Onderhoud aan de vijverpomp? Zo doe je dat!
20 juni 2018 

Onderhoud aan de vijverpomp? Zo doe je dat!

Onderhoud jij de vijverpomp?

Bijna in elke vijver wordt water gecirculeerd door een vijverpomp. Zoals je als vijvereigenaar weet komt er onderhoud aan je vijver. Denk aan het verwijderen van bladeren of het schoonmaken van de filters.

Maar hoe zit het met de vijverpomp. Heeft een vijverpomp onderhoud nodig? En zo ja hoe doe je dat?

In principe heeft een vijverpomp geen onderhoud nodig. Maar met een paar simpele onderhoudstaken verleng je de levensduur van je vijverpomp aanzienlijk.

Waaruit het onderhoud van een vijverpomp bestaat vertel ik je op deze pagina. Ook vertel ik je wat je kan doen om het schoonmaken van je vijverpomp makkelijker te maken.

En weet jij of je een vijverpomp ’s nachts of in de winter kan uitzetten? In dit artikel lees je het.

Wat doet een vijverpomp

Vijverpompen zijn er in vele merken, maten en prijzen. De verschillende vijverpompen hebben uiteenlopende functies. Maar wat doet een vijverpomp nu eigenlijk?

Dat kan heel verschillend zijn. En is afhankelijk van je vijver en de opstelling van je vijverpomp. Wanneer de vijverfilters op hetzelfde niveau staan als het vijverwater, dan pompt een vijverpomp schoon water uit de filters terug in de vijver.

Ook kunnen je filters boven het waterniveau van de vijver zijn opgesteld. Een pomp zorgt dan dat er vuil water in de filters gepompt wordt.

Andere functies van een vijverpomp zijn het voorzien van water voor een beekloop, waterval of fontein. De functie die de vijverpomp bij jou in de vijver heeft is bepalende voor welke vijverpomp je het beste kunt kopen.

Wanneer je de vijverpomp kunt uitzetten

Moet je een vijverpomp nu wel of niet uitzetten ’s nachts of tijdens een winter? Dit is een vraag die nog vaak gesteld wordt door beginnende vijvereigenaren.

Of een vijverpomp altijd aan moet staan hangt af van de functie van de vijverpomp. Een vijverpomp voor je beekloop of waterval hoeft niet continue aan te staan. Tenzij er een filter tussen geplaatst is.

Een fonteinpomp in je vijver hoeft ook niet altijd aan te staan. Ik adviseer je zelfs om deze regelmatig uit te zetten.

Dit verlengt niet alleen de levensduur, maar vermindert ook het stroomverbruik. En wat heb je eraan als de fontein de hele nacht aan het sproeien is?

Waarom de vijverpomp uitzetten niet slim is

Filterpompen zijn vijverpompen die je filters voorzien van water. Dit type vijverpompen kun je het beste niet uitzetten gedurende het groeiseizoen (maart – oktober).

Wanneer je de vijverpomp zou uitzetten wordt de vijver snel troebel. Vooral bij een Koi vijver gaat dat snel. Het kost daarna extra moeite om het water weer helder te krijgen.

vijverpomp-uitzetten

Een ander nadeel van het uitzetten van je filterpomp is het verlies van goede bacteriën. Vooral een natuurlijke vijver zit vol met bacteriën die je vijver gezond houden. Maar ook in andere vijvers zitten belangrijke bacteriën voor de vijver en je vissen.

Kortom: een vijverpomp die je filters voorziet van water tijdens het groeiseizoen uitzetten is nooit slim. Al is het maar voor enkele dagen. Ook ’s nachts moet je deze vijverpomp NIET uitzetten.

Vijverpomp uitzetten in de winter

Na het groeiseizoen komt je vijver en de vissen erin tot rust. De vissen eten niet meer en hebben minder ontlasting waardoor de vijver minder vuil wordt. De vijverpomp kan uit zou je zeggen.

…Niet helemaal. In de maanden oktober en november valt er veel blad. Als dat in de vijver terecht komt zakt het naar de bodem. Op de bodem gaan de bladeren rotten en komen er allerlei rottingsbacteriën vrij.

Deze bacteriën zijn slecht voor de vissen in je vijver. In een kleine vijver met relatief veel planten worden deze bacteriën er vrij makkelijk uitgefilterd door de planten.

In een grotere vijver met weinig planten worden deze bacteriën er niet op een natuurlijke manier uitgefilterd, zoals een Koi vijver. Het is daarom aan te raden om de vijverpomp aan te laten.

Als je de vijverpomp in de winter aanlaat controleer dan regelmatig of de pomp niet dichtvriest.

Vijverpomp onderhoud

Maar hoe onderhoud je een vijverpomp eigenlijk? En wanneer doe je dat als je pomp het hele jaar door hoort te draaien?

Wanneer je vijverpomp alleen in het groeiseizoen aanstaat kun je deze buiten het groeiseizoen onderhouden. Haal de vijverpomp uit de vijver of maak deze los van zijn aansluitpunt.

Controleer de pomp op de volgende punten:

  • Aanslag of afzettingen in de pomp
  • Beschadigingen in kabel of aan behuizing
  • Beschadigingen aan de aandrijfas en lagers
  • Vuil in de rotor

1 keer per jaar dit controleren is ruim voldoende. Zorg er na deze controle voor dat je de pomp 100% droog maakt en op een droge en vorstvrij plaats opbergt.

Wanneer de vijverpomp 24 uur per dag 365 dagen per jaar aanstaat (Koi vijver) controleer de pomp dan 2 keer per jaar op bovenstaande punten. 1 keer in het groeiseizoen en 1 keer daar buiten.

Aanslag of afzettingen

Bij normaal gebruik van een vijverpomp zullen beschadigen aan de aandrijfas en lagers niet snel voorkomen. Controleer hier wel altijd even op. Haal hiervoor de pomp uit het water en draai hem open.

Je ziet dan eerst de rotor zitten. Haal eventueel vuil uit deze rotor en controleer op aanslag zoals bijvoorbeeld kalkaanslag. Zit er kalkaanslag op de rotor? Haal deze dan los en leg deze 1 dag in een licht zuur, zoals schoonmaakazijn.

Voor het schoonmaken van de vijverpomp is het belangrijk om verder in de behuizing te kijken naar aanslag of kalkafzetting. Verwijder deze aanslag of kalkafzetting met schoonmaakazijn.

Zet hierna de pomp weer in elkaar. En berg hem op of plaats hem terug in de vijver.

Vijverpomp schoonmaken

Naast het 1 of 2 keer per jaar controleren en onderhouden van je vijverpomp is ook belangrijk om je vijverpomp schoon te maken.

Maar hoe kun je de vijverpomp reinigen?

Tijdens het schoonmaken van je vijverpomp ben je vooral algen aan het verwijderen. Algen komen voor het aanzuigpunt van je pomp te zitten en beperken de capaciteit van je vijverpomp.

hoe-vijverpomp-schoonmaken

Het gevolg hiervan is dat je minder snel de vijver filtert waardoor de vijver troebel kan worden. Ook kosten deze algen extra stroom omdat de pomp harder moet werken.

De groei van algen wordt gestimuleerd door zonlicht. Hoe meer zonlicht hoe harder de algen groeien. Tijdens zonnige weken is het dus belangrijk om regelmatig te controleren of je de vijverpomp moet schoonmaken.

Afgelopen week (zonnige week in juni) heb ik om de 3 tot 4 dagen mijn vijverpomp schoon moeten maken. Dit was wel echt een extreme week wat betreft hitte.

Hoe de vijverpomp schoonmaken het makkelijkste gaat

Normaal maak ik mijn vijverpomp iedere 2 weken een keer schoon. Maar ik spreek ook vijver eigenaren die de vijverpomp iedere 2 maanden pas een keer schoonmaken.

Hoe snel je vijver en pomp vuil worden ligt aan de ligging van je vijver (veel zon = veel algen), de inhoud van je vijver en filters en het aantal vissen in je vijver.

Bekijk dus even bij jouw vijver hoe vaak het schoonmaken van je vijverpomp nodig is.

Zelf heb ik mijn vijverpomp nat opgesteld in een aparte voorfilter. Hierdoor kan ik makkelijk bij de vijverpomp, zodat het schoonmaken makkelijker gaat.

Dit is ook waarom ik geen fan ben van vijverpompen in de vijver. Hoe jij de vijverpomp het makkelijkste kan schoonmaken hangt dus af van de situatie en plaatsing van je pomp.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen