een vijverpomp voor een Koi vijver is hetzelfde als in de berekening hierboven. Vervang alleen eens per 3 tot 4 uur naar 1 tot 2 uur.

Wil je weten wat de beste vijverpompen zijn voor je Koi vijver? En waar je die het beste kunt kopen? Bekijk dan eens dit artikel over vijverpompen voor je Koi vijver>>

Vijverpomp voor zwemvijver

Hoe kies je een vijverpomp voor je zwemvijver? Daar komt iets meer bij kijken dan een vijverpomp voor een gewone of Koi vijver kiezen. Wat betreft de capaciteitsbehoefte voor de pomp is die hetzelfde als voor een gewone of Koi vijver, namelijk:

  • Zwemvijver zonder Koi’s: eens per 3 tot 4 uur de gehele vijverinhoud rondpompen.
  • Zwemvijver met Koi’s: eens per 1 tot 2 uur de gehele vijverinhoud rondpompen.

Zie ook de berekening voor de netto benodigde capaciteit van een vijverpomp in het rekenvoorbeeld hierboven.

Naast de capaciteit moet je bij een vijverpomp voor een zwemvijver ook rekening houden met wettelijke regels. Bij de keuze van een pomp voor je zwemvijver krijg je te maken met de IP68 norm. Deze norm zegt dat je vijverpomp onder alle omstandigheden waterdicht moet zijn. En de kabel moet aangegoten zijn.

Kies voor een vijverpomp die geschikt is voor zowel een natte opstelling (in het water) als een droge opstelling (buiten de zwemvijver). De geschiktheid voor de natte opstelling heb je nodig om te voldoen aan de IP68 norm. Maar de droogopstelling is veel belangrijker als je het mij vraagt. Plaats een vijverpomp voor een zwemvijver altijd buiten het water. Met een pomp in het water bestaat er de kans op elektrocutie.

Voor je eigen veiligheid zou ik in een zwemvijver altijd gaan voor een 12 volt vijverpomp. Mocht de stroom door wat voor reden dan ook ooit in aanraking komen met het water, dan is het maar 12 volt. Dat voltage is totaal niet gevaarlijk voor mensen. Klik op de knop hieronder om de beste en veiligste 12 volt zwemvijverpompen van dit moment te bekijken.

Bekijk 12-volt zwemvijverpompen

Vijverpomp voor beekloop en waterval

Een waterval of beekloop is prachtig. Maar beide vragen veel tijd voor het aanleggen ervan. Na veel tijd besteed te hebben aan het bouwen van een waterval of beekloop zou het zonde zijn als je vijverpomp daarvoor te klein is. Een grote waterval met een klein straaltje water is zonde van alle tijd en moeite. Of wat dacht je van een brede beekloop die heel langzaam stroomt? Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Kies daarom voor een vijverpomp die de capaciteit van je waterval of beekloop aankan. Maar wat is de meest geschikte vijverpomp voor een beekloop of waterval? Voor die keuze moet je rekening houden met 2 dingen, namelijk:

  1. Opvoerhoogte van de pomp
  2. Breedte van de waterval of beekloop

Kies een vijverpomp met een opvoerhoogte die hoger is dan je waterval of beekloop. Zoals eerder al genoemd is deze opvoerhoogte gerekend vanaf de vijverpomp tot het hoogste punt. Kijk in de tabel van het merk vijverpomp goed naar hoeveel netto capaciteit de pomp nog over heeft op de door jouw gewenste opvoerhoogte.


Ook is de breedte van een waterval of beekloop belangrijk om een goede keuze te maken. Een brede waterval of beekloop vraagt namelijk meer water dan een smallere. Hoe snel je de beekloop of waterval wilt laten stromen bepaalt ook hoeveel capaciteit je vijverpomp nodig heeft.

In de tabel hieronder zie je hoeveel netto capaciteit (!) je vijverpomp nodig heeft. Dit is dus het aantal liters wat een vijverpomp per uur moet geven rekening houdend met de opvoerhoogte.

Breedte15 cm40 cm70 cm
Zacht stromend1.000 l/u2.500 l/u4.800 l/u
Sterk Stromend1.500 l/u4.000 l/u7.000 l/u

Benodigde vijverpomp capaciteit voor waterval of beekloop berekenen

Niet alle fabrikanten vermelden een tabel met de netto capaciteit per opvoerhoogte. Zoals het schema van de vijverpompen van Aquaforte hierboven. Of misschien wil je wel een bredere waterval of beekloop dan de maten die hierboven in de tabel zijn gegeven.

Hoe kun je de benodigde pompcapaciteit dan berekenen voor je waterval of beekloop?

Voor de berekening van de opvoerhoogte kun je de stelregel aanhouden om de bruto capaciteit van de vijverpomp te delen door de door jouw gewenste opvoerhoogte.

Stel je hebt een vijverpomp met een bruto capaciteit van 15.000 liter per uur en een waterval of beekloop van 3 meter hoog. De netto capaciteit van de vijverpomp is dan 5.000 liter (5 m3) per uur.

Wat betreft de breedte van de beekloop of waterval kan je de benodigde netto capaciteit makkelijk berekenen. Maak eerst de keuze of je een zacht of sterk stromende beekloop of waterval wilt. Pas daarna een van deze berekeningen toe:

  • Zacht stromend: breedte beekloop of waterval (in cm) x 65
  • Sterk stromend: breedte beekloop of waterval (in cm) x 100

De uitkomsten van deze berekening moet je afronden zodat je er een geschikte pomp bij kunt vinden. Een vijverpomp van 4158 liter per uur bestaat namelijk niet. Rond dit af naar 4.500 of 5.000 liter. Wil je variëren van snel stromend naar zacht stormend? Dan raad ik je aan om te kiezen voor een pomp met frequentieregelaar.

Meer weten over regelbare vijverpompen? Of wil je een geschikte vijverpomp voor je waterval of beekloop uitkiezen? Ga dan voor Aquaforte DM vijverpompen. Deze pompen zijn energiezuinig, zeer betaalbaar en van een goede kwaliteit.

Vijverpomp voor fontein

Fonteinen heb je in veel verschillende vormen en maten. Met verschillende sproeikoppen kun je de sproeivorm van een fontein bepalen. Kies je voor een dikke straal omhoog? Of zie je liever tientallen dunne waterstraaltjes de lucht in gaan? Er zijn heel veel keuzemogelijkheden wat betreft vijverpompen voor een fontein. Maar hoe weet je welke vijverpomp je nodig hebt voor jouw droomfontein?

Om een goede keuze te maken voor een fonteinpomp kijk je naar het soort vijver dat je hebt. En waar je de pomp wilt plaatsen. Daarbij moet je ervoor zorgen dat de sproeikop van de fontein altijd iets boven het vijverwater uitkomt.

Is de vijver op dat punt heel diep? Of is de ondergrond ongelijk? Dan is het in veel gevallen niet mogelijk om de pomp met fontein op de vijverbodem te plaatsen. In dat soort gevallen kun je kiezen voor een drijvende fontein.

De meeste fonteinpompen worden geleverd met meerdere opzetstukken. Zo kun je altijd kiezen welke fontein je het beste vindt passen bij je vijver. De benodigde capaciteit van een fonteinpomp is afhankelijk van de gewenste sproeihoogte en -diameter.

Wil je meer weten over sproeivormen van een fontein? Of wil je weten welke fonteinpomp het beste bij jouw vijver past? Klik hier om te lezen welke fonteinpomp bij jouw vijver past>>

Tips voor de aanleg en onderhoud van een Koi vijver

In dit artikel heb je gelezen waar je op moet letten voor de aanschaf van een vijverpomp. Ik hoop dat je voldoende informatie hebt om een goede keuze te maken.

En zoals ik al eerder in dit artikel heb gezegd:

Ga niet alleen voor de goedkoopste vijverpomp, maar kijk ook naar energieverbruik en levensduur.
Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen