Kippenhok maken? Met deze tips kun je dat zelf!

Kippenhok makenKippen zorgen voor extra leven in je tuin, vooral in de wintermaanden wanneer er niets in de tuin groeit. Als je kippen houdt kun je ook dagelijks genieten van de verse eieren die de kippen leggen, én de kippen eten het groenafval uit de keuken op. Als je denkt aan een kippenhok maken, dan zullen de volgende vragen al snel in je opkomen.

Hoe maak ik een kippenren of kippenhok? Heb ik een vergunning nodig voor een kippenhok? Hoe groot moet ik mijn kippenhok maken? Dit zijn enkele vragen die ik vaak te horen krijg.

In dit artikel vertel ik je waar je nog meer rekening mee moet houden wanneer je zelf een kippenhok wilt maken. Na het lezen van dit artikel kun je direct aan de slag met het maken van jouw kippenhok.

Hoe groot moet een kippenhok zijn?

Je wilt een kippenhok natuurlijk niet te groot maken, omdat dit ten koste gaat van je tuin. Het aantal kippen en het soort dat je wilt gaan houden, bepalen hoe groot je kippenhok moet zijn.

Voor de oppervlakte van het kippenhok kan je als stelregel aannemen dat je 3 grote kippen (hoenders) of 5 kleine kippen (krielen) per vierkante meter kunt huisvesten. Dit is alleen de ruimte voor het kippenhok, dus zonder de kippenren daarbij meegerekend.

Reserveer voor iedere kip een plaats van minimaal 20 centimeter op de zitstok. Verder is de hoogte van de het hok belangrijk, deze moet minimaal 80 tot 90 centimeter zijn.

Kippenren maken: het buitenverblijf

Wil je een kippenren maken? De kippenren moet een stuk grote zijn dan het hok zelf. Een te kleine kippenren kan leiden tot een grote modderpoel in de ren, ziektes onder de kippen en het leidt tot  ‘stress’ bij de kippen waardoor ze minder eieren leggen.

Kippenren maken

 

De afmetingen voor de kippenren verschillen per kippensoort. Voor het houden van twee kleine kippen, twee middelgrote kippen of twee zware kippen heb je respectievelijk minimaal 5 m2, 7 m2 of 10 m2 nodig. Ik adviseer echter om dit iets ruimer aan te houden.

Reken voor elke kip die je naast deze twee kippen er nog bijzet minimaal 2 vierkante meter extra. Als je meer kippen per vierkante meter huisvest dan is de kans groot dat de hele ondergrond van de ren vernield wordt. Om complete vernieling van de grond tegen te gaan kun je ook extra planten of wat hout en stenen in de ren neerleggen.

De afrastering rondom de kippenren maken is ook een aandachtspuntje. Maak de afrastering van een kippenren minimaal 150 cm hoog en zorg ervoor dat de kippen er niet onderdoor kunnen graven. Hier kun je voor zorgen door de kippengaas een stukje in de grond in te graven.

Makkelijk te reinigen

Een kippenhok maken is 1, maar het kippenhok onderhouden is 2. Als je tijdens de bouw van een kippenhok niet genoeg rekening houdt met het schoonmaken van het hok, dan gaat dit extra tijd kosten met het reinigen van het kippenhok.

Bouw het kippenhok zo dat je verschillende deurtjes hebt waarmee je in het kippenhok kunt komen. Verloren hoekjes waar je niet bij kunt komen tijdens het reinigen moet je zien te vermijden. Let daar tijdens het bouwen van het kippenhok goed op.

kippenhok reinigen

Om het reinigen van het kippenhok gemakkelijker te maken, kun je een mestplankje aanbrengen. Dit is niets meer dan een plankje wat je ongeveer 25 centimeter onder de zitstok bevestigd. De mest van de kippen kun je op deze manier makkelijk weg halen.

Winddicht kippenhok maken

Kippen vinden het niet prettig om in een kippenhok te zitten waar het veel tocht of erg vochtig is. Sterker nog, de kippen worden er ziek van en kunnen er zelfs aan overlijden.

Het kippenhok heeft dus een degelijk waterdicht dak nodig. Met het potdekselsysteem kun je het dak heel makkelijk waterdicht maken met houten planken. Zorg wel dat de planken elkaar voldoende overlappen, zodat er nooit kieren kunnen ontstaan als het hout gaat ‘werken’.

Om de overlast van opstijgend vocht te verminderen, doe je er goed aan om het kippenhok op poten te zetten. Op die manier kan het vocht niet optrekken van de grond. Een kippenhok op poten heeft ook nog het voordeel dat de ruimte eronder kan dienen als kippenren.

Ventilatie en licht

Er moet geen tocht ontstaat in het hok, zoals ik hierboven al noemde. Wel heeft een kippenhok ventilatie nodig om de lucht in het hok te zuiveren.

Het hok kun je goed laten ventileren door aan één zijkant van het hok een opening te maken én bovenaan van het hok een ventilatie- en verlichtingsrooster te plaatsen. Deze opening is vaak ook direct de ingang voor de kippen.

De ventilatieopeningen en de kippeningang kun je het beste richten naar het Zuiden of Oosten, omdat dit de kans verkleint dat het binnen regent en waait. Mocht er veel wind op de kippeningang staan, dan kun je er ook altijd voor kiezen om een struik of plank voor de ingang te zetten.

Vergunning aanvragen om een kippenhok te maken?

Ook al vinden je buren het niet erg dat je een kippenhok gaat bouwen, controleer van te voren altijd goed of je een vergunning nodig hebt om een kippenhok te maken.

Vaak geldt het dat je maar één kippenhok per perceel mag hebben, de nok maximaal 3 meter hoog mag zijn, het een houten kippenhok moet zijn en dat het hok niet groter mag zijn dan 10 m3.

Dit zijn enkele algemene regels die gelden voor de bouw van een kippenhok. Welke specifieke regels voor jou van toepassing zijn, kun je het beste even navragen op het gemeentehuis.

Op het gemeentehuis kunnen ze vertellen of je wel of geen vergunning aan moet vragen voor de bouw van het kippenhok.

Materiaalkeuze

Het hout waarmee jij het kippenhok gaat maken moet natuurlijk weerbestendig zijn om zo lang mogelijk te kunnen genieten van het kippenhok. Bouwhandels behandelen het hout om het weersbestendig te maken.

materiaalkeuze kippenhok

Zorg er voor dat je geen toxisch behandeld hout koopt. Toxisch behandeld hout is hout dat behandeld is met chemische producten, zoals geïmpregneerd hout. Dit is voor de kippen zeer slecht.

Het is dus verstandig om natuurvriendelijk behandeld hout te kopen. Natuurvriendelijk behandeld hout is behandeld met bijvoorbeeld lijnzaadolie of natuurlijke oliën.

Geef bij je bouwmarkt dus altijd aan dat je een kippenhok gaat bouwen en natuurlijk behandeld hout wilt hebben.

Zelf een kippenhok maken met de Kippengids

In dit artikel heb je kunnen lezen wat belangrijk is als je zelf een kippenhok wilt maken.

Wil jij nu gelijk aan de slag gaan, maar weet je eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen?

De Kippengids van Fred Schouten kan jou hierbij helpen. In dit makkelijk te lezen boek wordt er stap voor stap uitgelegd hoe jij een kippenhok kunt bouwen. In het boek staan verschillende modellen kippenhokken met stap-voor-stap bouwtekeningen en benodigdheden lijst.

Zelf Een Kippenhok Maken?

In de Kippengids geeft Fred Schouten alle informatie, tips en bouwtekeningen voor het zelf maken van verschillende soorten kippenhokken. Ontvang direct het bouwpakket door op onderstaande knop te drukken 

 • Koen
 • 22 oktober 2017
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

 • Dirk van de Ven schreef:

  Bedankt voor de tips! Ik heb zojuist de Kippengids gekocht en heb een kippenhokmodel gevonden wat ik wil gaan bouwen. Ik ga morgen gelijk aan de slag!!

 • Lena schreef:

  Ok neem aan waar steeds m3 staat, m2 (vierkante meter) bedoeld wordt.

 • >
  close
  Wil je meer resultaat met bemesten?
  Bemestingsgids cover ringband

  Je gegevens zijn 100% veilig