Perenboom snoeien: houd hier rekening mee!
22 maart 2018 

Perenboom snoeien: houd hier rekening mee!

Het bloeiseizoen van de peer komt er weer aan. Voor een mooie bloei moet je een perenboom snoeien.  Het snoeien zorgt o.a. voor een vollere en mooiere bloei van je perenboom. Alleen het snoeien van een peer heeft meer voordelen. Hierbij is het belangrijk dat de perenboom op de juiste manier en op het juiste moment gesnoeid wordt. In dit artikel ga ik je daarbij helpen. In dit artikel lees je o.a.:

  • Drie redenen om een perenboom te snoeien
  • Hoe je een perenboom kunt snoeien
  • In welke maanden je een perenboom snoeit
  • Hoe je een oude perenboom kunt verjongen

De perenboom

Net zoals appelbomen, zijn perenbomen afkomstig uit Centraal Azië. Daar groeide de peren al zo’n 3000 jaar geleden. Inmiddels zijn de peren vooral over het Noordelijke halfrond flink verspreid.

De perenfamilie, ook wel Pyrus genoemd, bestaat uit zo’n 40 verschillende soorten peren. De Pyrus familie wordt verdeeld in handperen en stoofperen. In Nederland en België worden maar twee soorten handperen geteeld, namelijk:

  • Pyrus Conference: lange en slanke peer
  • Pyrus Doyenne du Comice: dikkere peer met een rond buikje

Er zijn wel meerdere handperen te verkrijgen, maar deze worden geïmporteerd uit o.a. Frankrijk, Spanje, Italië en Argentinië. Hierdoor zijn er vele verschillende soorten handperen te verkrijgen op de Nederlandse en Belgische markt.

Dat is wel anders met de stoofpeer. Deze peer treffen we maar in twee verschillende soorten aan op de Nederlandse en Belgische markt, namelijk:

  • Pyrus Saint Remy: bolle stoofpeer welke veel suikertoevoeging vraagt om op smaak te komen
  • Pyrus Gieser Wildeman: smalle stoofpeer die weinig suikertoevoeging vraagt

Wil je ABC-, knot-, of leibomen snoeien? In het artikel bomen snoeien vind je meer algemene informatie over het snoeien van bomen.

Bloeitijd van een perenboom

Om een perenboom te laten bloeien en tot vruchtzetting te laten komen is er in bestuiving nodig.

Bij sommige peren gebeurt dit door kruisbestuiving met een andere perensoort, en in andere gevallen is er geen bestuiving van buitenaf nodig. De peer kan zichzelf dan bestuiven.

Over het algemeen bloeit een perenboom van half april tot begin mei. Echter, verschilt dit een beetje per soort. Hieronder zie je wanneer de hierboven genoemde peersoorten bloeien en hoe ze bestuift worden.

Bloeitijden-perenbomen-conference-doyenne-du-comice-saint-remmy-en-gieser-wildeman

Hoe eerder een perenboom bloeit, hoe groter de kans is op bloeivorstschade. Bloeivorstschade bij peren ontstaat wanneer de boom in bloei staat en het dan nog een keer hevig vriest. Dit kan tot gevolg hebben dat er minder tot geen vruchten aan de boom groeien dat jaar.

Bij sommige perenbomen moet je geduld hebben om de eerste vruchten te kunnen plukken. Het kan tot wel 8 jaar na aanplant duren voordat een perenboom zijn eerste vruchten gaat produceren.

Modellen perenbomen

Zoals ik al zei zijn er verschillende soorten perenbomen. Deze soorten zijn er in verschillende uitvoeringen, zoals:

  • Laagstam peren: de eerste takken beginnen vanaf 25 tot 45 centimeter
  • Halfstam peren: takken beginnen tussen 125 tot 145 centimeter
  • Hoogstam peren: bij deze uitvoering beginnen de takken vanaf de 165 tot 220 centimeter

Daarnaast zijn er door het snoeien van je perenboom ook verschillende modellen aan te brengen, zoals:

  • Leivorm: bij dit model wordt de peer via een constructie over horizontale ligger geleidt. Leiperen zijn geschikt om de inkijk in de tuin te verminderen.
  • Piramidevorm: hierbij wordt de peer in een piramide gesnoeid waarbij de peer onder breder is dan boven.
  • Bolvorm: bij deze vorm wordt de peer in een bol gesnoeid.

Begrippen

Het snoeien van een perenboom is geen mega moeilijke onderhoudstaak. Toch zie je op het internet allemaal moeilijke termen voorbijkomen. En om het helemaal lastig te maken zijn er zelfs dubbele benamingen.

Voordat ik je zo meteen ga vertellen wanneer en hoe je een perenboom snoeit, is het goed om deze termen alvast een keer gelezen te hebben. Begrippen bij het snoeien van een perenboom zijn:

  • Langloten: dit zijn takken waarbij de knoppen ver uit elkaar staan. Deze worden veelal gehalveerd tijdens het snoeien.
  • Kortloten: dit is een kort stukje tak waarbij de knoppen in een bundeltje bij elkaar staan. Deze zorgen voor de meeste vruchten.
  • Buiten of binnen wijzend oog/knop: op een naar binnen of buiten wijzende knop ontstaat een nieuwe scheut. Een naar binnen wijzend oog wijst naar de binnenkant van de kroon (bovenkant tak). Een naar buiten wijzend oog wijst van de kroon af, naar buiten (onderkant tak).
  • Gesteltak: gesteltakken vormen het skelet van de boom (nr. 1 in onderstaande afbeelding). Het beste is als deze takken in een hoek van zo’n 45 graden ten opzichte van de stam (nr. 2) staan.
  • Vruchttakken (nr. 3): hier groeien vruchten aan.

tekening-gesteltakken-en-vruchttakken-perenboom

Het effect van het snoeien van de perenboom

Waarom is het snoeien van een perenboom nu eigenlijk belangrijk? Daar zijn een aantal redenen voor. De redenen om een perenboom te snoeien zijn:

  1. Creëren van een mooi model in de boom (bijv. leivorm of piramide) met slechts enkele gesteltakken (6 tot 8).
  2. Stimuleren van de groei van spoortjes en vruchttakken. Hieraan gaan peren groeien.
  3. Inbrengen van meer licht in de kroon. Als het licht de peren beter kan bereiken worden ze voller van smaak.
  4. Voorkomen van grote snoeiwonden door regelmatig te snoeien.

Genoeg reden om je perenboom te snoeien. Jij wil toch niet met de gebakken peren zitten? ;)

Wanneer een perenboom snoeien

Zojuist had ik het over ‘niet met de gebakken peren zitten’. Als je dat niet wilt, moet je in de juiste maand je perenboom snoeien. Anders kan je perenboom ziektes oplopen of achterblijven in de groei. Er zijn twee momenten waarop je een perenboom kunt snoeien:

  • Begin januari tot eind februari: in deze maanden houd je wintersnoei. Dit is een grote snoeibeurt aan je perenboom. Doe dit alleen als niet harder vriest dan -5 graden Celsius en het droog weer is. Anders kan er schimmelvorming optreden. Tot wanneer je een perenboom kunt snoeien is een beetje afhankelijk van het weer. Blijft het in maart ook nog lang rond het vriespunt, dan kan je dan ook nog gerust snoeien.
  • Eind juli: in deze maand kun je de zomersnoei uitvoeren.

Hoe perenboom snoeien

Het snoeien van een perenboom toont veel gelijkenissen met een appelboom snoeien. Zowel een appel- als een perenboom snoei je niet bij regenachtig weer. Er kan dan vruchtboomkanker ontstaan.

De wintersnoei van de perenboom gaat als volgt:

  1. Verwijder dood hout
  2. Snoei kruisende en naar binnen groeiende takken uit de boom
  3. Knip 1/3e van de langloten af. Hierdoor ontstaan er nieuwe vruchttakken.
  4. Snoei verticaal opgaande takken (waterlot) weg op zo’n 2 tot 3 centimeter.

Het is tijdens het snoeien belangrijk om regelmatig even op een afstandje de boom te bekijken. Zo zie je of de door jou gewenste vorm nog zichtbaar blijft.

hoe-snoei-je-struiken

De zomersnoei van de perenboom is minder extreem dan de wintersnoei. In de maand juli worden de zijtakken aan de gesteltakken ingekort zodat er nog 3 bladeren of 10 cm van de tak blijft staan.

Op deze zijtakken gaan nieuwe bloemdragende spoortjes ontstaan, zodat je meer fruit krijgt aan je perenboom.

Oude perenboom snoeien: verjongen

Een verwaarloosde of oude perenboom snoeien vraagt een andere aanpak dan het snoeien van een reguliere perenboom. Deze aanpak is het extreem hard snoeien van een perenboom om hem te verjongen.

Let wel op. Dit is niet geschikt voor perenbomen die ouder zijn dan dertig jaar. Als je die heel extreem gaat snoeien kunnen ze zich moeilijker herstellen en zijn ze vatbaarder voor ziektes. Hierdoor kan het aantal peren verminderen, of de boom kan er zelfs van dood gaan.

oude-perenboom-snoeien

Het drastisch terug snoeien van een oude perenboom kan je het beste in de maand februari doen. Dit is vlak voordat de groei opgang komt, waardoor de snoeiwonden snel dichtgroeien. Hierdoor is de kans op ziektes het kleinst. Ik raad je wel aan om de wonden af te dekken met wondafdekmiddel.

Aanpak oude perenboom snoeien:

  1. Snoei eerst dood en ziek hout uit de boom
  2. Laat 4 tot 5 gezonde gesteltakken staan. Deze takken staan ongeveer 45 graden ten opzichte van de stam.
  3. Zaag naar binnen groeiend hout eruit
  4. Dun de resterende zijtakken uit en kort de gesteltakken in.

Na de snoeibeurt kan je de oude perenboom een handje helpen met het herstelproces. Dit kun je doen door concurrerende bomen en heesters rondom de boom te verwijderen. Ook kun je de perenboom bemesten met een organische meststof (goed verteerde stalmest of compost bij zuurdere gronden).

Tips voor het snoeien van een perenboom

Hieronder heb ik nog enkele tips voor je tijdens het snoeien van je perenboom. Met deze tips krijg je een mooier eindresultaat.

  1. Desinfecteer je snoeischaar tijdens het snoeien van verschillende bomen. Dit voorkomt dat je de ziektes van de ene boom naar de andere boom overbrengt.
  2. Gebruik scherp gereedschap. Hierdoor krijg je mooiere en strakkere snoeiwonden die beter genezen. Dit verkleint de kans op ziektes in je perenboom.

Een perenboom kopen

Wil je een perenboom gaan kopen? Laat je dan eerst goed adviseren.

Als je veel en lekker fruit wilt is het belangrijk om eerst wat informatie te verzamelen. Denk aan: wat is de juiste plantplaats van een perenboom? Wanneer kan ik het beste een perenboom planten? Hoe plant ik fruitbomen? En nog veel meer. Zo voorkom je een miskoop.

Lees mijn artikel met gratis advies en tips voor het kopen van een fruitboom.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen