Buxus snoeien; handige tips en tricks

hoe buxus snoeien

In relatief veel Nederlandse tuinen kom je buxussen tegen. Dat is op zich niet heel verwonderlijk, aangezien deze planten een bijzonder fraaie uitstraling hebben. Bijkomend voordeel is dat een buxusplant op meerdere manieren ingezet kan worden; je kunt een buxus als decoratie gebruiken, maar je kunt ook prima een haag maken van de buxusplanten. Het is volledig aan jou om te bepalen op welke manier je een buxus gebruikt én waar in de tuin je de buxusplanten neer zet.

Heb je één of meerdere buxusplanten in de tuin staan? Dan geniet je ongetwijfeld van de fraaie, groene kleur van deze planten. Deze bijzondere kleur groen is óók één van de redenen waarom de buxusplanten behoorlijk populair zijn. Tot slot is het ook een feit dat buxusplanten weinig verzorging nodig hebben.

Mocht je optimaal van de buxusplanten willen genieten, is het aan te raden om deze regelmatig bij te snoeien. In dit artikel vind je alle relevante informatie omtrent het snoeien van buxusplanten. We bespreken welke gereedschappen je hiervoor kunt gebruiken, in welke periode van het jaar je de buxusplanten kunt knippen en hoe je de buxus het beste kunt snoeien.

Is het snoeien van een buxus belangrijk?

Ja, het snoeien van een buxus is zeker belangrijk. Tegelijkertijd is het niet verplicht om een buxus te snoeien. Door een buxus netjes te knippen, weet je de plant echter wel bijzonder fraai te houden.

Je voorkomt er immers mee dat de buxus wild gaat groeien, dat de buxus bijvoorbeeld over een wandelpad in de tuin begint te groeien of dat de buxus andere planten in de ‘weg gaat zitten’. Om die redenen is het dus zéker aan te raden om de buxus te knippen.

Is het snoeien van een buxus moeilijk?

Nee, in de basis is het niet al te lastig om een buxus te snoeien. Eén van de grote voordelen van deze plantensoort is namelijk dat je de plant in allerlei gewenste vormen kunt snoeien. Je kunt eigenlijk alle kanten op tijdens het snoeien van een buxus, waarbij je dus niet al te veel ingewikkelde stappen hoeft te ondernemen.

Als je op Google ‘Buxus’ intypt, krijg je direct allerlei foto’s van verschillende buxusplanten te zien. Je ziet hierbij direct dat je alle kanten op kunt met het snoeien van de buxus; je kunt voor een rechthoekige vorm kiezen, maar een ronde vorm behoort ook tot de mogelijkheden. Met name als de buxusplanten hoger begint te worden, kan je de plant op allerlei verschillende manieren snoeien.

Door een buxusplant in een unieke vorm te snoeien, weet je een prachtige plant in jouw tuin te verkrijgen. De plant valt in de positieve zin van het woord op en weet de uitstraling van jouw tuin verder en verder te verbeteren. Dat wordt ook nog eens versterkt door de prachtige kleur van een (gezonde) buxusplant.

buxus vormen snoeien hoe

Al met al is het knippen van een buxus niet verplicht, maar wél aan te raden. Je hoeft je geen zorgen te maken over het snoeien van de buxus, aangezien het niet al te lastig is om een buxus te snoeien. Daarbij is het uiteraard wel wenselijk dat je het juiste gereedschap gebruikt én dat je de buxus op de juiste manier gaat snoeien. Meer informatie daarover vind je in het restant van dit artikel.

Welk gereedschap heb je nodig voor het knippen van een buxus?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je de buxus gaat snoeien, is het dus aan te raden om de juiste gereedschappen in huis te halen. Welk gereedschap je exact nodig hebt, is grotendeels afhankelijk van de buxus zelf. Ook de manier waarop je de buxus wilt gaan snoeien, is bepalend voor het soort gereedschap dat je gaat gebruiken. Grofweg kunnen we onderscheid maken tussen de volgende drie soorten scharen:

 • Buxusschaar; voor het snoeien van een buxus kan je een speciale buxusschaar gebruiken. Een dergelijke schaar is met name bestemd voor het maken van buxusbollen; oftewel het snoeien van een buxus in een ronde vorm/bol.
 • Elektrische of motorische heggenschaar; voor de grote buxushagen kan je ook een elektrische of motorische heggenschaar gebruiken. Hiermee werk je zeer snel en is het relatief makkelijk om een rechte lijn aan te houden. Uiteraard moet je hierbij wel goed opletten tijdens het snoeien. Ontdek hier mijn top 3 beste heggenscharen.
 • Manuele heggenschaar; tot slot kan je ook voor een manuele heggenschaar kiezen. Deze heggenschaar is meer geschikt voor de buxusplanten die je een bepaalde vorm mee wilt geven.

Tip: als je met één van bovengenoemde gereedschappen aan de slag gaat, is het aan te raden om een zeil onder de buxusplant te letten. Alle bladeren vallen op dit zeil, waarna je alle bladeren van de buxus makkelijk in de kliko kunt gooien. Dit scheelt je onwijs veel werk (en irritaties)! De bladeren van een buxus zijn namelijk erg klein.

Tip 2: als je met één van bovengenoemde gereedschappen aan de slag gaat, is het aan te raden om een emmer water naast je neer te zetten. Tijdens het snoeien blijven er veel blaadjes van de buxus achter op het gereedschap. Door het gereedschap even in het water te stoppen, komen deze blaadjes los van de schaar.

Wanneer moet je een buxus snoeien?

Het advies is om een buxus minimaal twee keer per jaar te snoeien. Als je het écht goed wilt doen, kan je er voor kiezen om de buxus vier keer per jaar te snoeien. Dat geniet eigenlijk de voorkeur, aangezien je daarmee de buxus het gehele jaar in prachtige staat weet te houden.

Voordat je gaat snoeien, moet je goed naar het weerbericht kijken. Het is namelijk wenselijk dat het niet té warm is, maar ook weer niet té koud. In vriesperiodes de buxus snoeien is een slecht idee. Dat is eveneens het geval als het buiten behoorlijk warm is. Als je met warm weer een buxus gaat snoeien, kan het blad verbranden. Dit is bijzonder zonde, aangezien de buxus daardoor een minder fraaie uitstraling krijgt.

wanneer buxus knippen

Door de buxus meerdere keren per jaar te knippen, weet je bovendien de kracht van de buxus te behouden. Mocht het in de koude wintermaanden gaan sneeuwen, is de buxus daardoor ook in staat om het pak sneeuw te ‘dragen’. Mocht je de buxus te weinig snoeien, kan de plant minder sterk worden, aangezien de structuur van de plant minder stabiel is.

De eerste snoeibeurt

De eerste snoeibeurt in het jaar kan je het beste rond eind mei uitvoeren. Rond deze periode zijn de takken en bladeren relatief lang, waardoor je de buxus relatief makkelijk in een prachtige vorm kunt knippen. Daarbij is het dus wel van belang dat het niet té warm is (zie hierboven).

Snoeibeurt twee

Verder kan je tussen eind augustus en eind september de buxus nog een keer snoeien. Probeer nooit in oktober of in november de buxus te snoeien, aangezien je daarmee de plant gevoelig maakt voor de koude wintermaanden.

Extra snoeibeurten

Tussen de periode van eind mei tot aan eind augustus kan je er voor kiezen om de buxus nog één of twee keer te snoeien. Hierbij kan je bijvoorbeeld enkele uitstekende takken bijsnoeien, waardoor de plant de gehele zomer een sublieme vormgeving heeft.

Samenvatting wanneer een buxus knippen

Moraal van het verhaal:

 • Snoei een buxus minimaal twee keer per jaar
  • De eerste keer rond eind mei
  • De tweede keer tussen eind augustus en eind september in
  • Indien gewenst mag je een buxus ook drie á vier keer snoeien
 • Nooit snoeien als het te warm is
 • Nooit snoeien als het te koud is
  • Snoei vanaf eind september sowieso de buxus niet meer

Voor meer informatie over het knippen van een buxus verwijzen wij je graag naar onderstaande video. In deze video (2:33 minuut lang) wordt uitgebreid uitgelegd hoe je een buxus moet snoeien. Dankzij de duidelijke beelden zie je duidelijk hoe je de buxus moet snoeien, waar je op moet letten en hoe je de meest fraaie vormen weet te verkrijgen. Bekijk de onderstaande video en bereid je perfect voor:

Knippen van een buxusbol; een handige tip

Mocht je een buxusbol willen knippen, is het van belang om af en toe afstand te nemen. Kijk vanaf een afstandje om te zien of je nog recht gaat en of de buxus een mooie bolling krijgt. Als dat het geval is, weet je dat je op de juiste weg bent.

Begin bij een buxusbol overigens sowieso altijd aan bovenkant van de buxusplant. Dat werkt het prettigste en zorgt voor het meest fraaie resultaat!

Waar moet je verder op letten?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is het snoeien van een buxus niet al te lastig. Je moet echter wel met meerdere zaken rekening houden. Zo is het onwijs belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Zoals in bovenstaand filmpje ook gezegd wordt: je moet een buxus echt knippen/snoeien en niet gaan kneuzen. Dit betekent dat je altijd het juiste – scherpe – gereedschap moet gebruiken.

Daarnaast moet je dus goed naar het weerbericht kijken. Snoei de buxus niet als het te warm is, maar ook zeker niet als het te koud is. Zorg er daarnaast voor dat je minstens 2 keer per jaar de buxus gaat snoeien. Des te vaker je de buxus gaat snoeien, des te voller deze plant wordt. Daardoor wordt de plant nóg fraaier, nóg gezonder en is hij nóg beter bestand tegen de winterse omstandigheden.

Bij het snoeien kan het absoluut geen kwaad om je fantasie de vrije loop te laten gaan. Je kunt een buxus immers in de meest fraaie vormen snoeien. Voordat je hiermee aan de slag gaat, is het wel aan te raden om je goed voor te bereiden. Begin nooit zomaar met het snoeien van een buxus, maar bereid dit goed voor.

Veel succes!

 • Koen
 • 7 augustus 2020
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>