Molshopen; zo zijn ze te bestrijden en te voorkomen (5 tips!)
18 februari 2020 

Molshopen; zo zijn ze te bestrijden en te voorkomen (5 tips!)

Heb je last van molshopen in de tuin? Hoog tijd om de molshopen te verwijderen, en nog liever te voorkomen. Maar hoe doe je dat?

Mollen kunnen zich in de aarde onder jouw gehele tuin bevinden. Dit maakt ook dat molshopen op vrijwel alle plekken in jouw tuin kunnen ontstaan. Alleen het gedeelte waar bestrating ligt, blijft bespaard van molshopen. Mollen zijn namelijk niet in staat het zand door de bestrating te drukken.

Molshopen ontstaan bijvoorbeeld geregeld tussen planten en bloemen. Hier vallen ze niet altijd even goed op, omdat ze verbloemd kunnen worden door bijvoorbeeld bladeren. Molshopen komen echter ook geregeld voor in het gazon. Hier springen ze natuurlijk wel direct in het oog.

Naast het feit dat molshopen er niet fraai uitzien, richten ze ook nog eens veel schade aan. Zit jouw gazon vol molshopen? Dan komt dit niet ten goede aan de staat van de grasmat. Ook bloemen en planten kunnen beschadigd raken als gevolg van molshopen.

Reden genoeg dus om mollen uit jouw tuin te weren. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou hier namelijk hoe je molshopen voorkomt. Heb je reeds last van mollen? Geen probleem, want wij geven je hier ook een aantal tips om molshopen te verwijderen.

Waarom ontstaan molshopen?

Mollen leven onder de grond. Zij bouwen hier hun eigen gangenstelsel. Iedere mol heeft zijn eigen stelsel, wat gezien kan worden als zijn territorium. De gangen kunnen vlak onder de grond liggen, maar ook dieper in de aarde. Mollenstelsels bestaan uit meerdere gangen die meterslang kunnen zijn.

Het graven van de gangen en molshopen staat in verband met elkaar. Het zand dat vrijkomt door het graven van de gangen moet immers ergens heen. De mollen drukken dit zand steeds voor zich uit, tot ze boven de grond komen. Hier resulteert het zand in een molshoop.

Een molshoop duidt het einde van een gang van het mollenstelsel aan. Een mol gebruikt een molshoop echter ook als uitgang. Zo kan hij het gangenstelsel makkelijk verlaten wanneer hij boven de grond op zoek wil naar materiaal voor het bouwen van zijn nest.

Wanneer ontstaan mollenhopen?

Molshopen in de winter komen niet bijzonder veel voor.

In de zomer kunnen er echter wel behoorlijk wat van deze hopen ontstaan in jouw tuin. Dit komt doordat wormen, het favoriete voedsel van mollen, zich dieper in de aarde begeeft. Ook engerlingen en emelten kunnen dan in het gazon zitten.

emelten-grasplaag

Als gevolg hiervan moet een mol dieper graven. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat er meer overtollige aarde afgevoerd moet worden. Daarom ontstaan er in de zomer vaak aanzienlijk meer molshopen dan in de wintermaanden.

Hoe verwijder ik molshopen?

Heb je last van molshopen in jouw tuin? Dan is dit natuurlijk geen fraai gezicht. Daarom is het aannemelijk dat je de molshopen wilt verwijderen. Probleem is dat veel mensen niet weten hoe zij dit moeten doen.

Sommige mensen besluiten een schep te pakken en de hoop met aarde over hun tuin te verspreiden. De hoop verdwijnt zo inderdaad, maar er blijft altijd een kale plek zichtbaar in jouw gazon. Dit is natuurlijk niet echt een fraai gezicht.

Zijn er meerdere molshopen aanwezig in jouw gazon? Dan ontstaan er veel kale plekken wanneer je molshopen gaat verwijderen. In het ergste geval is jouw grasmat behoorlijk aangetast en moet deze onder handen genomen worden.

molshoop-verwijderen

Na het verwijderen van molshopen is het altijd handig om jouw gazon onder handen te nemen. Indien je niets doet, blijft de kale plek namelijk lange tijd aanwezig en kan er onkruid groeien.

Het is aan te raden om de kale plek in het gazon in te zaaien met graszaad. Hark dit graszaad lichtjes in, zodat vogels het zaad niet stelen. Bekijk hier onze testresultaten met graszaad>>

Voor wat betreft het inzaaien willen wij je nog meegeven niet te beginnen voordat de mollen uit jouw tuin verdwenen zijn. In dat geval weet je namelijk zeker dat er niet telkens nieuwe molshopen ontstaan. Zodoende blijft jouw gras dus in goede staat.

Tip: Lees ons artikel over mollen bestrijden en voorkomen om verschillende effectieve manieren van bestrijding van mollen te ontdekken

Molshopen bestrijden

Het verwijderen van de hoopjes zand uit jouw tuin is natuurlijk een optie om molshopen te verwijderen. Echt effectief is het niet, want er keren ongetwijfeld snel weer nieuwe molshopen terug. En hier zit je uiteraard niet op te wachten.

Het terugtrappen van de aarde is een andere mogelijkheid. Onder een molshoop zit immers een gang, waardoor het grootste deel van het zand naar beneden valt wanneer je het terugtrapt. Dit is echter wel een bewerkelijke methode om een molshoop te bestrijden.

Waarom het zo bewerkelijk is? Omdat er constant nieuwe hopen ontstaan wanneer er nog mollen aanwezig zijn in jouw tuin. Je moet dus geregeld een rondje maken door jouw tuin om de aarde van de molshopen terug de grond in te trappen.

De meningen over het terugtrappen van molshopen zijn verdeeld. De molshoop verdwijnt weliswaar, maar de mol blijft aanwezig. Indien je het consequent doet, kan de mol echter ook het hazenpad kiezen. Je bent dan direct verlost van de mollen en uiteraard ook van de molshopen.

Molshopen voorkomen

Duikt er om de haverklap weer een nieuwe molshoop op in jouw tuin? Dan is het aannemelijk dat dit voor de nodige frustraties zorgt. Ben je het zat om molshopen te bestrijden of molshopen te verwijderen? Dan wordt het tijd om in actie te komen.

Er zijn namelijk ook manieren om molshopen te voorkomen. De mollen laten jouw tuin natuurlijk niet vanzelf links liggen. Nee, je moet zelf de handen uit de mouwen steken om molshopen te voorkomen.

De makkelijkste manier om molshopen te voorkomen is door mollen uit jouw tuin te weren. Dit kun je doen door vogelgaas in de grond te plaatsen. Hiermee wordt een barrière opgeworpen, waardoor een mol jouw tuin niet meer in kan.

molshopen-voorkomen

Dit is echter wel een bewerkelijke methode. Je moet namelijk een sleuf van 60 centimeter diep langs de rand van jouw tuin graven. Hier plaats je vervolgens het vogelgaas in. Probeer het niet met kippengaas, want een mol kan zich door deze openingen wurmen.

Is deze manier je toch wat te bewerkelijk? Geen probleem, want er is namelijk ook nog een oplossing die een stuk eenvoudiger is. Zo hebben mollen een hekel aan bepaalde plantensoorten. Door deze planten in jouw tuin te plaatsen, blijven mollen weg en ontstaan dus ook geen molshopen.

Om molshopen te voorkomen kun je bijvoorbeeld keizerskroon, kruisbladwolfsmelk of nieskruid in jouw tuin plaatsen. Deze planten geven stuk voor stuk een scherpe geur af. De kans dat er overlast ontstaat door mollen wordt zodoende dus al een heel stuk kleiner.

Tip: Start met het verwijderen of verjagen van de mollen uit de tuin. Middels deze tips kun je dat doen.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen