Hortensia annabelle ondersteunen? Zo doe je dat!

hortensia annabelle ondersteunenEen Hortensia annabelle ondersteunen is in veel gevallen nodig.

Het is namelijk zonde als de prachtig grote witte bloemen van de Annabelle op de grond terecht komen. Maar hoe voorkom je dat deze bloemen op de grond komen?

Precies, door de bloemstengels te ondersteunen.

In dit artikel vertel ik 3 manieren hoe je de Annabellen in je tuin kunt ondersteunen. En ohja, ik heb er een extra tip aan toegevoegd. Ontdek de 3 manieren + bonustip in het artikel!

Waarom een hortensia annabelle ondersteunen?

De hydrangea arborescens, beter bekend als hortensia Annabelle, heeft zwakke bloemstengels.

Tijdens een regenbui worden de grote bloemen zwaar, of tijdens een windvlaag vangen deze bloemen veel wind. Zonder extra hulp kunnen de bloemstelen zichzelf niet overeind houden.

Met als gevolg dat de stengels buigen en prachtige bloemen op de grond terecht komen en snel vergaan. Of erger nog; dat de bloemstelen afknakken.

Tip: knip een afgeknakte bloemsteel zo snel mogelijk uit de hortensia. Anders gaat er veel energie verloren door de afgeknakte stengel. Maar nog beter is het voorkomen van slaphangende of afgeknakte bloemstelen.

Niet ondersteunen

In de hortensiawereld zijn kwekers continue opzoek naar nieuwe en betere hortensia soorten. Zo worden er jaarlijks vele nieuwe soorten hortensia’s ontdekt.

Een geweldig ontdekking is de kweek van de Hydrangea arborescens Incrediball. Ook wel Hortensia strong Annabelle genoemd.

Deze strong Annabelle is gekweekt met kortere en sterkere takken. Hierdoor kan de plant zichzelf beter overeind houden tijdens hevige regenbuien en windvlagen.

Ondersteuning middels een plantensteun, touw of stokken is bij deze Annbellen niet nodig. Deze Annabelle kunnen zichzelf rechtop houden.

Bindtouw rondom plaatsen

De ‘gewone’ Annabellen hebben dus wel ondersteuning nodig. Door de prachtig grote witte bloemen is die extra moeite het zeker waard. Zorg dat je hortensia’s al vroeg in het voorjaar ondersteunt.

Manier 1 om Annabelle rechtop te houden is door een draad of touw rondom de border met Annabellen te spannen. Dit kan allerlei soorten draden of touwen zijn zoals een ijzerdraad, gevlochten touw of kunststof bindtouw, ook wel bindbuis genoemd. De keuze is aan jou.

Voordat je kunt beginnen met het plaatsen van het bindtouw is het belangrijk om de juiste materialen in huis te hebben. Dat zijn:

Materiaal Hoeveel Waarvoor
Bindtouw Omtrek van een border Ondersteunen Annabellen
Grondpinnen 4 stuks (of meer) Bindtouw op hoogte en strak houden
Hamer 1 stuk Pinnen in de grond slaan
Rolmaat 1 stuk Pinnen op dezelfde hoogte zetten

Bij kleine borders van circa 2 tot 4 m2 zijn 4 grondpinnen voldoende. Wanneer de borders groter worden, is het verstandig om aan zijden die langer zijn dan 1,5 tot 2 meter om de 1,5 meter een extra grondpin te aan te brengen.

Zo ondersteun je Annabellen met bindtouw

Wanneer je alle materialen verzameld hebt kun je aan de slag met het plaatsen ervan.

Voor het ondersteunen van je Hortensia Annabelle ga je als volgt te werk:

  1. Sla de 4 hoekpinnen minimaal 30 cm in de grond.
  2. Breng eventueel ook de extra grondpinnen aan. Zorg dat alle pinnen evenveel boven de grond uitkomen. Dat kijkt netter.
  3. Bevestig het touw aan de 1e grondpin en rol het af langs de andere grondpinnen.
  4. Draai bij iedere grondpin het touw 1 of 2 keer rond de pin. Doe dit overal op dezelfde hoogte.

Afhankelijk van de hoogte van de hortensia bevestig je het bindtouw. Bij een grote hortensia is dat hoger dan bij een kleinenere Annabelle. Als richtlijn kan je aanhouden dat het bindtouw plaats op de hoogte waar de bloemen beginnen.

Let op: ben tijdens het er inslaan van de grondpinnen alert op stroomkabels, waterleidingen en andere kabels en leidingen die in je border kunnen lopen. Normaal liggen deze op 60 cm diepte, alleen in sommige tuinen kunnen deze al op 10 of 20 cm diepte liggen.

Sluit de Annabellen op

Een andere mogelijkheid om de Hortensia Annabelle te ondersteunen is door de planten te plaatsen langs een hek. Of andersom, een hek te plaatsen langs de Annabellen.

hydrangea annabelle rechtop houden

Ook een schutting biedt steun aan de planten. Maar niet iedereen beschikt over deze mogelijkheden. Vooral het aanbrengen van een hek speciaal voor het ondersteunen en rechtop houden van je hortensia’s is nogal extreem.

Langs een afscheidingshek in voortuin is een perfecte plaats om hortensia Annbellen te plaatsen.

Platensteun plaatsen

Plantensteunen zijn er in verschillende soorten, maten en sterktes. Zo zijn er ronde, half-ronde en vierkante plantensteunen.

Ook zijn er open of gesloten plantensteunen. Bij grote hortensia’s kun je niet anders dan te gaan voor een open plantensteun. Anders krijg je de bloemstelen niet in de plantensteun zonder deze te beschadigen.

Bij kleinere Hortensia’s Annabelle adviseer ik ook een open plantensteun. Zo breng je geen of slechts de minst geringste schade aan tijdens het aanbrengen. Met een gesloten plantensteun kan dat wel eens anders zijn.

Het plaatsen van een plantensteun gaat als volgt:

  1. Bekijk waar de grondpin moet komen en sla deze minimaal 30 cm in de grond. De locatie van de grondpin is afhankelijk van de grote van de plantensteun die erop komt
  2. Plaats de ronde, half-ronde of vierkante plantensteun aan de stok

En that’s it!

Omdat Annabellen flinken hangers zijn, is het verstandig om voor een degelijke en stevige plantensteun te gaan. Deze gebruik ik>>

Bonustip: Snoei minder hard

Een hydrangea Annabelle bloeit op eenjarig hout. Misschien zegt je dit niets, alleen dat betekent dat je de plant jaarlijks helemaal af kunt knippen. Tot 20 – 30 cm boven de grond.

Maar…

… door dat harde snoeien gaat de plant in het voorjaar alles op alles zetten om nieuwe scheuten te vormen. Die scheuten groeien dan zeer hard, wat de sterkte niet altijd ten goede komt.

Door de Annabelle hoger te snoeien, bijvoorbeeld 60 cm, vormt er zich meer ouder en dikker hout tot die hoogte. Ook groeien de scheuten dan minder hard waardoor deze sterker ontwikkeld zijn.

Lees dit om meer te weten te komen over het snoeien van Hortensia’s

  • Koen
  • 28 augustus 2018
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>
close
Stop met geld verspillen aan niet werkende meststoffen!
Bemestingsgids cover ringband

Je gegevens zijn 100% veilig