Een appelboom snoeien? Hoe, wanneer en waarom..

appelboom snoeienEen appelboom is een prachtige boom om in je tuin te hebben staan. Tenminste, dat vind ik zelf vanwege het prachtige bloesem van de boom.

Daarnaast is een appelboom ook nog eens heel functioneel. Je kunt genieten van zelf gekweekte appels of appelmoes. Heerlijk!

Om veel en vooral lekkere appels te krijgen is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Een appelboom snoeien is niet moeilijk, en iedereen kan het.

In dit artikel vertel ik je:

 • Waarom een appelboom snoeien belangrijk is
 • Wanneer je het beste een appelboom kunt snoeien
 • Hoe je het beste kunt snoeien
 • Wat belangrijk is tijdens de snoei
 • Een tip waarmee jij je tuin sneller, makkelijker en goedkoper kunt onderhouden (om meer te kunnen genieten van je tuin)

De appelboom

Een appelboom kent haast iedereen wel. Ze komen in allerlei vormen voor. Kleine of grote appelbomen, jonge of oude appelbomen, in leivorm of als opgaande boom, als laagstam of hoogstam. Je kunt het zo gek niet bedenken.

In centraal Azië, waar de appelboom origineel van afkomstig is, komen tot wel zo’n 25 soorten in het wild voor. Om te vergelijken; in Nederland is dat er maar eentje. De Malus sylvestris.

Malus is de botanische naam voor de appelfamilie. Tot deze familie behoren ongeveer zo’n 40 tot 55 verschillende soorten appels. Aan het begin van dit artikel vertelde ik je al hoe prachtig ik de bloesem van de appelboom vind. Helaas heeft de appelboom maar een vrij korte bloeiperiode. De bloeiperiode van een appelboom is namelijk van half april tot half mei.

Gelukkig kun je na deze bloeiperiode genieten van de appels die je appelboom produceert.

Waarom moet ik een appelboom snoeien

Deze vraag krijg ik nog weleens binnen in mijn mailbox. Niet gek. Sterker nog, het is zelfs een heel goede vraag.

Iets doen zonder dat je weet waarom je het moet doen geeft je weinig motivatie om ermee door te gaan. Ik wil je daarom eerst vertellen WAAROM je een appelboom moet snoeien. Daarna vertel ik je hoe en wanneer je dat doet.

De reden om een appelboom te snoeien zijn:

 1. Verbetering van de vitaliteit van de boom. Hierdoor neemt de levensduur toe, en groeit en bloeit de boom mooier.
 2. Het snoeien van je appelboom in een mooie vorm. Dit kan een bol-, piramide of leivorm zijn.
 3. De stimulatie van de fruitproductie. Door regelmatig snoeien bevorder je de aanmaak van bloesemhout. Dit zijn de korte takjes met veel bloemknoppen, waar dus veel appels uit groeien.
 4. Zorgen voor meer licht in je tuin. Voor bijvoorbeeld de planten die onder de boom staan.

Let op: deze redenen gaan alleen op als je op de juiste manier en tijdstip snoeit. Lees daarom gerust nog even verder 😉.

Gratis advies over fruitbomen kopen

Wanneer snoei ik een appelboom

Goed, je weet nu waarom je een appelboom snoeit. Nu is het nog belangrijk om dit op het juiste tijdstip te doen.

Er zijn twee snoeibeurten wanneer je een appelboom kunt snoeien. De eerste van deze twee is de belangrijkste snoeibeurt:

 • Wintersnoei: snoei tijdens deze snoeibeurt aan het einde van de winter. Vanaf begin januari tot eind maart.
 • Zomersnoei: deze snoeibeurt houd je na de bloeiperiode.

Bij perenbomen snoeien is het ook belangrijk dat je dit zowel in de winter- als in de zomer doet. 

Wintersnoei

Vanaf oktober begint de appelboom tot rust te komen. De oogstperiode is voorbij, en het blad begint te vallen. Sommige websites beweren dat je na direct na de bladval je appelboom kunt snoeien.

Doe dat niet. Je mag het proberen, maar het is op eigen risico. Als je namelijk in de oktober, november of december je appelboom snoeit is de kans op boomkanker zeer groot. Deze ziekte tast de boom aan. De boom kan zijn schors verliezen of zelfs afsterven.

appelboom in de winter snoeien

Begin januari tot eind maart zijn geschiktere maanden om je appelboom te snoeien. Zorg als je gaat snoeien wel voor dat het droog weer is. Dit verkleint de kans op een boomziekte aanzienlijk.

Snoei het liefst ook niet met vorst. Ook een paar dagen na het snoeien moet het nog vorstvrij zijn, zodat de snoeiwonden kunnen genezen. Snoeien in een periode met lichte vorst (tot max. -5 graden Celsius) kan eventueel wel. Maar heeft niet mijn voorkeur.

Bovenstaande geldt voor alle soorten appelbomen. Van mini appelboom tot een grote oude appelboom. En van laagstam appelboom tot een mega grote hoogstam appelboom (helaas zijn deze er niet veel meer).

Zomersnoei

Tijdens de wintersnoei snoei je de appelboom flink terug (hierover later meer onder “hoe snoei ik een appelboom”). De zomersnoei hoeft daarom niet zo extreem te zijn.

Het snoeien van je appelboom tijdens de zomer snoeibeurt kun je het beste direct na de bloeiperiode doen. Dit is rond half tot eind mei. Snoei niet later dan eind juni, want de boom gaat na de bloeiperiode zich bezig houden met de vorming van appels.

Hoe later je dan snoeit, hoe meer energie de boom in takken heeft gestoken die je eraf knipt. Deze energie kan de boom beter gebruiken voor de takken die je wilt laten zitten. De takken waar de appels aangroeien dus.

Hoe snoei ik een appelboom

Tot dusver weet je waarom je een appelboom snoeit, en wanneer je dat doet. Er zijn namelijk twee momenten waarop je een appelboom kunt snoeien.

Hieronder vertel ik je hoe je zowel de winter- als de zomersnoei aangepakt.

Wintersnoei bij een appelboom uitvoeren

Tijdens de wintersnoei is de appelboom is een rustperiode. Al het blad is eraf en de sapstroom staat stil. De maanden januari tot en met maart zijn daarom zeer geschikt om je appelboom te snoeien.

De wintersnoei bij een appelboom gaat als volgt:

 1. Knip dode takken uit de boom. Dit mag je het hele jaar door doen, alleen zonder blad aan de boom zijn de takken goed zichtbaar.
 2. Snoei takken die recht omhoog groeien eruit. Dit is waterlot, en deze takken gaan geen appels dragen. Ze belemmeren alleen maar de groei van wel appel dragende takken.
 3. Zaag takken die naar binnen groeien of takken die tegen elkaar schuren uit de boom. Dit zorgt voor licht en zon in de kruin, waardoor de appels goed kunnen rijpen.
 4. Ook takken vanaf de grond langs de stam omhoog groeien, kun je er het beste afzagen.
 5. Heb je nu nog takken over in je boom? Dit zijn twee of meerjarige takken met daaraan aan de uiteinden eenjarige takken. Knip 1/3e van de lengte van deze eenjarige takken af. Dit zorgt ervoor dat de takken het jaar erop ook vruchtknoppen gaan maken.

Heb je er niet helemaal een beeld bij? Deze appelboom snoeien video geeft meer duidelijkheid.

Zomersnoei bij een appelboom uitvoeren

Zoals ik al eerder aangaf is de wintersnoei een vrij ingrijpende snoeironde. Dat is niet erg, heel goed zelfs. Alleen zo’n zelfde snoeibeurt moet je ook niet nog eens uitvoeren in de zomer.

In de zomer is het alleen een kwestie van wat bij snoeien. Door de flinke snoeibeurt in de winter gaat een appelboom veel blad en waterlot aanmaken. Het is verstandig om dit in juni eruit te snoeien, zodat de zon beter bij de appels kan komen. Dit zorgt ervoor dat de appels beter kunnen rijpen, en de boom is minder gevoelig voor ziekten.

In onderstaande video laat Hendrik-Jan de zomersnoei zien.

Groeien jouw appelbomen in een leicontructie? Dan is juni een goed moment om de nieuwe horizontale scheuten aan te binden. De scheuten die dan nog overblijven kun je weg snoeien.

Wat is belangrijk tijdens het snoeien

Veel wat belangrijk is tijdens het snoeien heb ik je hierboven al verteld. Er is een ding wat ik je nog niet verteld heb, en wat wel zeer belangrijk is bij het snoeien van je appelboom. Goed gereedschap, zoals Jan in zijn video ook al zei.

Een scherpe snoeischaar of zaag werkt niet alleen fijner, het zorgt er ook voor dat de snoeiwond kleiner is en de appelboom minder last heeft van de snoeibeurt.

Hierdoor neemt de kans op ziektes aan je appelboom aanzienlijk af. Het zou zonde zijn als je appelboom na een snoeibeurt ziek wordt en overlijd, nietwaar? Ik zeg daarom altijd:

Goed gereedschap is het halve werk

P.s. goed gereedschap is niet alleen nodig om een appelboom te snoeien. Het gereedschap kun je ook gebruiken om andere bomen, planten en struiken te snoeien.

 • Koen
 • 15 maart 2018
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>
close
Stop met geld verspillen aan niet werkende meststoffen!
Bemestingsgids cover ringband

Je gegevens zijn 100% veilig