Wat is de beste mollenval? Mijn TOP 3!

beste mollenval

Heb je veel last in jouw tuin van mollen? Zijn deze beesten de oorzaak van allerlei gaten in jouw tuin? Wil je graag op een efficiënte en duurzame manier deze mollen bestrijden? In dat geval is het advies om een mollenval te gebruiken. Ten opzichte van bijvoorbeeld een mollenklem biedt een mollenval enkele zwaarwegende voordelen; daarover lees je meer in dit artikel.

Tevens vind je in dit artikel een top 3 van de beste mollenvallen. De top 3 van beste mollenvallen voldoen aan alle verwachtingen en worden reeds door veel mensen met plezier gebruikt. Zij zijn namelijk eindelijk in staat om op een makkelijke én diervriendelijke manier de mollen in de tuin te bestrijden.

Wat is een mollenval precies?

Een mollenval is een kleine, zwarte koker met daarin enkele kleppen/kijkgaten. De mollenval heeft aan de zijkanten een zwaaiklep zitten; zodat een mol in deze mollenval terecht komt, gaat deze zwaaiklep dicht. De mol zit hierdoor opgesloten in de mollenval en kan geen schade meer aan jouw tuin en/of gazon aanrichten.

Het advies is om dagelijks de mollenvallen meerdere keren te bekijken. Zit er een mol in één van de vallen? Dan haal je de val makkelijk weg, neem je de mol mee naar een andere plaats en zet je de mol daar weer uit. Dat kan bijvoorbeeld in het park, in het bos of op een onbewoond stuk land.

Verschil tussen een mollenval en een mollenklem

Als je mollen wilt gaan bestrijden, heb je de keus uit meerdere soorten hulpmiddelen. De twee hulpmiddelen die veelvuldig gebruikt worden, zijn een mollenval en een mollenklem. Beide hulpmiddelen zijn uiterst efficiënt, maar verschillen wel op één heel belangrijk punt.

Zodra je een mollenklem in jouw tuin plaatst, is de mol eigenlijk ten dode opgeschreven. Op het moment dat de mol in de mollenklem terecht komt, is hij eigenlijk direct gedood. Dat is níet het geval bij een mollenval; een mol zit in de mollenval klem, maar komt daardoor niet te overlijden. Je kunt de mollenval vervolgens met je meenemen en de mol op een veilige plek weer vrijlaten.

welke mollenval kopen

Het vangen van een mol met een mollenval is dus vele malen diervriendelijker dan met een mollenklem. Bijkomend voordeel is dat je een mollenval meerdere keren kunt gebruiken. Dat geldt ook voor een mollenklem, maar dat hulpmiddel is dus vele malen minder diervriendelijk. Mocht je waarde hechten aan het welzijn van de mollen, is het dus absoluut aan te raden om een mollenval te gebruiken in plaats van een mollenklem.

Wat zijn de beste mollenvallen?

Wil je graag de mollen in jouw tuin op een diervriendelijke manier gaan bestrijden? Dan is het advies dus om hier een mollenval voor te gebruiken. Maar, wat is nou de meest geschikte mollenval? Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een mollenval? En wat is een marktconforme prijs voor een mollenval? Op al deze vragen vind je eigenlijk in de reviews hieronder een volledig antwoord.

Vanuit online-tuinman.nl zijn wij namelijk op zoek gegaan naar de beste mollenvallen. Mollenvallen waarmee je op een efficiënte én diervriendelijke manier alle mollen uit je tuin kunt gaan vangen. Aan de hand van een uitgebreide test hebben wij uiteindelijk een top 3 samen weten te stellen. Over deze top 3 vind je hieronder korte reviews.

Vervolgens bespreken we ook nog wat de belangrijkste eigenschappen van een mollenval zijn. Om het artikel helemaal af te maken, geven we ook nog aan hoe je een mollenval het beste kunt gebruiken. Als je écht diervriendelijk met de mollen om wilt gaan, is het juiste gebruik van de mollenval namelijk van doorslaggevend belang.

Enfin, ben je op zoek naar de beste mollenval voor bij jou in de tuin? Lees de reviews door en schaf direct één van de drie onderstaande mollenvallen aan. De onderstaande mollenvallen voldoen namelijk aan alle verwachtingen!

#1 TA mollenval/mollenkoker – set van 5 stuks

Als je graag op een diervriendelijke manier de mollen wilt bestrijden, is de aanschaf van deze mollenval aan te raden. Of beter gezegd; deze set van mollenvallen. Als je voor deze set kiest, krijg je namelijk vijf van deze kokers geleverd. Deze kokers kan je op verschillende plekken in je tuin neerzetten en zodoende zeer efficiënt de mollen bestrijden.

De fabrikant, TA, heeft gekozen voor een buisvormige val met daarin aluminium kleppen. Zodra een mol in de koker terecht komt, sluit de zwaaiklep. Deze zwaaiklep kan alleen naar binnen klappen, waardoor de mol geen enkele mogelijkheid heeft om uit de koker te ontsnappen. Via twee controlegleuven aan de bovenkant van de mollenval kan je makkelijk controleren of er reeds een mol in de mollenval zit.

Zit er een mol in de mollenval? Dan neem je de mollenval naar een andere plek mee en laat je de mol op die plek weer uit de mollenval ontsnappen. Je hebt hiermee op een diervriendelijke manier de mollen uit jouw tuin bestreden, aangezien de mollen er geen lichamelijke schade aan over houden. Ideaal!

ta mollenval

Deze mollenval heeft een diameter van 5,5 centimeter en is ongeveer 27 centimeter lang. Doordat je vijf kokers geleverd krijgt, kan je de kokers op meerdere plekken in je tuin neer leggen. Het advies van de fabrikant is om per 20 vierkante meter één mollenval neer te leggen.

Al met al zijn we zeer te spreken over deze mollenval. De mollenval is van een hoge kwaliteit (vervaardigd van polypropyleen), is onwijs diervriendelijk en heeft twee handige controlegleuven. Ook spreekt het ons aan dat je een set van 5 mollenvallen geleverd krijgt; daarmee wordt het vangen van de mollen nóg makkelijker.

#2 Tom Mollenval – Zwart

Ook over deze mollenval van het merk Tom zijn we uiterst te spreken. Qua vormgeving valt deze mollenval te vergelijken met de hierboven beschreven variant van TA. Ook deze variant is namelijk in het zwart uitgevoerd, heeft een kokervorm en heeft een vergelijkbare werking.

Deze mollenval is wel een stukje kleiner; de diameter is ongeveer 5 centimeter en de lengte is 20 centimeter. Door deze mollenval in de tuin neer te leggen, kan je in ieder geval op een zeer efficiënte en diervriendelijke manier de mollen vangen.

tom mollenval hoe goed

Leg deze mollenval in de tuin neer en wacht tot het moment dat een mol deze koker inloopt. Op dat moment klappen de zwaaikleppen aan de boven- en onderkant dicht; de mol zit hierdoor dus gevangen. Bij deze mollenval is het namelijk alleen mogelijk om de kleppen naar binnen te openen.

Door de handige kijkopeningen aan de bovenkant zie je direct of er een mol in deze mollenval aanwezig is. Als dat het geval is, kan je de val naar een rustige plek meenemen. Op die plek kan je de mol vervolgens weer vrijlaten; de mollenval heeft ervoor gezorgd dat de mol op een diervriendelijke manier uit jouw tuin verwijderd is.

#3 BSI Mollenval

Deze top 3 met beste mollenvallen sluiten we graag af met deze mollenval van het merk BSI/ DCM. Deze mollenval is compact uitgevoerd, heeft een perfecte werking en is onwijs diervriendelijk te noemen.

Opvallend aan deze mollenval is het gebruikte materiaal; kunststof in combinatie met aluminium kleppen. Deze kleppen bevinden zich aan de boven- en onderkant van de val en spelen een cruciale rol. Op het moment dat een mol in de mollenval terecht komt, slaan deze twee kleppen dicht. Deze kleppen kunnen echter alleen naar binnen open, waardoor de mol geen enkele kans heeft om te ontsnappen.

bsi mollenval

Als er een mol in de mollenval zit, kan je de val meenemen naar een rustige plek. Op die plek kan je uiteindelijk de mol weer vrijlaten; je hebt hiermee op een diervriendelijke manier de mol uit je tuin weten te verwijderen. Al met al een prima mollenval die ook nog eens herbruikbaar is!

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een mollenval?

Bij een mollenval draait het met name om de kwaliteit. Kies daarom voor een mollenval die goede beoordelingen heeft, zoals bij bovengenoemde mollenvallen het geval is.

Daarnaast is het ook aan te raden om goed naar het prijskaartje te kijken. Het kan geen kwaad om nét iets meer geld te investeren, aangezien je daarmee verzekerd bent van een hoogwaardige mollenval. Een (hele) goedkope mollenval is wellicht niet van de kwaliteit waar je naar op zoek bent.

Hoe moet je een mollenval gebruiken?

Heb je gekozen voor één van de hierboven besproken mollenvallen? Dan is het de hoogste tijd om de mollenval op de juiste manier te gebruiken. Hoe je dat moet doen, lees je in onderstaand stappenplan.

  1. Trek handschoenen aan en haal de mollenval uit de verpakking.
  2. Zoek een verse molshoop op en maak deze hoop open.
  3. Plaats de val vervolgens in de gang van de molshoop. Zorg ervoor dat de kijkopeningen aan bovenkant zitten.
  4. Dek de mollenval vervolgens af met bijvoorbeeld wat zand of een losse steen.
  5. Controleer regelmatig of er al een mol in de mollenval zit. Als dat het geval is, kan je de mollenval meenemen en de mol op een andere plek weer vrijlaten.

In bovenstaand stappenplan is het van cruciaal belang om handschoenen te dragen. Mollen hebben namelijk een prima reukvermogen en zijn voorzichtig als ze een geur ruiken die ze niet herkennen. Door handschoenen te dragen, voorkom je dat de geur overgedragen wordt op de mollenval.

Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>