Struiken snoeien: wanneer en hoe doe je dat?
09 januari 2018 

Struiken snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

In bijna iedere tuin vind je ze wel: struiken of heesters. Iets wat zo belangrijk is, maar wat ik nog veel tuineigenaren zie vergeten of niet goed zie uitvoeren is de struiken snoeien.

Struiken worden jarenlang niet gesnoeid. En als tuineigenaren wel snoeien, gebeurt dit vaak op een verkeerde manier of op een verkeerd tijdstip. Dit belemmert de groei en bloei van een plant. ZONDE!

De tips in dit artikel helpen je bij het snoeien van je struiken. Je leest waarom het snoeien van struiken belangrijk is, de verschillende snoeivormen en wanneer je bepaalde heesters het beste kunt snoeien.

Struiken snoeien doe je met de gedachte: ‘’Snoeien doet groeien én bloeien!’’

Waarom snoeien we struiken?

Sommige mensen vinden de struiken in de tuin wel mooi zoals ze nu zijn, en doen er daarom niets aan. Dat is een verkeerde gedachte! Zoals ik al zei:

Struiken snoeien doet groeien én bloeien

Door het snoeien van de struiken zorg je voor ervoor dat er meer licht en lucht bij het hart van de struik kan komen. Deze toevoer van licht en lucht zorgt voor nieuwe scheuten van onderuit.

Het effect van de nieuwe scheuten in dat de struiken een langere levensduur en hogere weerstand hebben. Hierdoor kan de struik of heester beter groeien en mooier bloeien.

Een andere reden waarom we struiken snoeien is dat je hierdoor wildgroei voorkomt, en de heesters groeien in de gewenste vorm.

Vormsnoei van struiken

Vormsnoei van struiken is het snoeien van een struik zodat de struik de gewenste vorm krijgt. Hoe je vormsnoei van struiken toepast hangt af van twee variabelen, namelijk het type heester en het type hout.

Het eerste variabel is het type heester. Daarmee bedoel ik of het een bladverliezende heester of groenblijvende heester is.

  • Groenblijvende heesters snoeien: vormsnoei wordt veel toegepast op groenblijvende heesters. Dit komt omdat een gelijklopende opbouw van de takken met een mooie bolvorm extra belangrijk is bij dit type heester. Omdat groenblijvende heesters over het algemeen langzamer groeien is het belangrijk om de opbouw en bolvorm geleidelijk aan te bereiken. Snoei groenblijvende heesters dus niet keihard.
  • Bladverliezende heesters snoeien: vormsnoei voor bladverliezende heesters is zeer belangrijk, omdat dit type heester harder groeit. Toch wordt vormsnoei nog weinig toegepast bij bladverliezende heesters.

planten-snoeien

Het tweede variabel is het type hout waarop de struik bloeit. Sommige struiken krijgen namelijk nieuwe knoppen op eenjarig hout, terwijl andere struiken knoppen krijgen op twee of meerjarig hout.

  • Eenjarig hout: bij struiken die bloeien op eenjarig hout moet je ervoor zorgen dat de struik gestimuleerd wordt om nieuwe scheuten te maken. De struik zal dan meer knoppen krijgen en in een vollere bloei komen. Snoei bij dit soort struiken jaarlijks een deel van de oude takken eruit, zodat nieuwe scheuten de kans krijgen om te groeien. De oude takken zaag je tot de grond weg.
  • Tweejarig hout: als je struiken gaat snoeien die bloeien op tweejarig hout, zaag dan niet de scheuten weg die nu beginnen aan het tweede groeiseizoen. Dat zijn de scheuten waarop de struik het komende groeiseizoen gaat bloeien. Tijdens het snoeien worden deze scheuten alleen uitgedund om ruimte te maken voor nieuwe scheuten.

Verjongingssnoei van struiken

Verjongingssnoei van struiken is het snoeien van een struik met als doel om de struik vitaler en mooier te laten groeien. Ieder jaar dat je struiken niet snoeit worden ze houteriger. Hortensia's snoeien bestaat voornamelijk uit verjongingssnoei.

Dat betekent dat de scheuten dikker worden. Een nadeel daarvan is dat het dikke hout veel licht wegneemt voor nieuwe scheuten. Hierdoor krijgen nieuwe scheuten minder kans om te groeien.

Een ander nadeel is dat dikkere scheuten minder zijscheuten maken, waardoor er minder bloeiknoppen aangemaakt worden.

Tijdens de verjongingssnoei snoei je dikkere takken tot de grond toe weg. Dankzij de verminderde concurrentie om licht en lucht kunnen nieuwe scheuten makkelijker groeien. Zorg er met het snoeien wel voor dat je de vorm van de struik behoudt.

Heb je een struik die zeer groot geworden is? Die struik kun je het beste compleet terug snoeien tot zo’n 30 centimeter boven de grond. Het komende groeiseizoen lopen er tal van nieuwe scheuten uit. Het jaar erop pas je vervolgens vormsnoei toe.

Wanneer is struiken snoeien nodig?

De periode waarin je struiken snoeit hangt af van het type struik dat je hebt. Enkel dood hout, zieke scheuten of scheefgroeiende takken die overlast geven kun je elke periode wegnemen.

Voorjaarsbloeiende struiken snoei je direct na de bloeiperiode. Je herkent een voorjaarsbloeiende struik aan de bloemknoppen die hij in de winter vormt of door de bloeiperiode die voor 21 juni ligt. Als je een voorjaarsbloeier in de winter snoeit krijg je geen bloemen het komende groeiseizoen.

Bloeien de struiken in je tuin in de zomer? Dan heb je te maken met zomerbloeiers. De beste periode om zomerbloeiende struiken te snoeien is vroeg in het voorjaar. Half maart is een geschikte periode, mits de vorstperiode voorbij is. Snoei zomerbloeiers niet als het nog vriest.

Struiken die in het najaar bloeien, zoals vlinderstruik, roos en lavendel snoei je net zoals de zomerbloeiende struiken in het voorjaar.

Hoe snoei je struiken?

Struiken snoeien doe je aan de hand van het volgende stappenplan:

  1. Bekijk de struik op een afstandje om het model te bepalen.
  2. Snoei alle dode, zieke en naar binnen groeiende scheuten eruit. Naar binnen groeiende scheuten kijken niet alleen slordig, maar belemmeren ook de vitale groei van de struik. Dat komt omdat de scheuten de lucht- en lichttoevoer belemmeren.
  3. Snoei kruisende scheuten uit de heester. Deze scheuten kunnen over elkaar schuren waardoor ze beschadigen. Die beschadigingen maakt een struik kwetsbaarder voor ziekten en plagen.
  4. Bekijk nogmaals het model op een afstandje en bepaal welke takken je eruit gaat snoeien.
  5. Snoei de takken weg ná een naar buitenstaande scheut, ook wel buitenoog genoemd (zie afbeelding hieronder). Uit dat buitenoog groeit namelijk een nieuwe scheut in het komende groeiseizoen. Als je vóór dat buitenoog de scheut snoeit, dan groeit de tak naar binnen.

hoe-snoei-je-struiken

Wat doe je met het snoeiafval?

Tijdens het snoeien van struiken komt er nogal wat takafval vrij. Als je de struiken in de zomer snoeit zitten er ook nog vele bladeren aan. Wat doe je met al dat tak- en bladafval?

Het snoeiafval in de groene container stoppen zal niet gaan. Daar is het simpelweg teveel voor. Je zult het snoeiafval moeten afvoeren naar de gemeentewerf.

Zelf vind ik het maar lastig om mijn aanhanger achter uit de scheur te halen en op en neer te rijden naar de gemeentewerf. Tevens kost het in mijn gemeente al snel 15 tot 20 euro om een per aanhanger snoeiafval te lossen.

Ik heb daarom een takkenhakselaar aangeschaft (deze). Ik ben er super goed over te spreken! Dit is een eenmalige investering, maar het gemak ervan is blijvend. Het takafval is direct opgeruimd, ik ben geen tijd en geld meer kwijt aan ritjes naar de gemeentewerf en het levert me houtsnippers op.

Deze snippers zijn ideaal als bodembedekking om onkruiddruk te voorkomen. Het voordeel van snippers, als je ze niet als bodembedekking wilt gebruiken, is dat ze snel verteren op je composthoop. Tevens nemen ze aanzienlijk minder ruimte in beslag op je composthoop.

Bekijk de TOP 10 beste hakselaars

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen