Fruitbomen kopen informatie? 7 tips om een miskoop te voorkomen!
28 maart 2018 

Fruitbomen kopen informatie? 7 tips om een miskoop te voorkomen!

Wil je fruitbomen kopen, maar mis je de juiste informatie daarvoor?

Denk aan informatie als: waar koop ik fruitbomen het beste? Welke soorten fruitbomen koop ik? Wanneer plant ik een fruitboom? Hoe plant ik een fruitboom?

Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen voordat je fruitbomen gaat kopen. Je voorkomt hiermee een miskoop en geniet jarenlang van een fruitboom die bij jou en je tuin past.

Bijvoorbeeld het kopen van een hoogstam appelboom. De boom kan bij aanschaf een mooie hoogte hebben, maar wordt binnen enkele jaren te groot voor een stadstuin. Dat is zonde van je tijd en geld!

Om tijd en geld te besparen lees je op deze pagina waar je aan moet denken als je fruitbomen gaat kopen. Gewoon praktische informatie en tips.

Soorten fruitbomen: welke fruitboom zet je in de tuin

Er zijn veel verschillende soorten fruitbomen. Heel veel. Er zijn namelijk meer dan 150 verschillende soorten fruitbomen.

Om dan nog maar te zwijgen over de vele verschillende varianten per soort. Bijvoorbeeld het type ‘Elstar’ of ‘Jonagold’ die allebei een variant zijn van de Appelboom (malus domestica).

Veel van de meer dan 150 fruitbomen groeien niet in Nederland, zoals kiwi of sinaasappel. Maar welke fruitbomen groeien in Nederland?

Dat is een goeie vraag. In onderstaande afbeelding zie je de fruitbomen die in Nederland groeien.

welke-fruitbomen-groeien-in-nederland

De meest speciale soort van deze bomen is de Mispel. Het fruit van deze boom is zeer lekker, en helpt tegen menstruatiepijnen. Vandaar dat de Mispelboom vroeger veel in Europese tuinen stond.

Tegenwoordig gebruiken vrouwen veelal Ibuprofen tegen menstruatiepijn, waardoor er veel Mispelbomen verdwenen zijn.

Verschillende modellen fruitbomen

Ben je er al uit welke fruitboom je in je tuin gaat planten? Vervolgens kun je kijken naar het model fruitboom dat je wilt kopen.

Bij het kiezen van een model fruitboom is het belangrijk om rekening te houden met de standplaats van de fruitboom. Zet bijvoorbeeld geen hoogstamfruitboom in een klein stadstuintje. Een hoogstamfruitboom groeit hard, en is binnen enkele jaren te groot geworden voor je tuintje.

De verschillende modellen fruitbomen die er bestaan zijn:

  • Patiofruitbomen: deze fruitbomen hebben een speciale behandeling (enten) ondergaan. Hierdoor blijven deze bomen klein, en worden ze gestimuleerd veel fruit te geven. Patiofruitbomen zijn daarom uitermate geschikt om in potten te planten. Dit werd vroeger (en nog steeds) veel gedaan om fruitbomen aan te brengen in patio’s. Vandaar de naam.
  • Zuilfruitbomen: zuilfruitbomen zijn ook geënt op de onderstam met al doel ze klein en smal te houden. Bij zuilfruitbomen groeien dus geen dikke vertakkingstakken naar buiten toe.
  • Laagstamfruitbomen: laagstamfruitbomen zijn behandeld en gekweekt om klein te blijven. Dit is zeer handig in kleine tuinen en je kunt zonder ladder de vruchten plukken.
  • Halfstamfruitbomen: halfstamfruitbomen zijn wat hoger dan laagstambomen. De eerste zijtakken beginnen op zo’n 1 meter boven de grond. Hierdoor heb je ruimte onder de boom om wat lage beplanting aan te brengen.
  • Hoogstamfruitbomen: hoogstamfruitbomen worden hoog en vrij breed. Hierdoor is het lastiger om de vruchten te plukken. Vandaar dat je dit model fruitbomen steeds minder ziet.
  • Leifruitbomen: Leibomen passen in (bijna) iedere tuin en zorgen voor privacy. De leischermen, eenmaal goed dicht gegroeid, bieden beschutting van zon en in de tuin kijkende buren.

Welk model fruitboom wil jij in je tuin gaan planten?

Zoek je model fruitboom hier

Jonge of oude fruitboom planten

Weet je inmiddels al wat voor fruitboom het gaat worden? Dan kan je hem BIJNA gaan bestellen. Bedenk alleen nog of je een jonge of oude fruitboom gaat kopen.

Een jonge fruitboom heeft als voordeel dat die een stuk lichter is dan een oude fruitboom. Dit komt vanwege het kleinere wortelgestel. Een jonge fruitboom kun je daarom makkelijker zelf planten.

Jonge-of-oude-fruitboom-kopen

Een jonge fruitboom heeft als nadeel dat de boom niet direct in het eerste jaar na aanplant vruchten zal geven. Dit kan tot maximaal 6 jaar na aanplant duren, afhankelijk van de leeftijd van de fruitboom.

Oude fruitbomen daarentegen geven vaak direct na aanplant al fruit. Hierdoor kun je meteen genieten van je fruitboom.

Hier hangt wel een prijskaartje aan vast. Een oudere fruitboom is duurder dan een jonge fruitboom. Weeg daarom de voor- en nadelen van beide goed af.

Plantperiode: wanneer fruitbomen planten

De juiste plantperiode bepaalt hoe goed een fruitboom ‘aanslaat’ en het verplanten overleefd. Hoe beter een fruitboom aanslaat, des te eerder en des te meer je kunt genieten van de vruchten.

Maar wanneer kun je fruitbomen planten? Dat is afhankelijk van de verpakking van de wortels. Zitten deze in een pot? Dan kun je een fruitboom het hele jaar door verplanten.

Let wel op met extreem warm weer. De fruitboom heeft dan meerdere keren per dag water nodig, waardoor je al snel te weinig geeft. Met extreem warm weer kun je het aan- of verplanten beter even laten wachten.

Zitten de fruitbomen niet in pot? Dan geldt dat je de fruitbomen kunt planten als de bomen in winterrust zijn. Dat is van begin november tot eind maart.

Een uitzondering hierop zijn bessen- en druivenbomen. Deze kun je het hele jaar rond planten, echter geniet de herfst of het voorjaar de voorkeur.

Plantplaats: waar plant ik fruitbomen

De plaats waar je fruitbomen gaat planten is zeer bepalend voor de kwaliteit van het fruit. Daarbij geldt over het algemeen: hoe meer zon, hoe lekkerder de vruchten zullen zijn.

Zorg dus voor een plek waar de fruitbomen voldoende zon krijgen. Ook op halfschaduw plekken groeien fruitbomen en de vruchten prima. Voorkom wel dat een fruitboom op een plek staat waar de hele dag geen zon komt.

hoe-fruitbomen-planten

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een droge plek. Plant fruitbomen dus niet op het laagste punt in je tuin. Zet ze liever wat hoger, bijvoorbeeld op een heuveltje. Er zijn twee categorieën fruitbomen wat betreft wateroverlast:

  1. Fruitbomen die geen natte plantplaats kunnen verduren: dit zijn appel-, druiven-, abrikozen-, vijgen-, pruimen-, perziken- en kersenbomen. Hierbij kan het tijdelijke onderwater staan van de wortelvoet al fataal zijn.
  2. Fruitbomen die tijdelijke een natte plantplaats kunnen verduren: dit zijn peren-, bramen, - mispel-, kastanje-, noten- en meidoornbomen.

Woel de plantplaats goed voor het planten, zodat het water makkelijk weg kan trekken en de boom niet continue in natte grond staat.

Verder is het belangrijk om de plantplaats te voorzien van de juiste voedingsstoffen, zodat de boom goed aanslaat. Gebruik hiervoor organische meststoffen. Een goed product om hiervoor te gebruiken is Culterra organische meststof.

Aanplanten: hoe plant ik fruitbomen

Als je fruitbomen gaat kopen is het verstandig om direct de juiste meststof en bevestigingsmaterialen erbij te bestellen. Je hebt dan tegelijk alle materialen in huis om de fruitboom op de juiste manier aan te planten.

Allereerst is het dus belangrijk om fruitbomen te kiezen uit pot. Deze kun je het hele jaar door planten, en groeien over het algemeen beter aan dan bomen zonder pot. Ook is het belangrijk dat je de plantplaats op de juiste manier kunt verrijken met voedingsstoffen. Bestel daarvoor direct een organische meststof bij je fruitbomen.

Daarnaast zijn boompalen en boomband belangrijk om de bomen goed vast te zetten. Dit voorkomt dat ze omwaaien, waardoor de net aangegroeide haarworteltjes afscheuren. Voor leibomen kun je bindbuis gebruiken om de takken de gewenste richting in te leiden en vast te maken.

leifruitbomen-aanplanten

Als deze materialen samen met de bomen binnen zijn, kun je de fruitbomen gaan aanplanten. Fruitbomen planten doe je als volgt:

  1. Zoek een geschikte plek in je tuin waar de fruitboom voldoende zonlicht krijgt. Houd er ook rekening mee dat de boom groeit en over enkele jaren nog moet kunnen staan.
  2. Meet de potafmetingen en graaf een plantgat dat iets groter is. Hierdoor kun je de boom nog iets verschuiven in het vak
  3. Woel de grond in het plantgat goed los en verrijk die met een organische meststof.
  4. Zet de fruitboom in het plantgat. Zorg dat de mooiste kant het meest in het zicht komt te staan.
  5. Kijk op een afstand of de boom goed en recht staat.
  6. Maak het plantgat voor 1/3e Druk de grond rondom de kluit goed aan met je hakken. Lucht in de grond zorgt ervoor dat de fruitboom moeilijker aanslaat.
  7. Vul het plantgat verder aan. Druk de grond rondom de boom wederom goed aan.
  8. Maak van de overgebleven grond een gietrand. Dit is een opstaande rand rondom de boom waardoor je gericht water kan geven.

De meeste kwekers van fruitbomen snoeien nog een laatste keer als de bomen de kwekerij verlaten. Helaas doen dit niet alle kwekers, waardoor je dit zelf nog een keer moet doen na het aanplanten.

Fruitbomen planten in pot

Wil je fruitbomen houden in pot? Laat ze dan niet in de pot zitten waarmee de bomen van de kwekerij komen. Deze zijn te klein als het wortelgestel gaat groeien.

Zorg ook dat je kleinblijvende fruitbomen koopt, zoals de patiofruitbomen. Deze bomen blijven mooi klein en zijn daarom zeer geschikt om te planten in een pot en op het terras te zetten.

Met deze stappen kun je fruitbomen in een pot planten:

  1. Maak gaten in de bodem van de pot.
  2. Breng een laagje grind of hydrokorrels van 5 cm aan onderin de pot.
  3. Meet de hoogte van de kluit van de fruitboom.
  4. Breng een laag potgrond aan, zodat de fruitboom met de bovenkant van zijn kluit gelijk zit met de rand van de pot.
  5. Zet de fruitboom in de pot en kijk of die recht staat.
  6. Vul de pot in gedeeltes aan met gemengde grond. Dit is gewoon tuinaarde gemengd met potgrond. Druk na iedere aanvulling de grond goed aan rondom de kluit.
  7. Geef de fruitboom water.

En voilà, je fruitboom is geplant.

Snoei fruitbomen regelmatig

Het snoeien van bomen is belangrijk om de vitaliteit en vorm te verbeteren. Vooral voor net aangeplante fruitbomen is dit zeer belangrijk. In de eerste jaren bepaal je namelijk de vorm van de fruitbomen.

Regelmatig snoeien betekent dat je minimaal 1 keer, maar het liefste 2 keer, per jaar je fruitbomen snoeit. Dit voorkomt dat je veel per keer moet snoeien waardoor de boom in de ‘stress’ kan komen. Als een boom in de stress zit maakt die veel stresshout, zoals waterlot aan. Ook produceert de boom dan minder of geen vruchten. Regelmatig snoeien doet groeien en bloeien!

Bij het snoeien is het belangrijk om een open kroon te creëeren. Hierdoor kan zonlicht bij de vruchten komen en de wind bij de stam van de boom. De wind zorgt ervoor dat de boom droogt, waardoor de kans op schimmelziektes aanzienlijk verkleint.

Het is dus aan te raden om regelmatig te snoeien. Ik heb een aantal artikelen die je hierbij kunnen helpen, namelijk:

Waar kan ik het beste fruitbomen kopen

Fruitbomen kun je in een tuincentrum of online kopen. Online fruitbomen kopen biedt veel voordelen zoals meer keuzemogelijkheden, goedkopere bomen en in de meeste gevallen worden de bomen boven een bepaald bedrag gratis thuisbezorgd.

Helaas zijn er ook veel ‘cowboys’ online te vinden. Deze aanbieders hebben vaak slechte kwaliteit bomen, of verkopen tegen een te hoge prijs.

Zelf bestel ik mijn planten altijd bij Tuinexpress. Op deze website kun je fruitbomen en andere planten per categorie uitzoeken. Daarnaast zijn er vele filters waarmee je de ideale fruitboom voor jou en je tuin kunt vinden.

Ik heb al diverse keren tuinplanten via de website besteld, en ik moet zeggen dat de kwaliteit echt zeer goed is. Daarnaast scoort het bedrijf een gemiddelde van 9,4 op basis van ruim 8.500 klantreviews!

Met onderstaande link krijg je voor de beste prijs kwalitatief zeer goede fruitbomen.

Koop je fruitbomen nu

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen