Mollen Bestrijden of Verjagen? 5 Krachtige Methodes!

mollen-bestrijden-verjagen

Heb je last van mollen in de tuin? Hoog tijd om de mollen te bestrijden. Mollen leven onder de grond. Daarom denken veel mensen dat deze dieren geen overlast kunnen veroorzaken. Dit is echter een misvatting. Denk maar eens aan de molshopen die in jouw tuin kunnen ontstaan. Deze worden immers geproduceerd door mollen.

Een paar molshopen is al vervelend, laat staan dat er talloze molshopen aanwezig zijn in jouw tuin. Om de molshopen te verbloemen, kun je de aarde terugtrappen. De kans dat de mollen hierdoor verdwijnen is echter klein.

Indien de beestjes aanwezig blijven, komen er telkens nieuwe molshopen bij. Reden genoeg dus om mollen te bestrijden. In dat geval weet je namelijk zeker dat de mollen en molshopen verdwijnen.

Maar hoe ga je eigenlijk te werk bij het bestrijden van mollen? Wij beschrijven hieronder een aantal  methodes om zelf mollen te bestrijden. Per methode lichten we de voor- en nadelen van de bestrijding uit.

Aan het einde van dit artikel gaan we daarnaast ook nog in op het voorkomen van mollen. Je kunt mollen namelijk uit jouw tuin weren, waardoor je je niet constant druk hoeft te maken op de aanwezigheid van deze beestjes in jouw tuin.

Verschillende methodes om zelf mollen te bestrijden

Heb je last van mollen in de tuin? Dan kun je dit ongedierte zelf bestrijden. Voor mollen bestrijden kennen we vandaag de dag verschillende methodes. We zetten de beste methodes hieronder voor jou op een rijtje.

Mollen vangen

Om een einde te maken aan de overlast die mollen veroorzaken, kun je de beestjes vangen. Dit doe je natuurlijk niet met je blote hand, maar met behulp van een val. We kennen vandaag de dag verschillende soorten vallen om mollen te vangen.

Allereerst de traditionele mollenklem. Deze klem wordt in een molshoop geplaatst. Zodra een mol in de klem komt, slaat deze dicht. Nadeel van een mollenklem is dat de mol het vaak niet overleefd. Bovendien is het juist plaatsen van een mollenklem geen makkelijke opgave.

Bekijk hier mijn top 3 beste mollenklemmen>>

Ben je een dierenvriend en wil je niet dat een mol sterft? Of weet je niet hoe je met een mollenklem overweg moet? Geen probleem, want dan kun je namelijk een mollenkoker inzetten om mollen te vangen. Dit is een diervriendelijke mollenval.

hoe mollen vangen
Traditionele mollenklem

Een mollenkoker is een buis waarmee je een mol levend kunt vangen. Net als een mollenklem plaats je een mollenkoker ook in de gang onder een molshoop. Vervolgens is het zaak om geregeld te checken of er een mol in de val is gelopen. Ik schreef een top 3 beste mollenvangers.

Zit er een levende mol in de mollenkoker? Dan kun je deze elders in de natuur uitzetten. Mollen overleven overigens niet altijd in een mollenkoker. Als gevolg van stress of angst kunnen ze namelijk alsnog het loodje leggen. Ze kunnen ook sterven wanneer je de koker niet regelmatig controleert.

Mollen bestrijden met gif

Bij de bestrijding van mollen zijn er genoeg mensen die vergif inzetten. Wij raden je ten zeerste af om dit middel te gebruiken voor mollenbestrijding. De mol sterft weliswaar wanneer hij het gif binnenkrijgt, maar de gevolgen kunnen veel groter zijn.

Zo is de mol niet het enige dier dat in aanraking kan komen met het vergif. Heb je huisdieren die geregeld buiten lopen? Dan kunnen zij ook sterven wanneer ze het gif binnenkrijgen. Dit geldt eveneens voor de andere dieren die in jouw tuin leven.

Ook bloemen en planten in jouw tuin zijn niet gebaat mollen bestrijden met gif. Vergif is namelijk een agressief middel, waardoor ook bloemen en planten kunnen sterven. Dit kan resulteren in een bijzonder kale tuin in het voorjaar en de zomer.

Mollen bestrijden met pillen

Mollen bestrijden is ook mogelijk met behulp van pillen. In principe is dit redelijk hetzelfde als mollen bestrijden met vergif. Toch lichten we mollen bestrijden met pillen hier apart toe. Waarom? Omdat deze methode een stuk agressiever is dan mollen bestrijden met vergif.

Niet iedereen mag overigens mollen bestrijden met pillen. Het gebruik van dit bestrijdingsmiddel is alleen voorbehouden voor mensen die in het bezit zijn van een vergunning ‘mollen- en woelrattenbestrijding’. Deze vergunning wordt afgegeven door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Dit geeft natuurlijk aan dat dit middel behoorlijk agressief is. Toch werkt het wel bijzonder goed tegen mollen. Zodra een mol van zo’n pil eet, sterft hij binnen de kortste keren. Mollen bestrijden met pillen wordt vaak ingezet op grote lappen grond, bijvoorbeeld op een boerderij.

Ben je niet in het bezit van de benodigde vergunning om mollen te bestrijden met pillen? Dan kun je de pillen niet bestellen. Je moet immers een kopie van de vergunning opsturen wanneer je de pillen wilt bestellen.

Dit betekent echter niet dat mollen bestrijden met pillen helemaal niet mogelijk is. Nee, want een professionele bestrijder kan jou in dat geval van dienst zijn. Hij beschikt vaak over de benodigde vergunning, waardoor hij pillen in kan zetten om de mollen te bestrijden.

Mollen verjagen

De bovenstaande methodes om mollen te bestrijden kennen vaak een dodelijke afloop voor het beestje. Alleen met een mollenkoker is de kans op overleving aanwezig.

Gelukkig hoeven mollen niet te sterven. Je kunt namelijk ook mollen verjagen. Hieronder volgen een aantal succesvolle methodes.

Bekijk hier de TOP 3 mollenverjagers

Mollen verjagen met carbid

Carbid wordt met de jaarwisseling vaak gebruikt, maar het is ook een uitstekend middel om mollen mee te bestrijden. Indien je het carbid op de juiste manier gebruikt, zijn de mollen binnen de kortste keren verdwenen uit jouw tuin.

Bij deze methode voor mollenbestrijding gooi je simpelweg een paar stukjes carbid in een mollengang. Dit kun je gewoon doe via de opening die ontstaat na het verwijderen van een molshoop. Mogelijk ken je deze methode ook als mollen bestrijden met rook.

molen verjagen met carbid
Carbid

Nadat je het carbid in de mollengang hebt gegooid, giet je er wat water overheen. Wanneer carbid in aanraking komt met water, ontstaat het gas ethyn. Indien de mol hiermee in aanraking komt, slaat hij op de vlucht. Mollen bestrijden met rook kan dus bijzonder effectief zijn.

Het nadeel van mollen bestrijden met carbid is dat het niet altijd even goed werkt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van een uitgebreid stelsel. Het gas dringt dan namelijk niet altijd door in iedere gang. Mollen hoeven er dus niet altijd mee in aanraking te komen.

Mollen verjagen met geluid

Naast mollen verjagen met carbid kun je ook geluid inzetten om mollen uit jouw tuin te verdrijven. Ook voor deze bestrijdingsmethode geldt weer dat je verschillende opties hebt.

Allereerst kun je mollen verjagen met ultrasoon geluid. Voor deze methode moet je een speciaal apparaatje hebben die de geluiden produceert. Deze kun je vandaag de dag in verschillende winkels kopen.

Je kunt ook een metalen paal in de grond slaan en hier een metalen plaatje hangen. Wanneer het waait, tikt het plaatje tegen de metalen paal aan. Mollen hebben een hekel aan dit geluid en zullen snel het hazenpad kiezen. Deze methode produceert overigens niet alleen geluid, maar ook trillingen.

Tot slot kun je ook een plastic frisdrankfles gebruiken. Verwijder de bodem van de fles en steek de fles, met de opening naar boven, in de mollengang. Wanneer de wind over de fles waait, ontstaat er een schel geluid. Dit verjaagt mollen uit jouw tuin.

Mollen verjagen met trillingen

Mollen verjagen met geluid werpt vaak snel zijn vruchten af. De beestjes verdwijnen zodoende snel uit de meeste tuinen. Is dit bij jou niet het geval? Dan kun je mollen verjagen met trillingen.

Hiervoor kun je allereerst de methode met de metalen paal gebruiken die we omschreven onder het kopje ‘mollen verjagen met geluid’. Door harde wind tikt het metalen plaatje harder tegen de paal aan, waardoor een trilling ontstaat. Deze trilling wordt afgegeven aan de grond.

mollen verjagen met trillingen

Je kunt ook een speciaal apparaatje kopen om mollen te verjagen met trillingen. Een dergelijk apparaatje geeft om de paar seconden een trilling af aan de aarde. Een mol heeft hier een hekel aan, waardoor hij zijn heil snel elders zal zoeken.

Indien je voor een apparaatje kiest om mollen te verjagen met trillingen, moet je deze wel juist plaatsen. Dit gebeurt vaak niet. Zorg er altijd voor dat je het apparaat naast een mollengang of molshoop plaatst. Plaats het apparaat er in ieder geval nooit in, want dan werkt deze methode niet.

Kosten van professionele mollenbestrijding

Hierboven beschreven we de nodige methodes om mollen te bestrijden. Deze methodes kun je allemaal zelf uitvoeren. Ben je niet zo van het bestrijden? Dan kun je altijd nog een poging wagen om de mollen te verjagen.

Sommige mensen doen echter direct een beroep op een professionele bestrijder wanneer zij (over)last van mollen hebben. Je weet zo zeker dat je verlost wordt van de mollen, maar je moet hier vaak flink wat geld voor neertellen.

Het is dus zeker het proberen waard om eerst zelf mollen te bestrijden. Proberen kan immers nooit kwaad. Slaag je erin de mollen te bestrijden? Dan heb je toch behoorlijk wat geld bespaard.

Boek je geen succes? Dan kun je natuurlijk altijd nog een beroep doen op een professionele bestrijder.

Mollen in tuin voorkomen

Ga je zelf mollen bestrijden? Dan kost dit je behoorlijk wat tijd. Toch is het de investering zeker waard. Het kost je immers geen geld en met bovenstaande methodes is de kans groot dat de overlast door mollen snel verleden tijd is.

Heb je geregeld last van mollen in jouw tuin? Dan ben je waarschijnlijk wel een keer klaar met mollen bestrijden. In dat geval is het raadzaam om preventieve maatregelen te treffen. Je kunt mollen in jouw tuin namelijk ook voorkomen.

Dit kan allereerst door bepaalde plantensoorten in jouw tuin te planten. Mollen hebben bijvoorbeeld een hekel aan:

planten tegen mollen
Nieskruid (Helleborus)

De beestjes vinden de scherpe geur die deze planten afgeven niet prettig, waardoor ze uit jouw tuin blijven.

Je kunt de toegang tot jouw tuin echter ook blokkeren met vogelgaas. Hiervoor is het wel nodig om een sleuf van 60 centimeter diep rond de tuingrens te graven. Hier plaats je vervolgens het gaas in. Deze methode is aan te raden wanneer je een nieuwe tuin aan gaat leggen.

Wil je mollen in jouw tuin voorkomen? Dan moet je hier dus wat tijd in steken. Indien je het goed aanpakt, blijven de beestjes echter wel weg in jouw tuin. In dat geval hoef je dus nooit een bestrijder in te schakelen om mollen te bestrijden!

  • Koen
  • 15 februari 2020
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>