Wat zijn de kosten van een tuin aanleggen?
07 januari 2022 
in Aanleg

Wat zijn de kosten van een tuin aanleggen?

Ben je niet meer tevreden met jouw huidige tuin? Voldoende reden om jouw tuin in dat geval opnieuw in te gaan richten. Heb je zelf al een tuinontwerp gemaakt? Dan hoef je eigenlijk alleen nog maar een vakman te zoeken die jouw ontwerp tot realiteit om kan toveren. Maar, wat kost een tuin aanleggen dan precies? Het antwoord op die vraag ga je in dit artikel vinden.

Wij kunnen je nu alvast één ding verklappen: de kosten voor een tuin aanleggen zijn niet al te duidelijk. De uiteindelijke kosten hangen namelijk van veel factoren af. Wat deze factoren precies zijn, bespreken we ook graag uitgebreid in dit artikel.

Waarom een nieuwe tuin aanleggen?

Relatief veel huishoudens kiezen voor het aan laten leggen van een tuin. Dat is goed voor te stellen, aangezien dit in veel situaties de beste keuze is: 

 1. Als je niet meer tevreden met jouw huidige tuin bent. Is de stijl of uitstraling van jouw tuin bijvoorbeeld niet meer naar wens? Dan is jouw tuin opnieuw aan laten leggen de beste optie. Je begint dan weer helemaal vanaf nul.
 2. Als je een nieuw huis hebt gekocht. Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan is de tuin niks meer dan een hoopje zand. Voldoende reden dus om een mooie tuin te ontwerpen en de tuin aan te laten leggen.
 3. Als jouw tuin verzakt is. Relatief veel tuinen in ons land hebben met een flinke verzakking te maken. Mocht dit ook voor jouw tuin gelden, is het advies om jouw tuin opnieuw aan te laten leggen. Daarbij moet de vakman uiteraard ook voor een goede fundering gaan zorgen.
 4. Als het tijd voor iets nieuws is. Het is ook goed mogelijk dat je het gewoon tijd voor iets nieuws vindt. In dat geval is het ook aan te raden (en leuk) om jouw tuin opnieuw aan te laten leggen.

Wanneer tuin aanleggen?

Is het nou zo dat je een tuin het gehele jaar door aan kunt leggen? Nee, dat is niet het geval. In de winterperiode is het bijvoorbeeld niet aan te raden om de tuin opnieuw aan te laten leggen. In die periode is de grond namelijk hard, terwijl het ook niet mogelijk is om beplanting in de tuin te planten.

Nee, het najaar is de beste periode. Tijdens het najaar is de bodem behoorlijk warm, terwijl je de planten ook nog prima in de tuin kunt zetten. Bovendien is het voor de hovenier tijdens de herfst ook nog aangenaam werken. Dat is iets wat ook niet onderschat mag worden.

Is een tuin aanleggen goedkoop?

Goedkoop is uiteraard een relatief begrip, maar het aan laten leggen van een tuin kost absoluut geld. Wat de tuin aanleggen prijs is, is echter van veel factoren afhankelijk. Het fijne hierbij is dat je op sommige van deze factoren ook nog invloed uit kunt oefenen. Daarmee kun je de tuin laten aanleggen kosten weer iets gunstiger uit laten vallen. 

Om welke factoren we het hierboven hebben? Dat bespreken we graag hieronder in het kort. 

Jouw tuinontwerp

Allereerst speelt jouw tuinontwerp een belangrijke rol. Wil je een Japanse tuin aanleggen? Wil je een kleine tuin aanleggen? Wil je een natuurlijke tuin aanleggen? Of wil je vooral goedkoop een tuin aanleggen? Dit zijn slechts enkele van de vele tuin aanleggen ideeën die je kunt hebben. Op basis van jouw tuinontwerp is een hovenier in staat om een prima prijsopgave te maken.

kosten tuinontwerp

Vind je het lastig om een tuinontwerp te maken? Ga dan via het internet op zoek naar tuin voorbeelden. Aan de hand van deze voorbeelden kun je veel inspiratie op doen. 

De afmetingen van jouw tuin

Heb je een vrije kleine tuin? Maak dan een tuinontwerp voor jouw kleine tuin en benader een hovenier. De kosten vallen in dat geval lager uit dan als je een grote tuin zou hebben. Dit komt puur doordat een hovenier meer tijd moet besteden aan het aanleggen van een grotere tuin.  

De kosten van de hovenier

Wat kost een hovenier? Dat is één van de vragen waar veel mensen maandelijks naar Googelen. Feit is dat hier geen eenduidig antwoord op gegeven kan worden. Een hovenier is namelijk in staat om zijn/haar eigen uurtarief te bepalen. Ook de kosten die je voor bijvoorbeeld materiaal en planten moet betalen, varieert van hovenier tot hovenier. Voldoende reden dus om een uitgebreide vergelijking voor jezelf te maken. 

Wat doe je zelf?

Wil je zelf jouw tuin opknappen? Wil je zelf jouw tuin verbouwen? Wil je zelf jouw tuin leeghalen? Wil je zelf jouw tuin inrichten? Of kies je ervoor om een hovenier alles te laten doen? Des te meer je zelf doet, des te lager de totale kosten uitvallen. Feit is echter dat je lang niet alles zelf kunt doen. Bijvoorbeeld je eigen tuin leeghalen is echter wel prima zelf te doen, maar je kunt ook je tuin laten leeghalen. De keuze is gewoonweg aan jou.

Wat wil je precies in jouw tuin hebben?

Uiteraard moet je ook goed nadenken over de elementen in jouw tuin. Wil je bijvoorbeeld een sproeisysteem in de tuin aanleggen? Wil je een afvoergoot in de tuin aanleggen? Of wil je een zwembad in de tuin aanleggen? Ook dit zijn slechts weer enkele van de vele mogelijkheden die je hebt. De keuzes die je maakt, zijn wel bepalend voor de totale kosten. Daar ga je in het restant van dit artikel veel over lezen.

Van welke tarieven kun je uit gaan?

Wil je je eigen tuin aanleggen door een hovenier? Dan is het aan te raden om bij meerdere hoveniers een offerte op te vragen. Maar, van welke tarieven kun je ongeveer uit gaan? Voor tal van tuinelementen hebben wij hieronder de gemiddelde tarieven uiteengezet. Houd hierbij wel goed rekening met het woord ‘gemiddelde’!

Het laten maken van een tuinontwerp

Wil jij door een hovenier een tuinontwerp laten maken? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar de kosten voor het tuinontwerp. Nou, de kosten voor een tuinontwerp schommelen tussen de 360 en 900 euro. Deze bandbreedte is vrij groot, maar dat komt puur door de tariefstelling van de hovenier. Indien je voor een voordelige hovenier zit, kom je waarschijnlijk dichter bij de 360 euro uit. Daarnaast speelt de afmetingen van jouw tuin ook een rol: des te groter jouw tuin is, des te prijziger het tuinontwerp is. 

Gras aan laten leggen

Wil jij graag gras in jouw tuin aan laten leggen? Of wil je graag kunstgras in jouw tuin aanleggen? In beide gevallen kun je uitgaan van een tarief van 5 tot 10 euro per vierkante meter. Wat het exacte tarief is, hangt van meerdere factoren af. Zo maakt het bijvoorbeeld uit voor welk soort kunstgras je kiest. ‘Wat kost kunstgras?’ is een vraag die je in ieder geval prima aan jouw hovenier kan stellen. De hovenier kan je hier perfect over informeren.

tuin verbouwen

Beplanting aan laten leggen

Zou jij graag fraaie planten in jouw tuin willen hebben? En wil je dit allemaal door jouw hovenier aan laten leggen? Dan kun je uit gaan van een bedrag van 10 tot 30 euro per vierkante meter. Het egaliseren van de tuin maakt in veel gevallen ook onderdeel uit van dit bedrag. Om de beplanting aan te kunnen leggen, moet de grond immers goed voorbereid worden door de hovenier.

Een vijver aan laten leggen

Heb jij de grote wens om een vijver in jouw tuin aan te laten leggen? Dan kun je uit gaan van een bedrag van 1000 tot 40.000 euro. Ja, dit is een behoorlijk verschil, maar je kunt dan ook uit heel veel soorten vijvers kiezen. Des te groter of luxer de vijver wordt, des te meer je gaat betalen.

Verlichting in de tuin aan laten leggen

Iets wat in elke tuin onmisbaar is, is goede tuinverlichting. Om verlichting in jouw tuin te kunnen hebben, moet je sowieso over elektra beschikken. Maar, wat kost tuin elektra aanleggen? En waar moet je rekening mee houden bij elektra aanleggen in jouw tuin? Nou, je kunt hierbij uit gaan van een bedrag van 80 tot 100 euro per vierkante meter. De exacte tarieven zijn ook weer afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Stroom aanleggen in de tuin is bovendien een gespecialiseerde klus; de kans bestaat dan ook dat jouw hovenier dit aan een elektricien uitbesteedt.

Tuinhuisje, overkapping, pergola, veranda, vlonder of prieel

Wat zijn de kosten voor een veranda? Wat zijn de vlonder aanleggen kosten? Of wat moet je voor een overkapping betalen? Ook dit zijn vragen die relatief veel mensen zichzelf stellen. Een logische vraag ook, aangezien dit geen alledaagse tuinelementen zijn. Bovendien zijn het behoorlijk grote tuinelementen, waardoor je flinke tarieven zou verwachten. Nou, je kunt ongeveer van de volgende tarieven uit gaan:

 1. Tuinhuisje: 200 tot 10.000 euro
 2. Priel: 1000 tot 6000 euro
 3. Pergola: 800 tot 5000 euro
 4. Overkapping: 5.000 tot 10.000 euro
 5. Veranda: 1200 tot 1600 per vierkante meter
 6. Vlonder: 60 euro per vierkante meter

Zoals je kunt zien, variëren deze tarieven nogal. Dat is ook logisch; een overkapping maken is niet te vergelijken met het maken van een vlonder. Dat is ook de reden waarom sommige prijzen in euro’s aangegeven worden en sommige prijzen in vierkante meters. Het kan hoe dan ook geen kwaad om meerdere offertes op te vragen.

Een schuur laten bouwen

Kan een hovenier ook een schuur bouwen? Ja, daar zijn de meeste hoveniers wel toe in staat. De kosten hiervoor hangen wel heel erg af van het ontwerp en van het gewenste materiaal. Ook de afmetingen van de schuur spelen uiteraard een belangrijke rol: 

 1. Klein houten schuurtje: 500 tot 1.500 euro
 2. Grotere houten schuur: 3.000 tot 7.000 euro

Dit zijn wel echt gemiddelde prijzen. Als jij een grote schuur van een dure houtsoort wilt laten maken, kunnen de kosten moeiteloos tot ver boven de 10.000 euro oplopen.

Houten terras aan laten leggen

Wil jij graag een prachtig houten terras in jouw tuin hebben? Dan kun je uit gaan van een bedrag van 70 tot 200 euro per vierkante meter. Onder meer de afmetingen en de vorm van het terras spelen hier een belangrijke rol bij. Ook moet je goed rekening met de houtsoort; des te duurder de houtsoort is, des te duurder het houten terras wordt. 

Schutting laten plaatsen

Wil jij graag een fraaie schutting in jouw tuin hebben? Dan kun je uit gaan van een bedrag van 60 tot 200 euro per meter. Het soort schutting, maar ook de totale lengte speelt een cruciale rol.

Straatwerk

Wil jij jouw tuin laten bestraten? Dan kun je uit gaan van pakweg 50 tot 150 euro per vierkante meter. De kosten voor jouw tuin bestraten all-in kan dus behoorlijk oplopen, indien je een grote tuin hebt. De keuze voor tegels speelt uiteraard ook een belangrijke rol.

Bij het aan laten leggen van straatwerk moet je met meerdere facetten rekening houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de afwatering? Kun je de beregening tuin zelf aanleggen? Dat is geen aanrader; dit is veelal een specialistische klus.

wat kost een tuin aanleggen

Dat is ook het geval bij grind in een tuin aanleggen; hiervoor moet je bijvoorbeeld over het nodige materieel beschikken. Probeer jij maar eens een flinke zak grind zelf op te tillen. Ook moet je wellicht stapelblokken tuin aanleggen of een afvoerput tuin aanleggen. Dit zijn stuk voor stuk zaken waar een goede hovenier of stratenmaker je bij kan helpen.

Zwembad aan laten leggen

Wil jij een grote tuin aanleggen? En wil je daarbij een zwembad aanleggen in de tuin? Dan kun je uit gaan van een minimum bedrag van ongeveer 20.000 euro. De totale kosten kunnen ver tot boven de 100.000 euro oplopen. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de afmetingen, de materialen en allerlei opties.

Kosten voor de hovenier

Uiteraard moet je ook nog rekening met de kosten voor de hovenier houden. Wat kost een hovenier? Je kunt uit gaan van een uurtarief van 35 tot 55 euro per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de hovenier zelf. Dit tarief bepaalt hij/zij onder meer op basis van de werkzaamheden, maar ook op basis van zijn/haar ervaring.

Tevens is het goed mogelijk dat de regio nog een bepalende rol speelt. Als er in jouw regio veel vraag naar een hovenier is, stijgen de uurtarieven automatisch. Een hovenier zou immers gek zijn als hij/zij zijn/haar tarieven niet zou verhogen in zo’n situatie.

Wat kost het aanleggen van een tuin?

Al met al is het niet mogelijk om een eenduidig antwoord op deze vraag te geven. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het uiteindelijke kostenplaatje van behoorlijk veel factoren afhankelijk. Voor het gemak kun je uit gaan van de volgende tarieven:

 1. Gemiddelde prijs per vierkante meter: 30 tot 70 euro
 2. Gemiddeld tarief per uur: 30 tot 45 euro

Welke tarieven jouw hovenier aanhoudt? Sommige hoveniers rekenen met de oppervlakte, terwijl andere hoveniers zich op hun uurtarief richten. Doe hiervoor in ieder geval goed navraag bij jouw hovenier.

Hoe kun je kosten besparen op het aanleggen van een tuin?

Ben je wellicht een beetje geschrokken van de tarieven? Dat is goed voor te stellen. Je moet je echter wel het volgende beseffen:

 1. Het ontwerpen en aanleggen van een tuin is echt maatwerk. Elke hovenier heeft hier specifieke kennis en materieel voor nodig. Daar moet – logischerwijs – betaald voor worden.
 2. Je geniet jarenlang van een goed aangelegde tuin. Het klopt dat je relatief veel geld moet betalen voor een tuin, maar je geniet hier dan ook jarenlang van. Zéker als je kiest voor de beste hovenier bij jou in de buurt.

Gelukkig is het ook nog mogelijk om kosten te besparen. Een tuin opnieuw aanleggen hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten, zolang je slim te werk gaat. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken naar ‘werkspot tuin’. Via de website van werkspot kun je een klus aanbieden, waarna hoveniers zich hiervoor aan kunnen melden. Op deze manier kun je mogelijk een goede vergelijking tussen hoveniers gaan maken.

Een tuin laten aanleggen maak je sowieso voordeliger door kritisch te zijn. Kijk goed naar de offertes van de hoveniers en maak echt een goede vergelijking. Durf ook vragen aan de hoveniers te stellen, zodat je een duidelijk beeld van de offerte krijgt. En van de opbouw van de offerte.

Ook is het verstandig om goed over jouw wensen na te denken. Wil je een verticale tuin aanleggen? Dan moet je al snel met een flink kostenplaatje rekening houden, aangezien dit gespecialiseerd werk is. Wil je echter een kleine tuin aanleggen die vrij simpel is? Dan weet je verhoudingsgewijs alweer kosten te besparen. Het is dus volledig aan jou om goed over jouw wensen en dergelijke na te denken.

Tot slot is het advies dus om bij meerdere hoveniers een offerte op te vragen. Juist daardoor kun je besparen op een tuin aanleggen; je kunt de offertes immers heel goed met elkaar vergelijken. Spreekt geen enkele van de offertes jou op dit moment aan? Dan kun je er ook voor kiezen om het opnieuw aanleggen van jouw tuin met enige tijd uit te stellen. Mogelijk heb je over bijvoorbeeld 1 of 2 jaar een iets groter potje met geld.

Veelgestelde vragen over een tuin aanleggen

Wat kost een tuin aanleggen?

De totale kosten voor een tuin aanleggen zijn van tal van factoren afhankelijk. Als een hovenier een uurtarief hanteert, kun je uitgaan van 30 tot 45 euro per uur. In de offerte van de hovenier zie je vervolgens vermeld staan hoeveel uur hij/zij verwacht nodig te hebben. Het is ook mogelijk dat de hovenier op basis van een prijs per vierkante meter werkt. In dat geval kun je uit gaan van 30 tot 70 euro per vierkante meter. 

Wanneer tuin aanleggen?

Het beste is om de tuin in het najaar opnieuw aan te laten leggen. In het najaar is de grond vrij warm, waardoor het makkelijk is om de grond te bewerken. Voor een hovenier is dat uiterst prettig; dit is bijvoorbeeld handig voor het maken van een fundering. In het voorjaar of in de zomer kan een tuin ook aangelegd worden, maar dit is niet per definitie de beste optie.

Wat kost een tuin aanleggen nieuwbouw?

Het aan laten leggen van een tuin bij een nieuwbouwhuis is relatief voordelig. Dit komt onder meer doordat de tuin niet leeggehaald hoeft te worden. Nee, de tuin is al helemaal leeg. Voor die werkzaamheden hoeft de hovenier dus geen kosten in rekening te brengen.

Wat kost een tuin aanleggen per m2?

Je kunt hierbij uit gaan van een bedrag van 30 tot 70 euro per m2. Het exacte bedrag is afhankelijk van jouw wensen en van de tariefstelling van de hovenier. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan.

Hoe lang duurt een tuin aanleggen?

Ook dit is weer volledig afhankelijk van meerdere factoren. Des te groter de tuin is, des te langer dit over het algemeen duurt. Daarnaast zijn jouw wensen ook nog van invloed. Heb je hele specifieke wensen? Dan zie je dit terug aan de duur van het totale traject.

Tuin aanleggen welke planten?

Het advies is om hiervoor jouw wensen op een rijtje te zetten. Welke uitstraling moeten de planten met zich mee brengen? En hoeveel onderhoud wil je aan de planten uit hoeven te voeren? Stuk voor stuk belangrijke vragen om goed over na te denken.

Hoe nieuwe tuin aanleggen?

Je hebt in principe 2 mogelijkheden bij het aanleggen van een nieuwe tuin. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt ook een vakman inhuren. In eigenlijk alle gevallen raden wij je je aan om een hovenier in te huren. 

Wat kost een tuin aanleggen renoveren?

Als je alleen wilt dat jouw tuin gerenoveerd wordt, vallen de kosten relatief tegen. Je moet er rekening mee houden dat het renoveren van een tuin duurder is dan het aanleggen van een nieuwe tuin. Meerdere hoveniers rekenen hierbij een tarief van 80 tot 100 euro per m2. Des te lastiger jouw wensen zijn, des te hoger het totaalbedrag op gaat lopen. Maak ook voor de renovatie van jouw tuin een goede vergelijking tussen meerdere hoveniers. 

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen