Dit is hoe je de afwatering in de tuin moet regelen
06 januari 2022 
in Aanleg

Dit is hoe je de afwatering in de tuin moet regelen

In Nederland hebben we steeds vaker met extreem weer te maken. Zo hebben we plots zomers met temperaturen boven de 30 graden te maken. Aan de andere kant hebben we ook met extreme regenval te maken. Met het oog op deze regenval is het zaak dat de afwatering in de tuin in orde is. Is dit in jouw tuin nog niet het geval? Dan kun je in dit artikel alle relevante informatie over tuin afwatering opdoen!

Wat is afwatering in tuin precies?

De exacte definitie van afwatering is als volgt: afwatering is het afvoeren van een overschat aan water. Mocht er sprake van behoorlijk veel regenval zijn, moet een goede afwatering ervoor zorgen dat deze regen gewoon afgevoerd kan worden. En dat de regen dus niet op de tegels van jouw terras blijft staan.

Jouw tuin watervriendelijk maken

Wil je de waterafvoer in jouw tuin verbeteren? Dan doe je er verstandig aan om jouw tuin watervriendelijk te maken. Zeker in ons land is dat wenselijk, aangezien het op vrij veel dagen in ons land regent. De extreme regenval – waar we naar verwachting vaker mee te maken gaan krijgen – is des te meer reden om de waterafvoer in jouw tuin goed te regelen.

Maar, hoe doe je dat nou? Voor de wateropvang en waterafvoer in jouw tuin hebben we tal van tips verzameld. Neem onderstaande tips door en verbeter daarmee de afwatering in jouw tuin.

Tip 1: Zorg voor een goede drainage

De eerste tip is om voor een goede drainage in jouw tuin te zorgen. Een drainage aanleggen is geen gemakkelijke klus, dus je zou hier een vakman voor in moeten huren. Het leuke is dat je hierbij meerdere kanten op kunt; er bestaat namelijk niet een ‘vorm van drainage’.

Zo kun je in jouw tuin bijvoorbeeld een drainage buis in laten graven. Dit is een kunststof buis met daarin gaatjes. Door deze drainage buis in jouw tuin nee te leggen, kan de buis voor een snelle afvoer van het water zorgen. Overigens komt een drainage buis niet alleen in jouw tuin van pas, maar bijvoorbeeld ook in de kruipruimte onder het huis.

Een andere optie die je hebt, is om voor een drainageslang te kiezen. In principe is dit hetzelfde las een drainage buis, alleen is de slang een stuk flexibeler. Afwateren in jouw tuin lukt in ieder geval prima met behulp van een goede drainageslang.

Het is ook nog mogelijk om voor een drainage put te kiezen. Dit is eigenlijk te vergelijken met een put zoals je deze op straat ook aantreft. Als het buiten hard regent, stroomt het regen vanzelf naar de ingang van de put. Dankzij een drainage put kun je zo ook het regenwater afvoeren in jouw tuin. Wil je het regenwater afvoeren in de grond? Dan kun je beter voor de drainageslang of de drainage buis kiezen.

Tip 2: zorg voor een goede watergoot in de tuin

Een andere optie die je hebt, is om een watergoot in de tuin aan te leggen. Dit staat overigens ook wel bekend als een regengoot in de tuin. Hoe deze goot precies in de tuin aangelegd wordt, is afhankelijk van de situatie in jouw tuin.

Zo is het bijvoorbeeld zaak dat je goed naar het regenwater in jouw tuin gaat kijken. Waar blijft dit regenwater precies in jouw tuin staan? Blijft het regenwater bijvoorbeeld op jouw terras staan? Kies dan voor een afvoergoot bij het terras.


Een afvoergoot tuin brengt in ieder geval de nodige voordelen met zich mee. Het regenwater wordt perfect opgevangen en afgevoerd naar een plek waar het geen kwaad kan. De ervaring leert dat zo’n goot bovendien erg efficiënt werkt. Het enige waar je goed rekening mee moet houden, is dat je de draingoot buiten regelmatig schoonmaakt. In deze goot kunnen immers allerlei bladeren en vuil zich gaan nestelen.

Overigens heb je ook nog de keuze uit meerdere soorten goten voor in de tuin. Zo kun je ook voor een lijngoot kiezen. Zoals de benaming al doet vermoeden, is deze goot vrij groot. Met name als je een groot hard oppervlakte (een terras of stoep) hebt, komt een lijngoot prima van pas. De lijngoot voert namelijk moeiteloos grote hoeveelheden water af.

Tip 3: zorg voor voldoende beplanting in de tuin

Heb je in jouw tuin veel tegels neergelegd? Dat ziet er wellicht fraai uit, maar is alles behalve handig. Zodra veel regen in jouw tuin valt, kan dit regenwater namelijk geen enkele kant op. Het enige waar je op kunt hopen, is dat het regenwater na verloop van tijd gaat verdampen.

Wil je de regenwater afvoer in jouw tuin beter geregeld hebben? Dan kies je voor de nodige beplanting in jouw tuin. De beplanting neemt het regenwater direct op, terwijl de regen ook door de aarde heen naar beneden kan zakken. Met het oog op de regenafvoer is het dus zéker aan te raden om voor beplanting te kiezen. Bijkomend voordeel: met de nodige planten kun je ook lekker gaan tuinieren!

Tip 4: kies voor een regenton in de tuin

Iets waar je ook nog voor kunt kiezen, is om een regenton in de tuin te zetten. In de regenton kan het water opgevangen worden, waarna je dit water bijvoorbeeld kunt hergebruiken. Je kunt bijvoorbeeld jouw gieter hiermee vullen, zodat je de plantjes in jouw tuin water kunt geven. Regenwater opvangen zonder regenpijp is dankzij een regenton dus ideaal!

drainage tuin zonder afvoer

Hoe kun je drainage aan laten leggen?

Met behulp van bovenstaand tips kun je de afwatering in jouw tuin beter gaan regelen. Indien je advies aan een hovenier of tuinman vraagt, krijg je al snel het advies om een drainagesysteem aan te laten leggen. Het is goed om te weten dat je hierbij uit twee systemen kunt kiezen.

  1. Drainage tuin met afvoer: hiervan is sprake als je vanuit jouw tuin directe toegang tot een sloot of riolering hebt. Als hier sprake van is, kan de drain in jouw tuin direct aangesloten worden op de sloot of riolering. Het opgevangen regenwater kan hierdoor direct verdwijnen.
  2. Drainage tuin zonder afvoer: is er geen directe aansluiting op een sloot of riolering mogelijk? Dan kun je voor bijvoorbeeld een drainageput of voor verticale drainage kiezen. Mocht de drainageput niet mogelijk zijn, is het wellicht mogelijk om voor een infiltratiekrat te kiezen.

Met andere woorden: het creëren van een goed drainagesysteem is een specialistische klus. Wij adviseren je daarom om hier niet zelf mee aan de slag te gaan. Nee, laat dit echt aan een professional over.

Wat kost het aan laten leggen van een drainage systeem?

Wil jij graag een drainage systeem in jouw tuin aan laten leggen? Dan kun je in beginsel uitgaan van een bedrag van 1.000 tot 1.500 euro. Het totale kostenplaatje bestaat overigens uit twee verschillende onderdelen:

  1. De arbeidskosten. Je moet de hovenier of tuinman immers betalen voor het aan laten leggen van de drainage in jouw tuin. De arbeidskosten nemen ongeveer 70% van het totale kostenplaatje in.
  2. De materiaalkosten. De hovenier moet immers de drainageslangen, drainage buizen, drainageput en/of overige onderdelen aanschaffen.

Als we naar de prijzen van een drainage buis kijken, zien we grote verschillen. Deze verschillen komen puur doordat er tal van drainage buizen bestaan. Zo kun je voor een variant met een diameter van 50 mm kiezen. Daarvoor betaal je een bedrag van 80 euro per 50 meter. Kies je echter voor een drainage buis met een diameter van 80 mm? Dan kun je al uit gaan van een bedrag van 130 euro per 50 meter.

Daarnaast zijn de exacte kosten ook afhankelijk van het voorstel van de hovenier. Zoals je in dit artikel al hebt kunnen lezen, bestaan er in ieder geval veel mogelijkheden voor het aan laten leggen van een drainage systeem in de tuin.

Bij het aanleggen van een drainage systeem kijkt een hovenier ook nog naar andere elementen. Heb je bijvoorbeeld een tuinhuisje in jouw tuin staan? Dan moet je hier mogelijk een hemelwaterafvoer aan laten monteren. Deze afvoert vangt het regenwater vanaf het dak van het tuinhuisje op en voert dit af. Logischerwijs moet deze afvoer dan wel op één of andere manier in contact staan met het drainage systeem in de tuin.

Waar moet je rekening mee houden bij de afwatering in de tuin?
 Wil jij graag de afwatering in jouw tuin perfect gaan regelen? Dan zijn er meerdere zaken waar je goed rekening mee moet houden. De belangrijkste aandachtspunten vind je in onderstaand lijstje:

  1. Een drainage systeem ontwerpen en aanleggen is vakwerk. Het advies is daarom om dit echt aan een ervaren hovenier over te laten. Ga in ieder geval niet zelf experimenteren.
  2. Niks doen is af te raden. Merk je op dat het regenwater in jouw tuin momenteel langdurig blijft staan? Dan kun je twee dingen doen: niks doen of juist actie ondernemen. Door actie te ondernemen, weet je langer van jouw tuin te genieten. Bovendien voorkom je hiermee een overstroming in jouw huis of het verzakken van jouw tuin.
  3. Laat je goed informeren. De werking van een drainage systeem is vrij complex te noemen. Mede daarom raden wij je aan om je goed te laten informeren. Een hovenier is de aangewezen persoon voor alles met betrekking tot een drainage systeem.
  4. Denk goed na over het tuinontwerp. Bij het maken van een tuinontwerp moet je al rekening met de afwatering houden. Zorg bijvoorbeeld voor een grasmat en voldoende beplanting in de tuin. Dit komt de regenafvoer in de tuin alleen maar ten goede. 

Veelgestelde vragen over afwatering

Heb je het nut van een goed drainage systeem ingezien? En wil je daarom graag de afwatering in jouw tuin perfect laten regelen? Dan doe je er verstandig aan om een hovenier in te schakelen. Het kan daarbij echter geen kwaad om je in dit systeem goed te verdiepen. Mogelijk helpen de antwoorden op onderstaande veelgestelde vragen je daar een extra handje bij.

Verticale drainage tuin hoe diep?

Veel hoveniers opteren voor een verticale drainage in de tuin. De juiste diepte hiervan is afhankelijk van het soort grond in jouw tuin:

  1. Zand- en veengronden: 80 centimeter diep
  2. Andere grondsoorten: minimaal 60 centimeter en maximaal 90 centimeter diep

Wat kost drainage tuin?

De kosten voor een drainage tuin liggen tussen de 1.000 en 1.500 euro. Meerdere factoren zijn van invloed op het uiteindelijke kostenplaatje. Laat je daarom goed informeren en vraag bij meerdere hoveniers een offerte op.

Hoe werkt drainage in de tuin?

De drainage in een tuin werkt vrij simpel:

  1. Het regenwater wordt opgevangen door de drainage
  2. Middels een drainageslang of drainage buis wordt het regenwater afgevoerd
  3. Dit regenwater wordt naar bijvoorbeeld een sloot of riolering afgevoerd
  4. Dit regenwater wordt naar een onderdeel van het drainering systeem afgevoerd
Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Sandra
Door

Sandra

op 23 Feb 2023

Wat een fijn artikel! Is afwatering ook nodig tussen een terras en groen, bijvoorbeeld gras? In onze tuin ligt nu een mooie afvoergoot tussen het terras en andere tegels/betonnen borders. Dit laatste gaan we weghalen. Blijft de goot of kan deze beter weg?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 24 Feb 2023

Hoi Sandra, Leuk om te horen dat je het een fijn artikel vind. Een afwateringsgoot is niet perse nodig tussen groen en een terras. Voorwaarden die nodig zijn om het niet te doen is dat de grond goed water doorlatend moet zijn in het groen. Is de bodem dat niet? Dan kan je deze spitten of grindkoffers maken. Het water kan dan op natuurlijke manier in de grond trekken, wat goed is om het riool niet onnodig te belasten. Tevens is het goed voor de grondwaterstand in de tuin. Ik zou deze optie dus altijd kiezen en de goot weglaten.

Reactie plaatsen